X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Larissa90 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Larissa - nie udaloby Ci sie gdzies wkręcić na usg przed świetami? Moze ponarzekają w rejestracji ze masz bole brzucha...

Myślałam o tym ale u mojego gina już nie było terminów więc wątpię ale może na IP pojadę popołudniu, powiem, że boli mnie pobrzusze to może mnie przymą..

lprkjw4z1fyq8p6j.png
    Wrzesień 2018 - aniołek 7tc [*]
    17u96iyeqf2595zc.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Wszystkie Wasze bicia serduszek są szybsze niż moje w 7 tc... 135 było.
    Starszy syn miał 140ud/min, a młodszy 123ud/min :-) a teraz nie wiem, bo tylko pokazał , że bije, ale nie mierzył...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 11:04

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larissa90 wrote:
    Witam
    Ale wam zazdroszczę, że widziałyście już serduszko... chyba tylko ja nie widziałam :( a wizyta dopiero 3 stycznia... umrę z nerwów do tego czasu...
    Do tego mam straszne nudności i 4 dzień z rzędu wymiotuję rano po luteinie. Nawet próbowałam łykać zamiast trzymać pod językiem, tak mi poradził gin jakbym nie dała rady pod językiem ale i tak wymiotuję :( już nie wiem co mam robić...
    Ja też jeszcze nie widziałam <3 Ba nawet zarodka u mnie nie było na poprzedniej wizycie. U mnie gdybym miała na NFZ czekać to pierwszy wolny termin 28 stycznia :O
    Z tą luteiną może faktycznie tak jak któraś z dziewczyn poradziła -dopochwowo by było lepiej. Ona nie wpływa tak na układ pokarmy. Ja lepiej się czułam gdy brałam dowcipnie niż po duphastonie przyjmowanym normalnie.
    Agagusia wrote:
    Sung-u mnie serduszko w 6t3d wg usg bylo 120 i powiedział ze Ok, karte założył:) pamueram ze 6t1d z młodszym mialam 112.

Mnie tez strasznie rozczula reakcja starszego na ra ciąże. Poprzednio mialam dwulatka na stanie i to bylo zupelnie co innego.

Larissa - nie udaloby Ci sie gdzies wkręcić na usg przed świetami? Moze ponarzekają w rejestracji ze masz bole brzucha...

Kto dzus wizytuje, bo chyba sporo dziewczyn?
    Pamietam ze Buum, Anhydra, Usiasia - tu szczegolnie trzymam kciuki, na ktora?, Domi i czy ktos jeszcze?
    Myszkalove, a u Ciebie jak? Nie odzywasz sie:( Mam nadzieje ze wszystko Ok po wizycie.
    Też się zastanawiam co z Myszowelove. Mam nadzieję że wszystko u niej dobrze tylko nie miała już wczoraj sił napisać.
    Ja dzisiaj wizyta na 16:20 ale u mojego zazwyczaj są spore opóźnienia bo on każdą pacjentkę trzyma ile trzeba a nie na czas.
    Trzymajcie proszę za mnie mocno kciuki bo jestem przerażona. Nie wyobrażam sobie zęby coś było nie tak.
    Do tego dzisiaj objawy zmalały, ale to może być związane z tym że duphaston wczoraj się skończył. Do tego jest mi zimno i cala się trzęsę..

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Mity mitami, ale co do bety - teraz prowadzone są badania i wynika z nich, że to prawda - więc to akurat nie mity a nauka :) Ach.. i u mnie w poprzedniej ciąży się sprawdziło - miałam dużą betę i duże przyrosty i mamy dziewczynkę :) Teraz jest podobnie, a ja trochę liczę na drugą dziewcyznkę - wszystko już mamy, no i mogłyby być w jednym pokoju a my nadal mielibyśmy sypialnię zamiast koczowania na narożniku w salonie - ale wiadomo, byle zdrowe !

Co do reszty mitów - najlpiej to olać :D Ja w ciąży pparzyłam się przypadkiem przy gotowaniu zupy, trochę chlustnęło mi na brzuch - miałam plamkę 2cmx1cm i jakoś Młoda nie ma znamienia :D Tak samo zgagi nie miałam a Młoda z czupryną... Ehhh... uwielbiam te wszystkie bajeczki :D

Zazdroszczę Wam, że możecie już powiedzieć dzieciom - moja jest jeszcze za Mała, żeby to zrozumieć, ale nauczyła się mówić dzidzi jeszcze za nim dowiedziałam się, że jestem w ciąży i tak od jakiegoś tygodnia chodziła i mówiła mama - dzidzi - lala - czarownica mała :D

Tak po za tym, to dzień dobry i powodzenia na wizytach ! :) Miłego dnia !

A możesz napisać jakie miałaś przyrosty w 1 ciąży i teraz i w którym dniu po owu? Jestem bardzo ciekawa... ostatni przeglądałam tu milion wykresów, ale nie wszędzie są informacje

1usa3e5e2lf96jem.png

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    A możesz napisać jakie miałaś przyrosty w 1 ciąży i teraz i w którym dniu po owu? Jestem bardzo ciekawa... ostatni przeglądałam tu milion wykresów, ale nie wszędzie są informacje

Już nie pamiętam, ale mam zapisane że przysrost 11 dpo- 13dpo był 189% i był powyżej średniej w kalkulatorze bellybestfriend, a teraz wygląda to tak:
    Edit: znalazłam: 11 dpo: 38,09 i 13 dpo: 110

W kalkulatorze wygląda to tak:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0458cabd5e8e.png

A to aktualne, 21 dpo 2289 i 23dpo 4770

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f1925da1d2f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 11:20

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Larissa90 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia ja też nie widziałam zarodka, tylko sam pęcherzy było widać.
    Luteine dopochwowo brałam w 1 ciąży i plamiłam więc poprosiłam teraz o doustną, nie sądziłam, że będzie aż taka masakra. A duphaston brałam w 2 ciąży (poronionej) i nic mi po nim nie było więc może on byłby lepszy..

Usiasia lubi tę wiadomość

lprkjw4z1fyq8p6j.png
    17u96iyeqf2595zc.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🦂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2020, 15:15

Usiasia lubi tę wiadomość

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi przyridtami to roznie, ja badałam betę 4 razy i przyrosty byly:
    1. 270%
    2. 99%
    3. 130%
    Takze ciekawe o ktory to okres chodzi po owu. Z wymiotami tez ponic sa wieksze u dziewczynek, bo wiecej bety. W 1 ciazy rzygalam staaasznue, po kilka- kilkanaście nart razy dziennie, w drugiej troche mniej, ald s obu do konca ciazy- - mam chlopcow.
    Teraz wymiotuje tylko rano 1-2 razy, , w dzien czasem mdli - mysle ze moj organizm sie z kazda ciaza adaptuje do tej sytuacji i dlatego jest lepiej:)

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi, dopóki wyniki badań nie będą pokazywać 100% skuteczności w określaniu płci są to dla mnie wróżby z fusów :) Tobie się sprawdziło, a moja siostra miała wolniejsze przyrosty bety i też córkę urodziła:)

Mam alergię na ciążowe przesądy i na złote rady, po których dostaję czarnej gorączki! "O jesteś w ciąży, tylko nie idź do tego lekarza a potem pod żadnym pozorem do tego szpitala! Bo mi się u nich nie podobało"

Usiasia, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Bum23 Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już oficjalnie :)
    I tak lekarz mówi że mogę się przygotować na ciążę mnogą ponieważ pod pęcherzykiem jest zarys jak by drugiego ale wszystko przed nami. Kolejna wizyta 4 stycznia,nie dostałam karty ciąży jeszcze bo nie wiadomo czy pojedyncza czy mnoga.jestem trochę przerażona

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7ca75a2b2500.jpg

redken, smeg, OlaWi, emi2016, Natalia1992, Agagusia, Malinowa Panienka, Marimiko, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

w57vrjjgc3jyrlgt.png
  • redken Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia, trzymam kciuki ✊
    Ja przez dwa dni nie miałam żadnych objawów, mimo brania wszystkich leków. Dzisiaj wróciły ;)

preg.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, czytam was od poczatku i pisze po porade:-), wczoraj na wizycie prywatnej widzialam serduszko, termin poczatek sierpnia, dzis poszlam na nfz zeby doatac badania te pierwsze bo ogolnie duzo ich i drogo wychodzi. Lekarka potwierdzila ciaze w usg ale ze wzgk na wczesniejsze wczesne poronienia dala duphaston na wszelki (do konca nie byla zdecydowana czy dac czy nie) i teraz nie wiem czy wykupowac ten lek? Prywatnie lekarz nic mi nie kazal brac. Przy pierwszej becie prog wynosil 84

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje ulubione to jak jesz wafelka to będzie dziewczynka, jak kabanosa tp chłopak, a jak marchewkę to... Królika?! :)

Co do wymiotów to chyba nadal będę trzymać się teorii o wysokim progesteronie, moja mama ani moja siostra nie wymiotowały tak jak ja, obie maja córki:) i tak każda teorie można by obalić :) pewnie tą że wymioty zależą od poziomu progesteronu, który drażni śluzowke żołądka też można szybko obalić.

emi2016, wiki2 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duphaston to progesteron - masz wysoki, więc nie musisz brać. Ale jak weźmiesz to też nie zaszkodzi ;) zależy któremu lekarzowi bardziej ufasz i czy chcesz wydawać kasę w aptece.

Ja też dziś mam wizytę na 16:40 :) co do przewidywania płci, kiedyś czytałam że przeczucie kobiety co do płci dziecka też często się sprawdza (częściej niż 50%) :p ja mam silne przeczucie na chłopca, beta przyrasta powoli, owulacja z lewego jajnika :P chociaż w to o jajnikach nie wierzę, w końcu płeć zależy od plemnika, a nie od jajeczka. Chyba że te męskie są jakieś lewoskrętne :D w pierwszej ciąży z córką miałam niską betę (20 - 11 dpo), ale przyrosła 500% po dwóch dniach, więc może coś w tym jest.

Bum, cudowna wiadomość! Gratulacje :)

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Już nie pamiętam, ale mam zapisane że przysrost 11 dpo- 13dpo był 189% i był powyżej średniej w kalkulatorze bellybestfriend, a teraz wygląda

15-17dpo - 176%

https://naforum.zapodaj.net/a3769c19ba6e.jpg.html

17-24dpo - 108,9%

ale wydaje mi się, że chodziło też o wartości... nie tylko o przyrost.

Znalazłam, że ze starszym synem miałam przyrost 17-19dpo 159,7%... ale wartości były 2 razy niższe niż teraz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 12:30

1usa3e5e2lf96jem.png

• werni Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jeszcze serduszka nie widziałam dopiero w styczniu. Dziś byłam na badaniach 4 hormony plus mocz. Wieczorem wyniki. Jestem ciekawa.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Emi, dopóki wyniki badań nie będą pokazywać 100% skuteczności w określaniu płci są to dla mnie wróżby z fusów :) Tobie się sprawdziło, a moja siostra miała wolniejsze przyrosty bety i też córkę urodziła:)

Mam alergię na ciążowe przesądy i na złote rady, po których dostaję czarnej gorączki! "O jesteś w ciąży, tylko nie idź do tego lekarza a potem pod żadnym pozorem do tego szpitala! Bo mi się u nich nie podobało"

Badania są w trakcie więc niewiele wiadomo :) Rozumiem Twój sceptycyzm :)

Co do wymiotów, w pierwsz3j ciąży wymiotowałam dwq razy i mam córkę. Moja mam ma 3 córki i w 2 ciążach wymiotowala jak kot w a jednej nie. Zachcianki tez sie nie sprawdzily. Ze mną jadla ogórki kiszone i kiełbasę.

Te wszystkie mądrości włożyłabym między bajki ;)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    15-17dpo - 176%

17-24dpo - 108,9%

ale wydaje mi się, że chodziło też o wartości... nie tylko o przyrost.

Znalazłam, że ze starszym synem miałam przyrost 17-19dpo 159,7%... ale wartości były 2 razy niższe niż teraz

Myślę,że masz rację i może chodzić o wartości ale kto wie ? Badania trwaja i większość to nasze domysły. ..

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • MDW Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larissa90 wrote:
    Witam
    Ale wam zazdroszczę, że widziałyście już serduszko... chyba tylko ja nie widziałam :( a wizyta dopiero 3 stycznia... umrę z nerwów do tego czasu...
    Do tego mam straszne nudności i 4 dzień z rzędu wymiotuję rano po luteinie. Nawet próbowałam łykać zamiast trzymać pod językiem, tak mi poradził gin jakbym nie dała rady pod językiem ale i tak wymiotuję :( już nie wiem co mam robić...

Nie, nie tylko Ty :( Ja też nie i umieram ze strachu codziennie.
    Idziemy znowu na USG jutro, a jak nic tam nie zobaczymy to kolejne podejście w Wigilię :(

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Larissa90 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MDW wrote:
    Nie, nie tylko Ty :( Ja też nie i umieram ze strachu codziennie.
    Idziemy znowu na USG jutro, a jak nic tam nie zobaczymy to kolejne podejście w Wigilię :(

No to przynajmniej przed świętami się czegoś dowiesz. Ja albo pójdę na IP dzisiaj to się może czegoś dowiem a jak nie to dopiero po nowym roku...

lprkjw4z1fyq8p6j.png
    17u96iyeqf2595zc.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ