X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    1f4dfa83f805e.jpghttps://zapodaj.net/plik-QA5BnoI96q[/url]
    Ja też mam ciągle takie ciśnienie i ciągle boli mnie przez to głowa, do tego stopnia, że 2 apapy nie pomagają, a więcej przecież nie wezmę. Kość ogonowa też mi zaczyna dokuczać, ale nie wiem czy po prostu nie mam za mało ruchu.

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

Wysłany: 3 marca 2024, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Ja wlasnie odebralam ten kojec od dziewczyny i piore pokrowiec. Jesli wyschnie do wieczora to moze dzis juz go uzyje 😁 ja czytalam gdzies, ze w ciazy powinno sie spac glownie na lewym boku, bo na prawym cos tam sie uciska i zmniejsza przeplyw krwi. Ja czasem poloze sie na prawym, ale nie moge za dlugo tak lezec bo zaczyna mnie troche podbrzusze bolec wtedy. Wy piszecie o przewracaniu sie na drugi bok z tym kojcem czyli spicie na obu bokach? 🤔
    Ja to w ogóle śpię głównie na brzuchu lub na plecach, na lewym boku to chyba najmniej. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2024, 12:52

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

Wysłany: 3 marca 2024, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałyście się już do szkoły rodzenia? Czy wasi faceci myślą o takich rzeczach? Tak sobie myślę, że jakbym ja się wszystkim nie interesowała to mój o nic nawet nie spyta, nie przypomni. Jego jedyna porada to „nie martw się, będzie dobrze” na wszystko.

baby33 lubi tę wiadomość

🍒 fertistim, cynk
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Zapisałyście się już do szkoły rodzenia? Czy wasi faceci myślą o takich rzeczach? Tak sobie myślę, że jakbym ja się wszystkim nie interesowała to mój o nic nawet nie spyta, nie przypomni. Jego jedyna porada to „nie martw się, będzie dobrze” na wszystko.
    Ja planuje około 20 tyg odezwać się do polecanej położnej i dopiero wtedy będę dopytywać o szkoły rodzenia. Jeżeli nie będzie mogła mnie poprowadzić to będę szukała na własną rękę. U mnie oczywiście facet też jest średnio zainteresowany czymkolwiek. Zaczął się sezon rowerowy więc ważniejsze jest planowanie tras, wyjazdów i modyfikacji do roweru niż takie błahe sprawy jak wyprawka dla dziecka czy szkoła rodzenia 😂 ale staram się go też zrozumieć. Niech nacieszy się wolnością bo jak się mały urodzi to nie będzie już tak łatwo o własne pasje :)

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2024, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

To już co prawda moja kolejna ciąża, ale zamierzam się wybrać na szkołę rodzenia - do szpitala, w którym będę rodzić. Chcę się z tym szpitalem trochę oswoić. Ale to dopiero po 25 tc, bo już rozmawiałam o tym z położną, która tę szkołę prowadzi.
    A mój K zapewne nie zawita na tych zajęciach ani razu, bo pracuje do wieczora. No i jak to chłop, też interesuje się ciążą i tacierzyństwem na hmm swój sposób 😅

preg.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ja odpadam, w 1 ciąży to był niewypał, mieliśmy na zmianę online i stacjonarnie i po 1 zajęciach stacjonarnie poprosiliśmy o nagrania. Moja dzika kuna stwierdziła, że nie będzie ćwiczyć pozycji porodowych przy obcych i ćwiczyć na lalkach bo to jest creepy, że za parę tygodni nie będzie nic pamiętać i bez sensu to wszystko 🙈 a chodziliśmy jakoś 6/7 msc. Oglądaliśmy w domu razem nagrania ale nie byłam zachwycona tą szkołą. Tak czy siak jestem na świeżo więc teraz bez sensu ;p

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Ja juz wypelnilam deklaracje do poloznej, do ktorej bede chodzic do szkoly rodzenia. Ona pracuje w szpitalu, w ktorym bede chciala rodzic, a ta szkola jest bardzo polecana u mnie w miescie. Ale z tego co czytalam to od 21tc mozna zapisywac sie na zajecia, wiec jeszcze chwila. Moj R chce chodzic, wiec pewnie bedzie ze mna na wszystkich zajeciach. Ale ogolnie ja sie bardziej interesuje wszystkim, bo on ma swoja firme i pracuje duzo, a jeszcze teraz bedzie lokal swoj otwieral, staral sie o dofinansowanie, wiec wogole roboty ma sporo, a wrecz to ja mu jeszcze pomagam w tym skoro i tak mam czas. A on chce zalatwic wszystko z firma przed urodzeniem dziecka, zeby jak sie urodzi miec wiecej czasu dla nas.

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Larsa Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2024, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem w pierwszej ciąży i chciałabym powoli zainteresować się wózkami.

Widzę że sporo z Was już jest mamami :) czy macie jakieś polecenia? Któreś firmy są lepsze? Nie mam o tym bladego pojęcia!

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larsa wrote:
    Dziewczyny, jestem w pierwszej ciąży i chciałabym powoli zainteresować się wózkami.

Widzę że sporo z Was już jest mamami :) czy macie jakieś polecenia? Któreś firmy są lepsze? Nie mam o tym bladego pojęcia!
    Popatrz sobie tam jakoś kilka wcześniejszych postów wrzucałam fajne wózki w różnej rozbieżności cenowej ale wg mnie bebetto jest godne uwagi 😊

Larsa lubi tę wiadomość

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larsa wrote:

W wyborze wózka moim zdaniem najważniejsze jest to, żeby dopasować go do swojego wzrostu oraz podłoża, po którym się będzie jeździć , małe kółka sprawdza się jedynie na prostych chodnikach, natomiast duże kółka sprawdzą się na każdej nawierzchni. Firma to już sprawa tego ile chcesz wydać na wózek. Najlepiej pojechać do sklepu, który posiada duży wybór wózków i pojeździć nimi po sklepie.

Larsa, Emzet92, Agata91 lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2024, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

W pierwszej ciąży chłodziłam wspólnie z mężem, teraz nie czuję takiej potrzeby. Tak szczerze to szkoła rodzenia niewiele wniosła do mojego życia, ale jak byłam w ciąży to nie wyobrażałam sobie na nią się nie zapisać, to był mój taki must have. Więcej dała mi 1 wizyta położnej po porodzie niż 10 spotkań w szkole rodzenia.

Małgosiagosia, Agata91 lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷

Wysłany: 3 marca 2024, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    W pierwszej ciąży chłodziłam wspólnie z mężem, teraz nie czuję takiej potrzeby. Tak szczerze to szkoła rodzenia niewiele wniosła do mojego życia, ale jak byłam w ciąży to nie wyobrażałam sobie na nią się nie zapisać, to był mój taki must have. Więcej dała mi 1 wizyta położnej po porodzie niż 10 spotkań w szkole rodzenia.
    Ja totalnie nie mam pojęcia o zajmowaniu się dziećmi, więc na pewno mi sporo pomoże. :)

Asiasia1, Lolcia37 lubią tę wiadomość

🍒 fertistim, cynk
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Larsa, oprócz tego co napisała Lolcia37 warto sprawdzić w sklepie jak się składa gondola i w ogóle sam wózek by sobie później zaoszczędzić czasu (jeżeli czasem byś gdzieś jechała autem).

@Małgosiagosia, no pewnie! Co prawda podpiszę się znowu pod słowami Lolci, że wizyta położnej więcej pomaga jeśli chodzi o opiekę nad noworodkiem to jednak szkoła rodzenia jak się ją dobrze wybierze to fajna sprawa. Moja mi się nie podobała, ale nie zmienia to faktu, że dowiedziałam się wielu rzeczy typu kiedy jechać do szpitala, jak wygląda poród czy połóg (o tym w ogóle się nie mówi a przynajmniej wiedziałam co się ze mną i dlaczego dzieje). Oraz o laktacji. Wiadomo teoria a praktyka to co innego, ale nie miałam pojęcia wcześniej, że jest coś takiego jak nawał czy zapalenie piersi i co robić ☺️

Lolcia37, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Ja się już zapisałam bo w chce chodzić do szpitala w którym chce rodzić a tam miejsca szybko znikają. Zajęcia będę miała w 2 połowie maja 🙂 Mój mąż też sam z siebie nie wychodzi z inicjatywa żeby się zapisać, jechać wybrać wózek czy fotelik ale jak mu mówię ze jedziemy zrobić to albo tamto to nie protestuje i grzecznie jedzie 😅

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiam dziewczynki oficjalnie z 1 dnia l4 😁 co prawda od soboty nie przechodzi mi migrena ale i tak cieszę się jak dziecko 😅

klaudia_23, Lolcia37, Asiasia1, Bettti03, Emzet92, Betkaa, Sunnysunsun, Kitana, Agata91, Małgosiagosia, justinas lubią tę wiadomość

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ja totalnie nie mam pojęcia o zajmowaniu się dziećmi, więc na pewno mi sporo pomoże. :)

Pewnie, dlatego też napisałam, że było to moje must have, a później jak dziecko podrośnie to pewnie też ocenisz tak, że szkoły rodzenia nie są w każdej dziedzinie pomocne. U mnie np były świetne zajęcia z fizjoterapeutką , tylko za mało, za krótko, pewne rzeczy ciężko sobie wyobrazić na lalce i później wcielić to w życie jak się już dziecko urodzi.
    Dlatego ja bardzo polecam wizytę fizjoterapeuty jak dziecko ma ok. miesiąca , bo zawsze zwróci uwagę czy są jakieś odchylania od normy, czy potrzebna jest fizjoterapia, jak samodzielnie wspierać rozwój dziecka, jak je nosić, bo np ma asymetrię.
    Tutaj często dziewczyny piszą, że ich partnerzy nie wychodzą z inicjatywą odnośnie zakupu wyprawki, wizyt u lekarza itp., zawsze mi się wtedy przypomina tekst takiej starej położnej ze szkoły rodzenia, która nas oprowadzała po salach porodowych i poporodowych, że jak się jest matką to ma się ogonek na całe życie. Wtedy była dla mnie to taka abstrakcja , bo jak to dziecko ma jeszcze ojca. A jak urodziłam to już zgadzam się z tym twierdzeniem w 100%. Bo to kobieta zazwyczaj zostaje na rocznym
    macierzyńskim, tatuś wychodzi do pracy i jest wolny. Ja jak chciałam gdzieś wyjść to musiałam się dostosować do godzin pracy męża, albo prosić mamę czy teściową czy nie zostaną z synem. Oczywiście na początku to takie pozostawanie malucha to na godzinkę maks, bo żadna z nich nie chciała podać mleka z butelki, bo co jak dziecko się zakrztusi.
    Dzisiaj syn miał przynieść do przedszkola owoc i warzywo. Przygotowałam paprykę i kiwi, co zrobił mój genialny stary zjadł paprykę na śniadanie, a była tylko jedna. On nie ogarnia ogłoszeń, nie interesuje się tym co syn ma przynieść do przedszkola , jak ma być ubrany bo np jest dzień postaci z bajek.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Pozdrawiam dziewczynki oficjalnie z 1 dnia l4 😁 co prawda od soboty nie przechodzi mi migrena ale i tak cieszę się jak dziecko 😅
    Witamy na pokładzie ;) to teraz kawka/herbatka i dr House na netlixie 🥰🤭

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zgadzam się bez szkoły rodzenia można się obejść. Wszystkiego raczej uczysz się na żywym organizmie i wtedy położne pomagają z pierwszym pampersem czy ubrankiem. Niemniej warto wybrać się, jeśli macie opcje szkoły rodzenia w szpitalu w którym chcecie rodzic. Wtedy można poznać zwyczaje panujące w placówce, poznać położne z widzenia czy zwiedzić oddział 😃 u nas był taki tour po salach. Szkoła rodzenia to taka trochę zajawka🤣 można wtedy wyłapać tematy, które cię interesują, bo tak jak koleżanki pisały te zajęcia to jedynie lizniecie tematu, a nie jego zgłębienie.

Kitana, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Witamy na pokładzie ;) to teraz kawka/herbatka i dr House na netlixie 🥰🤭

Skończyłam Rekruta na netflixie i tak mnie wciągnął że znalazłam gdzieś w internetach 5 sezon i moim zdaniem wymiata, najlepszy ze wszystkich 😁 Tak mnie intryguje wątek Lucy i Tima że nie mogę się powstrzymać od oglądania odcinka za odcinkiem 😅

Bettti03 lubi tę wiadomość

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2024, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Skończyłam Rekruta na netflixie i tak mnie wciągnął że znalazłam gdzieś w internetach 5 sezon i moim zdaniem wymiata, najlepszy ze wszystkich 😁 Tak mnie intryguje wątek Lucy i Tima że nie mogę się powstrzymać od oglądania odcinka za odcinkiem 😅
    To ja oglądałam jakiegoś innego bo miał tylko 1 sezon 🤣 ale ja mam Netflixa po eng i teraz zobaczyłam, że po pl to Zwerbowany 😅🤣 czyli mówicie, że Rekrut też spoko? 🤣

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ