X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ja po wizycie i niestety muszę zostać w szpitalu na jakiś czas :(
    Fasolka 1.28cm, serduszko bije, ale niestety łożysko jest w jednym miejscu odklejone. Najprawdopodobniej od tego były krwawienia..niewiadomo co będzie dalej.
    Mam ścisłe zalecienie leżenia (wstawać mogę jedynie do toalety a siadać do posilku) dostaje leki zobaczymy jak się wszystko potoczy.
    Nie chcę oczywiście nikogo nastraszyć moim przypadkiem :) cieszę się z waszych udanych wizyt i życzę powodzenia na kolejnych :)

Będzie dobrze. Trzymam kciuki. Najważniejsze, że znaleźli przyczyne krwawienia. Leki na pewno powstrzymaja proces odkljenia. Będzie dobrze. Musi :)

KlaudiaSG lubi tę wiadomość

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała styczność z cukrzycą ciążową ?
    Hmm. Mam takie pytanie. Zawsze na czczo mam wynik powyżej normy.
    A po posiłkach jest ok..
    Czy coś może wiecie na ten temat???
    Ja cukrzycy nie mialam, robi sie ja naczczo, jesli nie jest w normie to na pewni dieta i ew.jakies leki. Musisz koniecznie o tym lekarzowi powiedziec.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Hej dziewczyny.
    Fasolka 1.28cm, serduszko bije, ale niestety łożysko jest w jednym miejscu odklejone. Najprawdopodobniej od tego były krwawienia..niewiadomo co będzie dalej.
    Mam ścisłe zalecienie leżenia (wstawać mogę jedynie do toalety a siadać do posilku) dostaje leki zobaczymy jak się wszystko potoczy.
    Nie chcę oczywiście nikogo nastraszyć moim przypadkiem :) cieszę się z waszych udanych wizyt i życzę powodzenia na kolejnych :)
    Lozysko moze wrocic do normy po hakims czasie odpoczynku i moze byc dobrze. Takze spokojnie, dobrze ze szybko zdiagnozowali. Na pewni za 2 tyg bedzie juz dobrze.

polkosia lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    To wszystko przez to forum :) Ja też w poprzednich ciążach jakoś nawet do głowy mi nie przychodziło, ze coś może być nie tak. Wychodziły 2 kreski, umawiałam sie do lekarza i tyle. Głównie po to, żeby założyć kartę i dostać skierowanie na badania. Wszyscy wokól zawsze wiedzieli o ciążach zaraz po sikańcach. Nie umiałabym wytrzymac do wizyty u lekarza, żeby nikomu nie mówić :) papla ze mnie :) teraz też wizytę mam dopiero 08.01 i w zasadzie wszyscy już wiedzą, że mamy 2 kreski. Wiedzieli, że się staramy, więc było dla mnie naturalne żeby wiedzieli że już nie musimy. Nadal jakos nie dopuszczam do siebie myśłi, że na USG może sie okazać puste jajo, czy cokolwiek innego złego. Oczywiścei wiem, że takie rzeczy się zdarzają. gdybym miała w przeszłości poronienei, to na pewno z dużo większą rezerwą i obawą czekałabym na USG. Ale przecież większośc ciąż to jednak zdrowe, donoszone dzieci, więc po co zakładać że jest się w tej miejszości? Czy nie lepiej założyć że dzidzius sobie tam mieszka, że rośnie i mając świadomość tego, że ono chłonie jak gąbka nasz nastrój, nasze nastawienie, po prostu cieszmy sie z tego maleńkiego zycia i dajmu mu wszystko co najlepsze, czyli spokój, radośc witaminki i wierzmy w niego, wierzmy w to, że da radę. W koncu to nasze dziecko, musi dac radę :)

Niecierpliwa, bardzo podoba mi sie Twoje podejście i tez chciałabym takie mieć :) Niestety większość dziewczyn tutaj obecnych jest po długoterminowych staraniach, zażywanych lekach, itp. wiec teraz sie boi - ja też. Musimy sie pilnować bo stres nie służy na pewno prawidłowemu rozwojowi wiec trzeba chyba szukac jakos sposobów na relax

mi88 lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ja cukrzycy nie mialam, robi sie ja naczczo, jesli nie jest w normie to na pewni dieta i ew.jakies leki. Musisz koniecznie o tym lekarzowi powiedziec.

Ja problemy z cukrem miałam przed ciąża. :(
    A diabetolog mnie nastraszyl że cukrzycę w ciąży leczy się insulina. I mnie to przeraża. :( i tak pytam. Bo może sam zły cukier na czczo nic złego nie znaczy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:54

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam cukrzycy. Wiem, że cukier bada sie dwukrotnie. Na początku ciąży na czczo i jakoś w połowie ciązy jest ta krzywa cukrowa. Idzie się do labolatorium z kupiona glukoza. Najpierw pobieraja krew na czczo, póxniej wypija sie rozrobioną glukozę (przesłodkie fujstwo) i się siedzi na tyłku 2 godz bez możliwości spacerowania, toalety i żadnego ruchu. Po godzinie jest pobierana znowu krew i po dwóch znowu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 13:07

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Hej dziewczyny.

No to jak mus to mus. Dobrze ze zauważyli czyli teraz już wszytko na dobrej drodze:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam właśnie skierowanie na krzywą cukrową. Ale na razie czasu brak by z pracy się urwać rano na 3h. :( no nic. Będę musiała się chyba wybrać.. :)

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałam czegos poszukac o cukrzycy ciązowej i znalazłam takie coś

Prawidłowy wynik glikemii na czczo mieści się w przedziale 60–95 mg/dl. Jeśli stężenie glukozy wynosi od 95 do 125 mg/dl, lekarz skieruje kobietę w ciąży na inne badanie – tzw. doustny test obciążenia 75 g glukozy. Natomiast przy glikemii przekraczającej wartość 126 mg/dl, lekarz pewnie poprosi kobietę w ciąży o powtórzenie badania, a kiedy poziom glukozy ponownie okaże się zbyt wysoki – skieruje ją do poradni diabetologicznej dla kobiet ciężarnych.

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jest dobre :D:D:D

2. Objawy cukrzycy w ciąży

Wielomocz – glukoza to substancja osmotycznie czynna, zatrzymuje wodę i wiąże ją ze sobą. Cukrzyca w ciąży objawia się częstym oddawaniem moczu,

Duże pragnienie – zwiększona utrata wody z moczem skutkuje odczuwaniem dużego pragnienia, szybkim wysychaniem błon śluzowych i skóry i potrzebą ciągłego uzupełniania płynów. Jednym z objawów cukrzycy w ciąży jest więc częste spożywanie napojów, wody.

Napady głodu – z powodu braku insuliny, glukoza znajdująca się we krwi nie może dostać się do tkanek, w których mogłaby zostać zużyta. Organizm zatem, pomimo normalnej lub nawet zwiększonej podaży jedzenia, odczuwa głód.

Senność, zmęczenie, spadek wagi ciała – pomimo racjonalnego żywienia i unikania wysiłku.

Jak dla mnie to spokojnie mogą być objawy ciąży

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny za wsparcie :)
    Co prawda ciągle chce mi się ryczeć jak pomysle,że kolejna ciążę mogę stracić. Może to przez szok bo jednak nie liczyłam się z czymś takim. Mam ogromną nadzieję, że wszystko uda się naprawić i będę mogła wrócić do domu a z czasem urodzić zdrowe dziecko :)

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała styczność z cukrzycą ciążową ?
    Hmm. Mam takie pytanie. Zawsze na czczo mam wynik powyżej normy.
    A po posiłkach jest ok..
    Czy coś może wiecie na ten temat???

Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego klasyfikują cukrzycę ciężarnych na 2 grupy:
    G1: glukoza na czczo <95mg/dl i glukoza po posiłku (po 1 godz.) <120mg/dl - leczenie dietą

G2: glukoza na czczo >95mg/dl i glukoza poposiłkowa > lub = 120mg/dl - dieta + insulina

dane z książki przygotowującej do Lekarskiego Egzaminu Końcowego

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A objawy cukrzycy to pod wszystko można podpiąć. :)
    No nic na urlopie skoczę na te krzywą cukrową.
    Ale co tydzień i tak mam diabetolog wysyłać mail z wynikami pomiarów glukozy..
    Rano mam coś zawsze powyżej 100... hmm..

• alenka89 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A objawy cukrzycy to pod wszystko można podpiąć. :)
    No nic na urlopie skoczę na te krzywą cukrową.
    Ale co tydzień i tak mam diabetolog wysyłać mail z wynikami pomiarów glukozy..
    Rano mam coś zawsze powyżej 100... hmm..

Powinnaś mieć w niedługim czasie odstawiony ten Glucophage i zamieniony na insulinę jeśli te cukry będą nieprawidłowe. W ciąży przy cukrzycy stosuje się z leków wyłącznie insulinę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2017, 13:33

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    Powinnaś mieć w niedługim czasie odstawiony ten Glucophage i zamieniony na insulinę jeśli te cukry będą nieprawidłowe. W ciąży przy cukrzycy stosuje się z leków wyłącznie insulinę.

Właśnie wiem. :( insulina mnie przeraża.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ale tu nie chodzi o Ciebie a o dziecko, wiec nie ma co sie przerazac, bo sytuacji ktorych nie planujesz bedzie juz tylko wiecej , tylko ttzeba sie spiac, szybko przebadac i dzialac zeby maluszkowi nie zaszkodzic.

PLPaulina lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

Nie bój się. Stosuje się specjalne peny z cieniutką igiełką. Nie jest to bardzo bolesne . Po prostu doustne leki przeciwcukrzycowe nie są tak bezpieczne w ciąży jak insulina, pomyśl,że to wszystko dla dobra dziecka

PLPaulina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:55

‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ