❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mirabelka - ja sama właśnie nie do końca wiem, czego potrzebuje. Chodzi mi w każdym razie o takie nakładki, których używa się jak dziecko nie jest w stanie chwycić sutka, bo jest płaski/wklęsły. Wiem, że coś takiego jest, ale też tyle tych firm i rodzajów, że nie wiem jakie wybrać.
A to używałaś tych Philips przy każdym karmieniu?
A jaką pojemność butelki bierzecie?08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
to_tylko_ja wrote:Mirabelka - ja sama właśnie nie do końca wiem, czego potrzebuje. Chodzi mi w każdym razie o takie nakładki, których używa się jak dziecko nie jest w stanie chwycić sutka, bo jest płaski/wklęsły. Wiem, że coś takiego jest, ale też tyle tych firm i rodzajów, że nie wiem jakie wybrać.
A jaką pojemność butelki bierzecie?
Ja mam butelkę 150 ml chyba to jest ta najmniejsza. Ja także mam awaryjnie te butelki. Smoczka dostałam także od poloznej więc nie kupuję, może mały nie będzie chciał. Na to liczę. Do kąpieli i do smarowania nic nie kupowałam. Jedynie olejek ze słodkich migdałów może się przyda do masażu krocza i na ciemieniuche. Jak nie będzie miał problemów skornych to dopóki nie zacznie pełzać nic nie będę dodawać do kąpieli, ew. troszkę swojego mleka jak się uda karmić. Co do nakładek na sutki to moja położna mówi żeby na razie nie kupować. Ale najwyżej się jej zapytam czy to idzie już teraz stwierdzić czy faktycznie będzie problem z uchwyceniem piersi, najwyżej niech już teraz obejrzy moje piersi bo mi ciężko stwierdzić jakie mam te sutki 🤷♀ i jak stwierdzi ze będą potrzebne to kupię.to_tylko_ja lubi tę wiadomość
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
to_tylko_ja wrote:Mirabelka - ja sama właśnie nie do końca wiem, czego potrzebuje. Chodzi mi w każdym razie o takie nakładki, których używa się jak dziecko nie jest w stanie chwycić sutka, bo jest płaski/wklęsły. Wiem, że coś takiego jest, ale też tyle tych firm i rodzajów, że nie wiem jakie wybrać.
A jaką pojemność butelki bierzecie?
Tak to są takie nakładki na sutki, jeśli są płaskie lub wklęsłe, chociaż tak naprawdę to powinien stwierdzić jakiś doradca lub doświadczona położna. Mnie wszystkie mówiły, że z takimi małymi sutkami to młoda nie załapie i niestety karmiłam tylko przez nakładki 15 miesięcy. Można z tego zejść i się powinno w trakcie karmienia, ale ja nie miałam na to siły.
Są też z Medeli takie muszle laktacyjne, w których zbiera się pokarm podczas karmienia z drugiej piersi lub między karmieniami, ale ja akurat z tego nie korzystałam. Jeśli chodzi o nakładki na sutki to ten Philips Avent jest cieniutki i dobrze przylega. Nie powiedziałabym jednak, że musisz to mieć już teraz, zawsze można kupić, a jakbyś chciała z tego korzystać to i tak dobrze sprawdzić dwie czy trzy firmy, bo to każdemu pasuje coś innego. Może się okazać, że w ogóle ich nie użyjeszJa w każdym razie kupiłam je dopiero po porodzie, bo się naczytałam, że to porażka dla karmienia i koniec świata, a jednak uratowało mi to skórę. Najważniejsze było dla mnie, że córka pije tylko moje mleko i już
Ogólnie do wyciągnięcia sutków dobrze jest popracować na początku laktatorem, chociaż to też męczące przed każdym karmieniem. Ja kupiłam sobie teraz jeszcze taką małą pompkę z Lansinoh, nazywa się to chyba asystent kamienia czy jakoś tak. Służy właśnie do wyciągnięcia sutkaZobaczymy czy się sprawdzi.
to_tylko_ja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKropka4 wrote:Mamuśka a z kiedy miałaś wyniki ostatnich przeciwciał? I dlaczego jutro zdecydują czy Ci podać immunoglobuline? Nie widzą w szpitalu takiej potrzeby czy co?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 14:39
-
to_tylko_ja wrote:Dziewczyny wczoraj cały wieczór i całe rano siedzę nad listą rzeczy aptecznych. Błagam jakby któraś miała chwilkę zerknąć, bo nie mam pojęcia, czy te ilości są takie jak mają być. Robiłam sobie screeny waszych zakupów, więc mniej więcej wiedziałam co brać, ale ilości to nie mam pojęcia. Kremów do pupy itd brałam najmniejsze pojemności żeby popróbować, a później ewentualnie kupić ten, który najbardziej podpasuje małej.
Wszystkie uwagi chętnie przeczytam
PS. Gemini wychodziło mi najdrożejzamawiam w końcu część w aptece DrMax i część w AptekaMelissa.
Oto lista:
Płatki bawełniane Kindii do przemywania podczas przewijania duże – 4 opakowania
Patyczki do uszu Kindii – 1 opakowanie
Chusteczki Waterwipes – 1 opakowanie
Maść Linomag zielona 30g
Bepanthen Baby maść 30g
Sudocrem 60g
Babyono podkłady do przewijania 20sztuk
Kompresy jałowe z gazy 5x5cm– 20 sztuk
Octenisept 50ml
Wielorazowe majtki poporodowe Canpol S/M 2 szt w opakowaniu – 1 opakowanie
Podkłady poporodowe Canpol 10 sztuk
Podkłady poporodowe na noc Canpol 10sztuk
Tamtum Rosa 10 saszetek
Katarek Plus do odkurzacza
Inhalator Microlife NEB200
Sól fizjologiczna 100 ampułek po 5ml
Mariner Baby spray izotoniczny do nosa 100ml
Juvit Baby D3 z pompką 10ml
Paracetamol Farmina w czopkach 50mg 10 czopków
Pedicetamol lek przeciwgorączkowy w kroplach 30ml
Espumisan 40mg/ml krople 30ml
DICOFLOR Krople - 5 ml - probiotyk dla dzieci i niemowląt
Herbatka na laktację Herbi Baby 1 opakowanie 20 torebek
Nakładki silikonowe na brodawki sutkowe Medela M
Butelka nie zaburzająca ssania
2x mleko początkowe 90ml na kryzysowe sytuacje
Canpol szczotka do mycia butelek
Canpol pojemniki do przechowywania pokarmu 4szt
Płyn do mycia butelek i smoczków Dzidziuś
Szczotka Canpol do włosów
Zestaw do pielęgnacji paznokci w etui Babyono
Termometr z elastyczną końcówką Babyono / Microlife
Termometr do kąpieli
Smoczek Lovi Pride&Joy dynamiczny smoczek uspokajający 2szt
Etui na smoczek
Łańcuszek na smoczek
Mam już:
Lanolina 1 tubka
Wkładki laktacyjne - 1 duże opakowanie
Która butelka niezaburzająca ssania? Myślałam nad Avent 0+ i Lovi Medical+?
Czy bierzecie jakiś płyn do kąpieli, i do smarowania po kąpieli?
Wkładki laktacyjne - myślałam o Medeli, ale jak dobrać rozmiar? Czy może jakieś inne? Mam płaskie sutki, więc pewnie się przydadzą. Czy może coś innego?
Czy ten probiotyk Discoflor też brać?
Nie zapomniałam o czymś?
Z góry ogromnie dziękuję za wszystkie rady
Nie bierz probiotyków, nie ma potrzeby podawania ich na zaś a dodatkowo nie wiem jaki sposób dostawy wybrałaś, ale priobiotyki i w sumie większość lekarstw jest wrażliwe na wysoką temperaturę, wiec lepiej kupić je w stacjonarnej aptece - mamy wtedy pewność że nie przeleżały w aucie dostawczym nagrzanym do 35 stopni.
Inhalator - nie jest konieczny od początku, spokojnie możesz kupić później. Miałam ten model co wymieniłaś i u nas się nie sprawdził, właśnie go sprzedaje.
Nie rozbijał lekarstwa na odpowiednio małe cząsteczki, lek skraplał się po maseczce i po twarzy dziecka (co nie jest dobre, bo duże cząsteczki nie docierają do oskrzelików)
Córce nie przechodziło na lekach podawanych przez ten inhalator, po przejściu na zaawansowany model, leczenie dopiero było skuteczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 14:15
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Dziewczyny a ja zaczęłam sortować ubranka do prania i stwierdzam, że stanowczo przesadziłam z ilością 😂🙈 kupowałam tak na raty i szczerze nie sądziłam ze mam tego aż tyle :p chyba nie zdąży wszystkiego założyć a na razie mam rozmiar tylko 56 i 62 i kilka na 68. Ale sklepy mają różną rozmiarówkę wiec niektóre 56 to założy pewnie najwcześniej jak będzie miała miesiąc
Muszę pokupować jeszcze dużo higienicznych rzeczy bo z tym to pustka u mnie 😂Madzko lubi tę wiadomość
-
AgaGB, witam w klubie, też mam mnóstwo ubranek, ale właściwie kupiłam tylko kilka i dopiero chciałam szaleć
Dobrze, że to wyprałam wszystko, bo bym musiała chyba szukać bliźniaka do ubrania :p
To tylko ja, jeszcze jedno mi się przypomniało - nie wiem czy na początek nie lepszy byłby aspirator do nosa nie do odkurzacza tylko taki do samodzielnego wyciągania przez rodzicaTaki jak Nose Frida
-
nick nieaktualny
-
Wygląda nawet bardziej profesjonalnie 😁
Iskierka87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja na płaskie sutki kupiłam nakładki Easy Start rozmiar L ale nie wiem czy są dobre ponieważ jestem pierworódką
Poprostu wzięłam pierwsze lepsze bo też obawiam się o moje Dziecię czy sobie poradzi.
Dziś wypróbowałam laktator - oczywiście na sucho - Jak to boli już na programie 1
Co do majtek siateczkowych - moja kumpela mówiła aby wziąć większe rozmiary - ja zamówiłam Campol L/XL - mimo iż ubrania bez ciąży noszę rozmiar M. Jeszcze nie przyszła paczka.to_tylko_ja lubi tę wiadomość
31 lat - Bocian Katowice
⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
1️⃣
03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
2️⃣
2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮
13dpt - beta 909!
🍼14.08.2020 - Poród przez cc
02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌
Na zimowisku: ❄️(3d)
Przygotowania do ostatniego criotransferu -
Mirabelka02 wrote:Tak to są takie nakładki na sutki, jeśli są płaskie lub wklęsłe, chociaż tak naprawdę to powinien stwierdzić jakiś doradca lub doświadczona położna. Mnie wszystkie mówiły, że z takimi małymi sutkami to młoda nie załapie i niestety karmiłam tylko przez nakładki 15 miesięcy. Można z tego zejść i się powinno w trakcie karmienia, ale ja nie miałam na to siły.
Są też z Medeli takie muszle laktacyjne, w których zbiera się pokarm podczas karmienia z drugiej piersi lub między karmieniami, ale ja akurat z tego nie korzystałam. Jeśli chodzi o nakładki na sutki to ten Philips Avent jest cieniutki i dobrze przylega. Nie powiedziałabym jednak, że musisz to mieć już teraz, zawsze można kupić, a jakbyś chciała z tego korzystać to i tak dobrze sprawdzić dwie czy trzy firmy, bo to każdemu pasuje coś innego. Może się okazać, że w ogóle ich nie użyjeszJa w każdym razie kupiłam je dopiero po porodzie, bo się naczytałam, że to porażka dla karmienia i koniec świata, a jednak uratowało mi to skórę. Najważniejsze było dla mnie, że córka pije tylko moje mleko i już
Ogólnie do wyciągnięcia sutków dobrze jest popracować na początku laktatorem, chociaż to też męczące przed każdym karmieniem. Ja kupiłam sobie teraz jeszcze taką małą pompkę z Lansinoh, nazywa się to chyba asystent kamienia czy jakoś tak. Służy właśnie do wyciągnięcia sutkaZobaczymy czy się sprawdzi.
Są też muszle z medeli właśnie do "wyciągania" płaskich skutków, wyglądają prawie tak samo jak te muszle laktacyjne ale mają mniejszy otwór na sutek. W nich warto chodzić wcześniej żeby właśnie wyciągnąć sutki. Ja nie stosowałam ale położna na szkole rodzenia je polecała.
Ewentualnie istnieje jeszcze metoda "na strzykawkę" trzeba odciąć tę końcówkę na igłę, tłoczek włożyć w tą odciętą strone i tak sobie można przykładać i wyciągać te sutki. Nie wiem czy to zrozumiale wytłumaczyłam, ale lepiej nie umiem 🙈to_tylko_ja lubi tę wiadomość
-
Chce zaangażować męża w zakupy wyprawowe bo mało się interesuje a na mnie patrzy trochę dziwnie jak przeglądam kolejne strony dla dzieci.
Od kilku miesięcy co jakiś czas przypominam mu, aby wybrał jakąś nianie z kamerką (nawet mu kilka modeli już podesłałam).
Wczoraj znowu mu przypomniałam.
Dziś pisze mi z pracy na mess:
- Misia... czego ja to miałem szukać? Monitora oddechu czy niani??
🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 15:13
Madzko lubi tę wiadomość
31 lat - Bocian Katowice
⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
1️⃣
03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
2️⃣
2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮
13dpt - beta 909!
🍼14.08.2020 - Poród przez cc
02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌
Na zimowisku: ❄️(3d)
Przygotowania do ostatniego criotransferu -
Namyria wrote:Ja na płaskie sutki kupiłam nakładki Easy Start rozmiar L ale nie wiem czy są dobre ponieważ jestem pierworódką
Poprostu wzięłam pierwsze lepsze bo też obawiam się o moje Dziecię czy sobie poradzi.
Dziś wypróbowałam laktator - oczywiście na sucho - Jak to boli już na programie 1
Co do majtek siateczkowych - moja kumpela mówiła aby wziąć większe rozmiary - ja zamówiłam Campol L/XL - mimo iż ubrania bez ciąży noszę rozmiar M. Jeszcze nie przyszła paczka. -
Asasa wrote:Są też muszle z medeli właśnie do "wyciągania" płaskich skutków, wyglądają prawie tak samo jak te muszle laktacyjne ale mają mniejszy otwór na sutek. W nich warto chodzić wcześniej żeby właśnie wyciągnąć sutki. Ja nie stosowałam ale położna na szkole rodzenia je polecała.
Ewentualnie istnieje jeszcze metoda "na strzykawkę" trzeba odciąć tę końcówkę na igłę, tłoczek włożyć w tą odciętą strone i tak sobie można przykładać i wyciągać te sutki. Nie wiem czy to zrozumiale wytłumaczyłam, ale lepiej nie umiem 🙈
Mnie te nakładki pomogły trochę sutki wyciągnąć, bo jak mała ssała to pod koniec sutki wypełnialy nakładkę -
Mirabelka02 wrote:To chyba temu samemu ma właśnie służyć ten asystent laktacyjny z Lansinoh, wygląda właśnie jak taka strzykawka z pompką
Mnie te nakładki pomogły trochę sutki wyciągnąć, bo jak mała ssała to pod koniec sutki wypełnialy nakładkę
To nie kwestia nakładek, dziecko ssąc je zawsze trochę wyciąga.
U mnie był tez problem z sutkami, nakładki się nie sprawdziły, ale pomogło karmienie takie na pochyło z przytrzymywaniem jedna ręka piersi, zaraz przy sutku.
Karkołomne na początku, ale po miesiącu, dwóch sutki od karmienia same się naciągnęły i problem znikł.Asasa lubi tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Mirabelka - masz rację, zostawię sobie te nakładki na później.
Flara, właśnie nie wiedziałam co z tymi probiotykami - czy dziewczyny je podają codziennie czy tylko jako wspomaganie przy antybiotykach.
A jaki inhalator polecasz? Ja bym w sumie chętnie kupiła, bo i tak mi się przyda. Wydawało mi się, że ta firma jest ok, i opinie miał dość dobre, ale to pewnie dlatego że cena atrakcyjna.
Dobry jest taki aspirator? Jest w miarę higieniczny?
Namyria ja normalnie noszę S, obawiam się, że te L/XL mogą być za duże. Ale sama nie wiem.
Muszę się umówić z moją położną i niech oglądnie te moje sutki i coś doradziWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2020, 15:38
08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
Bela kolejnych pięknych lat :*
Nadzieja trzymaj się tam! :*
witam się w 33 tc 😱
w poniedziałek zaczynam szkołę rodzeniaco prawda bez męża, ale i tak się cieszę
Bela lubi tę wiadomość
Moje Aniołki 4tc i 13tc