❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zolo, u mojej czasem działa podstawienie cyca, by pospała drugie 30-40- ale to zależy w jakiej jest fazie. Nie przedłużam jej snu sama z siebie, tylko gdy obudzi się z charakterystycznym płaczem. Starszaka za to podtrzymywałam w śpiączce cycem, bo po 3. miesiącu spał tylko po 40 min.
-
To nie tak samo jak Molokay: przy charakterystycznym płaczu podstawiam cyca, tylko widzę, że ona ostatnio w dzień do spania nie odkladalna... No i końcówka nocy też... Tak że śpi na rękach, a że matka uziemiona to nic 😅. Może te nasze dzieciaki mają teraz taka fazę dziwaczna25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Hej Ja się nie wypowiem bo się jeszcze popsuje wiec tego ....🤗😆
Od soboty próbujemy nowe smaki, bo rozszerzaniem diety bym tego nie nazwała, zresztą to nie mój cel narazie. Chce by zapoznała się z łyżeczką i popróbowała różnych warzyw. Na początek z 5 łyżeczek z czego wieksza połowa w buzi nie zostaje. Byla marchewka, groszek jutro wjeżdżam z dynią lub pasternakiem Próbuje, chętnie buzie otwiera, za to krzywi się bardzooo😂 a ja tylko zapieram ciuchy, niedługo to się dopiero zacznie pranie 🙈 to tej pory przy mleku to luzik 🤗
Któraś z Was zaczela warzywka?2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Hehhe Evli, absolutnie nie ma co mowic na głos
U nas madal smakowa nuda, jedynie próbowałam podac małej (zamiast butli która to gardzi) łyżeczka swoje mleko i nawet wchodziło. Tzn mała była zdziwiona i miała minę „wtf”, ale co jej wlałam (tak, wiem, dziecko powinno samo zagarniać pokarm, no ale to nie nasz etap jeszcze), to polykala. Jeszcze jej sobie nie wyobrażam jedżącej cokolwiek innego niż cyc 😆 -
Za to ja się chętnie wypowiem na temat spania, moje dziecko wstało wczoraj o 7:20, spało 2h w dzień i zasnęła o 1 w nocy. Chwale się tym bardzo i mam nadzieje, ze przyniesie to oczekiwany skutek 🙏
Ja na temat jedzenia tez się nie wypowiem jeszcze, oprócz tego, ze czekam na to książkowe pol roku to mała chyba jest średnio gotowa, bo jak mąż dla żartu jej coś do jedzenia przykłada to nie ma nawet odruchu, ze otwiera usta. Za to poza pożywieniem, chętnie wszystko wkłada do buzi. Chce zrobić próbę podania mleka z kubka doidy, ale nie mam czasu odciągnąć. Bo o butelce to już zapomniałam dawno.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
Hejo Molokay jestem zyje. Mialam problem z logowaniem. Cos sie dzieje z moim telefonem bo chyba 4 razy zmienialam haslo i caly czas pokazywalo ze nieprawidlowe.. Juz dawno mialam pisac. Ale zmobilizowalas mnie wywolywaniem i zalogowalam sie na kompie ale tu nie mam polskich znakow jak widac haha. U nas raz lepiej, raz gorzej. mala sie slini, marudzi bardziej niz zazwyczaj od 2 dni. Noce nadal slabe. Dzis np obudzila sie o 5 i spacyfikowalam ja cyckiem dopiero o 7. Poza tym jest raczej pogodna. duzo sie usmiecha, ostatnio nawet na glos. Obraca sie z pleckow na brzuch i na odwrot ale zdecydowanie woli lezec na brzuszku. Jedyne co mnie martwi to czestotliwosc robienia kupy. Ostatnia byla 4 stycznia Wczoraj umowilam sie na teleporade i pediatra przepisal nam syrop ale jeszcze go nie podalam bo licze ze zrobi sama. A za tydzien idziemy na usg brzuszka. Aaaaa i od 4 stycznia poslalam starszaczke do zlobka. Dlugo nad tym myslelismy, w szczegolnosci ja ale ostatecznie zdecydowalismy ze ja poslemy. W pierwszy dzien troche bila inne dzieci a na drugi dzien dali ja do starszej grupy i bylo lepiej. Chcieli zeby byla w mlodszej grupie bo w starszej bylo 12 dzieci. A w mlodszej maja mniej. Ogolnie dobrze przeszla okres adaptacyjny. Jest troche nachalna w kontaktach z innymi dziecmi i troche sie nie slucha ale mam nadzieje ze w koncu sie dostosuje. Tak czy siak dzieki temu moge wiecej zrobic w domu i w ogole z niego normalnie wyjsc takze mimo moich obaw i wyrzutow sumienia mysle ze ten zlobek dobrze nam wszystkim zrobil na glowe.
-
Hej Dziewczyny! Jak się macie?☺️
U nas chyba dużo się dzieje, bo Młody ma rozpulchnione i czerwone dziąsło (tak przynajmniej mi się wydaje), dziś zaczął obracać się na brzuchu wokół własnej osi (pivoty?) i zaliczył wysoki podpór. Może to wszystko było powodem słabych nocek? 🤔
Czy któraś z Was chodzi do fizjo? My byliśmy kilka razy. Szymek wyginął się strasznie w literę C (najprawdopodobniej przez refluks), fizjo stwierdził, że ma za mocne mięśnie grzbietu a za słaby brzuch. Ćwiczyliśmy brzuch i było coraz lepiej, a teraz jest regres. Młody w ogóle nie chce ćwiczyć, cały się pręży, a żadne metody zagadania go i zajęcia czymś nie działają. Któraś z Was ma podobny problem? Chyba musimy znów się przejść do fizjo.
Yoyo, jak tam 💩? Poszło?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 10:15
Starania od 11.2016r.
PCOS, HSG - jajowody drożne
07-12.2018 - clo/aromek+ovitrelle
02.2019 - IUI - 8tc [*]
07-09.2019 - 3x IUI - nieudane
10.2019 - IVF krótki protokół
04.12.2019 - FET blastki 4aa
BetaHCG: 7dpt - 39,8 ; 9dpt - 82,6 ; 11dpt - 222,7 ; 13dpt - 599,3 ; 16dpt - 2240,1 ; ♥️+❄️❄️ -
Zola niestety nie Czekam dalej. Jezeli chodzi o fizjo to my nie bylismy bo jak mnie ktoregos razu polamalo w plecach to przyjechala do mnie fizjo do domu i przy okazji obejrzala Oliwie i nie stwierdzila wnm. Powiedziala ze wszystko jest ok. Ale podczas zasypiania wyginala mi sie w litere C i zaczelam o tym czytac i byc moze ma ukryty refluks. Rozmawialam o tym z pediatra i przepisala nam syrop. Ale za tydzien jedziemy na usg brzuszka i tam powinno wykazac czy ten refluks jest czy nie. I mam nadzieje ze z jelitkami tez wszystko jednak jest ok tylko po prostu taka jej uroda ze rzadko robi kupe
-
Yoyo dobra decyzja i dla Ciebie i dla corki 😉 Ty troszke odpoczniesz, będziesz mogła łatwiej wyjść z domu a córce też dobrze zrobi pobyt miedzy rówieśnikami.
Zola ja do fizjo nie chodze.
Stwierdzam że moje dziecko jest dziwne 🤷♀️ Nie wiem czy Wam kiedyś pisałam ale u mojego dziecka nie ma czegoś takiego jak „ululam Cię do snu”, mąż jakiś czas temu próbował kilka wieczorów tak ją uśpić, był wielki krzyk, w końcu kazałam mu ją tylko położyć w łóżeczku i krzyków nie było, zasnęła sama. Od tej pory po prostu kładziemy ją w łóżeczku i wychodzimy z pokoju, zasypia sama.
Tej nocy znowu miałam aferę ze smoczkiem, zaczęła mi się budzić bo wypada. Stwierdziłam wezmę do łóżka przytule, mąż był w pracy, przytulimy się, lepiej pośpimy itp...... taaaaa😂
Przeniosłam ją do łóżka, nagle oczy jak pięć złotych i włączyło jej się latanie (czyt.machanie rękami), to była 3h rano, 4h bez zmian. No nic może głodna? Dałam jeść...5h dalej nie śpi. Mąż w miedzy czasie wrócił, mówi daj jej zabawkę do gryzienia, no dobra chwile pogryzła, dalej się wierci...spać nie chce....Miedzy gruchaniem, przeplata się płacz mnie już szlak trafia to już 3 godziny się tak bawimy, po raz setny dostałam ręką w twarz, ciągnie mnie za włosy (mimo że związane) pfffff zbliża się 6 rano 🤯😤 W końcu wstałam wkurzona 🙈 mówiąc „nie pasuje z nami, idz do siebie”. Dałam ją do lozeczka czekając na wielki ryk i .......zasnęła odrazu 🙈🙈🙈kurtyna🙆♀️2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli u mnie kiedyś mała zasypiała na rękach, zwłaszcza w dzień, a teraz się wykręca jak może. Najlepiej na spacerze, wiec przedwczoraj w mega śnieżyce musiałam z nią wyjść, bo nie mogłam ujechać w domu, a w wózku od razi zasnęła.
Do tego w nocy wgrala sobie jakaś dziwna misje i przez sen robi przewroty na brzuch, a potem się budzi. Wiec ja pol nocy ja przewracam z powrotem na plecy i tak w kółko.
Zamówiłam jej pakiet na badanie przesiewowe w kierunku SMA, dzisiaj muszę ja kłuć, by pobrać krew, wiec pewnie zawiedzie się na mnie i boje się zemsty. Nie wiem ja to zrobię
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Bo jestem jakaś przewrażliwiona matka w ciąży bałam się ZD, pomimo dobrego wyniki Nifty, teraz ciagle chodzi mi po głowie SMA i mukowiscydoza. A to badanie kosztuje 170 zł, wiec strwierdzilam, ze niewiele jak za spokój.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
U nas tez jest w szpitalu robione badanie na mukowiscydoze to powinnam być spokojna, ale potem całuje ja w główkę i czuje słony pot i sobie wgrywam coś.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Zola, my też nie chodzimy do fizjo. Raz tylko byliśmy u osteopaty, bo słabo leżała na brzuszku. I teraz widzę, że większość tu dzieciaków już się obraca na brzuch, moja jeszcze nie. Ja czekam na 6 miesięcy I jak nic nie będzie to wtedy pójdziemy. Na ostatnim bilansie pediatra twierdziła, że jej motoryka jest super rozwiniętą, wiec stwierdziłam, że nie ma po co. Ale też widzę, ze Ala czasami wygina się się w literę C. Ale to zdarza się naprawdę rzadko. Powiem o tym pediatrze.
Evli, masz bardzo ugodowe dziecko 😉. Sama chce zasypiać, jeździ w wózku I dalekie podróże. Super 🙂.
Podobno ja też taka byłam, ale Alicja to ma coś z zodiakalnego lwa albo taty 😉, ale nie jest tak źle.
I_ka, jak masz być spokojna, to pewnie zrób sobie te badania. Pewnie mukowiscydoza wyjdzie ok, jak już było badane. I SMA pewnie też.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Hej, my też nie byliśmy u fizjo, ale byłam ostatnio u osteopaty, bo u młodego kiepsko z leżeniem na brzuchu, stwierdził, że jest bardzo napięty w okolicach potylicy. Na boki młody przekręca się już dawno, a teraz też próbuje na brzuch, miesiąc temu mi się to udało raz i na tym był koniec. Młody jest wielki jak na swój wiek i może to też się przyczynia do tego, że jest taki niegramotny.
Yoyo a jaki ten syrop na refluks dostała Oliwia?
Evli tylko pozazdrościć takiego samoobsługowego dziecka. Ciesz się tym puki możesz, bo nie wiadomo czy jej się nie odwidzi, oby nie 😊
Ja to mam straszne problemy z uspaniem młodego, jedynie moja teściowa jak go weźmie to chwila moment i dziecko śpi, bez protestów, a ja czasami godzinę się męczę.
Zazwyczaj usypia w wózku, albo przy cycu.
-
Asasa pediatra zapisala nam Debridat.
Molokay jak tam poszlo odpieluchowanie? Ja sie zabralam ale doszlam do wniosku ze za malo wiem na ten temat by zrobic to w miare szybko i sprawnie i do tego jeszcze zlobek takze kupilam ta ksiazke "Mamo chce kupe" i czytam w wolnych chwilach.
Evli ja na twoim miejscu bym sie cieszyla ze mala zasypia sama. Nasza tez tak miala przez pierwszy miesiac. Niestety sie popsula i juz nie zasypia samaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 18:06