X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    To badanie na cukier gdzie trzeba wypić tą okropna glukoze? Myslalam ze tego nie dam rady wypić i sie zrzygam doslownie a później ledwo nie zaslablam. A dziecko dostało szalu jak na disko po takiej ilosci cukru. Ja dziękuję za to wiecej tego badania nie robię.
    Nietety, obowiazowe w kazdej ciazy :-) mozna dodac soku z cytryny do tego a potem popic woda. Ktos pisal ze nie mozna chodzic, mozna, mozna tez troche wody, jesc nie mozna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 13:50

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ja po wizycie i niestety muszę zostać w szpitalu na jakiś czas :(
    Fasolka 1.28cm, serduszko bije, ale niestety łożysko jest w jednym miejscu odklejone. Najprawdopodobniej od tego były krwawienia..niewiadomo co będzie dalej.
    Mam ścisłe zalecienie leżenia (wstawać mogę jedynie do toalety a siadać do posilku) dostaje leki zobaczymy jak się wszystko potoczy.
    Nie chcę oczywiście nikogo nastraszyć moim przypadkiem :) cieszę się z waszych udanych wizyt i życzę powodzenia na kolejnych :)

Moja mama też przeleżała kawał czasu w szpitalu (właśnie takie ścisłe leżenie plackiem) będąc ze mną w ciąży, też miała krwawienia, była na podtrzymaniu. Ale jak widać jestem :) Udało się. Także pomyśl, że wszystko może się skończyć szczęśliwie. Trzymam kciuki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie pocieszylas Justyna teraz :P

justyna14 lubi tę wiadomość

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Levandova nie wiadomo dlaczegi. Może mieć to związek z moimi wcześniejszymi lroblemami, ale też nie musi. Może coś więcej się dowiem w najbliższych dniach.
    Alenka89 no to dałaś mi dobitny dowod, że może się udać :) aż mi lepiej :)

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam jeszcze z dzisiaj :) zarodek 1.28cm
    27zjcqr.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 14:14

justyna14, d'nusia, polkosia, chabasse, PLPaulina, Marta..a, Dooti, niedograna lubią tę wiadomość

eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:55

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dzwoniła do mnie teściowa mojej siostry (wieści o pobycie w szpitalu bardzo szybko się rozchodzą heh). I też musiała lezec. W ostatniej ciąży 4 miesiące i nawet do toalety jej zabronili wstawać. Urodziła zdrowego syna. Okropne jest to, że kobiety muszą to przechodzić, ale pociesza mnie myśl że wiele kobiet mialo ten problem, a jednak urodzily zdrowe dzieci.

Na codzien nie słyszy się o takich problemach, ale nagle jak zaczynają się komplikacje lub poronienie okazuje się, że tak naprawdę wlasciwie każda kobieta miała coś niepokojącego w ciąży :/

I z góry przepraszam jeśli kogoś nastraszylam, albo zaniepokoiłam :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 14:25

mi88 lubi tę wiadomość

eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała styczność z cukrzycą ciążową ?
    Hmm. Mam takie pytanie. Zawsze na czczo mam wynik powyżej normy.
    A po posiłkach jest ok..
    Czy coś może wiecie na ten temat???
    Ja miałam. U mnie było za dużo i na czczo i po posiłkach. Chyba od 26-ego tyg do końca brałam insulinę.
    Jeśli chodzi o twój przypadek to prawdopodobnie wystarczy dieta. Trzeba się skonsultować z ginekologiem i on wyśle do diabetologa.

PLPaulina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny glukoza do picia do po 20-tym tygodniu. Spokojnie :)

• belladonna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG, samo życie. Trzymam kciuki żeby wszystko się dobrze potoczyło:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprawcie mnie jeśli coś pomieszalam ale to chyba jest ze razem z rosnącą macica i tworzeniem nowych kosmkow łożysko idzie do góry. Czyli szansa ze sie "naprawi" jest.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi. We wrześniu jak byłam w ciąży (która później okazała się biochemiczną), lekarz nawet nie chciał słuchać o przyjęciu wcześniej niż w 8 tygodniu. Czy teraz zawracać głowę lekarzowi? Czy czekać cierpliwie do stycznia? Generalnie to nic niepokojącego się nie dzieje.

Existenz lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    Przez cała ciążę masz 100% płatne. Nie wiem, czy to jest normalna procedura. Ja miałam L4 na 30 dni i co 30 dni dostawałam nastepne. Podobno nie daje się dłuższego L4 niż 30 dni

Ja dostałam na 2,5 miesiąca w drugiej ciąży na przykład :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa jak masz się stresować to lepiej idź wcześniej :) może już do innego lekarza?
    Od 8 tygodnia USG jest pewniejsze, widać już sporo no i serduszko bije więc może dlatego nie chciał wcześniej cię przyjąć, ale wydaje mi się że skoro masz takie przejścia z poprzednią ciąża to nie powinno być problemu z wcześniejszą wizyta

eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam cukrzycę ciążowa. Nie musiałam na szczęście brać żadnych leków jedynie dieta. Ale fakt ze trzeba uważać na to, bo różne rzeczy cukrzyca może porobić w organizmie. U mnie to wyszło właśnie na badaniu obciążenia glukoza. Potem codziennie kontrola glukometrem i notatki co i oktirej się jadło. Generalnie dało się to ogarnąć ale upierdliwe strasznie.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poliś, wspaniała nowina z szansą na bliźniaki :) Zobaczymy co będzie dalej, czy rosną w Tobie dwa dzieciaczki :)
    KlaudiaSG, jesteś w szpitalu pod opieką lekarzy, Chwała Panu Bogu za to, mają Cię na oku :) Zrobią wszystko, żebyś właśnie wróciła do domku wzmocniona i urodziła cudowne dziecko :) Będzie dobrze, nie daj się, niech strach nie wygrywa nad Tobą! Ty i maluszek jesteście ponad tym wszystkim i będzie dobrze :)

Ja się dziewczyny zastanawiam, czy iść drugi raz na betę i sprawdzić czy przyrost jest ok? Byłą w sobotę, to by może wypadało też iść w tą sobotę i zobaczyć jak rośnie beta? A może dać sobie spokój i siedzieć na tyłku do wizyty 29 grudnia...
    Zastanawiam się też, czy chcę powiedzieć rodzicom i teściom w Wigilię, czy nie. Bo razem się będziemy widzieć :) Ewidetnie widzę zawirowania hormonalne i nie wiem czego chcę :) Zaczyna się ;)

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Ja miałam. U mnie było za dużo i na czczo i po posiłkach. Chyba od 26-ego tyg do końca brałam insulinę.
    Jeśli chodzi o twój przypadek to prawdopodobnie wystarczy dieta. Trzeba się skonsultować z ginekologiem i on wyśle do diabetologa.
    Diete stosuje od wielu lat. :(
    bym się nie martwiła gdyby dieta miała załatwić problem.
    No zobaczymy co będzie po krzywej cukrowej. Może nie będzie źle. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 15:28

• Izolda90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Cześć dziewczyny ja już po wizycie i mam mega zagwozdke bo lekarz powiedział że na 70% widzi dwa dIdziusie, ale pewności nie ma, mówił że może to być jakiś cień pempowiny.. Powiedział też że jeśli to ciąża blizniacza, to jedno będzie kosmowkowe a drugie owodniowe.. Co to znaczy? Mówił że będę musiała leżeć pod koniec ciąży w szpitalu i raczej urodze wcześniej.. Następna wizyta za 3 tygodnie, wtedy wszystko będzie jasne..

A może powiedział że jednokosmówkowe i dwu owodniowe?

mi88, Carolline lubią tę wiadomość

gannsek2imer0qlf.png
    1,5 roku starań
    02.2017 II -> w 12tc info zespół Turnera-> 17tc poronienie [*]
    27.11.2017- beta 230,60 :)
    10.2017 zielone światło dla starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Diete stosuje od wielu lat. :(
    bym się nie martwiła gdyby dieta miała załatwić problem.
    No zobaczymy co będzie po krzywej cukrowej. Może nie będzie źle. :D
    A no widzisz, będzie dobrze :D Ja to bankowo insulinę będę miała.

• NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Nietety, obowiazowe w kazdej ciazy :-) mozna dodac soku z cytryny do tego a potem popic woda. Ktos pisal ze nie mozna chodzic, mozna, mozna tez troche wody, jesc nie mozna.

MI nie pozwolili chodzić. Powiedzieli, że podczas chodzenia cukier sie szybciej spala i zaburza wynik badania. Kazali mi siedzieć tak, zeby mnie mieli na widoku, gdyby mi było słabo. Zabronili chodzić, sikać :) na szczęście jakoś przebrnęłam. Za pierwszym razem miałam ze soba laptopa i pracowałam - jakos zleciało, za drugim razem - książka, za trzecim znajoma też robiła to badanie, to sobie poplotkowałyśmy.

a glukoze można kupic o smaku cytrynowym - znośniejsza w smaku

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ