X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj o leczeniu przy przedwczesnej akcji skurczowej i przy odpłynieciu wód płodowych:
    bd8917344f5d.jpg

83bc08c8f950.jpg

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tutaj o szwie szyjkowym przy niewydolności szyjki:
    a63708480949.jpg

8e28f05428eb.jpg

7bdac2d18221.jpg

d1b8f8123459.jpg

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2020, 01:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Kagu gratulacje! Fajnie trzymac swoja prace taka juz zmaterializowana :D

Mi sie ostatnio poprzestawialy pory spania zupelnie. Chodzilam spac zwykle ze starszakiem odkad zaszlam w xiaze bo nie dawalam rady siedziec, a ostatnio mniej snu mi wystarcza przesiaduje czasem wieczorami. W sumie to mile miec chwile tylko dla siebie. Nadrabiam zalegle seriale... Bardzo ambitnie :D
    Nie musi być ambitnie, ważne, że masz chwilę na to, co lubisz :)

Aa właśnie, gratuluję dobrych wieści z wizyt.
    A szyjki niej się trzymają jak najdłużej i jak najdłuższe ✊
    Megson trzymam kciuki szczególnie

megson91 lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli w kontekście Megson co tu jest najważniejsze - to co robią w szpitalu to postępowanie książkowe, dokładnie to co powinno być zrobione. Wyniki posiewu są tak na prawdę w dużym stopniu decydujące co powinni robić dalej, więc postępowanie bez tych wyników byłoby mówiąc kolokwialnie loterią. Posiew trwa, bo musi się coś zdążyć wychodować (albo i nie :) ) więc na prawdę w tym momencie nie można zrobić nic jak tylko czekać i hamować ew. Skurcze.

Co do zakładania pessara lub szwu to na tym etapie ciąży już nie jest to takie oczywiste. Jeżeli noworodek ma spore szanse na przeżycie jako wcześniak, to często zakończenie ciąży jest lepsze niż trzymanie dziecka na siłe, ze względu na ryzyko infekcji wewnątrzmacicznych. Pytanie czy wody odplywaja czy co sie z nimi dzieje, ze jest ich mniej.

megson91 lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z informacji istotnych dla reszty, 25 mm to szyjka ok do 24 tc (skończonego). W książce jest to wielokrotnie podkreślane, że granica 25 mm obowiązuje do skończonego 24 tc jako ryzyko przedwczesnego porodu. Także krotsza szyjka w 30 tc nie musi oznaczac patologii. Trzeba zwrocic tez uwage czy jest zamknieta czy lejkowata, miekka czy twarda, jak szybko sie skraca. Także warto zaufać lekarzowi w tym temacie, ew. Skonsultować u drugiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2020, 01:22

Mirabelka02, Mildred, Asasa, Niki345, megson91, kasia_pra lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, gratuluje pracy w rece :) ja płakałam ze szczescia jak w końcu te miesiące potu i łez sie zmaterializowały przede mną jako dorodna ksiazka :D
    Ja bardzo sobie cenię wolne wieczory. Spedzam je tu z wami, albo na czytaniu, rysowaniu lub wlasnie serialach. Dzisiaj za to powoli sie pakuje bo jedziemy na odludzie na 4 dni. Mala chatka na wsi po srodku niczego. Z daleka od korony, maseczek i stresu. Mala sobie pobiega po lesie a ja z mezem naciesze sie zielonoscia i ostatnimi wakacjami w 3. Krotko i nie tak mialy wygladac nasze wakacje, ale praca meza nie pozostawia nam za bardzo wyboru, woec sie ciesze tymi 4 dniami chociaz. Jutro jeszcze bede, ale potem nie bede miec internetu. Jakby ktoras z was miala cos bezposrednio dla mnie - pytania, uwagi, chec podzielenia sie ze mna personalnie, to bardzo prosze, zacznijcie od nowego akapitu i od tym_janek <3 bede was nadrabiac po powrocie, ale pewnie mi zejdzie troche. A tak to na takie wiadomosci bede odpowiadac na starcie <3

Mildred, Kropka4, Kagu3, Madzko, Kindoll, agniecha2101, MartitaS, Evli, megson91, kasia_pra, Malutka_94 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 01:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też lubię te wolne wieczory, kąpiel i usypianie są teraz raczej domeną taty, a ja korzystam ile mogę, bo niedługo takiej możliwości nie będę miała ;) Zawsze planuję czego to nie zrobię, a jak tylko usiądę na kanapie, która dosłownie pochłania, to ruszyć się nie mogę i odpoczywam zdalnie lub zasypiam. Zawsze lubiłam długo siedzieć w nocy, ale teraz wiem, że powinnam zmienić swój rytm, bo potem będzie mi się trudno odnaleźć. Ale tryb aktywności mojej córki 12h na 12h, bez drzemki, wymusza na mnie pragnienie tych kilku godzin spokoju i ciszy wieczorem ;)

Udanego wyjazdu tym_janek! My sie nigdzie nie ruszamy, poza jednodniowymi wyjazdami do lasów, ale i tak pomagają naładować baterie. Mieliśmy jechać do rodziny na wieś, ale najpierw zrezygnowałam z tego pomysłu, potem się zastanawiałam, a teraz znów go porzuciłam. Pogodziłam się z tym, że w tym roku się nie zobaczymy, ale bardzo mi smutno, że najwcześniej za rok, a najpewniej za dwa, dopiero ich odwiedzimy. Tam naprawdę odpoczywam. No nic, czeka nas lato w ogrodzie ;)

tym_janek, megson91 lubią tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2020, 02:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    Czytałam trochę o tej pielęgnacji maluchów ale nic konkretnego z tego sroka o się nie dowiedziałam, co zamowilyscie z takiej typowej pielęgnacji ? I z jakiej firmy ? Wiem, temat już był ale jak zawsze w tyle 🙈

Ja zamowilam produkty hagi, dzisiaj wlasnie :)

• aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 04:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    One są dla mnie przerażajace 😁 No ale co zrobię jak nic nie zrobię 😁

A tak swoją droga - czuje się jak inkubator i mleczarnia w jednym 😁 potem będzie tylko gorzej, prawda ? 🤔😎😁
    nie zapomnij o byciu portfelem później :D

dzień dobry ☕
    my dziś jedziemy po wózek i fotelik :) mam nadzieję że wybierzemy i kupimy ;)

Nadzieja777, Kindoll lubią tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymjanek udanego urlopu.

Dlatego też moj lekarz jak zbadał ile na szyjka nie panikował, też mówił że w tym okresie ciąży to już normalne, że ona się skraca i przygotowuje powoli do porodu , nie jest to patologiczny problem.

U mnie pierwsze ciuszki 56 poprasowane, ulozone, będę prasować w przerwach w leżeniu. Rzeczy z apteki też już kupione, do smarowania młodego mam olejek z słodkich migdałów i szare mydło od limagu do kąpieli. Na podrażnienia lanoline i linomag zielony. Pieluszki wielorazowe pelo tetry i otulacze, kieszonek, gatkow wełnianych ♥️, czekam na ostatnią przesyłkę z wanienka i prześcieradłami i podkładami do lozeczka. Podpaski, gaci siatkowe są , octonisept jest, sól fizjologoczna, waciki, patyczki odhaczone. Dokupie jeszcze Tantum rosa i jakiś płyn do higieny intymnej bo ja teraz używam szarego mydła. Odsmarkacz, nożyczki odhaczone. Tak myślę że chyba mam już wszystko. Podczytuje ci wy kupujecie i jeszcze sprawdzę listę. Aaa.. został laktator i kamerka nad lozeczko. I fotel uszak do karmienia. Mam nadzieję że do końca 33 tygodnia będę już super na gotowo.

Miłej soboty.

agniecha2101, pati_zuzia83, MartitaS, tym_janek lubią tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2020, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta masc Purelan to jest to samo co Linomag? Tak się zastanawiam bo linomag mam w domu. Ale jak piszecie ze Purelan dobra to te zamowie😁😁
    Gdzieś czytałam że dzieczyny nie polecają tych podkładów poporodowych z bella, że dobrze nie chlona? Jakie macie doświadczenia z nimi.? Będą ok czy lepiek zmowic inne

pati_zuzia83 lubi tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my właśnie powoli dojeżdżamy do teściów - jeszcze tylko 80 km :) Wyjechaliśmy o 3:30 licząc że córka padnie (bo nie lubi spać w foteliku) i padła ale dopiero o 6 i właśnie się obudziła.
    Trzymam kciuki by druga była większa fanką drzemania w aucie :)

Madzko, Kropka4, aniołkowa_mama, agniecha2101, Bela, Malutka_94 lubią tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_pra wrote:
    Kurcze, mi lekarz nie kazał leżeć, ani nie dał żadnych leków.. biorę tylko aspargin 2x2. Dopiero we wtorek na wizycie mamy ustalić co dalej razem z moją lekarka prowadząca. Napisałam jej dziś po badaniu smsa jak wygląda sytuacja to odpisała: "To 3 trymestr, normalne ze sie zaczyna skracać, nie przejmować się :) zbadamy się we wtorek :)"
    To samo powiedział mi lekarz, że na tym etapie szyjka już się skraca i to jest ok, oczywiście trzeba kontrolować aby nie za bardzo.

Czyli razem z Marta35 jesteśmy w gronie mam klopsików 🙈 oby tylko syn nie przekroczy 4 kg..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2020, 07:08

kasia_pra lubi tę wiadomość

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu - 30tc ❤️🥰

Muszę wstawać i jechac na badania 🤔 a tak mi się chce...

Dobrego dnia dla Was dziewczynki 🥰

Kagu3, Mildred, Madzko, aniołkowa_mama, Kindoll, agniecha2101, MartitaS, megson91, Malutka_94 lubią tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny dziewczyny jak tak czytam co już kupiłyście mam wrażenie, że jestem totalnie nie zorganizowana 🙈🙉🙊

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki ja otworzyłam forum zrobiłam screena stron co dziewczyny kupowały, weszłam na apteka geminie tam mają zakładkę wyprawka dla noworodka otworzyłam i do koszyka po kolejki to co mi pasuje i potrzeba, później wyprawka dla mamy, a ciuszki dostalam, lozeczko i komodę kupiłam w 11 tygz wózek też kupiłam w 20 tyg. Pieluchy wielorazowe ogarnialam cała ciąża i nadal patrzę na grupy o pieluchach i nie mogę się oprzeć żeby coś nie dokupic. Więc powoli uzbierałam wszystko, wanienkę prześcieradła itd na olx babka wyprzedaż sklepu dziecięcego robi więc o połowę taniej jest. Łóżeczko i komoda już stoją w stypialni, mąż mówi że musi wszystko nabrać naszej flory bakteryjnej 😉.

Mój dziec pozdrawia was harcujac w brzuchu po śniadaniu. A i kupiłam tez w końcu detektor tętna dla świętego spokoju bo młody na czasami dni lenia, a i od 34 tygodnia będę ostro monitorować jego ruchy i serduszko bo jakas paranoję mam że na końcówce może się coś stać.. jakby co będę męczyć mój szpital powiatowy częstym ktg.

Nadzieja777, Madzko, Kindoll, MartitaS, megson91 lubią tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 💛
    My tez już aktywnie, bo potrzebny większy samochód wiec się z mężem wybieramy 300km po auto 😳

Wczoraj go uświadomiłam, że za 7 tygodnia mała się może już pojawić na świecie i że to będzie normalnie w terminie a nie wcześniak na co mój mąż skwitował z przerażeniem:
    „Serio??!! To jest niemożliwe! Kiedy to zleciało??!!” 😅😅😂😂

No i z racji, że poczuł że troszkę parzy już w pięty czas to W poniedziałek mają przyjechac Panowie mierzyć szafy.
    Chcemy naszą malutką sypialnie przerobić na pokój dla małej, a jadalnie na jadalnio-sypialnie.
    Łóżko chowane do szafy (tak jak kiedyś polkotapczan był), cała ściana w zabudowie.
    Nie wiem czy Panowie ogarną moją wizje bo nie umie tego logicznie na papier przelać 😂
    No i zastanawia mnie cena, bo chcemy docelowo się budować i szkoda mi inwestować w mieszkanie kolejnych nastu tysięcy na coś czego nie zabiorę ...

Czy to ten słynny syndrom wicia gniazda? 🤔

Miłego dziewczyny! 💛

oar89n739mpxwn5r.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Jeny dziewczyny jak tak czytam co już kupiłyście mam wrażenie, że jestem totalnie nie zorganizowana 🙈🙉🙊

Ja tez jeszcze nic nie mam :( musze uporać sie z remontem w domu, meble przyjda mi na poczatku czerwca albo w drugim tyg czerwca i dopiero bede zamawiac reszte rzeczy potrzebnych dla mnie i dla malego .

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikki- spokojnie, ja też praktycznie nic nie mam- tyle co trochę ubranek i dostaliśmy kołyskę ;)

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ja już nie ogarniam Was tak zaginacie z tymi wpisami że się już pogubiłam 😃

Tym_Janek miłego wypoczynku 🙂

Megson jak tam dziś u Was kochane? Jak się wgl czujesz? 💜

Ja kawę spijam i lecę ogarniać mieszkanie do końca bo mama przyjechać ma i żebym się połapała ze wszystkim co gdzie i jak bo musi wszystko zobaczyć co już dla jej pierwszej wnuczki jest 😁 hihi

Miłego dnia laski 🌞

tym_janek lubi tę wiadomość

‹‹ 826 827 828 829 830 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ