Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Lavendova, bez problemu z nogami, no i juz malo kiedy 4 latek ma fotelik montowany na bazie
chyba, ze wzrostowo jeszcze nie wyrasta z fotela o-18, bo 9-25 jak ktos odrazy kupuje to malo kiedy bierze baze... i wsrod znajomych mamy chyba najwiekszy samochod, a nie maja problemu...
Kolezanka ma Kie rio maly samochodzik, a wozi dwojke dzieci (4 i 2 lata) tylem i nie brak miejsca na nogi jak i dla pasazera/kierowcy...
Ja dlatego chce fotelik 0-18 i ten wylacznie tylem, on starcza do ok 4 roku zycia jesli dziecko nie jest wyjatkowo wysokie, bo wagowo to chyba tylko z nadwaga sie przekroczy limit... a pozniej zobaczymy, czy nadal tylem bedzie jezdzic, czy juz moze przodem...
Mysle, ze jesli bedzie szla wzrostowo jak teraz to i do 5 lat jej starczy😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2019, 17:39
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Co do fotelika to jak byłam w ciąży i się j2szcze w ten temat nie zaglebialam to jak koleżanka z pracy powiedziała że 4latka wozi tyłem to byłam w szoku, że niby jak? Że to nie tylko w nosidelku się tak wozi.
Ni3 znam nikogo kto tak woził tyłem.. ani w rodzinie, ani poza.. Ale też nie pytałam.
Generalnie to wozenie tyłem idzie ze Skandynawii chyba, tak nie jest popularne. Mój bratanek jeździł na poddupniku szybko i że nie miałam dzieci to się nie interesowalam. Teraz wiem że to głupota.
Tak jak cierpliwa pisze, w fotelikach tyłem to fotelik bierze na siebie to przeciazenie przy nawet lekkiej stłuczce. A foteliki przodem są bezpieczne przy wypadkach bo bez nich dziecko nie było by przypiete więc dają tyle mniej więcej co pasy nam. Nie wypadniemy przez szybę+ jakaś ochrona boczna:) tyłem jest trochę lepszy i jeżeli jest taka możliwość to dzieci powinny tak jeździć
Co do przedniego siedzenia to głównie kwestia poduszek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2019, 17:50
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Paulina, wozilam dziecko przodem, teraz też się nad tym zastanawiam i nie uwazam siebie za rodzica, który nie myśli albo „laske kładzie”.
Byłam na warsztatach typu „bezpieczny maluch”, promowane były fotele jednego producenta. W sklepie też ci wepchaja to, na czym najwiecej zarobią i ten produkt będą zachwalać, dlatego właśnie wolę zapytać o opinię inne osoby. Kolejny raz podkreślę, wiem że tyłem są bezpieczniejsze, ale komfort jazdy, użytkowania, w ogóle jak się takie fotele sprawdzają też jest dla mnie ważne. Nie chciałabym w błoto 2tysi wywalić.
Ty byś się mogła ograniczyć do opiniowania rzeczy, a nie ludzi, bo trochę mało w tym kultury. -
Emii, ze sprzedawcami niestety czesto tak jest... a dobry powinien przymierzyc dziecko, fotelik do samochodu, sprawdzic odpowiedni kat nachylenia itp...
No niestety, niektorzy wola profity...
Jesli masz gdzies blisko sklep firmowy osiemgwiazdek lub tylem.pl to polecam! Tam ci zaproponuja najlepsze rozwiazanie dla dziecka, pasujace do samochodu i nie ponad budzet... naprawde profeska...
Czy bedziesz chciala przodem, czy tylem pomoga...
Ale wiadomo zawsze dobrze popytac w otoczeniu, czy poczyrac w necie... jak czlowiek idzie z rozeznaniem chociaz najmniejszym modeli to ciezej wcisnac cos najdrozszego, co nie znaczy najlepszego
A co do przodem, to dla mnie to wybor rodzica i nic mi do tego... ja zawsze podaje ten konkretny argument, bo naprawde nawet w lekkiej stluczce mozna ucierpiec i tu zgadzam sie z tym co napisala Marta, fotelik przodem nie chroni jakos bardziej jak nas pasy... a wiadomo, ze przy kazdej stluczce szarpnie glowa do przodu...
Sa jednak sytuacje, ze dziecko np wymiotuje tylem i nie ma szans tak wozic...
Bo argument o darciu sie mnie nie przekonuje... zazwyczaj tak mowia w moim otoczeniu osoby, ktorych dzieci darly sie w lupinie bo bylo juz ciasno i nic nie widzialy, a do wiekszego fotela tylem nawet nie przymierzyli...
Najlepszy argument ma kuzynka meza... bk tylem dziecko nic nie widzi... no nie wcale... ma boczne szyby i cala tylnia do obserwacji, a przidem widzi... fotel pasazera... no faktycznie to wiecej...
I tak mnie wielu probuje przekonac, ze jestem nienormalna, ze tylem...
Oczywiscie zawsze jest rowniez stwierdzenie, ze nie ma co z nogami zrobic...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyEj ale to chyba nie jest powód do kłótni, czy serio sie rodzice kłócą co jest lepsze/gorsze? Ja myślę ze to trzeba dostosować napewno do konkretmego dziecka, auta i potrzeb rodzica.
Tak Paulina my rozumiemy wszystkie ze ty się przykładasz do wychowania Hani, studiowalas szczepionki rozszerzanie diety foteliki, każda kwestie do perfekcji. A o wychowaniu to możesz tyle powiedzieć co można 8 miesieczne dziecko "wychowywac"I gwarantuje ze dzieciak za pare lat raczej będzie miał troszkę w nosie w jakim foteliku jezdzil jak mial rok
Dla mnie wchodzi w gre tylko taki tylem/przodem. 3 latki to juz duże dzieci i nie będę wozic tylem a czy ktoś tu będzie ocenial ze klade laske na wychowanie no to jest mi to ganz egal. -
Lavendova jasne, ze to nie powod do klotni
Jak mnie ktos pyta, co z nogami, jakim cudem, dlaczego tylem itp to poprostu przedstawiam swoje argumenty, ale nie w celu przekonania innych, tylko wyrazeniu swojej opinii dlaczego MOJE dziecko będzie jezdzilo tak a nie inaczej...
A czy ktos ma mnie za wariatke, to nie moj problem i raczej malo mnie obchodzi...
Naprawde daleko mi do matki idealnej i nie mam zamiaru umoralniac innych...
Nawet jesli jestem lekko zszokowana, ze ktos wozi w foteliku 9-25 przodem roczne dziecko, ktore musi sztywno siedziec cala droge... swoje pomysle, ale nigdy sie nieproszona o opinie nie odezwe... i tak w kazdej kwestii...
No kazdy ma swoje dziecko i swoje pole do popisu...
A! No i to kto jaki ma wozek, jakim fotelikiem jezdzi i czy daje sloiczki, czy gituje, czy kupije zwykle warzywa, czy bio wcale nie swiadczy o tym jakim jest todzicem dla dziecka...
Bo jedna rzecz nie swiadczy o caloksztalcieWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2019, 18:38
Lavendova, pumka1990 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Lavendova no ja właśnie też myślałam że jak takie duże dziecko 3-4 letnie tyłem ale bezproblemowo to idzie i wygląda
Ja mam od 2 miesięcy w użyciu besafe izi modular, wstawiłam tyłem do kierunku jazdy a można też przodem. Mały nie narzeka ;p ja też nie bo nawet lepiej go widzę jak prowadzę w lusterku no i on mnie. Chociaż jak się odezwę to mnie odruchowo szuka za sobą. Jak jadę z mężem i on prowadzi to siadam z tylu i też się lepiej widzimy bo on jest głowa przy oparciu przedniego siedzenia przez to że tyłem i łatwiej mi go zabawiacteraz na trasie 1,5h nam nie spał już 3x i trochę go zabawialam i daliśmy radę, więc generalnie polecam
aż się nie zbuntuje albo się tak nie zmieści to będzie jeździł tyłem
-
e_mii wrote:A czy ktoś bierze pod uwagę foteliki przodem do jazdy? Powoli też zaczynamy się rozglądać, ale nawet nie jesteśmy zdecydowani czy tyłem czy przodem.
Mamy z ISOFIX i dodatkowo pasami. Mocno ściągamy pasy.
-
nick nieaktualnye_mii wrote:Paulina, wozilam dziecko przodem, teraz też się nad tym zastanawiam i nie uwazam siebie za rodzica, który nie myśli albo „laske kładzie”.
Byłam na warsztatach typu „bezpieczny maluch”, promowane były fotele jednego producenta. W sklepie też ci wepchaja to, na czym najwiecej zarobią i ten produkt będą zachwalać, dlatego właśnie wolę zapytać o opinię inne osoby. Kolejny raz podkreślę, wiem że tyłem są bezpieczniejsze, ale komfort jazdy, użytkowania, w ogóle jak się takie fotele sprawdzają też jest dla mnie ważne. Nie chciałabym w błoto 2tysi wywalić.
Ty byś się mogła ograniczyć do opiniowania rzeczy, a nie ludzi, bo trochę mało w tym kultury.
Moj sens wypowiedzi byl inny..😐
Moze i mało w tym kultury . Ja tylko odpowiadam na atak ! 😡
Bo wkurza mnie juz na tym forum to, ze mamy które chcą dobrze dla swojego dziecka, szukają informacji..
i chcą byc dobrymi rodzicami.
- według wielu kobiet tutaj ironiczne nazywane sa matkami startującymi na tytuł idealnego rodzica !!!!🤬😡
Wydaje mi sie ze strasznie modne robi sie totalny luz i podejscie "mam wyjebane na wlasne dziecko bo ono tego nie doceni "😐..
I niech będzie, ze jestem stuknieta matka bo sue interesuje, martwię i chce by bylo wszystko idealnie.. dla mnie macierzystwo bylo wyczekane i nie podchodzę do życia w zadnej sferze na odwal się..
I na tym wątku to zbrodnia !
Mogliśmy przymierzyć dzus jeszcze raz fotelik britax dualfix :
......
Ja z wizyty w dwóch sklepach byłam zadowolona. Nie czułam ze ktos cos Nam wciska. Ceny sa raczej podobne tych wszystkich fotelików..
Lepoej nie bede sie juz udzielac.👋Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 09:06
-
Prezent mi dzisiaj mały zrobił
spał od 20;30 do 6:30 z jedna pobudka na mleko o 2
Do tego cała noc w swoim łóżeczkuWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 07:39
-
Marta..a wrote:Prezent mi dzisiaj mały zrobił
spał od 20;30 do 6:30 z jedna pobudka na mleko o 2
Do tego cała noc w swoim łóżeczku
Super Marta. Odkąd Filip śpi całą noc w swoim łóżeczku, to ja też o wiele lepiej śpię, wcześniej się bałam, że go przygniotę i kiepsko spałam -
U nas dzisiaj, dla odmiany, fatalna noc 😩 Młoda jakiegoś kataru dostała i był szał w nocy. Starego do salonu wygoniłam spać, a młodą do siebie. Zasnęła na dobre może po 4, a ja 6:30 pobudka bo do Jeleniej jadę na to wybielanie i właśnie w pociągu „walczę” żeby nie zasnąć, a oni śpią w najlepsze 😆 bo cisza na massanger, nie ma tysiąca pytań „w co ją ubrać?”, „już zrobić inhalacje?”, z czego te inhalacje?”itd. 😂
[/url]
-
Ania oby to nie było jednorazowe, taki Prima aprilis a weź matka masz trochę nadziei Ci dam ;p U nas stopy też w buzi ciągle, skarpetki ściąga i albo je skarpetke albo stope ciągnie.
Kasiaja u nas mały wczoraj obudził się harczacy i mąż już panika, a ja mu że jak słyszy to ma zabrać wodę morską i mu psiknac bo ja stawiam na to że spał na dworze, a już od dawna się nie zdarzyło i pewnie od powietrza tego wspaniałego czystego tak ma. No i faktycznie popołudniu już nie było śladu
Mam wyniki morfologii małego, leuokocyty podwyższone lekko, neutrofile poniżej normy.. kto tak miał? Muszę chyba do pediatry pojechać to sprawdzić..6cs: 08.2018 - synek
-
Moje dziecko dzis 21-8:30 w tym dwa razy mleko, raz w nocy i raz kolo 7...
Zasnela chwile pozniej niz zwykle wedlug nowego czasu i wstala tez wedlug nowego, czyli zmiana zaakceptowana... i nie dala sie oszukac, zeby wstawac godzine pozniej
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700