❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeju, ja w spodniach ciążowych chodzę chyba od miesiąca, nie dawałam rady w normalnych spodniach siedzieć, a w pracy tylko siedzę. Od razu poczułam ulgę
Lilia, Lilianna, Liliana też mi się podobają, ale to raczej nie będzie nasz wybór. Podobnie jak podobają mi się wszelkie imiona z końcówką "sława" lub "miła", ale też wiem, że nigdy się na nie nie zdecyduję
I witam wszystkie nowe dziewczyny
Właśnie robię mojej młodej inhalacje i myślałam, że zdarzy się cud i zaśnie przy dźwięku inhalatora i bajce, tak jak kiedyś się zdarzyło, ale chyba nic z tego... -
polin wrote:Stradzie długo trwało badanie bi ponad 40 min. Młode nie chciało współpracować. I trzeba byli i przez brzuch i od dołu. W każdym razie ryzyka trisomii niewielkie. Kość nosowa piękna, przeciętność tez. Mamy obie raczki u nóżki serduszko bije 154. Młode ma crl 66 mm. Płeć nieznana bo kompletnie nie dało się zajrzeć. Mam duże ryzyko porodu przedwczesnego bo aż 1:58. Łożysko całe przyklejone ale częściowo na ujściu szyjki. Pojawił się jakiś balonik z płynem owodniowym i on może być zagrażający ale mam się rym nie przejmować i nie czytać o tym.
Dostałam pozwolenie na ruch, basen i przytulanki!!
Czy lekarz coś ci mówił o tym ryzyku porodu przedwczesnego? Ja mam niewiele mniejsze, a mój lekarz nawet o tym nie wspomniał.
Może wiecie z czego to wynika? Jakie miałyście ryzyka? -
nick nieaktualny
-
Ze trzeba będzie dokładnie obserwować szyjkę w pierwszej ciąży szyjka 1,5 cm miałam już w 6 miesiącu. Później długo na 0,5 cm ciągnęłam. W 7 miesiącu podawali mi sterydy na rozwiniecie płuc bo zaczęły się skurcze. Podejrzewałam ze i teraz tak się może zdarzyć.
-
nick nieaktualnyMirabelka ja cały czas chodziłam w legginsach i było ok a dziś na odmianę założyłam jeansy i już widzę że brzuszek urósł więc pora zakupić ciążowe przynajmniej jedne żeby mieć. Legginsy ciążowe kupię z Lidla online jeśli będą a Ty gdzie kupowałaś?
-
Kagu3 wrote:Polin, super !! ❤️
Evli, już się nie kłócę o ten termin, chociaż jak widzicie nawet po pierwszej stronie, to betę miałam szybko dodatnią i muszę mieć termin początkowy 😆 mam nadzieję,że w razie czego nie zostawi mnie z przenoszeniem o 2 tyg (on pracuje w szpitalu, to dużo więcej może).
Jezu jak ja się cieszę z tej drugiej córeczki. Teraz myślę nad imieniem. Jakie wybraliście? U mnie na tapecie Liliana(numer 1 ), Łucja, Anastazja..ale czuję że to raczej będzie Lilciau mnie tez będzie Liliana albo Iga zastanawiamy się ale synek koniecznie chce Lilcie 😜 w przedszkolu ma dziewczynkę o tym imieniu choć Igę tez ma ale chyba z Lilka się bardziej bawi wiec pewnie dlatego hehe 😂 mój mąż z kolei woli Igę 🙈😂
-
nick nieaktualny
-
Gratuluję dobrych wieści i naturalnie czekam na następne:) Któraś z Was pisała, że na NFZ są tylko 3 usg w trakcie ciąży. Tutaj u nas w Niemczech niestety też. Większa ilość wiąże się z uiszczeniem opłaty. Musimy zapłacić 200 euro jeśli chcemy Usg na prawie każdej wizycie i właśnie te 2 dokładniejsze( prenatalne i połówkowe). W tamtej ciąży za to nie płaciłam, ale chodziłam do Polki, która miała usg w standardzie... teraz mi do niej bardzo nie po drodze i musiałam zmienić na Niemkę. Plusem jest to, że nie muszę już czekać po 4 godziny w kolejce, a max 15 min. Coś za coś 🤗 no i mam do niej dużo bliżej. Testu Pappa tym razem nie robię. Co ma być to będzie 🍀❤
-
Kagu3 wrote:Ja znowu celuję w imiona, których w rodzinie nie ma
Właśnie ja się tak cieszę na druga córeczkę, mam nadzieję, że kiedyś będą razem się trzymać, na razie nie planuję więcej dzieci, więc tym bardziej fajnie, że będą we dwie. No i łatwiej jeśli chodzi o ubranka, wystrój pokoju wspólnego itd (już nie mogę się doczekać, aż pojadę do rodziców po ubranka po małej, mam całą szafę ślicznych ubrań. Tylko Ala jest z maja a druga będzie z sierpnia, to pewnie kombinezony i tak muszę kupić, dużo pracy będzie z tworzeniem listy jak to przejrzę
No i oczywiście już mam też dostać ubranka, w rodzinie mamy 3 miesięczna dziewczynkę
Łucja jest pięknei Marianka też super.
Ale jak lekarz powiedział, że to dziewczynka, to od razu przyszło mi do głowy, że to mała Lilka. A wcześniej się wahałama i na tym etapie ładnie na USG widać wargi sromowe, mam na zdjęciu zaznaczone i opisane płeć 😁
-
Ja mam imię wybrane dla chlopca- Miłosz. A dla dziewczynki,nie mam pojęcia jakie. Nic mi się nie podoba . Chyba będzie bezimienna 😂
Ja nadal chodzę w zwykłych jeansach , jeszcze nie myślałam o kupowaniu ciążowych. Przy pierwszym dziecku bardzo szybko kupowałam jakieś ubranka i inne rzeczy,a teraz jakoś mam wrażenie że jeszcze za wcześnie i nie wiadomo czy wszystko będzie ok. Jakoś bardziej w tej ciąży się stresuje i podchodzę do niej tak na chłodno. -
AgaG88 wrote:Jesteśmy prawie na tym samym etapie to u mnie tez jutro będzie pięknie widać płeć 😃 bo na prenatalnych lekarz ocenił po wyrostku płciowym ze był płaski ale warg sromowych ani nic tam nie było jeszcze widać. Chyba dzisiaj nie zasnę z tej ciekawości i niepewności bo jednak zdarza się ze na prenatalnych oceniaja jaka płeć a później jednak zmiana.
U nas tak wlasnie bylo i znam duzo takich przypadków wsrod znajomych, w pierwszej ciazy na prenatalnych lekarz powiedział ze raczej chlopak a w 25tc okazalo sie ze dziewczynka 😁
Teraz juz mamy pewnosc ze chlopak bo zrobilismy Sanco 😉 -
Madlene u mnie we Fr tez są 3 wizyty. Do 6 mc chodzi się do ginekologa, później przejmuje Cię szpital.
Ja w l ciąży byłam trochę nieobeznana i nim że moj ginekolog mnie kasował, do tego wysyłał mnie to swoich kolegów bo mieli lepsze usg i buliłam i bulliłam, powiedziałam stop kiedy wyslal mnie do amerykańskiego szpitala „dla gwiazd” prywatnego i poczułam się jak gwiazda kiedy musiałam czeka wypisać.. Zapisałam się wtedy do publicznego i tam do końca co 2 tyg miałam wizyty już za darmo.
Teraz się wycwaniłam bo już wiem jak to działa i od początku jestem w szpitalu publicznym (ze względu na moja historie, bo inaczej tak szybko by mnie nie przyjęli) i nie zapłaciłam jeszcze ani centa 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 13:47
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Dziewczyny a czy z tym ze ciąża młodsza lub starsza to niezalezy od tego jak dziecko rośnie ? Bo ja wiem dokładnie kiedy miałam owulacje a na prenatalnych maluszek wyprzedzał o 3 dni a Np na wcześniejszym usg ciąża była z kolei 2 dni młodsza. W pierwszej ciąży synek pod koniec wyprzedzał już wg prametrow i wagi ponad tydzień.
-
Patiii wrote:U nas tak wlasnie bylo i znam duzo takich przypadków wsrod znajomych, w pierwszej ciazy na prenatalnych lekarz powiedział ze raczej chlopak a w 25tc okazalo sie ze dziewczynka 😁
Teraz juz mamy pewnosc ze chlopak bo zrobilismy Sanco 😉
-
Tak, dokladnie.
W 13tc (byl to lekarz z jakims tam certyfikatem 😁) na prenatalnych powiedział ze raczej chlopak, w 16tc bylam u mojego lekarza to powiedzial ze powie mi na nastepnej wizycie bo on znany jest z tego ze mowi tylko gdy ma pewnosc, pozniej w 20tc mala byla tak odwrocona ze nie bylo widac a w 25 tc powiedział ze na 100% dziewczynka 😁 -
Mirabelka02 wrote:Ja w H&M, kursy trafilam na promocję 50% po Świętach:)
ja wczoraj tez kupilam w h&m. rzeczywiście oddycha sie zdecydowanie lepiej. kupilam tez rajstopy w rossmanie ale jeszcze nie próbowałam.
w szpitalu z dnia na dzien brzuch mi zaczac byc widoczny stad zakupy na szybko -
nick nieaktualnyJa w tym tygodniu zauważyłam jakby brzuch mi napęczniał, w sumie z dnia na dzień jakiś inny się wydaje. Legginsy ciążowe kupiłem jakiś czas temu i teraz pasują jak ulał.O grubych rajstopach naczytałam się dużo niedobrych opinii, że nie przepuszczają powietrza i za mocno obciskają nawet te ciążowe, ale i tak kupiłam jedną parę tak na wszelki wypadek. Najwyżej kupię pończochy samonośne jak poczuje że za bardzo się tam gotuje 😉