X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Flara Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam w 37w 1d także torbę do szpitala na pewno przygotuje wcześniej.
    W sumie odkąd wylądowałam z krwawieniem w nocy w grudniu w szpitalu, to teraz torba z podstawowymi rzeczami stoi zawsze w szafie. Kilka koszul, szlafrok, bielizna, małe kosmetyki, zawsze tam odkładam kartę ciąży i ostatnie badania. Nawet teraz ją zabrałam na wyjazd na wszelki wypadek.

A prałam w Lovelli w płynie do prania i do płukania też mam płyn Lovella. U mnie córka nie miała skłonności do podrażnień więc sprawdził się super i całkiem nieźle dopiera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 09:49

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Dziewczyny a jakie macie zdanie na temat noszenia dziecka w chuscie lub nosidełku?
    Będziecie używać lub używałyście przy wcześniejszych dzieciach? Jeśli tak to która opcja jest lepsza.
    Zastanawiamy się z mężem nad jedna z tych 2 opcji ponieważ dużo wyjeżdżamy, spacerujemy itp. A nie wszędzie da rade z wózkiem.
    my mamy tule, ale zaczęłam jej używać jak córka miała 9 miesięcy i już siedziała sama.
    Dla mnie to było w końcu uwolnienie rąk :) Jak mieszkaliśmy na 4 piętrze to mała w tuli na plecach, zakupy w ręce i mogłam spokojnie pojsc sama na ryneczek :) używaliśmy bardzo dużo, to jeden z lepszych zakupów

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Dziewczyny a jakie macie zdanie na temat noszenia dziecka w chuscie lub nosidełku?
    Będziecie używać lub używałyście przy wcześniejszych dzieciach? Jeśli tak to która opcja jest lepsza.
    Zastanawiamy się z mężem nad jedna z tych 2 opcji ponieważ dużo wyjeżdżamy, spacerujemy itp. A nie wszędzie da rade z wózkiem.

Nam chusta nie podeszła, chcieliśmy nosić obydwoje a z chusta dużo zabawy, zwłaszcza jak trzeba omotać gdzieś w parku i po ziemi ci się ciągną te metry chusty. Aczkolwiek dla kogoś kto używa na codzień i ma wprawę to na pewno nie był problem.

Postawiliśmy na dobre nosidło ergonomiczne, z tkanego materiału i wiązane, nosiliśmy dziecia w nim okazjonalnie tak od 4 miesiąca (wypady do sklepu, krótkie wędrówki po lesie), od 6 miesiąca było używane częściej.

Dla dziecka które nie siedzi lepsza chusta, aczkolwiek dobre nosidło ergonomiczne (nie każde takie są) używane od czasu do czasu dla niesiedzącego dziecka też nie narobi krzywdy. Rozmawialiśmy o tym i z ortopeda córki i z zaprzyjaźnionym fizjoterapeutą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 10:03

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:

My mieliśmy nosidełko babybjorn. Było super. Córka nie chciała jeździć w wózku więc od kiedy miała ok 4 miesięcy to spacerowała w nosidełku. Jak usnęła to ją wtedy do wózka pakowałam 😉 kupiłam też chustę ale nie umiałam sama się zawiązać i jak próbowałam to darła się w niebogłosy więc szybko odpuściłam.

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Ja kupiłam średnią z Wings. Była w promocji + torba gratis, więc akurat będzie na rzeczy dla Malucha.

A zapakujesz tez w nia swoje rzeczy ? Zastanawianiam sie nad tą średnia a duza . Tylko nie wiem czy duza nie bedzie z kolei za wielka :D ale przydałaby mi sie pozniej na jakies wyjazdy :)

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • YoYo85 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    My używaliśmy nosidła Chicco tak około 5-6 miesiąca. Tzn użyliśmy kilka razy bo córka nie lubiła i szybko się irytowała wiec odpuściłam. Ale z tego co czytałam odpowiednio użyta chusta jest lepsza dla dziecka niż nosidło. Jak dla mnie to trochę za drogi interes bo trzeba przejść kurs z certyfikowanym doradcą chustonoszenia no i sama chusta też nie jest tania. Też zależy od rodzaju chusty. Także ja odpuściłam. Tym bardziej że moje dziecko lubiło i nadal lubi jeździć w wózku (mówię o spacerówce bo niestety z gondolą bywało róznie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 10:24

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    A zapakujesz tez w nia swoje rzeczy ? Zastanawianiam sie nad tą średnia a duza . Tylko nie wiem czy duza nie bedzie z kolei za wielka :D ale przydałaby mi sie pozniej na jakies wyjazdy :)

Planowałam walizkę dla siebie a torbę przeznaczyć dla córki. Powinno jutro przyjść to wtedy ocenię czy mój zamysł jest dobry.

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy już tez macie wycieki całej tej siary ? Bo siedzę sobie przy śniadaniu a za chwile piękna plama na koszulce 😳 czuje się po mału jak mleczarnia 😁😁😁

megson91 lubi tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • kasia_pra Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:

Ja zastanawiałam się na zakupem nosidła tula albo kavka, bo są modele, które w teorii można używać od urodzenia. Poczytałam jednak trochę i z tego, co się dowiedziałam nosidło lepiej stosować przy dziecku, które już samo siedzi. Przy mniejszym lepsza chusta. Dlatego stwierdziłam, że na razie zainwestuje w leżaczek babybjorn, który podobno jest mega, a nad nosidlem zastanowię się po pół roku

3PGLp1.png

33 lata
    05.2017 - sono hsg, oba jajowody drożne
    1 IUI - 19.09.2017 --> ☹️, 2 IUI - 12.01.2018 --> ☹️
    Endometrioza IV stopnia - laparoskopia i usunięcie zrostów i torbieli, histeroskopia 12.2018
    3IUI - 14.02.2019 --> ☹️, 4IUI - 13.04.2019 --> ☹️

Lipiec 2019 - 1 procedura. Długi protokół
    22.08.2019 - punkcja, 1 blastka. 11 zamrożonych oocytów.
    27.08 - transfer blastki 2BB ☹️

13.09 - start II procedury. Długi protokół
    21.10 - punkcja, 20 pobranych, 12 się zapłodniło. Mamy ❄️❄️ 3 dniowe i ❄️❄️❄️❄️ blastki (3.2.2, 3.2.2, 2.2.2, 3.2.3)
    24.10 - transfer 2 zarodków 3 dniowych (12AB, 9A) :( beta 3,56 - cb
    27.11 - transfer blastki 3BA :)
    3 dpt - beta <0,1, 7 dpt - beta 66,54, 9 dpt - beta 201,
    12 dpt - beta 665,7
    19 dpt - beta 9957, mamy pęcherzyk i ciałko żółtkowe 🎉
    23 dpt - mamy serduszko ♥️
  • kasia_pra Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu3 wrote:
    Megson, swój też zmierzę, wydaje mi się, że też mam najgrubszy ten.

Ja piorę w czerwcu albo lipcu, aby do donoszonej się wyrobić. Torbę spakuje pewnie w 37+0, jak w pierwszej ciąży 😉
    Piorę w loveli

AKTUALIZACJA LISTY

Napiszcie, co dodać.
    Przy okazji, czy mogłyby się odezwać osoby, przy których nie mamy płci?
    Niektórych dawno nie widziałam u nas :/

Kagu, u nas będzie Zuzia, więc możesz dopisać imię :) i termin porodu mi się zmienił na 12 sierpnia.

3PGLp1.png

33 lata
    05.2017 - sono hsg, oba jajowody drożne
    1 IUI - 19.09.2017 --> ☹️, 2 IUI - 12.01.2018 --> ☹️
    Endometrioza IV stopnia - laparoskopia i usunięcie zrostów i torbieli, histeroskopia 12.2018
    3IUI - 14.02.2019 --> ☹️, 4IUI - 13.04.2019 --> ☹️

Lipiec 2019 - 1 procedura. Długi protokół
    22.08.2019 - punkcja, 1 blastka. 11 zamrożonych oocytów.
    27.08 - transfer blastki 2BB ☹️

13.09 - start II procedury. Długi protokół
    21.10 - punkcja, 20 pobranych, 12 się zapłodniło. Mamy ❄️❄️ 3 dniowe i ❄️❄️❄️❄️ blastki (3.2.2, 3.2.2, 2.2.2, 3.2.3)
    24.10 - transfer 2 zarodków 3 dniowych (12AB, 9A) :( beta 3,56 - cb
    27.11 - transfer blastki 3BA :)
    3 dpt - beta <0,1, 7 dpt - beta 66,54, 9 dpt - beta 201,
    12 dpt - beta 665,7
    19 dpt - beta 9957, mamy pęcherzyk i ciałko żółtkowe 🎉
    23 dpt - mamy serduszko ♥️
  • madziab Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    A jakiej firmy używasz? Ja chyba też się zdecyduje na te Płatki mydlane bo właśnie teraz czytam różne opinie i one są chyba jedna z lepszych opcji. Znalazlam też jakieś inf o praniu w kasztanach/orzechach.
    Ja kupowałam szare mydło, zwykle bez żadnych dodatków i sama scieralam na tarce. Potem rozpuszalam potrzebna ilość we wrzątku i bezpośrednio na pranie.

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używaliśmy chusty i okazjonalnie nosidła Tula Toddler, jak mała już siedziała.

Pierwsza chustę zawiązałam jak miała ok.miesiaca. Nasza córka dostawała spazmów w wózku, a ja byłam cała zdenerwowana, że coś musi być z nią nie tak, bo "wszystkie dzieci lubią jeździć w wózku i od razu w nim zasypiają". Serio, przed moją córką nigdy nie słyszałam o tak drastycznym przypadku antywózkowym.

Pojechaliśmy na naukę wiązania do doradcy, kobieta wynosiła czwórkę dzieci w chustach, ma odpowiednie zaświadczenia, że robi to dobrze. My wiązaliśmy w kangurku, to trochę trudniejsze wiązanie niż plecak prosty, ale taki nam poleciła i ja czułam się w nim pewnie. Najważniejsze jest prawidłowe odwodzenie nóżek na boki i dobre podwinięcie bioderek, żeby dziecko tak ładnie wpadło pupą w chustę, zwłaszcza takie maleństwo (w nosidłach to też ważne, zeny to było nosidło, a nie wisiadło). Dlatego uważam, że lekcja z doświadczonym doradcą to podstawa. Mieliśmy też możliwość wypróbowania różnych chust, z różnych firm. Wybraliśmy jedną i pożyczyła nam ją na tydzień, żebyśmy zobaczyli czy to w ogóle dla nas. Jak wiązałam to przesylałam jej zdjęcia, czy jest ok. Dobre są takie chusty już trochę wynoszone, są bardziej elastyczne. Na pewno macie na fb grupy chustomam ze swoich okolic, można poczytać, powymieniać się i poinspirować :)

Na początku wiązanie jest czasochłonne, ja się zawsze cała upociłam. Ona była maleńka, ja cała w hormonach i stresie, że zaraz się obudzi, bo wiązałam ją na śpiocha, żeby się nie spinała (to an samym początku, potem zasypiała w chuście). Mój protekcjonizm nie pozwalam mi zrobić tego byle jak, bo w końcu chodziło o kręgosłup mojego dziecka. Także czasami więcej motałam niż trwały zakupy w sklepie, ale nie miałam innego wyjścia, bo wózek nie wchodził w grę ;)

O dziwo nauczyła się jeździć w wózku jakoś ok. 4-5 miesiąca, jak już była w nim bardziej opatulona na jesień. Wtedy chusty było coraz mniej. Mój mąż też parę razy nosił, ale ja mu ostatecznie nie pozwalałam, bo ciągle mi się wydawało, że nie dość odciągnął materiał i córka była za luźno związana.

Nosidła używaliśmy na wycieczki, w Ikei :D, do sprzątania, ale to dopiero jak już siedziała ok.9 miesiąca (raz wsadziłam córkę w Tulę na plecy, bo musiałam zmielić mięso na pasztet i dźwięk maszynki do mielenia pięknie ją ululał :D). Mieliśmy wkładkę dla niemowlaka od 3,5 kg, ale uważam, że prawidłowo związana chusta była bezpieczniejsza. Łatwiej kontrolować pozycję dziecka, wiec z wkładki nie korzystaliśmy. Tulę dostaliśmy jako prezent na chrzciny od rodziny :)

Także ja polecam chustonoszenie, ale trzeba na początku zacisnąć trochę zęby, żeby się nie zniechęcić. I oczywiście robić to pod nadzorem kogoś z kwalifikacjami. Łatwiej jest z nosidłem na pewno, ale to nie tak od razu, a z domu trzeba sie ruszyc. Teraz też będę nosić :)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_pra wrote:
    Ja zastanawiałam się na zakupem nosidła tula albo kavka, bo są modele, które w teorii można używać od urodzenia. Poczytałam jednak trochę i z tego, co się dowiedziałam nosidło lepiej stosować przy dziecku, które już samo siedzi. Przy mniejszym lepsza chusta. Dlatego stwierdziłam, że na razie zainwestuje w leżaczek babybjorn, który podobno jest mega, a nad nosidlem zastanowię się po pół roku

Kavka jest bardzo fajne, znajomi mieli. Z nosidłem to trochę jak z fotelikiem samochodowym, najlepiej przymierzyć do dziecka.
    Ja miałam bardzo drobna i chuda córkę i np w kavce się topiła i latała na boki.
    My kupiliśmy nosidło STORCHENWIEGE BABYCARRIER
    https://www.pracowniawiezi.pl/noszenie-dzieci/nowe-nosidlo-dla-dzieci-storchenwiege-babycarrier/

Jak planujecie nosić dziecko niesiedzące to polecam zwrócić uwagę na to aby nosidło nie miało tej klamry (co na zdjęciu). Takie zapięcie nosidła wymusza wyprostowane plecy u dziecka, co nie jest zalecane dla niesiedzących dzieci, lepsze dla nich jest nosidło bez tej klamry, bo plecki układają się półokrąg bardziej jak w chuście.
    590003b54ced.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 10:54

• Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto też wpisać w wyszukiwarkę hasło "nosidło i wisiadło", jeśli któraś będzie planowała już zakup, żeby zobaczyć jaka powinna być prawidłowa pozycja w nosidle. Nie będę już tutaj wklejać, bo porównania w wyszukiwarce pojawiają się od razu takie jak trzeba, więc nie ma sensu, ale sprawa jest istotna :)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu3 wrote:
    Loczek, tak, będzie ok ta 21. Jakbyś zjadła o 19, to za długa przerwa i mógłby wyjść wyższy poziom cukru na czczo
    Hmm ja zawsze jem normalnie tak jak jem na co dzień - czyli kolacja koło 18-19 i rano badam cukier i mam w normie. Jak się podnosi po długiej przerwie to chyba też warto to wiedzieć, bo skoro się na co dzień tak je to znaczy, że każdego ranka ten cukier jest podniesiony, a jak się na jeden dzień zmieni sposób jedzenia to się o tym nie dowiemy.
    Ale masz słodki brzuszek <3
    Niki345 wrote:
    Czy któraś z Was ma leginsy ciążowe z Lidla (Esmara), chciałabym kupić, ale zastanawiam się nad jakością
    Ja mam, według mnie są super jak za tą cenę. Tylko wypadają na większe niż rozmiar wskazuje.
    Mamuśka☺️ wrote:
    Ja bym bardzo chciała nauczyć się chustonosić :) Ale zobaczymy jaka będzie mała - jak będzie spokojna to dam sobie spokój, a jak będzie non stop chciała na ręce to umówię się z doradcą od chustonoszenia, bo będę musiała przecież w domu normalnie coś robić. Ewentualnie nosidełko, jeśli dopiero później zacznie być niegrzeczna - bo to można chyba dopiero jak dziecko już samodzielnie siedzi :) W każdym razie decyzję będę podejmować jak już mała się urodzi w zależności od potrzeb.
    AgaAgnieszka1989 wrote:
    Dziewczyny kiedy bierzecie sie za pranie wyprawki? Szczerze z nudow juz bym się za to wzięła,ale obawiam sie ze to troszkę za wcześnie i mimo zakmnietej szafy jeszcze się ukurzy
    Ja już zamawiam, w sklepach jest dużo zniżek. A mam dużo czasu, więc będę sobie oglądać i kompletować ;) tylko chyba nie będę kupować już wszystkiego tylko część sobie zostawię na później, bo wejdą nowe kolekcje i na pewno też mi się coś spodoba ;) A prać, prasować będę pewnie w lipcu.
    Namyria wrote:
    A propos testu na Coronawirusa - da się go zrobić prywatnie? Mój dziadek chciał (bo sobie tak ubzdural siedząc przed TV) i w sanepodzie powiedzieli mu ze testów jest za mało i nie da się wykupić. To samo w TV mówili że nawet na tym drive thru aby zrobić test trzeba mieć specjalne zalecenia z sanepidu. Od tak sobie nie można.

Więc jak ten mąż miałby wykonać test. I poród jak już dziewczyny pisały nie jest w określonym terminie - chyba że cesarka.
    Dobrze ze ostateczna decyzje podejmuje szpital.

Ja też będę prac pod koniec czerwca. Ubranka, maskotki, pościele. Ale naszykowane w szafeczkach już mam 😉
    Ostatnio robiłam badania krwi w Alabie i widziałam, że można u nich zrobić test - 120zł kosztuje sprawdzenie czy się jest chorym i 120zł czy się już przebyło chorobę (czy ma się przeciwciała). Nie pytałam, ale wydaje mi się, że jest to normalnie dostępne dla każdego chętnego, bo nic nie pisało na temat jakichś wskazań.
    Mamuśka☺️ wrote:
    A w jakich proszkach / płynach będziecie prać ubranka dla dzieci? Są jakieś typowo polecane bez dużej ilości chemi?
    Ja kupiłam Lovelę, bo dużo osób poleca ;)

Kagu3 lubi tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tylko ja, Loczek je kolację o 21 zawsze. Przed badaniem ogtt nie powinno zmieniać się w ogóle nawyków żywieniowych, to prawda.
    Ale w sumie zaleca się mniejsza przerwę przed ogtt

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 12:12

• Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, od kiedy jestem w ciąży jem koło 21 żeby mnie w nocy głód nie budził - wystarcza kopniaki i wycieczki na siku. Pytałam bo bałam się że może taka kolacja jest zbyt późna. Dziękuję za pomoc, już wiem że mogę jeść normalnie 🙂
    My jeszcze nie wybraliśmy imienia dla córeczki więc na razie nie podaje.. swoją drogą musimy wrócić do tematu bo czasu coraz mniej 😊
    Jeśli chodzi o listę wyprawkowa to byłabym bardzo wdzięczna jakbyście podały orientacyjne ilości sztuk - widziałam że są np przy majtkach czy ręcznikach👍👍 chodzi mi np o podklady, pampersy... Jako pierworodka nie mam pojęcia ile tego trzeba🤦 przymierzam się do zakupów i bardzo mi to pomoże a jak nie będę miała podanej ilości to pewnie mi braknie albo kupię tyle że jeszcze na 3 porody wystarczy 😂

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też jeszcze nie mamy imienia i nie wiem czy znajdę jakiekolwiek, które mi się spodoba 🙈

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • madziab Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek:) wrote:
    Dokładnie, od kiedy jestem w ciąży jem koło 21 żeby mnie w nocy głód nie budził - wystarcza kopniaki i wycieczki na siku. Pytałam bo bałam się że może taka kolacja jest zbyt późna. Dziękuję za pomoc, już wiem że mogę jeść normalnie 🙂
    My jeszcze nie wybraliśmy imienia dla córeczki więc na razie nie podaje.. swoją drogą musimy wrócić do tematu bo czasu coraz mniej 😊
    Jeśli chodzi o listę wyprawkowa to byłabym bardzo wdzięczna jakbyście podały orientacyjne ilości sztuk - widziałam że są np przy majtkach czy ręcznikach👍👍 chodzi mi np o podklady, pampersy... Jako pierworodka nie mam pojęcia ile tego trzeba🤦 przymierzam się do zakupów i bardzo mi to pomoże a jak nie będę miała podanej ilości to pewnie mi braknie albo kupię tyle że jeszcze na 3 porody wystarczy 😂
    Co do pampersów to chyba bardzo różnie, ja z synkiem był w szpitalu przez tydzień po porodzie bo miał żółtaczkę i pieluch 1 poszła nam cała duża paczka 78 szt. więc jak dalej odwiedziny będą wstrzymane to trzeba się zaopatrzyć w większą ilość... Podkładów poporpdowych zuzylam 1 opakowanie, potem wystarczyły zwykle podpaski. Ale każdy inaczej krwawi więc trudno powiedzieć... Lepiej mieć paczkę wiecej

Loczek:) lubi tę wiadomość

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu mi proszę wpisz wizytę na 16 maja i imię Aleksander 💙

Co do prania i prasowania to się wstrzymuje do czerwca max początek lipca bo mebelki dopiero w czerwcu przyjadą więc nie miałabym gdzie tego wcześniej pochować 😉

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

‹‹ 716 717 718 719 720 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ