Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po długiej walce samej ze sobą zamówiłam detektor tętna. Stwierdziłam że bardziej będę schizować z niewiedzy, a okres między kolejnymi wizytami to dla mnie katorga. Przed gabinetem za kazdym razem moje serce słyszą chyba wszyscy dookoła.
Kurier dzisiaj przyniósł, więc stwierdziłam że nie zaszkodzi spróbować. Po 2 sekundach usłyszałam ten piękny dźwięk. Trochę dziwne, niby w opisie produktu pisze że tętno można usłyszeć już między 9 a 12 tygodniem, ale u mnie jest dziecko z 4-5 dni młodsze niż ten wiek z suwaczka.
Oczywiście przeszczęśliwa stwierdziłam że podłączę szybko do telefonu i mężowi nagranie pośle. I tu się historia z moim znajdowaniem tętna kończy Nic a nic, nawet najcichszego pukania Wcześniej głośno i bardzo wyraźnie było słychac a tu się maluch dzieś skitrał pod łonową. haha i znowu zaczelam sie zastanawiac czy to byl dobry pomysł. Teraz wiem ze serduszko bylo, a w inny dzien jak nie usłyszę to juz bede jedną nogą na kardiologiiWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 10:14
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Sylvka wrote:Z chłopca na dziewczynkę to chyba trudniejszy manewr
Ja póki co ufam, dwóch różnych lekarzy potwierdziło, pindolka mam sfotografowanego z obu wizytach i tego się trzymamemi2016 lubi tę wiadomość
-
Ja się cały czas bije z myślami odnośnie detektora. Mąż mnie odwodzi od tego pomysłu, stwierdził ze znając mnie to bym przy tym spała . Ale kusi okrutnie. Dla mnie czas między wizytami to tez katorga. Z drugiej strony już sobie wyobrażam swoją panikę gdyby nie udało mi się znaleźć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 10:33
Julia93, Chimera, emi2016 lubią tę wiadomość
[/url] -
DrzewkoPomarańczowe wrote:Ja się cały czas bije z myślami odnośnie detektora. Mąż mnie odwodzi od tego pomysłu, stwierdził ze znając mnie to bym przy tym spała . Ale kusi okrutnie. Dla mnie czas między wizytami to tez katorga. Z drugiej strony już sobie wyobrażam swoją panikę gdyby nie udało mi się znaleźć
Teoretycznie ma uspokajać, bo przecież stres w ciąży nie wskazany, ale nie wiem czy paradoksalnie bardziej mnie to nie zeschizuje Myślę że na etapie 12-13 tyg juz tak ciężko nie jest znaleźć. U mnie poki co pewnie raz bedzie a raz nie
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Sylvka wrote:Z chłopca na dziewczynkę to chyba trudniejszy manewrStarania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Dziewczyny mam termin na 15 sierpnia, czekam teraz na badania genetyczne i to już 10 tydz i 5 dzień. Ciągle schizuje czy wszystko będzie ok. Teraz martwi mnie tętno dziecko ma 3. 21 cm i aż 184 min tętna, czy to nie za dużo. Czy po usg genetycznym i po badaniach pappa będę znała płeć dziecka?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 11:01
-
nick nieaktualny
-
A ja od 2 nie wymiotuje rano:) moze w koncu w 3 ciazy sprawdzi sie ze wymioty po pierwszym trymestrze mijają
Dzis kolejny dzien z dwojka w domu, ale bawia sie grzecznie poki co, czujemy sie tez juz lepiej. Jutro usg genetyczne. U mnie p dziwo maz jest za 3! chłopakiem, a reszta za dziewczynka. Zobaczymy, choc wiec ze po dwójce chlopcow szansa na dziewczynke raczej niewielka statystycznie. Wszystko jedno, oby tylko pomiary wyszly dobrze, bo denerwuje sie co raz bardziej.
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
Agagusia wrote:A ja od 2 nie wymiotuje rano:) moze w koncu w 3 ciazy sprawdzi sie ze wymioty po pierwszym trymestrze mijają
Dzis kolejny dzien z dwojka w domu, ale bawia sie grzecznie poki co, czujemy sie tez juz lepiej. Jutro usg genetyczne. U mnie p dziwo maz jest za 3! chłopakiem, a reszta za dziewczynka. Zobaczymy, choc wiec ze po dwójce chlopcow szansa na dziewczynke raczej niewielka statystycznie. Wszystko jedno, oby tylko pomiary wyszly dobrze, bo denerwuje sie co raz bardziej.
Statystycznie gdzieś czytałam, że mamy 20% szans na dziewczynkę... Mnie lekarz skwitował, że z tym samym facetem to szanse prawie zerowe... no zobaczymy.. ja nie mam żadnego przeczucia, ale oczywiście chciałabym dziewczynkę. Mąż też -
Smutnamiss wrote:Dziewczyny mam termin na 15 sierpnia, czekam teraz na badania genetyczne i to już 10 tydz i 5 dzień. Ciągle schizuje czy wszystko będzie ok. Teraz martwi mnie tętno dziecko ma 3. 21 cm i aż 184 min tętna, czy to nie za dużo. Czy po usg genetycznym i po badaniach pappa będę znała płeć dziecka?
Czy będzie znana płeć zależy chyba od pozycji dziecka. W pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero w 32tyg, w drugiej w 16tyg... nie wiem czy jutro coś dowiem się, ale teraz robię u innego lekarza, niż wczesniejsze ciąży. -
redken wrote:Dziewczyny, czy tego detektora można używać codziennie? To chyba nie szkodzi maluszkowi?
Bardzo dużo dziewczyn używa... ja jestem jednak tego zdania, że to jest wynalazek nowy i nie wiemy jakie skutki długofalowe może mieć... Skopiuje tu może wypowiedz mamy ginekolog akurat dotyczy to tylko wczesnej ciąży, ale... ale tak naprawdę nie wiemy czy na późniejszym etapie też jakoś nie oddziałuje... i jak ona sama pisze jeszcze kilka lat temu były inne zalecenia... Skutki tego mogą wyjść za 100-200lat, nie mówię tu o skutkach kilkuletnich... Tak jak np to było z paleniem. Jeszcze 50lat temu palili większość lekarzy i nawet zalecali palenie... a kiedyś były zalecany tabletki na skurcze, co potm się okazało, że dzieci rodzą się zdeformowane... bez nóg/rąk... a przeceż to były leki położnicze...
także ja jestem ostrożna z takimi wynalazkami.
"Dość kontrowersyjne jest ostatnio czy wolno „słuchać” tętna we wczesnej ciąży.
Pamiętam, że jeszcze 6 lat temu słuchanie tętna za pomocą USG doppler u zarodków nawet 5 mm było standardem i nikt nie widział w tym nic dziwnego. Następnie było kilka doniesień, że podwyższona energia USG dopplera może być niekorzystna – choć badania nie były na ludzkich zarodkach, ze względów oczywistych. Obecnie są zalecenia aby do 8 tygodnia ciąży nie słuchać tętna płodu tylko obrazować je za pomocą tak zwanego Motion- mode (M-Mode). Najogólniej tłumacząc to – patrzymy ile razy serduszko bije.
Nie chce tu negować lekarzy, którzy słuchają tętna we wcześniej ciąży bo wiem, że zdecydowana większość tak robi. Nie uważajcie tego jako błąd. Te doniesienia są naprawdę nowe i niepewne. Ja na wszelki wypadek nie słucham tętna bo nie jest to konieczne, tak samo sprawdza się M-mode."Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 11:26
-
Julia93 szybko udało ci się znaleźć serduszko też długo sie biłam z myślami czy zakupić detektor tętna, ale w końcu zamówiłam. Powinien na dniach przyjść i mąż tak samo mówi, że pewnie będę panikować albo siedzieć z detektorem non stop. W pierwszej ciąży nie zdecydowałam sie, ale też częściej bywałam w Polsce i tam robiłam USG a teraz już nie tak łatwo z córką gdziekolwiek się ruszyć, nawet zwykłe wizyty tutaj u lekarza trzeba planować tak, żeby mąż był w domu i zajął się dzieckiem
-
wiki2 wrote:Statystycznie gdzieś czytałam, że mamy 20% szans na dziewczynkę... Mnie lekarz skwitował, że z tym samym facetem to szanse prawie zerowe... no zobaczymy.. ja nie mam żadnego przeczucia, ale oczywiście chciałabym dziewczynkę. Mąż też
na jakiej podatawie 20 %?
Ja kiedys czytalam, ze chłopcy sa z owulacji, a dziewczyny z kilka dni przed. Podobno te zenskie plemniki zyja dluzej. -
Chimera wrote:Moi dziadkowie mieli 3 synów zanim udało im się spłodzić córkę...a po niej było kolejnych 3 synów Za to brat dziadka miał dokładnie odwrotną sytuację - 3 dziewczyny, syn i znów 3 dziewczyny.
Ja mam dzisiaj jakąś gastrofazę. Zjadłam całe śniadanie, które sobie zabrałam do roboty, a tu jeszcze 3h. Chyba będę musiała wyjść na ten mróz i coś kupić, bo nie wydolę.
o matko! Kiedyś to byly liczne rodziny! Ja sie czasem zastanawiam czy to 2 juz mnie nie sprowadzi do wariatkowa... Moja córcia ma dzis dzien na nie
Ja z tej okazji najadlam sie ciastek i mam wyrzuty sumienia... -
Wiki2, dzięki za artykuł.
Właśnie udało mi się znaleźć opis z angelsounds i według niego można używać do 3 razy dziennie, bo ten domowy detektor emituję fale dużo słabsze niż usg u lekarza.
Ale tak jak piszesz, to wszystko jest jeszcze w miarę nowe więc raczej będę się ograniczać
"Jak często mogę używać AngelSounds?
Ultradźwięki używane są w diagnostyce medycznej od lat 60-tych XX wieku. Na świecie codziennie za pomocą detektorów tętna płodu badanych jest około 5 milionów ciężarnych kobiet. Jeśli natężenie fali ultradźwiękowych znajduje się w granicach ustalonych przez AIUM (Amerykański Instytut Ultradźwięków w Medycynie), niemożliwe jest szkodliwe oddziaływanie detektora tętna płodu na organizm matki lub płodu. Nasz detektor tętna płodu emituje falę o dużo mniejszej mocy niż ultrasonografy w szpitalach i gabinetach lekarskich, spełnia rygorystyczne normy FDA, posiada certyfikat medyczny Med/Cert, oraz certyfikat bezpieczeństwa CE dla urządzeń medycznych, zgodnie z dyrektywą 93/42/EEC. Detektora tętna płodu można używać przez cały okres ciąży, do 3 razy dziennie. Samo badanie powinno trwać około 10 min." -
Smutnamiss wrote:Dziewczyny mam termin na 15 sierpnia, czekam teraz na badania genetyczne i to już 10 tydz i 5 dzień. Ciągle schizuje czy wszystko będzie ok. Teraz martwi mnie tętno dziecko ma 3. 21 cm i aż 184 min tętna, czy to nie za dużo. Czy po usg genetycznym i po badaniach pappa będę znała płeć dziecka?
Ja też mam termin na 15.08 i ostatnie usg miałam 14.01. Tętno przy 2,7 cm było 186 i pani doktor powiedziała, że takie wysokie może być i wszystko jest ok. Na płeć może być jeszcze za wcześnie choć niektórym dziewczynom tu lekarz na prenatalnych wypatrzył chłopaków Ja planuję zrobić badanie z wolnego dna, które między innymi określa płeć choć dla nas najważniejsze to wiedzieć czy wszystko genetycznie dobrze. W tym roku kończę 35 lat i stresuję się, że może być coś nie takKrzyś jest z nami od 15.08.2019 -
Mi się wydaje, że problemy z biegunka, wymiotami mogą mieć związek z refluksem, który bardzo często się pojawia. Ja może biegunki nie mam ale dwa razy dziennie jestem e toalecie, odbija mi się po wszystkim co zjem a jak najem się na wieczór to żołądek boli i pokrzywka wysypuje
Dzisiaj z babka w aptece rozmawiałam, że biegunka właśnie daje pierwsze sygnały że refluks może się pojawiać bo kwas żołądkowy albo szuka ujścia górą albo przeczyszcza jelita dolem