WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Bumbox Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś

To że strony TVN24.
    A płuca wloknieja przy ciężkim przebiegu.

Czy kobiety w ciąży przechodzą ciężko infekcję koronawirusa? Jak wyglądają statystyki z innych krajów? magda1984

Piotr Gryglas: - Według WHO 147 kobiet w ciąży z koronawirusem przebadano. Osiem procent z tych kobiet przechodziło ciężko infekcję, a jeden procent krytycznie. Nie wykazano, żeby koronawirus przechodził z matki na dziecko. Wiedza na ten temat jest jeszcze niewielka.

Jestem w 18 tygodniu ciąży. Bardzo się obawiam. Czy jeżeli dojdzie do zakażenia, może dojść do poronienia? Katarzyna83

Piotr Gryglas: - Jeżeli w czasie infekcji, choroby doszłoby do rozwinięcia choroby zakaźnej górnych dróg oddechowych, to wszystko zależy od jej przebiegu. Każda choroba, każda infekcja może skończyć się poronieniem, czy przedwczesnym zakończeniem ciąży. Aczkolwiek takich danych ewidentnych w tym przypadku nie mamy, żeby infekcja koronawirusowa wywoływała poronienia. Natomiast zalecamy kobietom w ciąży ostrożność w kontaktach z ludźmi, którzy mogą być zakażeni. Kobiety ciężarne powinny chronić się, izolować, unikać kontaktu z ludźmi, którzy kaszlą, kichają, prezentują objawy grypopodobne.

• MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbox wrote:
    ...Kobiety ciężarne powinny chronić się, izolować, unikać kontaktu z ludźmi, którzy kaszlą, kichają, prezentują objawy grypopodobne.
    Świetnie, a ja muszę dziś ze starszakiem do przychodni iść, bo go uszy znów bolą 😒

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbox wrote:
    To że strony TVN24.
    A płuca wloknieja przy ciężkim przebiegu.

Czy kobiety w ciąży przechodzą ciężko infekcję koronawirusa? Jak wyglądają statystyki z innych krajów? magda1984

Piotr Gryglas: - Według WHO 147 kobiet w ciąży z koronawirusem przebadano. Osiem procent z tych kobiet przechodziło ciężko infekcję, a jeden procent krytycznie. Nie wykazano, żeby koronawirus przechodził z matki na dziecko. Wiedza na ten temat jest jeszcze niewielka.

Jestem w 18 tygodniu ciąży. Bardzo się obawiam. Czy jeżeli dojdzie do zakażenia, może dojść do poronienia? Katarzyna83

Piotr Gryglas: - Jeżeli w czasie infekcji, choroby doszłoby do rozwinięcia choroby zakaźnej górnych dróg oddechowych, to wszystko zależy od jej przebiegu. Każda choroba, każda infekcja może skończyć się poronieniem, czy przedwczesnym zakończeniem ciąży. Aczkolwiek takich danych ewidentnych w tym przypadku nie mamy, żeby infekcja koronawirusowa wywoływała poronienia. Natomiast zalecamy kobietom w ciąży ostrożność w kontaktach z ludźmi, którzy mogą być zakażeni. Kobiety ciężarne powinny chronić się, izolować, unikać kontaktu z ludźmi, którzy kaszlą, kichają, prezentują objawy grypopodobne.

To w sumie nic konkretnego nie powiedział czego same nie wiemy :/

agniecha2101 lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Tym Janek może Ty będziesz w stanie odpowiedzieć mi na takie dwa pytania które mnie nurtują. Albo ktoś inny może wie...

Ciężarne przechodzą łagodnie to znaczy że nie lądują na intensywnej terapii pod respiratorem ale ogólnie jak porządna grypa, czy łagodnie - czyli bardziej jak przeziębienie?

A drugie... Co z tym zwłóknieniem płuc o ktorym gdzieś tam mi mignelo... Czy ono się pojawia u osób u których był ciężki przebieg choroby, intensywna terapia itd, czy też ten wirus uszkadza płuca nawet przy lekkim przebiegu?

Z góry przepraszam że sama sobie tego nie wyszukuje ale łapie mnie coraz gorsza panika kiedy zaczynam czytać te wszystkie rzeczy i wyszukiwać informacje i jako że miałam w przeszłości epizod depresyjno-lękowy to widzę że muszę mocno się kontrolować bo w mojej głowie nieciekawe rzeczy zaczynają się dziac 😑😑😑 ale te dwie kwestie bardzo mnie nurtują

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

Tutaj jest link do całości informacji dla ciężarnych. Ogólnie piszą że symptomy zazwyczaj lekkie jak przy przeziębieniu czy grypie

megson91 lubi tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Hej dziewczyny

A ja leżę w łóżku i się martwię bo z prawej strony brzucha i w pachwinie złapał mnie przenikliwy ból, nie mogłam się obrucić na bok ani nic. Bardzo bolało. Teraz już zelżał ale trwał jakiś czas i się martwię co by wszystko było dobrze. Czy któraś z Was tak miała na tym etapie?
    Ja tak miałam właśnie od ok 16 tygodnia i mam do tej pory,wręcz się nasila.Od ok tygodnia twardnieje mi brzuch z lewej strony a wczoraj wieczorem doszły bardzo silne bóle w pachwinach i podbrzuszu,poratowalam się no spa,ale ból trzymał z 2 h.Z samego rana z mężem wsiedliśmy do samochodu i prosto do lekarza,który twierdzi,że to więzadła ,ale nie miała USG w gabinecie a detektorem nie mogła złapać tętna,więc martwię się tak samo jak przed wizytą 😒

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta35 wrote:
    Ja tak miałam właśnie od ok 16 tygodnia i mam do tej pory,wręcz się nasila.Od ok tygodnia twardnieje mi brzuch z lewej strony a wczoraj wieczorem doszły bardzo silne bóle w pachwinach i podbrzuszu,poratowalam się no spa,ale ból trzymał z 2 h.Z samego rana z mężem wsiedliśmy do samochodu i prosto do lekarza,który twierdzi,że to więzadła ,ale nie miała USG w gabinecie a detektorem nie mogła złapać tętna,więc martwię się tak samo jak przed wizytą 😒

To pewnie mam to samo według usg ciąża starsza o 3 dni więc w sumie by się zgadzało. Mam nadzieję że wszystko z dzidzią dobrze a kiedy byłaś z tym u gina i kiedy masz teraz wizytę?

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) ja też mam czasami takie bóle w pachwinach, moim zdaniem to więzadła. Boli też jak za szybko się przekręcę albo podniosę.

Muszę się umówić do kardiologa. Od jakiegoś czasu puls mam w okolicach 110. Niby w ciąży może być podwyższony, ale źle się czuję a ostatnio coś mnie kłuje w klatce. :/

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam to samo w takim razie....jak się za szybko przekręcę w nocy z boku na bok to mnie łapie takie ból że się ruszyć nie mogę..Teraz staram się przekręcać pomalutku 😏 czyli mówicie że to więzadła 🤔

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w poradni diabetologicznej na polnej kolejka że hoho.. ciekawe jak będzie wyglądać wizyta.

Mój cudak od dwóch dnia zaczyna nareszcie coraz mocniej się ruszać czuje go, nawet mąż wczoraj dostał kopniaka w ucho ;). To jest najcudowniejsze uczucie ever.

A i mam czasami coś takiego że mi cały brzuch się trzęsie. Wibruje, wezmę wdech i jak spojrzę na brzuch to normalnie wibracje zastanawiam się co to czy jakaś żyła, czy to tętno czy dziecko śmiga i mi się brzuch rusza. Miała któraś tak ? Bo zastanawiam się co to może być.

Edit doczytałam że to tętnica wrotna wątrobowa lub moja aorta. Ale dziwne uczucie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 11:00

agniecha2101 lubi tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierko,jutro mam połówkowe,więc przemagluje lekarkę i dokładnie się wypytam i poproszę by pokazała mi palcem gdzie ma boleć, a gdzie nie powinno i jak ☺️ poprzednia wizyta była 2 tyg wcześniej i było wszystko ok,ale te wczorajsze bóle tak mnie przeraziły,że bałam się ,że zeswiruje do jutra,aż płakać mi się chciało z bolu.
    Jak dziś lekarka nie mogła wyczuć tętna to stwierdziła,że tak się może zdarzyć,więc powiedziałam jej,że mam detektor w domu i najwyżej spróbuję później to powiedziała,że nawet nie chce słyszeć o ich używaniu,bo my najczęściej nie potrafimy rozpoznać szumów od tętna dziecka...Wróciłam do domu i po godzinie wzięłam detektor i tętno znalazło się bardzo szybko,więc nie wiem o co jej chodziło.

• Irola Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta- czy jak dotykasz podbrzusza to też Cię boli? Chcę wiedzieć czy mamy podobnie...

oar8skjo5n2yr83t.png

PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta zapewne chodzi jej o to że tylko lekarz może tego używać i tylko ich sprzęt jest do tego odpowiedni a te inne "magiczne wynalazki" są fe 😉 to 3mam kciuki za wizytę a na którą masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 11:45

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irola,dziś jak dotykam nic już nie boli,pomimo ,że lewa strona jest twardsza niż prawa,ale wczoraj bolało przy dotykaniu.
    Iskierka,mam jutro o 18.30,trochę późno,ale co zrobić.A co do lekarki to nie wzięłam tego zbytnio do siebie,bo mam dość luźne podejście do lekarzy odkąd zaszłam w ciaze i do tego teściową lekarka,więc muszę mieć dystans 😉

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Ojej biedna. :/ ale to tylko sen. Wdzytskie boimy się żeby się coś złego nie wydarzyło. Podświadomie się o tym myśli więc potem nam się śnią takie głupoty. Ja też miałam takie głupie sny nie raz. 😕

Mam nadzieję, że już więcej takie głupoty nie będą mi się śnić bo to było straszne i od razu po przebudzeniu sprawdzałam czy mam brzuszek. Czekam na ruchy i będę spokojniesza 😍

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

Wysłany: 10 marca 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oglądam tą telewizję i niby nie straszą, ale szkoły zamykają, do sklepów każą nie chodzić tylko siedzieć w domu. ehhh... my właśnie wróciłyśmy z biedronki. mam zakupy do końca tygodnia i już nie wychodze więcej

w ogole się nadźwigałam i teraz mnie brzuch boli, z kanapy nie staje :/ jakoś trudno mi się znowu przestawić że jestem w ciąży i powinnam zwolnić i nie dźwigać i się nie przemęczać

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png

Wysłany: 10 marca 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i tak się zastanawiam jak już dojdziemy do tego etapu co Włochy i zabronią wychodzenia z domu to jak będą wyglądać wizyty u lekarza

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    #koronawirus
    Dla uspokojenia 😉
    http://www.doktorekradzi.pl/koronawirus-zagrozenie-czy-niepotrzebna-panika/

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • OranżadA Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na poprawę humoru, napisze Wam, co za głupoty mi się dziś śniły. Chodziło o to, że zamawiałam koleżance egzamin na prawo jazdy na konia 🤣 normalnie wybieralam konia, którym będzie zdawała ehzamin 😁 umaszczenie, wysokość, czy ma mieć spleciona grzywę czy nie... no parodia 😉😁

Evli, agniecha2101, aniołkowa_mama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oranżada ponoć jak się śni koń to oznacza chłopa 😁 tzn w senniku tak kiedyś wyczytałam ale nie wiem w jakim sensie heh.

Mnie dziewczyny znowu dopadł ten ból jest straszny i tylko z prawej strony. Nie wiem co robić. Myślicie pojechać do lekarza? Strasznie się boję czy z małą wszystko jest ok 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 16:25

• OranżadA Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2020, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka
    O to nie wiedziałam :) zobaczymy czy się sprawdzi :)

‹‹ 470 471 472 473 474 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ