X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina a przed ciążą miałaś leki na tarczycę czy dopiero w ciąży wprowadzone? Ja miałam lekka niedoczynność przed ciążą ale w ciąży o bardzo niewiele zwiększona dawka iwbyniki były spoko. Po porodzie mam po prostu wrócić do starej dawki sprzed ciąży i obserwować, a przed wizytą w kilka tygodni po porodzie zrobić parametry tarczycowe czy ok.

Marcelina85 lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja codziennie budzę się z mdłościami i bólami jak na kolkę żółciową ale zdaniem lekarki wszystko było ok. Może w niedzielę na USG coś się wyjaśni,skąd to złe samopoczucie. Wczoraj byłam na spotkaniu przedcesarkowym - jest nas 6 na ten dzień, w sobotę mam zrobić badania krwi, wszystkie dostałyśmy recepty na jakieś leki na szybsze trawienie. Ja mam się stawić w szpitalu na 12, więc nie muszę się zrywać koło świt i łatwiej będzie młodego u koleżanki zostawić. Do wieczora pewnie tam posiedzi zanim mąż go odbierze.
    Starszak ogólnie chyba czuje że coś w powietrzu wisi, jakaś duża zmiana, bo od tygodnia urządza histerię o byle co. Wczoraj to już przegiął po całości, że dostał karny time-out i groźbę, że nikogo więcej nie zaproszę,jeśli każde rozstanie z kolegą ma się tak kończyć.

Bobby29 lubi tę wiadomość

06837800ba.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joan moja też czuję że nadchodzą zmiany, po pierwsze już tesciowa jest u nas w pogotowiu, po drugie czasem urządzi awanturę a ostatnio miała kilka wpadek z posikiwaniem co jej się już nie zdarzało. I przychodzi pyta kiedy dzidzia będzie. Dzieciaki odczuwają ogólna atmosferę

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie dzis pierwszy raz od tygodnia wyspałam, jak to czlowiek docenia proste rzeczy jak sen, jak ich dluzej brakuje.

Ide dzis do dermatologa skonsultowac jeden pieprzyk, bo mi sie dziwnie zmienil podczas ciazy i moze jakis mini shopping na resztkach wyprzedazowych.

Bobby, ja tez nie wiem co to skurcze, taka chyba nasza uroda :) Ale nie ubolewam nad tym, licze ze jak sie zacznie to od razu z przytupem i bedzie po sprawie ;)

Tez umowilam juz wstepnie sesje z Maluszkiem u tej samej dziewczyny, co mielismy nasza sesje brzuszkowa :) Naprawde Wam radze szukac mlodych talentow na instagramie, ta nasza dziewczyna wziela tylko 150 zl, a zdjecia sa piekne!

Bobby29, werni lubią tę wiadomość

• joan85 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas we wtorek było właśnie kolejne pytanie, kiedy będzie braciszek ale zdecydował, że przyjedzie go zobaczyć następnego dnia ;). Na spotkaniu babka powiedziała, żeby przygotować się na pobyt na 3 doby ale jak wszystko będzie dobrze to wypuszczają około 48h po. Wszystko zależy od naszej rekonwalescencji i stanu dziecka. Jak już nas wypuszcza ze szpitala, to następnego dnia przychodzi położna na ważenie i badania przesiewowe noworodków. Szwy też zdejmuje w domu, jeśli będą jakieś do zdjęcia.

06837800ba.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi, masakra z ta ospa!! Ludzie są nieodpowiedzialni!

Domi, jak Ty już masz takie rozwarcie to tak jak pisze Iga, poród po oxy powinnaś mieć expresowy! Szkoda tylko ze ze szpitalami taka lipna sytuacja u Was

Ja biorę teraz 125 euthyroxu i po porodzie mam zejść o polowe. Kontrola tsh po połogu i ewentualna korekta dawki. Tez się martwię o laktację i może szybciej to zbadam, tylko pytanie czy jest sens.

Julek bardzo często mówi o Kaziku, wszystkim opowiada, ze niedługo się urodzi i będzie się bawił samochodzikami ;). Zastanawiam się na ile on rzeczywiście zdaje sobie sprawę ze już za chwile rzeczywiście ktoś nowy pojawi się w domu już na zawsze. I zastanawiam się czy ostatnie fatalne nocki to tez nie objaw jakiegoś stresu w związku z „nowym”.

Ja ostatnio bardzo zle sypiam. Mąż mnie dziś pyta jak się czuje i mówię ze czuje się zmęczona. To powiedział, ze jeszcze pare dni. No rzeczywiście! Za pare dni odpocznę 😅

Bobby29, Marcelina85, werni lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój kot też znalazł nową miejscówkę :P
    bc28db4dd1e5.jpg

DrzewkoPomarańczowe, IGA.G, Bobby29, Matyldaaa, emi2016, Ania95, Marcelina85, werni, kayama, baileys, Malinka7 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina, a propos tętna. Kazik miał wczoraj na usg 130 i lekarz powiedział, ze idealnie w środku normy wiec u Ciebie tez nie ma się co martwić :).

aadd84dc14.png[/url]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niedoczynność tarczycy od kilkunastu lat, po porodzie schodzę na swoją normalna dawkę. Z Anielka miałam mały problem z laktacja ale ja rozbujalam i teraz myślę że będzie lepiej bo po Anieli laktacja jeszcze nie wygasła calkowicie

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po pierwszym KTG i wizycie, póki co szyjka ani trochę nie skrócona aż babka miała problem jej dosięgnąć, nie wiem czy to dobrze czy źle, mam wrócić na to samo Za tydzień :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja też dziś spalam dobrze, aż za dobrze bo ciężko mi było wstać a było już po 9. Generalnie po kilkunastu srednio przespanych nocach mam jedba noc że mogę odespać. - chyba tak to działa u mnie.

Właśnie przyszedł kurier z wanienka! Zamówiłam wreszcie ta że skip hop. Zobaczymy jak będzie się sprawdzać.

DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny czy kojarzycie taki wskaźnik cerebroplacental ratio? Mam to wyliczone po ostatniej wizycie u Kajdy. Czy to jest wskaźnik starzenia się łożyska czy coś innego? Znalazłam na razie jakieś artykuły po ang ale nie zabrałam sie jeszcze za przeglądanie tego, a może wy wiecie co to jest :)

Nie, to jest wskaźnik mózgowo-pępowinowy (CPR), on pokazuje stosunek przepływów tętnicy środkowej mózgu malucha do przepływów tętnicy pępowinowej. Można to policzyć samemu jeśli masz podane PI dla obu tych tętnic.

U mnie badali CPR na każdym z trzech badań prenatalnych i teraz w III trymestrze gin też sprawdza na każdym usg. Na ostatniej wizycie 2 dni temu miałam 1,560.

Źle jest chyba jak CPR wychodzi poniżej 1, świadczy to o kończących się rezerwach łożyskowych i daje podstawy do intensywnego moinotorowania dziecka lub podjęcia decyzji o wywołaniu porodu.

• MDW Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przybijam piątkę, też w końcu odespałam -i to nie w dzień!
    Ale przez to oczekiwanie jestem jak dętka. Nic mi się nie chce, nie umiem się za nic wziąć. Mieszkanie wygląda źle i nie tak to miało być...Wszystko mnie swędzi a jeszcze nad ranem ugryzł mnie komar. Jestem w tej waskiej grupie szczęśliwców, którzy mają duża reakcję alergiczna na surowicę komara :( Idę zjeść jakieś śniadanie a popołudniu jedziemy na ktg.
    Ja sobie dopiero wczoraj zdałam sprawę, że w ogóle nie liczyłam ilości ruchów dziecka...mam w apce taki licznik kopnięć ale jakoś wyleciało mi z głowy. I jak ktoś mi się pyta czy dziecko "rusza się jak zwykle?" to nie wiem co odpowiedzieć :/
    Wow, rozwarcia na 6 cm! Skurcze na 90! A ja odstawilam magnez jak głupia i oprócz skaczącej powieki nie dorobiłam się pół skurcza. Liczę że będę mieć ukryte i nagle booom!- urodzę :p Tymczasem w poniedziałek wizyta u ginekologa, na której już mieliśmy się już nie spotkać.

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ma to sens, dzięki Baileys. Kajdy mi to Chyba sprawdzała za każdym razem na tych ostatnich wizytach ale nie dostawałam nigdy wydruku, teraz dostałam może dlatego że to było już po 37tc a może dlatego żebym dała mojej lekarce.

Mam na wydruku tak:

CPR 1,647
    Percentile 21
    Result: Normal

Więc wnioskuje że ok.

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle dostałam od małża zgodę na podzielenie się kilkoma zdjęciami z naszej sesji, więc wrzucam :)

Proszę nie cytujcie, bo tutaj jest za dużo twarzy i nie chce mi się usuwać, więc wywalę po prostu cały link po jakims czasie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2019, 06:59

Chimera, Bobby29, Marcelina85, DrzewkoPomarańczowe, Ania95, werni, Agagusia, trzydziecha, redken, kayama, Frida91, AnaKwiat, Limerikowo, Bee_girl, zielonooka7, Malinka7, emi2016 lubią tę wiadomość

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys świetne zdjęcia! 🥰

baileys lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam niedoczynność przed ciążą, wiem o niej od 5 lat i normalnie brałam Euthyrox 112, a teraz mam 125. Od porodu mam wrócić do normalnej dawki i zrobić badanie krwi po 6 tygodniach. Zapomniałam tylko spytać o prolaktyne, a też miałam zwykle sporo podwyższoną. Ciekawe, czy wysoka PRL ułatwia laktację.

Baileys, cudowna sesja! Ojj chyba namówię męża na jakieś samoróbki ze statywem o zachodzie słońca któregoś ładnego dnia, bo mamy takie ładne plenery 10 minut od domu. Na razie coś sobie muszę pstryknąć sama we wnętrzu, bo zapowiadają pochmurne dni.

baileys lubi tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • kayama Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już jestem załamana :(( Dziś robili mi usg, była lekarka i ordynator i zaczęły gadać że mają wątpliwości bo to za wcześnie na cesarske, że dziecko może mieć zaburzenia oddechu lub inne, że tak naprawdę powinnam mieć 38+kilka dni. Patrzyły na wypisy cze szpitali, no ale coś się z Panią faktycznie dzieje, mówiłam o tych plecach i kręgosłupie, ze ciągle wracam do szpitali bo bardzo źle działa układ pokarmowy. Potem coś mamrotaly do siebie, słyszałam no ale in vitro, późny wiek. Dały mi dokumenty do podpisania, zgoda jest ale miny miały jakby zatroskane. Plakac mi się chce :((()
    W dodatku mój dr nie ma jutro dyżuru więc chyba przyjedzie specjalnie, nie znam godziny, muszę do niego zadzwonić i spytać jak to ma być. Poza tym decyzja ostateczna o cesarce jest podejmowana w jej dniu bo muszi być wszystko idealnie z dzieckiem.
    Jak jej coś będzie to sobie tego nigdy nie wybacza :( A jak ja się wykończe albo zostanę kaleka przez ten kręgosłup to dziecko będzie miało chora niesprawna matkę która się nim dobrze nie zajmie....

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodzilam w 37 plus 1 i dziecko faktycznie mialo sapkę ale po paru godzinach była juz ze mna

MDW, kayama, Misi@, Marcelina85 lubią tę wiadomość

27a73b5519.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida piękny kot :)

Baileys śliczne zdjęcia :)

Ja to zrobiłam małą drzemkę bo nie spałam od 5. I lepiej się czuje. Nie czekając na poniedziałek sprawdziłam w necie czy są juz wyniki z gbs i juz były. Na szczęście czysto. :)

Misi@, baileys lubią tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
‹‹ 1152 1153 1154 1155 1156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ