SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój chętnie wciagal antybiotyk że strzykawki już później, pierwsze dni była walka ale mówi się trudno i ma to wypić. Z jedzeniem nigdy nie wiem czy zje do końca. Wszystkie leki daje strzykawka albo takimi pipetami co są dołączone. Czasami jest ryk to łapiemy go z mężem i dajemy nie ma zmiłuj. Nie rozczulam się nad smakiem bo to jest lek i ma leczyć :D

Natalia koleżanka leżała 2msc w trzeciej ciąży. Bo szyjka jej nie trzymała :( I to listopad-grudzień więc spędzałam na oddziale święta. Ale jak trzeba to trzeba :(

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, o kurcze :( oby jednak to byla jednorazowa akcja i mala wybila z waga w gore!

Ania, to prawda! Moja Mia jest strasznym spiochem (po tatusiu)! Czasem jak mowie, ze spala do 10, to mnie pytaja, o ktorej spac poszla, a jak mowie, ze np 20 czy 20:30, to patrza na mnie jak na kosmite😂
    Juz nawet szczepienia mamy na 10 bo jak mialysmy na 8:45 to zawsze spoznione, bo Mie ciezko z lozkeczka bylo wyciagnac🙈 i moja suczka taki sam spioch! Ostatnio ja z lozka z sypialni o 13:20 wyciagnelam na spacer!

Natalia05 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje chorób i podawania leków. U nas tylko nurofen i dicopeg wchodzi gładko. Resztą syropów pluje lub wymiotuje, więc z antybiotykiem też pewnie był by problem.
    Natalia, Ty to chyba w tej ciąży na jakieś rekordy ze stresem idziesz :/

Moje słodkie maleństwo miało jakiś skok. Od kilku dni powtarza co raz więcej słów, aż jestem w szoku bo do tej pory na wszystko mówiła tata, ewentualnie nana na siostrę i łała na psy. No i zaczęły się humorki. Wczoraj rzucała szczoteczką do zębów, bo nie chciałam jej więcej pasty nałożyć, a dzisiaj w żłobku nie chciała swojej kurtki założyć, rzucała się i krzyczała pokazując jakąś inną. Wiedziałam, że nie zawsze będzie taka spokojna, ale myślałam że bunt spotka nas bliżej 2 urodzin...

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym miała to szczęście, że dzieci by mi spały po tyle godzin to i 5 mogę mieć. 🤣🤣🤣🤣

Ja nie wiem jak Wy to robicie z tymi lekami. Moja za cholerę nie chcę. Cokolwiek innego jej podam w strzykawce to weźmie. Tylko poczuję że to coś innego to więcej nie weźmie a jak coś jej się uda to wymusza wymioty.

• squirrel Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jak mnie ostatnimi czasy często widzi przy maszynie do szycia to potem chodzi i pokazuje paluszkiem ,, do sycia do sycia ,, Kazda liczba to ,,tsy,, stanie na wagę to jest 3, jak godzina na zegarze to tez 3 i jak mierzymy temperaturę to tez wychodzi tsy. Ma obsesję na punkcie Pucia i Kici Koci i Nunusia. Dziennie czytamy po 6-7 razy. Zna juz na pamięć co jest na kolejnej stronie ale twardo przynosi dalej do czytania. Rozczula się też nad każdym Dzidzi które zobaczy 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2020, 21:05

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    U nas sie zmiescila i trwala.13:30 -15:40

My spalysmy od ok 15.30 do 17. Tylko ze moja nie idzie spac o 20 tylko raczej 21/22.

Ja jak cos daje to w tej strzykawce od nurofenu. Ostatnio probiotyki tak dawalismy. Zelazo w plynie z wit to w z tego kieliszka pije, sama sie dziwie ze to pije bo ja jak to sprobowalam to az mnie rzucilo. Antybiotyku jeszcze nie uswiadczyla w zyciu takze nie wiem ale pewnie by nie chciala bo obrzydliwe sa. Moja Niki to az odliczala od 10 zeby sie skoncentrowac i wypic to 😀 Chyba najlepiej faktycznie z jedzeniem moze nie zauwazy az tak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2020, 21:15

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, no ja sie obawiam, ze jakby bylo drugie, to moze mnie przeorac za siebie i spiaca cudownie siostre😂

Natalia, no u nas tez sie czasem zdarzaja odstepstwa i idzie kolo 21-21:30 jak np w sobote ktos u nas jest, to nie lece z zegarkiem na reku do kapieli, raczej tak zawsze jak widze, se sie jeszcze bawi i jest ok, czy wstanie pozniej z drzemki to jest ta elastycznosc, ze poloze odrobine pozniej...
    Dzis o 20;15 byla gotowa z kapiela i pielegnacja, mleczko i o 20:35 spala juz...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy się nie dziwcie, że ja jestem w szoku ile niektóre dzieci śpią. 😆

Moja potrzebuję około 6h aktywności po śnie nocnym i około 6h po drzemce.
    A niektóre dzieciaki w ciągu dnia funkcjonują łącznie po 7-8h.
    To ogromna różnica. 🤦🏻‍♀️

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może któraś z Was się orientuję jak to jest z podawaniem antybiotyku, właśnie można to w jedzeniu przemycic np na łyżeczkę z jogurtem czy trzeba sam antybiotyk bo teraz tak patrzę w ulotce i nie ma żadnych inf a czytałam na internecie że większości nie powinno się mieszać z jedzeniem bo gorzej działaj. A oczywiście pediatra nic nie powiedziała a to pierwszy antybiotyk i raczej w inny sposób go nie weźmie, chociaż dzisiaj sukces bo syropy podałam mu normalnie strzykawka bo nie chciał buzi do łyżeczki otworzyć. Pochyliłam go delikatnie i po trochę wstrzykiwałam na bok po policzku i nic nie wypluł, trochę płakał ale innej opcji nie było. A antybiotyk ma Augmentin

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia żeby u Ciebie to wyszło na kolejnym usg że wszystko dobrze..

Bo doskonale rozumiem jak byś odmówiła szpitala.

Ja z Hanią leżałam na patologii. A teraz za nic bym się nie położyła. Bo przecież nie zostawię w domu samego dziecka. 🤦🏻‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela mozesz z jedzeniem tylko musisz uwazac zeby dac cala dawke.

Paulina ja sie dziwie twojemu zdziwieniu 😀 Ja sama teraz spie z dzieckiem wszystkie drzemki w dzien to tez funkcjonuje pare h dziennie i zupelnie mi to nie przeszkadza 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie nie mam jak isc sie polozyc nawet jakbym chciala. Nawet fizycznie nie mam z kim zostawic Emilki a juz calej trojki to w ogole, szkole maja i mama moja nie da rady... Bede probowac zrobic tak zeby chodzic tak na te kontrole jak najdluzej sie da. A tak jak w szpitalu to ciekawe czy jakies leki daja w ogole czy tylko ktg i usg i obserwacja...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba po prostu senność jest dziedziczna. 🤣🤣🤣

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela my mieliśmy augumentin es teraz.. W sumie pediatra powiedział tylko że co 12h, a my jedyne co to staraliśmy się po jakimś posilku żeby nie na pusty brzuch.. Ale rano to wypił kaszke i po tym w strzykawka mu dawałam .. probiotykk do mleka mu daje żeby też z czymś szedł.

Dzieci roznie śpia, mój wstaje o 6-7, drzemka po 11 czasem nawet 3h.. A na nic o 20. Jakby tak pospał do 10 to pewnie z mężem byśmy rano sprawdzali czy żyje :D
    W żłobku tylko mają ograniczenie bo idą spać o 11:30, a przed 14 muszą wstać na obiadek. Jakoś 13:30 więc 2h to maks snu. Wasze spioszki to by musiały chyba popołudniu drzemkę zaliczyć?

Paulina co do jedzenia w żłobku to mój 3 tygodnie prawie nie chciał nic jeść i pić. Spokojnie, dzieci tak reagują. Później dziubnal kanapkę.. Później obiadek dopiero. Jedyne co to ja dawałam mu na drzemkę mleko i mleko paniom pil.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    piszecie przy okazji o smoczku, jenyyy ja chcialam go zabrać z 2 miesiące temu - wtedy agata w ogole nie ząbkowała, teraz w KOŃCU zaczeła ząbkować bo do 15 mies miala tylko 2 zęby, a teraz w ciagu miesiaca wyszły dwie czwórki i jedna jedynka i smoczek to moj ratunek, ja nie wiem jak dzieci bez smoczka zyją przy ząbkowaniu ... podziwiam i uklony dla dzieci i rodzicow bezsmoczkowych naprawde

a powiedzcie mi, do rodzicow ktorzy wlaczaja tv, co wasze dzieci ogladaja ? u nas nie pozwalamy telefonow nawet do reki, ale tv włączamy tak na 30 min dziennie to mysle ze ma te swoje i do tej pory były te piosenki wszystkie na yt, ale ostatnio juz jej sie znudzily, i leci program " czy wiesz jak " na yt, i tam o zwierzatkach itp, ale dzieci 1,5 roku to moze juz czas na "bajki" a nie piosenki? polecacie coś :)? nie mowie o ogladaniu 5 h dziennie, ale no wiadomo w gorszych chwilach :)
    Olek jest bezsmoczkowy. Jakoś żyjemy. Przynajmniej jeden problem mniej. W sumie nie wiem jak to się stało że nie ma smoczka. Jakoś w 3 czy 4 miesiącu zauważyłam że w sumie mało jak praktycznie wcale go nie używam.

My póki co słuchamy muzyki. Ale tak to Masza i niedźwiedź czasem poleci. Chętnie poczytam o jakichś fajnych bajkach czy programach.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Wy się nie dziwcie, że ja jestem w szoku ile niektóre dzieci śpią. 😆

Moja potrzebuję około 6h aktywności po śnie nocnym i około 6h po drzemce.
    A niektóre dzieciaki w ciągu dnia funkcjonują łącznie po 7-8h.
    To ogromna różnica. 🤦🏻‍♀️

Oj Filip dogadałby się z Hanią w kwestii aktywności 😁

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Moje dziecko dzis oszalalo! Spala od 20 do 10! Z jedna pobudka na mleko i kilkoma zabkowymi pokwekami...
    I wez jej tu odpowiednia pore drzemki zaplanuj😂
    Ile ja bym dała chociaż raz w tygodniu za taki jego sen.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    371832847878.png

Sprawdzcie jaka substancja jest w antybiotyku i czy mozna podawac z posilkiem.

PLPaulina, marcela123 lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do podawania syropów strzykawką, lepsza strzykawką jest taka kupiona z apteki, bo ma taki dziubek( nie wiem jak to nazwać;)) i łatwo dziecku wsunąć w kącik ust i wlać troszkę tego syropu do buzi, by syrop rozpłynął się po policzku, bo np te strzykawki które dołączone są do syropów przeciwbólowych są zakończone na płasko, przynajmniej ja narazie się z takimi spotkałam, i tu już gorzej włożyć to dziecku do buzi:p

PLPaulina lubi tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To chyba po prostu senność jest dziedziczna. 🤣🤣🤣

Tak fifty fifty, na cztery dwa spiochy, jedna fisiujaca w nocy i jedno w brzuchu adhd 🤣 Ze tez ma sile tak sie ruszac z ta hipotrofia...

Marta moja Niki spala w przedszkolu 3-5 lat tez 12-14 drzemki i jak wracalysmy z przedszkola ok 17 to jeszcze zasnela zawsze w aucie czy w wozku 😀

Augmentin i clavamox mozna z jedzeniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2020, 22:50

‹‹ 2340 2341 2342 2343 2344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ