X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    To badanie na cukier gdzie trzeba wypić tą okropna glukoze? Myslalam ze tego nie dam rady wypić i sie zrzygam doslownie a później ledwo nie zaslablam. A dziecko dostało szalu jak na disko po takiej ilosci cukru. Ja dziękuję za to wiecej tego badania nie robię.
    Nietety, obowiazowe w kazdej ciazy :-) mozna dodac soku z cytryny do tego a potem popic woda. Ktos pisal ze nie mozna chodzic, mozna, mozna tez troche wody, jesc nie mozna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 13:50

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ja po wizycie i niestety muszę zostać w szpitalu na jakiś czas :(
    Fasolka 1.28cm, serduszko bije, ale niestety łożysko jest w jednym miejscu odklejone. Najprawdopodobniej od tego były krwawienia..niewiadomo co będzie dalej.
    Mam ścisłe zalecienie leżenia (wstawać mogę jedynie do toalety a siadać do posilku) dostaje leki zobaczymy jak się wszystko potoczy.
    Nie chcę oczywiście nikogo nastraszyć moim przypadkiem :) cieszę się z waszych udanych wizyt i życzę powodzenia na kolejnych :)

Moja mama też przeleżała kawał czasu w szpitalu (właśnie takie ścisłe leżenie plackiem) będąc ze mną w ciąży, też miała krwawienia, była na podtrzymaniu. Ale jak widać jestem :) Udało się. Także pomyśl, że wszystko może się skończyć szczęśliwie. Trzymam kciuki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie pocieszylas Justyna teraz :P

justyna14 lubi tę wiadomość

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Levandova nie wiadomo dlaczegi. Może mieć to związek z moimi wcześniejszymi lroblemami, ale też nie musi. Może coś więcej się dowiem w najbliższych dniach.
    Alenka89 no to dałaś mi dobitny dowod, że może się udać :) aż mi lepiej :)

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam jeszcze z dzisiaj :) zarodek 1.28cm
    27zjcqr.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 14:14

justyna14, d'nusia, polkosia, chabasse, PLPaulina, Marta..a, Dooti, niedograna lubią tę wiadomość

eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:55

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dzwoniła do mnie teściowa mojej siostry (wieści o pobycie w szpitalu bardzo szybko się rozchodzą heh). I też musiała lezec. W ostatniej ciąży 4 miesiące i nawet do toalety jej zabronili wstawać. Urodziła zdrowego syna. Okropne jest to, że kobiety muszą to przechodzić, ale pociesza mnie myśl że wiele kobiet mialo ten problem, a jednak urodzily zdrowe dzieci.

Na codzien nie słyszy się o takich problemach, ale nagle jak zaczynają się komplikacje lub poronienie okazuje się, że tak naprawdę wlasciwie każda kobieta miała coś niepokojącego w ciąży :/

I z góry przepraszam jeśli kogoś nastraszylam, albo zaniepokoiłam :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 14:25

mi88 lubi tę wiadomość

eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała styczność z cukrzycą ciążową ?
    Hmm. Mam takie pytanie. Zawsze na czczo mam wynik powyżej normy.
    A po posiłkach jest ok..
    Czy coś może wiecie na ten temat???
    Ja miałam. U mnie było za dużo i na czczo i po posiłkach. Chyba od 26-ego tyg do końca brałam insulinę.
    Jeśli chodzi o twój przypadek to prawdopodobnie wystarczy dieta. Trzeba się skonsultować z ginekologiem i on wyśle do diabetologa.

PLPaulina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny glukoza do picia do po 20-tym tygodniu. Spokojnie :)

• belladonna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG, samo życie. Trzymam kciuki żeby wszystko się dobrze potoczyło:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprawcie mnie jeśli coś pomieszalam ale to chyba jest ze razem z rosnącą macica i tworzeniem nowych kosmkow łożysko idzie do góry. Czyli szansa ze sie "naprawi" jest.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi. We wrześniu jak byłam w ciąży (która później okazała się biochemiczną), lekarz nawet nie chciał słuchać o przyjęciu wcześniej niż w 8 tygodniu. Czy teraz zawracać głowę lekarzowi? Czy czekać cierpliwie do stycznia? Generalnie to nic niepokojącego się nie dzieje.

Existenz lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    Przez cała ciążę masz 100% płatne. Nie wiem, czy to jest normalna procedura. Ja miałam L4 na 30 dni i co 30 dni dostawałam nastepne. Podobno nie daje się dłuższego L4 niż 30 dni

Ja dostałam na 2,5 miesiąca w drugiej ciąży na przykład :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa jak masz się stresować to lepiej idź wcześniej :) może już do innego lekarza?
    Od 8 tygodnia USG jest pewniejsze, widać już sporo no i serduszko bije więc może dlatego nie chciał wcześniej cię przyjąć, ale wydaje mi się że skoro masz takie przejścia z poprzednią ciąża to nie powinno być problemu z wcześniejszą wizyta

eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam cukrzycę ciążowa. Nie musiałam na szczęście brać żadnych leków jedynie dieta. Ale fakt ze trzeba uważać na to, bo różne rzeczy cukrzyca może porobić w organizmie. U mnie to wyszło właśnie na badaniu obciążenia glukoza. Potem codziennie kontrola glukometrem i notatki co i oktirej się jadło. Generalnie dało się to ogarnąć ale upierdliwe strasznie.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poliś, wspaniała nowina z szansą na bliźniaki :) Zobaczymy co będzie dalej, czy rosną w Tobie dwa dzieciaczki :)
    KlaudiaSG, jesteś w szpitalu pod opieką lekarzy, Chwała Panu Bogu za to, mają Cię na oku :) Zrobią wszystko, żebyś właśnie wróciła do domku wzmocniona i urodziła cudowne dziecko :) Będzie dobrze, nie daj się, niech strach nie wygrywa nad Tobą! Ty i maluszek jesteście ponad tym wszystkim i będzie dobrze :)

Ja się dziewczyny zastanawiam, czy iść drugi raz na betę i sprawdzić czy przyrost jest ok? Byłą w sobotę, to by może wypadało też iść w tą sobotę i zobaczyć jak rośnie beta? A może dać sobie spokój i siedzieć na tyłku do wizyty 29 grudnia...
    Zastanawiam się też, czy chcę powiedzieć rodzicom i teściom w Wigilię, czy nie. Bo razem się będziemy widzieć :) Ewidetnie widzę zawirowania hormonalne i nie wiem czego chcę :) Zaczyna się ;)

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Ja miałam. U mnie było za dużo i na czczo i po posiłkach. Chyba od 26-ego tyg do końca brałam insulinę.
    Jeśli chodzi o twój przypadek to prawdopodobnie wystarczy dieta. Trzeba się skonsultować z ginekologiem i on wyśle do diabetologa.
    Diete stosuje od wielu lat. :(
    bym się nie martwiła gdyby dieta miała załatwić problem.
    No zobaczymy co będzie po krzywej cukrowej. Może nie będzie źle. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 15:28

• Izolda90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Cześć dziewczyny ja już po wizycie i mam mega zagwozdke bo lekarz powiedział że na 70% widzi dwa dIdziusie, ale pewności nie ma, mówił że może to być jakiś cień pempowiny.. Powiedział też że jeśli to ciąża blizniacza, to jedno będzie kosmowkowe a drugie owodniowe.. Co to znaczy? Mówił że będę musiała leżeć pod koniec ciąży w szpitalu i raczej urodze wcześniej.. Następna wizyta za 3 tygodnie, wtedy wszystko będzie jasne..

A może powiedział że jednokosmówkowe i dwu owodniowe?

mi88, Carolline lubią tę wiadomość

gannsek2imer0qlf.png
    1,5 roku starań
    02.2017 II -> w 12tc info zespół Turnera-> 17tc poronienie [*]
    27.11.2017- beta 230,60 :)
    10.2017 zielone światło dla starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Diete stosuje od wielu lat. :(
    bym się nie martwiła gdyby dieta miała załatwić problem.
    No zobaczymy co będzie po krzywej cukrowej. Może nie będzie źle. :D
    A no widzisz, będzie dobrze :D Ja to bankowo insulinę będę miała.

• NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Nietety, obowiazowe w kazdej ciazy :-) mozna dodac soku z cytryny do tego a potem popic woda. Ktos pisal ze nie mozna chodzic, mozna, mozna tez troche wody, jesc nie mozna.

MI nie pozwolili chodzić. Powiedzieli, że podczas chodzenia cukier sie szybciej spala i zaburza wynik badania. Kazali mi siedzieć tak, zeby mnie mieli na widoku, gdyby mi było słabo. Zabronili chodzić, sikać :) na szczęście jakoś przebrnęłam. Za pierwszym razem miałam ze soba laptopa i pracowałam - jakos zleciało, za drugim razem - książka, za trzecim znajoma też robiła to badanie, to sobie poplotkowałyśmy.

a glukoze można kupic o smaku cytrynowym - znośniejsza w smaku

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ