Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo miałam z podwyżką. Mialam dostać od stycznia, a wiedziałam, że trzeba przepracować trzy pełne miesiące kalendarzowe bez zwolnienia, żeby to wyższe wynagrodzenie było brane do podstawy na zasiłek macierzyński i chorobowy. Wiedziałam to od koleżanki, która przerobiła to rok wcześniej. I z tego względu brałam pojedyncze dni urlopu, jak moja córka chorowała, ratowaliśmy się dziadkami do opieki nad nią, żebym tylko nie szła na to zwolnienie. Jak zaczął się koronawirus to w połowie marca poszłam na urlop, zgarnęłam gruszę i dotrwałam do pełnych trzech miesięcy. Planowałam pracować co najmniej do końca kwietnia, ale wyszło jak wyszło. Niedawno dowiedziałam się, że podwyżki nam przyznano ostatecznie, bo u nas w budżetówce to musi być mnóstwo formalności, żeby cokolwiek dostać i są przyznane od stycznia jak obiecywali, więc mam nadzieję, że wyjdzie na moje :) Choć raz.

U nas dzisiaj leje, mało w nocy spałam, a udało mi się posprzątać cały dom, ogarnąć pranie i nawet zrobić brudną zabawę (lub jak mówi moja córka - "fajną zabawę" ;) ). Nie wiem jak to jest, bo teoretycznie powinnam dzisiaj ledwo ciągnąć nogami, a miałam dużo werwy i siły do pracy. Może tak podziałały na mnie nocne zakupy na H&M :D Czasami po przespaniu całej nocy jestem bardziej zmęczona niż dzisiaj.

A teraz zjadłyśmy z córą ćwiartkę arbuza za jednym posiedzeniem :D Na szczęście mąż nie lubi, więc wszystko było dla nas.

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2020, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Ja się zmagam z e.coli i grzybkiem od początku ciąży. Spokojnie, lekarz przepisze leki i pewnie za 3 tygodnie kontrola :) ważne żeby mieć to pod kontrolą 😁

Uff.. trochę mi ulżyło.
    Czyli nie muszę się bać o mojego małego Skarba?
    Udało mi się przyspieszyć wizytę na ten piątek :) więc się bardzo cieszę

f2w39n73bboy892q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, a wiesz może, jak to będzie liczone, jak się obronię i wtedy powinnam dostać ok 200 albo 300 zł dodatku do pensji, to będzie w czerwcu, to oni mi to doliczą jakoś już teraz, czy dopiero po powrocie z macierzyńskiego 🤔🤔?

• Flara Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się z podwyżka nie udało, miałam dostać od stycznia a pod koniec grudnia wylądował w szpitalu i na przymusowym L4. Jak pod koniec marca dostałam zielone światło na powrót do pracy, to z powodu wirusa nie miało już to sensu.
    U mnie jeszcze dochodzi kwestia innego opodatkowania dni z L4 a dni przepracowanych że względu na wyższe koszty uzyskania przychodu i jestem 1000 zł w tył.
    Pomimo wszystko pocieszające jest to że ktoś mi płaci za siedzenie w domu od grudnia, więc przełknęła wszystko i cieszę się że mogę ten czas spędzić z córka i nie muszę się martwić jak jej zapewnić opiekę w dobie zarazy.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • madziab Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, niestety po powrocie z macierzyńskiego... Teraz podstawa zasiłku nie ulegnie zmianie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2020, 18:53

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Uff.. trochę mi ulżyło.
    Czyli nie muszę się bać o mojego małego Skarba?
    Udało mi się przyspieszyć wizytę na ten piątek :) więc się bardzo cieszę
    Myśląc że na spokojnie :) U mnie z małym wszystko ok, szyjka trzyma więc też dobrze :) mam nadzieję że teraz po lekach już w końcu będzie ok. Oprócz globulek kupiłam jeszcze probiotyki i mam nadzieję że już w 100% się wylecze

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Dziewczyny wiem, że któraś w Was jest Kadrową to może mi pomoże:

Dostałam pierwsze pełne wynagrodzenie za kwiecień gdzie byłam cały miesiąc na L4 (u mnie zawsze wypłaca pracodawca bo duży zakład).

Niestety nie jestem z niego zadowolona :D

Kadrowa napisała, że moją średnia nie liczyła od mojego pójścia na L4 teraz a od:

września 2018 do sierpnia 2019

- w połowie września 2019 byłam 1 dzień na L4 (punkcja)
    - następnie 4 grudnia 1 dzień na L4 (transfer)
    - kolejno w lutym na 1,4 tygodnia.

Czyli za każdym razem nie przepracowałam 3 pełnych miesięcy i dlatego cofnęli mi aż tak daleko średnią? Wtedy zarabiałam mniej... Jakbym wiedziała nie brałabym L4 na te pojedyncze dni a urlop...

To ja nawet nie wiedziałam, że muszę 3 pełne miesiące przepracować 😶 Inna sprawa, że gdyby nie epidemia to na pewno pracowałabym do końca kwietnia a może i dalej. W czasie transferu to w ogóle o tym nie myślałam tylko brałam L4 i przemawiałam do Kropka, żeby z nami został 😍

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziab wrote:
    Kagu, niestety po powrocie z macierzyńskiego... Teraz podstawa zasiłku nie ulegnie zmianie
    Ok rozumiem, dzięki 😘

• AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2020, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Myśląc że na spokojnie :) U mnie z małym wszystko ok, szyjka trzyma więc też dobrze :) mam nadzieję że teraz po lekach już w końcu będzie ok. Oprócz globulek kupiłam jeszcze probiotyki i mam nadzieję że już w 100% się wylecze

To jak dawno zostało to u Ciebie wykryte? Od kiedy leczysz?

f2w39n73bboy892q.png
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    Jakbym się dobrze przyjrzała to pewnie tez był go tam znalazła 🙈😁 ale, ze nie mogę się dostrzec w lusterku, bo pełen obrót już kiepsko idzie to widze tylko uda 🙈🙈😁😁😁
    Po ciąży wrócimy do formy 💪, ale póki co czuje, że stan błogosławiony dewastuje mi ciało 🤦‍♀️ na szczęście mąż twierdzi, że mu się podobam 😊

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Po ciąży wrócimy do formy 💪, ale póki co czuje, że stan błogosławiony dewastuje mi ciało 🤦‍♀️ na szczęście mąż twierdzi, że mu się podobam 😊

Eh mi tak samo :/ tez mi sie straszny celulit zrobil moze taki urok ciazy :/ moj nic nie mowi, ale ja sama mam oczy i widze jak wygladam :(

Nadzieja777 lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo polubiłam z tego względu , że tez mam oczy i tez widze - bez względu na to co mówi mąż czy bliscy.

Obiecałam sobie wrócić do formy najszybciej jak to tylko będzie możliwe. Oby życie nie zmieniło moich planow 🤔

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    Zozo polubiłam z tego względu , że tez mam oczy i tez widze - bez względu na to co mówi mąż czy bliscy.

Obiecałam sobie wrócić do formy najszybciej jak to tylko będzie możliwe. Oby życie nie zmieniło moich planow 🤔

Dokładnie. Mój mi powtarza, ze mnie szanuje za to, że mu urodzę dziecko. Ze nie ma znaczenia teraz wyglad, ze podziwia mnie za to wszystko i pozniej pomoze mi schudnąć :D a ja sie nabijam ze potrzebuje 30 tys na operacje brzucha bo chyba tylko to bedzie mnie ratować 😂 ale tez licze na szybki powrót, chociaz wiem ze bedzie ciezko .

Nadzieja777 lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem po dwóch porodach i powiem Wam że kilka miesięcy po urodzeniu dziecka wyglądałam lepiej niż przed ciążą 😋 Jakieś 3 miesiące zeszło zanim waga wróciła do tej sprzed ciąży, a potem kilka miesięcy ćwiczeń i ciało jest spowrotem jędrne i umięśnione. I ja dużo tyłam w obu ciążach, a większość z Was mało co przybrała na wadze. Zobaczycie, że zanim przyjdzie kolejna wiosna będziemy wszystkie sexi mamami 😁😁😁

Nadzieja777, nick nieaktualny, megson91, aniołkowa_mama, Niki345 lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Dokładnie. Mój mi powtarza, ze mnie szanuje za to, że mu urodzę dziecko. Ze nie ma znaczenia teraz wyglad, ze podziwia mnie za to wszystko i pozniej pomoze mi schudnąć :D a ja sie nabijam ze potrzebuje 30 tys na operacje brzucha bo chyba tylko to bedzie mnie ratować 😂 ale tez licze na szybki powrót, chociaz wiem ze bedzie ciezko .
    Mój to samo Oststnio prawie ryczałam do lusterka bo strasznie tyje w udach i tyłku :/ cellulit mam okropny i do tego masę rozstępów. Ale mój mąż powtarza że wyglądam pięknie a uda to 'filary domku naszego babelka'i muszą go utrzymać haha 😅😅😅 i że po ciąży będziemy razem trenować albo mi wykupi jakąś dietę pudełkowa żebym nie musiała myśleć o gotowaniu bo będziemy się zajmować małą😍.
    Tyle dobrego że zmieniłam olejki na rozstępy i zaczynają mi blednąć. Bo tych czerwonych już nie mogłam oglądać 🙄 na szczecie póki co nie mam ich na brzuchu.

Evli, Niki345 lubią tę wiadomość

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was w końcu po jakiś 3 dniach 😅 ciągle brakuje mi czasu...

Madlen, Ty szczególnie zapadłaś mi w pamięć. Podjęłaś najlepszą decyzję jaką mogłaś, jesteś bardzo silną kobietą. Na pewno będzie ciężko wytrwać w tej decyzji, ale z całego serca będę trzymać kciuki żebyś się nie ugięła, bo najważniejsze jest bezpieczeństwo Twoje i dzieci ❤️ życie z alkoholikiem jest straszne i odciska piętno chyba na zawsze...
    Mój tata też ma ten problem. Bogu dzięki, że po alkoholu nie stawał się agresywny i poza okresami ciągu był dla Nas cudownym ojcem. Ale co się napatrzyłam za dzieciaka i za nastolatki to moje... Widziałam jak się dławi własnymi wymiotami, leży taki brudny i śmierdzący, potrafił zniknąć na parę dni...
    Nie wierzę że można się zmienić i wyjść z nałogu. Można przestać pić, owszem, ale alkoholik nigdy więcej nie powinien próbować alkoholu, bo wróci do nałogu... U mnie w domu tak było 4 razy...

Teraz weszłam do rodziny gdzie alko jest przy każdej możliwej okazji, od zwykłych odwiedzin rodziny po święta. Okropnie tego nie lubię, źle się czuję widząc że mój Mąż pije i chociaż bardzo rzadko zdarza mu się przesadzić, to za każdym razem gdy jest pijany usuwam się w cień i staram się zachowywać jak najciszej, żeby tylko go nie obudzić i nie denerwować. :(

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam edytować a skasowałam 😳

Filary domku naszego bąbelka 🥰🥰🥰 jakie to słodkie !

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, podpowiedz proszę..☺️ pod koniec albo po wykorzystaniu roku macierzyńskiego będziemy chcieli starać się o kolejnego dzieciaczka (mam jeszcze jakieś 20 dni zaległego urlopu i 26 za 2020). Czy jeśli pójdę na zwolnienie lekarskie zaraz po macierzyńskim lub ewentualnie po wykorzystaniu urlopu, otrzymam taka wypłatę jak teraz? Dopiero od marca jestem na zwolnieniu i ostatnia wypłatę dostałam jeszcze od pracodawcy, teraz pewnie przejmie ją ZUS. Zasiłek z ZUS będzie mniej więcej w tej wysokości co L4 od pracodawcy? Przyznam że jestem kompletnie zielona w tych sprawach a mojej kadrowej nie mam co pytać..

0d1yhqvke2vztk4w.png

Wysłany: 11 maja 2020, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pochwalę się po dzisiejszej wizycie 🙂 szyjka 42 mm, wody i łożysko w porządku, malutka ma 991 gram ☺️ z dzieckiem wszystko ok☺☺
    Jeśli chodzi o moje wyniki z krzywej miałyście rację, dostałam skierowanie do diabetologa i zalecenie diety cukrzycowej- jutro będę gdzieś dzwonic.
    Bardzo dziękuję za wsparcie, jesteście niezastąpione!!! :*

nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Kropka4, Evli, tym_janek, m@rzenie, Kindoll, Nadzieja777, MartitaS, ticia9, kasia_pra, Mirabelka02, nick nieaktualny, Bela, Malutka_94, Madzko, agniecha2101 lubią tę wiadomość

0d1yhqvke2vztk4w.png

Wysłany: 11 maja 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapominalska coś ostatnio jestem...
    Ostatnio pojawił się temat immunoglobuliny przy ujemnej grupie krwi.
    Robiłam badania i u mnie nie wykryto przeciwcial. Lekarka mówila, że to dobrze i zdziwiła mnie ale nie zaleciła zastrzyku z immunoglobuliny. Mówiła, że teraz zmieniły się zalecenia kogoś tam i jak nie ma przeciwciał to ponoć nie trzeba dawać zastrzyku. Gdyby zdarzyło się jakieś plamienie lub krwawienie to mam jechać do szpitala i go dostane. Póki co, lekarka nie zaleca go brać bo kosztuje ok 400 zl (moja przychodnia nie ma kontraktu) a ponoć niewiele daje w takiej sytuacji. Po porodzie będzie badana krew i wtedy ma być decyzja czy konieczne jest podanie immunoglobuliny.
    Ja nie zdecydowałam się na zastrzyk. Mam nadzieję że to dobra decyzja.

0d1yhqvke2vztk4w.png
‹‹ ‹ 750 751 752 753 754 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ