💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny żegnam się. Wczoraj na wizycie serduszko już nie biło. 16mm odpowiadało 8t1d ale zdecydowanie miał za mały pecherzyk ciążowy.
Czekam na samoistne poronienie, a jak nic się nie wydarzy w poniedziałek mam się zgłosić do szpitala. Oczywiście tli się we mnie nadzieja ale nie mam się co oszukiwać.
Trzymajcie się, spokojnych ciąż, szybkich i łatwych porodów i cudownych dzieci wam życzę.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A jak ktoś ma taka sytuacje ze pracowałam w innym banku i akurat 2,5 miesiąca temu zmieniłam prace ( miałam 2 tyg przerwy bez pracy w czasie zmieniania ).. wiec po przepracowaniu 2,5mies poszłam na l4 ciążowe już teraz .. czyli jak będzie liczona moja podstawa ? Będzie to średnia z przepracowanych 2,5 mies?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2020, 11:18
DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
nick nieaktualnysuzi1994 wrote:A jak ktoś ma taka sytuacje ze pracowałam w innym banku i akurat 2,5 miesiąca temu zmieniłam prace ( miałam 2 tyg przerwy bez pracy w czasie zmieniania ).. wiec po przepracowaniu 2,5mies poszłam na l4 ciążowe już teraz .. czyli jak będzie liczona moja podstawa ? Będzie to średnia z przepracowanych 2,5 mies?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2020, 11:44
-
Majorka wrote:Średnia z całego roku będzie liczona. Mi wyszła ta średnia niższa poniewaz również pracowałam gdzie indziej jak również 2 miesiące nie pracowałam stąd miałam bodajże 400 zł mniej niż myślałam
Serio ? No bo tak jak czytałam to czytałam ze pod uwagę brany jest tylko obecny pracodawcaDZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
nick nieaktualnysuzi1994 wrote:Serio ? No bo tak jak czytałam to czytałam ze pod uwagę brany jest tylko obecny pracodawca
Edit: najlepiej zadzwoń do Zusu ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2020, 12:01
-
Dziewczyny dziękuję za słowa wsparcia. Tak na prawdę oprócz informacji która dał mi lekarz czuje się dokładnie tak samo jak dzień, czy tydzień temu. Dalej bolą mnie piersi, dalej lekko ciągnie podbrzusze, dalej mi trochę słabo. Tylko psychika siadla.. W szpitalu na pewno ponownie sprawdza dokładnie czy ciąża obumarla. Jeżeli dojdzie do lyzeczkowania będę chciała zrobić badania genetyczne, otrzymać z urzędu akt urodzenia martwego dziecka i odpocząć na macierzyńskim... W tym czasie dojdę do siebie, pożegnam to dzieciątko. I jeżeli będzie można spróbujemy ponownie.
Macie temat zasiłkow. Nowe zatrudnienie u nowego pracodawcy to nowa podstawa. Podstawa naliczana jest z 12msc poprzedzających zwolnienie, miesiące muszą być pełne. I co najmniej w 50% przepracowane wtedy część miesiąca w którym się było na zasiłki jest uzupełniana jakby się było w pracy. To czy premia wchodzi do podstawy czy nie musicie sprawdzić u pracodawcy. Nowa podstawa jest naliczana w przypadku zmiany etatu, lub jeżeli minęły pełne 3 msc bez zwolnienia czy to na siebie czy na dziecko czy na członka rodziny, czy zasiłku na covid. Miesiące muszę być pełne kalendarzowe ni liczy się np 90dni tylko cały miesiąc musi być bez takiego zwolnienia. Z tej samej podstawy jest naliczany później macierzyński..
Do naliczenia podstawy bierzecie kwotę brutto składników które się w nią wliczają, dzielicie ich sumę na ilość miesięcy z których poczucie podstawę, odejmijcie 13,71% (składki zus) i dzielicie na 30. Macie podstawe za 1 dzień. To tak bardzo ogólnie. Jeżeli macie no tylko stawkę miesięczną. Przy różnych składnikach sytuacja robi się bardziej skomplikowana.
To taka podstawa brutto, na rękę jeszcze trzeba odjąć podatek, a za pierwsze 33 dni jeszcze składkę zdrowotną.. o ile dobrze pamiętam... nie mam teraz do tego głowy żeby sprawdzić a dawni nie naliczalam wypłaty.Majorka lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka