Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po wizycie, niby wszystko ok ale szczerze ja się martwię.
Malutka naprawdę malutka...2634g. Wg tabel to hipotrofia jak teraz sprawdziłam, ale lekarka nic nie wspominała, jedynie że drobna i do terminu powinna dobić do 3kg.
Najpierw mnie nastraszyła, że przepływy musi przeliczyć bo coś jej się nie podobały, ale przeliczyła i też w normie dla tego tygodnia.
Szyjka zamknięta, twarda, lekko skrócona i skierowana pośrednio cokolwiek to znaczy. Dowiedziałam się, że na zmianę pogody i burze z powodu zmiany ciśnienia odchodzą wody kobietom
Lekarka na urlop wybywa, jak nie urodzę do wizyta 29 sierpnia czy 6 dni po terminie z usg.
-
Justa no nosidelko to inna sprawa, ale dla mnie to ma sluzyc w samochodzie nie poza nim (chyba ze sie z samochodu idzie np do lekarza to wiadomo) wiec tego to i ja nie ogarniam mimo ze mam fotelik tozkladany na plasko to mimo wszystko dla mnie to jest rzecz ktora ma sluzyc bezpieczenstwu w samochodzie a nie spacerom...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
nesssssa wrote:Ja po wizycie, niby wszystko ok ale szczerze ja się martwię.
Malutka naprawdę malutka...2634g. Wg tabel to hipotrofia jak teraz sprawdziłam, ale lekarka nic nie wspominała, jedynie że drobna i do terminu powinna dobić do 3kg.
Najpierw mnie nastraszyła, że przepływy musi przeliczyć bo coś jej się nie podobały, ale przeliczyła i też w normie dla tego tygodnia.
Szyjka zamknięta, twarda, lekko skrócona i skierowana pośrednio cokolwiek to znaczy. Dowiedziałam się, że na zmianę pogody i burze z powodu zmiany ciśnienia odchodzą wody kobietom
Lekarka na urlop wybywa, jak nie urodzę do wizyta 29 sierpnia czy 6 dni po terminie z usg.
Jaka hipotrofka jak masz jeszcze 3 tygodnie do terminu, a donoszony noworodek urodzony pomiędzy 38 a 42 tyg powinien mieć minimum 2500g. Poniżej to hipotrofia.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Paulina tez niestety czesto obserwuje to zjawisko...
I najbardziej mnie rozbraja wlasnie taki widok jak spaceruje z psem w parku czy nad jeziorem bo przeciez ludzie wiedza ze nie da z dzieckiem na 10 minut czy do przychodni...
Albo jak ide centrum miasta i sie przechadzaja mamy z wozkami z wpietymi fotelikami miedzy sklepami a kawiarniami
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Lekarka na urlop wybywa, jak nie urodzę do wizyta 29 sierpnia czy 6 dni po terminie z usg.nesssssa, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
-
kozalia wrote:Też mam dosyć tych upałów. Jesteśmy razem z mężem w domu i to super okazja, żeby pochodzić z małą na spacery, czy spędzać więcej czasu na powietrzu, a przez te upały nie da się żyć, jedynie w domu chłodniej, a spacery wieczorem tylko:/
Mam pytanie nowicjuszki;) położna kazała nam zmieniać pieluchę przed karmieniem i nie przejmować się tym, ze w trakcie karmienia mała znowu narobi. Czyli wychodzi na to ze po karmieniu, mamy ją odstawiać do sapania z pełną pieluchą?? Czy przewinąć tez po karmieniu,wtedy się budzi, dać cyca jeszcze raz i dopiero odkładać?
To takie niefajnie ze ma spać z pełna pieluchą. A może źle to zrozumiałam?? -
Jak pracowałam w galerii handlowej to widywalam dzieciaczki, które kilka godzin spędzały w nosidełku. Bardzo często nawet te dzieci były nawet już za duże na nosidełko... My nie mamy nawet adaptera to wózka więc nie będzie wożenia
Dziecko mi zaraz chyba samo wyjdzie... Tak nisko grzebie że mnie wszystko boli
A co do wagi, ja urodziłam się z wagą 2500 i wszystko było oktylko byłam malutka. Na zdjęciach to widać tylko kocyk i taka malutka główkę :p
nesssssa lubi tę wiadomość
-
justa1509 wrote:Jak pracowałam w galerii handlowej to widywalam dzieciaczki, które kilka godzin spędzały w nosidełku. Bardzo często nawet te dzieci były nawet już za duże na nosidełko... My nie mamy nawet adaptera to wózka więc nie będzie wożenia
Dziecko mi zaraz chyba samo wyjdzie... Tak nisko grzebie że mnie wszystko boli
A co do wagi, ja urodziłam się z wagą 2500 i wszystko było oktylko byłam malutka. Na zdjęciach to widać tylko kocyk i taka malutka główkę :p
Hehehe no ja duża nie jestem, więc w sumie może lepiej że mi się kolos nie szykuje
-
A ja sobie nie wyobrażam na zwykłe zakupy brać gondoli. Po co? Nie chodzę po galerii powyżej 4 godzin przecież, a taki maluszek i tak nawet na tyle by nie pozwolił.
Nigdy nie karmiłam w miejscu publicznym, bo tego nie lubiłam, wiec na początku takie wyjścia trwały max 2h. Jak dla mnie nic strasznego w tym nie byłoWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 15:09
-
Ale później w szpitalu widać różnicę między takimi noworodkami powyżej 3500 a takimi poniżej 3 kg. Moja siostra też urodziła malutkie dzieci 2700 i 2800 to główkę miały wielkości pomarańczy. Jak miały w buzi ten malutki by się wydawało smoczek to zakrywał im prawie całą twarz. Ale szybko nadrobiły wagę
Moja też maleńka do 3 kg ma mieć. Też się trochę martwię, ale lekarka nie każe panikować. Jak przekroczyło 2500g i zdrowe to najważniejsze.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnyJa mam adaptery. Ale tylko po to by do przychodni nie nieść nosidełka tylko wpiac i jechać..
A tak to gondola potem spacerowka na spacerki.
Ale to bardzo indywidualna sprawa.
Kazda z nas gdzie indziej mieszka i co innego jej odpowiada.
Jak pogoda sie w koncu uspokoi to ja na zakupy do swoich wiejskich sklepów bede szła normalnie w trakcie spacerów. Czyli w gondoli.
Byl deszcz/ burza i nic to do cholery nie dalo. Paruje wszystko. I duchota.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 15:09
-
e_mii wrote:A ja sobie nie wyobrażam na zwykłe zakupy brać gondoli. Po co? Nie chodzę po galerii powyżej 4 godzin przecież, a taki maluszek i tak nawet na tyle by nie pozwolił.
-
nick nieaktualny
-
Oglądałam gdzieś na yt, że w rozkładanym foteliku niemowlę nie powinno spędzać jednorazowo więcej niż 2 godziny. W takim nierozkładanym 40 stopni nie więcej niż godzinę, bo podobno taka wymuszona pozycja utrudnia oddychanie. Na jakieś szybkie zakupy jak dla mnie można wyskoczyć w foteliku, ale faktycznie widuje się ludzi na ulicach, którzy traktują fotelik jak gondolę..🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Ni ja np jadac na zakupy spizywcze tez gondoli nie zabiore a wepne fotelik w wozek sklepowy bo dwoch wozow nie popcham przeciez...
Ale w galerii to juz nie problem, a niemowle nie powinno wedlug pediatrow i fizjoterapeutów spedzac w foteliku wiecej jak 2h na dobe...
I jak czasem jest podroz wymagajaca dluzszej jazdy to zaleca sie robienie co 2h conajmniej 20 minutowych przerw w trakcie których jest wyciagane z fotelika...
My ze wzgledu na podroze do pl kupilismy fotelik ktory mozna rozlozyc w samochodzie na plasko zeby dziecko mniej ta podroz miedzy przerwami odczuwalo, no ale jednak jadac do centrum czy galerii na shooping osobiscie wybiore gondole... wlasnie dlatego ze sama podroz to juz ok godzina i nawet jak spedzi sie 2h w galerii godzina spowrotem i zaraz wychodzi pol dnia w foteliku...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 15:23
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700