X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo miałam z podwyżką. Mialam dostać od stycznia, a wiedziałam, że trzeba przepracować trzy pełne miesiące kalendarzowe bez zwolnienia, żeby to wyższe wynagrodzenie było brane do podstawy na zasiłek macierzyński i chorobowy. Wiedziałam to od koleżanki, która przerobiła to rok wcześniej. I z tego względu brałam pojedyncze dni urlopu, jak moja córka chorowała, ratowaliśmy się dziadkami do opieki nad nią, żebym tylko nie szła na to zwolnienie. Jak zaczął się koronawirus to w połowie marca poszłam na urlop, zgarnęłam gruszę i dotrwałam do pełnych trzech miesięcy. Planowałam pracować co najmniej do końca kwietnia, ale wyszło jak wyszło. Niedawno dowiedziałam się, że podwyżki nam przyznano ostatecznie, bo u nas w budżetówce to musi być mnóstwo formalności, żeby cokolwiek dostać i są przyznane od stycznia jak obiecywali, więc mam nadzieję, że wyjdzie na moje :) Choć raz.

U nas dzisiaj leje, mało w nocy spałam, a udało mi się posprzątać cały dom, ogarnąć pranie i nawet zrobić brudną zabawę (lub jak mówi moja córka - "fajną zabawę" ;) ). Nie wiem jak to jest, bo teoretycznie powinnam dzisiaj ledwo ciągnąć nogami, a miałam dużo werwy i siły do pracy. Może tak podziałały na mnie nocne zakupy na H&M :D Czasami po przespaniu całej nocy jestem bardziej zmęczona niż dzisiaj.

A teraz zjadłyśmy z córą ćwiartkę arbuza za jednym posiedzeniem :D Na szczęście mąż nie lubi, więc wszystko było dla nas.

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2020, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Ja się zmagam z e.coli i grzybkiem od początku ciąży. Spokojnie, lekarz przepisze leki i pewnie za 3 tygodnie kontrola :) ważne żeby mieć to pod kontrolą 😁

Uff.. trochę mi ulżyło.
    Czyli nie muszę się bać o mojego małego Skarba?
    Udało mi się przyspieszyć wizytę na ten piątek :) więc się bardzo cieszę

f2w39n73bboy892q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, a wiesz może, jak to będzie liczone, jak się obronię i wtedy powinnam dostać ok 200 albo 300 zł dodatku do pensji, to będzie w czerwcu, to oni mi to doliczą jakoś już teraz, czy dopiero po powrocie z macierzyńskiego 🤔🤔?

• Flara Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się z podwyżka nie udało, miałam dostać od stycznia a pod koniec grudnia wylądował w szpitalu i na przymusowym L4. Jak pod koniec marca dostałam zielone światło na powrót do pracy, to z powodu wirusa nie miało już to sensu.
    U mnie jeszcze dochodzi kwestia innego opodatkowania dni z L4 a dni przepracowanych że względu na wyższe koszty uzyskania przychodu i jestem 1000 zł w tył.
    Pomimo wszystko pocieszające jest to że ktoś mi płaci za siedzenie w domu od grudnia, więc przełknęła wszystko i cieszę się że mogę ten czas spędzić z córka i nie muszę się martwić jak jej zapewnić opiekę w dobie zarazy.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • madziab Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, niestety po powrocie z macierzyńskiego... Teraz podstawa zasiłku nie ulegnie zmianie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2020, 18:53

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Uff.. trochę mi ulżyło.
    Czyli nie muszę się bać o mojego małego Skarba?
    Udało mi się przyspieszyć wizytę na ten piątek :) więc się bardzo cieszę
    Myśląc że na spokojnie :) U mnie z małym wszystko ok, szyjka trzyma więc też dobrze :) mam nadzieję że teraz po lekach już w końcu będzie ok. Oprócz globulek kupiłam jeszcze probiotyki i mam nadzieję że już w 100% się wylecze

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Dziewczyny wiem, że któraś w Was jest Kadrową to może mi pomoże:

Dostałam pierwsze pełne wynagrodzenie za kwiecień gdzie byłam cały miesiąc na L4 (u mnie zawsze wypłaca pracodawca bo duży zakład).

Niestety nie jestem z niego zadowolona :D

Kadrowa napisała, że moją średnia nie liczyła od mojego pójścia na L4 teraz a od:

września 2018 do sierpnia 2019

- w połowie września 2019 byłam 1 dzień na L4 (punkcja)
    - następnie 4 grudnia 1 dzień na L4 (transfer)
    - kolejno w lutym na 1,4 tygodnia.

Czyli za każdym razem nie przepracowałam 3 pełnych miesięcy i dlatego cofnęli mi aż tak daleko średnią? Wtedy zarabiałam mniej... Jakbym wiedziała nie brałabym L4 na te pojedyncze dni a urlop...

To ja nawet nie wiedziałam, że muszę 3 pełne miesiące przepracować 😶 Inna sprawa, że gdyby nie epidemia to na pewno pracowałabym do końca kwietnia a może i dalej. W czasie transferu to w ogóle o tym nie myślałam tylko brałam L4 i przemawiałam do Kropka, żeby z nami został 😍

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziab wrote:
    Kagu, niestety po powrocie z macierzyńskiego... Teraz podstawa zasiłku nie ulegnie zmianie
    Ok rozumiem, dzięki 😘

• AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2020, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Myśląc że na spokojnie :) U mnie z małym wszystko ok, szyjka trzyma więc też dobrze :) mam nadzieję że teraz po lekach już w końcu będzie ok. Oprócz globulek kupiłam jeszcze probiotyki i mam nadzieję że już w 100% się wylecze

To jak dawno zostało to u Ciebie wykryte? Od kiedy leczysz?

f2w39n73bboy892q.png
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    Jakbym się dobrze przyjrzała to pewnie tez był go tam znalazła 🙈😁 ale, ze nie mogę się dostrzec w lusterku, bo pełen obrót już kiepsko idzie to widze tylko uda 🙈🙈😁😁😁
    Po ciąży wrócimy do formy 💪, ale póki co czuje, że stan błogosławiony dewastuje mi ciało 🤦‍♀️ na szczęście mąż twierdzi, że mu się podobam 😊

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Po ciąży wrócimy do formy 💪, ale póki co czuje, że stan błogosławiony dewastuje mi ciało 🤦‍♀️ na szczęście mąż twierdzi, że mu się podobam 😊

Eh mi tak samo :/ tez mi sie straszny celulit zrobil moze taki urok ciazy :/ moj nic nie mowi, ale ja sama mam oczy i widze jak wygladam :(

Nadzieja777 lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo polubiłam z tego względu , że tez mam oczy i tez widze - bez względu na to co mówi mąż czy bliscy.

Obiecałam sobie wrócić do formy najszybciej jak to tylko będzie możliwe. Oby życie nie zmieniło moich planow 🤔

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    Zozo polubiłam z tego względu , że tez mam oczy i tez widze - bez względu na to co mówi mąż czy bliscy.

Obiecałam sobie wrócić do formy najszybciej jak to tylko będzie możliwe. Oby życie nie zmieniło moich planow 🤔

Dokładnie. Mój mi powtarza, ze mnie szanuje za to, że mu urodzę dziecko. Ze nie ma znaczenia teraz wyglad, ze podziwia mnie za to wszystko i pozniej pomoze mi schudnąć :D a ja sie nabijam ze potrzebuje 30 tys na operacje brzucha bo chyba tylko to bedzie mnie ratować 😂 ale tez licze na szybki powrót, chociaz wiem ze bedzie ciezko .

Nadzieja777 lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem po dwóch porodach i powiem Wam że kilka miesięcy po urodzeniu dziecka wyglądałam lepiej niż przed ciążą 😋 Jakieś 3 miesiące zeszło zanim waga wróciła do tej sprzed ciąży, a potem kilka miesięcy ćwiczeń i ciało jest spowrotem jędrne i umięśnione. I ja dużo tyłam w obu ciążach, a większość z Was mało co przybrała na wadze. Zobaczycie, że zanim przyjdzie kolejna wiosna będziemy wszystkie sexi mamami 😁😁😁

Nadzieja777, Mamuśka☺️, megson91, aniołkowa_mama, Niki345 lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Dokładnie. Mój mi powtarza, ze mnie szanuje za to, że mu urodzę dziecko. Ze nie ma znaczenia teraz wyglad, ze podziwia mnie za to wszystko i pozniej pomoze mi schudnąć :D a ja sie nabijam ze potrzebuje 30 tys na operacje brzucha bo chyba tylko to bedzie mnie ratować 😂 ale tez licze na szybki powrót, chociaz wiem ze bedzie ciezko .
    Mój to samo Oststnio prawie ryczałam do lusterka bo strasznie tyje w udach i tyłku :/ cellulit mam okropny i do tego masę rozstępów. Ale mój mąż powtarza że wyglądam pięknie a uda to 'filary domku naszego babelka'i muszą go utrzymać haha 😅😅😅 i że po ciąży będziemy razem trenować albo mi wykupi jakąś dietę pudełkowa żebym nie musiała myśleć o gotowaniu bo będziemy się zajmować małą😍.
    Tyle dobrego że zmieniłam olejki na rozstępy i zaczynają mi blednąć. Bo tych czerwonych już nie mogłam oglądać 🙄 na szczecie póki co nie mam ich na brzuchu.

Evli, Niki345 lubią tę wiadomość

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was w końcu po jakiś 3 dniach 😅 ciągle brakuje mi czasu...

Madlen, Ty szczególnie zapadłaś mi w pamięć. Podjęłaś najlepszą decyzję jaką mogłaś, jesteś bardzo silną kobietą. Na pewno będzie ciężko wytrwać w tej decyzji, ale z całego serca będę trzymać kciuki żebyś się nie ugięła, bo najważniejsze jest bezpieczeństwo Twoje i dzieci ❤️ życie z alkoholikiem jest straszne i odciska piętno chyba na zawsze...
    Mój tata też ma ten problem. Bogu dzięki, że po alkoholu nie stawał się agresywny i poza okresami ciągu był dla Nas cudownym ojcem. Ale co się napatrzyłam za dzieciaka i za nastolatki to moje... Widziałam jak się dławi własnymi wymiotami, leży taki brudny i śmierdzący, potrafił zniknąć na parę dni...
    Nie wierzę że można się zmienić i wyjść z nałogu. Można przestać pić, owszem, ale alkoholik nigdy więcej nie powinien próbować alkoholu, bo wróci do nałogu... U mnie w domu tak było 4 razy...

Teraz weszłam do rodziny gdzie alko jest przy każdej możliwej okazji, od zwykłych odwiedzin rodziny po święta. Okropnie tego nie lubię, źle się czuję widząc że mój Mąż pije i chociaż bardzo rzadko zdarza mu się przesadzić, to za każdym razem gdy jest pijany usuwam się w cień i staram się zachowywać jak najciszej, żeby tylko go nie obudzić i nie denerwować. :(

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam edytować a skasowałam 😳

Filary domku naszego bąbelka 🥰🥰🥰 jakie to słodkie !

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, podpowiedz proszę..☺️ pod koniec albo po wykorzystaniu roku macierzyńskiego będziemy chcieli starać się o kolejnego dzieciaczka (mam jeszcze jakieś 20 dni zaległego urlopu i 26 za 2020). Czy jeśli pójdę na zwolnienie lekarskie zaraz po macierzyńskim lub ewentualnie po wykorzystaniu urlopu, otrzymam taka wypłatę jak teraz? Dopiero od marca jestem na zwolnieniu i ostatnia wypłatę dostałam jeszcze od pracodawcy, teraz pewnie przejmie ją ZUS. Zasiłek z ZUS będzie mniej więcej w tej wysokości co L4 od pracodawcy? Przyznam że jestem kompletnie zielona w tych sprawach a mojej kadrowej nie mam co pytać..

0d1yhqvke2vztk4w.png

Wysłany: 11 maja 2020, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pochwalę się po dzisiejszej wizycie 🙂 szyjka 42 mm, wody i łożysko w porządku, malutka ma 991 gram ☺️ z dzieckiem wszystko ok☺☺
    Jeśli chodzi o moje wyniki z krzywej miałyście rację, dostałam skierowanie do diabetologa i zalecenie diety cukrzycowej- jutro będę gdzieś dzwonic.
    Bardzo dziękuję za wsparcie, jesteście niezastąpione!!! :*

Mamuśka☺️, Marta35, Kagu3, Kropka4, Evli, tym_janek, m@rzenie, Kindoll, Nadzieja777, MartitaS, ticia9, kasia_pra, Mirabelka02, Iskierka87, Bela, Malutka_94, Madzko, agniecha2101 lubią tę wiadomość

0d1yhqvke2vztk4w.png

Wysłany: 11 maja 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapominalska coś ostatnio jestem...
    Ostatnio pojawił się temat immunoglobuliny przy ujemnej grupie krwi.
    Robiłam badania i u mnie nie wykryto przeciwcial. Lekarka mówila, że to dobrze i zdziwiła mnie ale nie zaleciła zastrzyku z immunoglobuliny. Mówiła, że teraz zmieniły się zalecenia kogoś tam i jak nie ma przeciwciał to ponoć nie trzeba dawać zastrzyku. Gdyby zdarzyło się jakieś plamienie lub krwawienie to mam jechać do szpitala i go dostane. Póki co, lekarka nie zaleca go brać bo kosztuje ok 400 zl (moja przychodnia nie ma kontraktu) a ponoć niewiele daje w takiej sytuacji. Po porodzie będzie badana krew i wtedy ma być decyzja czy konieczne jest podanie immunoglobuliny.
    Ja nie zdecydowałam się na zastrzyk. Mam nadzieję że to dobra decyzja.

0d1yhqvke2vztk4w.png
‹‹ 750 751 752 753 754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ