❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Evil bardzo mi przykro
współczuje
ale dziewczyny myślimy pozytywnie i w sierpniu wszystkie będziemy tulić zdrowe maleństwa 😍 Kagu mi możesz zapisać wizytę na 08.01 to będzie już początek 11 tygodnia...ale ten czas leci potem chwila i prenatalne. Dziewczyny jakie badania prenatalne planujecie robic? Standardowo usg+test Pappa czy te droższe tzn Sanco itp.? Ja się ciagle zastanawiam...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2019, 22:29
-
nick nieaktualnyJa robię tylko USG .
A ja mam pytanie o L4 i wypłaty z zusu. Od 9.12 jestem na L4. W styczniu wypłaci mi jeszcze chyba pracodawca, a co dalej? ZUS powiadomi mnie o terminie wypłat? Muszę złożyć jakieś wnioski? Nie mam głowy żeby iść z tym do kadr . Czy możecie mnie wstępnie nakierować? -
W poprzedniej ciąży założyłam sobie profil PUE w zus i tam miałam wyszczególnione ile i w jaki dzień dostanę. Wypłacali różnie - raz 10, a raz np 18, ale trzymali się tych dat wpisanych wcześniej.
Starająca lubi tę wiadomość
-
Tez polecam zalozenie profilu PUE jak ktos nie ma, tam wszystko jest napisane. U mnie w pracy musialam dostarczac tylko L4 (wtedy byly jeszcze papierowe) i kadry wszystko ogarnialy.
Przestrzegam tylko, ze na L4 ciazowym czesto zdarzaja sie kontrole z ZUSu czy aby na pewno jestesmy w domu i w ciazy i nie pracujemy gdzies indziej. W poprzedniej ciazy poszlam na l4 dopiero w 30 tygodniu, a i tak mnie dwa razy w domu odwiedzili.
Jak jedziecie np. Do rodzicow na dluzej to trzeba poinformowac zus o zmianie miejsca przebywania.👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
tym_janek wrote:Tez polecam zalozenie profilu PUE jak ktos nie ma, tam wszystko jest napisane. U mnie w pracy musialam dostarczac tylko L4 (wtedy byly jeszcze papierowe) i kadry wszystko ogarnialy.
Przestrzegam tylko, ze na L4 ciazowym czesto zdarzaja sie kontrole z ZUSu czy aby na pewno jestesmy w domu i w ciazy i nie pracujemy gdzies indziej. W poprzedniej ciazy poszlam na l4 dopiero w 30 tygodniu, a i tak mnie dwa razy w domu odwiedzili.
Jak jedziecie np. Do rodzicow na dluzej to trzeba poinformowac zus o zmianie miejsca przebywania.
Ja w poprzedniej ciąży (2015-2016 rok) byłam na zwolnieniu od 5 tyg ciąży i nie miałam ani razu kontroli
Ciekawe od czego to zależy
Jeżeli pracujecie u dużego pracodawcy to pieniądze wypłaca pracodawca. Nie pamietam dokładnie ale chyba firma powyżej 30 osób czy coś w tym stylu,
Co do badań prenatalnych to na pewno robię papa (mam skończone 35 lat) i zastanawiam się nad nifty
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
Kiedy powiedzialyscie pracodawcy o ciąży od razu po pozytywnym teście? Ja że względu na święta jeszcze tego nie zrobiłam i zastanawiam się jak to powiedzieć 😉 jak to było u Was?
Kagu możesz wpisać mnie na listę termin mam na 28 sierpnia a kolejną wizytę 22 stycznia. Trochę odległy termin ale może i lepiej bo nie bd ciągle myśleć 🙂 -
nick nieaktualny
-
W pierwszej ciąży powiedziałam pracodawcy zaraz jak się dowiedziałam, ale ciążę straciłam. W drugiej powiedziałam po pierwszych prenatalnych ale pracowałam jeszcze do 5 miesiąca. Teraz chciałabym też powiedzieć koło 12tyg o ile wcześniej nie wyląduje na L4.
-
Ja bylam w ciazy z corka w 2018, to chyba taki kontrolowany rocznik byl bo kazda z moich znajomych ktorej placil wlasnie zus a nie pracodawca (mniejsze firmy) miala minimum jedna kontrole albo w domu albo w pracy kontrole czy aby na pewno pensja jest zasluzona
nie wiem jak wygladal 2019 pod tym wzgledem.
W pierwszej ciazy powiedzialam pracodawcy po usg 1 tdymestru, jak juz wiedzialam ze jest wszystko ok z maluszkiem. W tej ciazy ze wzgledu na fatalne samopoczucie i chec przejscia na l4 mozliwie jak najszybciej to powiedzialam dzien przed wigilia.👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
dzień dobry
z wypłatą zasiłku w ciąży (i nie tylko) jest tak, że w przypadku kiedy firma zatrudnia powyżej 20 pracowników, to pracodawca wypłaca pieniądze i dostaje się je po prostu w terminie wypłaty. Jeśli mniej, wtedy po 33 dniach przygotowuje do ZUSu Z-3 i wtedy ZUS przejmuje wypłaty. Płacą różnie i z reguły wg kolejnych zwolnień
Moje Aniołki 4tc i 13tc
Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
05.2019- laparoskopia+histeroskopia
09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
28.11.2019- bHCG- 422,1 -
Jeśli pracujecie w firmie, która zatrudnia więcej niż 20 osób, to pieniądze na L4 cały czas dostajecie z firmy. Ja jeszcze nie spotkałam osoby która miałaby kontrolę na zwolnieniu w ciąży 🤔 ale oczywiście lepiej poinformować o wyjeździe w razie co
Ja w poprzedniej ciąży po prostu poszłam na zwolnienie w 11 tygodniu, nic wcześniej kierowniczce nie mówiłam. Teraz będę musiała powiedzieć trochę wcześniej, bo chciałabym wycofać wniosek o wychowawczy i przejść na zwolnienie.Malutka_94