X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 12 września 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    Z własnej wiedzy, ten robak w mozdzku odpowiada za układ nerwowy, moja siostra ma źle rozwinięty lub nie rozwinięty w pełni i ma Zespół Dandy’ego-Walkera,wodoglowie 😖
    Nie pisze żeby cie straszyć, bo nie wiem co to znaczy ze jest uniesiony .. Ale najczęściej jak jest coś nie tak to wykrywa się to już po porodzie, myślę że w ciąży dziecko cały czas się zmienia,rozwija i bedzie wszystko dobrze , trzymam kciuki za Was! 😘
    Lekarz która wykonywała usg mowila ze jest tylko uniesiony, że może być taka uroda dziecka ale trzeba to obserwować. Możliwe że będę miała robiony rezonans w ciąży a po porodzie dziecko będzie miało robione usg przezciemiączkowe. A jak funkcjonuje siostra jeżeli mogłabym wiedzieć?

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰

Wysłany: 12 września 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniqaaa wrote:
    MojAniolek:( a nie da się tej wizyty jakoś przesunąć w czasie żebyś nie musiała znowu tyle czasu się zamartwiać?
    No niestety. Wydaje mi się że już do końca ciąży bede w stresie i nerwach czy moja córcia urodzi się zdrowa

iv09hdgeq0dhcjwd.png

24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek:(( wrote:
    Lekarz która wykonywała usg mowila ze jest tylko uniesiony, że może być taka uroda dziecka ale trzeba to obserwować. Możliwe że będę miała robiony rezonans w ciąży a po porodzie dziecko będzie miało robione usg przezciemiączkowe. A jak funkcjonuje siostra jeżeli mogłabym wiedzieć?

Jest osoba niepełnosprawna :( bez pomocy innej osoby jest ciężko, jak była młodsza to chodziła teraz już niee .. nie mówi,problemy z napięciem mięśniowym 😞możliwe, że tak jest i taka uroda np moja córka miała usg mózgu po porodzie i też miała jakąś pustą przestrzeń, nie pamiętam dokładnie co to było, a rozwija się prawidłowo i lekarz też mówił że niektore osoby tak mają i wszystko jest ok.
    Ale nie martw się na zapas, musi być dobrze!
    Ja z całej siły trzymam kciuki żeby wsyztsko się ułożyło

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek wiem ze łatwo się mówi ale na zapas się za dużo nie przejmuj. Ja tez przez ta niska pappe cały czas mam z tylu głowy czy dziecko na pewno urodzi się bez ZD bo przecież nie robiłam amniopunkcji wiec jest mała szansa ze NIPT się pomyliło… ale trzeba być dobrej myśli. Trzymam kciuki żeby było ok!

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc

Wysłany: 12 września 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję. Boję się strasznie i niestety o niczym innym nie potrafię myśleć. Jestem dosłownie jak jakieś zombie od trzech dni, nie potrafię normalnie funkcjonować, ciągle płaczę (jak narzeczony nie widzi, nie chce zeby wiedział że się boję). Chciałabym żeby na następnej wizycie wszystko okazało się w porządku

iv09hdgeq0dhcjwd.png

24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • krolik Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek z poprzedniej ciąży i forum pamiętam, że nie tylko na mój termin, ale i dziewczyny z innych miesięcy miały takie sytuacje, że coś w główce wychodziło
    . Nie pamiętam co to dokładnie było, ale lekarze kazali się nie martwić
    , bo często to się w trakcie ciąży jeszcze zmienia i dzieci rodzą się zdrowe. Faktycznie na późniejszych etapach z dziećmi było już ok i rodziły się zdrowe. Są czasem jakieś nieprawidłowości w usg, które podczas okresu prenatalnego samego zanikają, mam nadzieję, że u was tak będzie i wszystko będzie dobrze :*

Ja nie wiem co zrobię w styczniu, raz bym chciała młodą w domu przetrzymać, a raz normalnie funkcjonować 🤷‍♀️ boję się żeby czegoś ze żłobka nie przytargała, ale to Oprócz żłobka w ogóle najlepiej wtedy żeby się z żadnymi dziećmi nie widywała, a to bie wykonalne. Myślę, że prędzej od znajomych byśmy coś złapali i ich dzieci niż grupy ze żłobka w której jest już prawie rok i gdzie dzieci i panie sa te same. Ciągle mam mimo wszystko dylemat 🙄

MojAniolek:(( lubi tę wiadomość

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam dzisiaj z koleżanką, po porodzie może przyjść ojciec dziecka na 2 godz, oczywiście po wcześniejszym wyniku negatywnym na koronę, i tyle przez 4 dni zdane na siebie 🙈😂
    I na pierwszą noc mogą zabrać dziecko jeżeli mamy takie życzenie.
    Ale pewnie w każdym szpitalu jest inaczej i myślę że jak będzie powtórka z ilością zachorowań to i te 2 godz mogą nam zabrać

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    Pisałam dzisiaj z koleżanką, po porodzie może przyjść ojciec dziecka na 2 godz, oczywiście po wcześniejszym wyniku negatywnym na koronę, i tyle przez 4 dni zdane na siebie 🙈😂
    I na pierwszą noc mogą zabrać dziecko jeżeli mamy takie życzenie.
    Ale pewnie w każdym szpitalu jest inaczej i myślę że jak będzie powtórka z ilością zachorowań to i te 2 godz mogą nam zabrać

Ja nie wiem czy chciałabym ryzykować z tym testem męża, co jeśli wyjdzie fałszywie dodatni i dostanie on i córka kwarantanne albo i ja do tego w szpitalu? 😬 Kto po naz wtedy przyjedzie, czy nas w ogóle wypuszcza? Mnie już chyba nic nie zdziwi w tym wszystkim. My covida raczej mamy za sobą. Rok temu u córki w żłobku był i w tym czasie ona gorączka i mnie rozłożyło z dziwnymi objawami, a ja nigdy nie choruję, potem miałam kilka razy kontakt z pozytywnymi ludźmi i nic się nie działo.
    Na wiosne miała kwarantanne, bo kilka dzieci chorowało i rodzice, ale nas ominęło. Ale bez testów i przeciwciał to tak się drapać po głowie mogę czy to było to 🤷‍♀️

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek będzie chodził do przedszkola jak się mały urodzi
    Taki mam na razie plan. Choroby były, są i będą. Po tygodniu w przedszkolu już mamy katar i kaszel.
    Ciężko przewiedzieć co będzie a ja chyba oszaleje jak będę z 2 w domu sama siedzieć jak mąż wróci do pracy 😉

Aaggaa02
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie położna nastraszyła ,że przedszkolak to największe źródło wszystkich chorób, a u noworodków kaszel przeważnie kończy się szpitalem. Jeszcze jak jej powiedziałam że mieszkam z teściową która pracuje w szpitalu i bez przerwy maja pacjentów z covidem i innym dziadostwem to mi powiedziała żeby teściową izolować. Córki chyba z 3tyg nie puszczę do przedszkola a tesciowej na pewno na poczatku nie pizwole nosić ,całować itd

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to robicie ze tak mało tyjecie? 😉
    Ja już 7 kg na liczniku i przekroczyłam magiczna 60.
    Niby staram się nie objadać ale już czuje takie ciążowe : nie powstrzymam się, muszę to zjeść.
    Startowałam z dość niskiej wagi jak na swój wzrost więc nie ma tragedii ale nie chciałabym przytyc tyle co z 1 synem :)

Agawa85 lubi tę wiadomość

Aaggaa02

Wysłany: 13 września 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga bardzo szczupłe dziewczyny tyją więcej. Moja koleżanka z nadwagą miała powiedziane że może przytyć max 5kg. Ja jem małe śniadanie pół bułki kajzerki , mały obiad, na kolacje max kromka chleba ale w miedzy czasie słodycze, owoce ,jogurty i mam mega ochotę na ciasta.
    W sobotę oblewaliśmy wybudowanie fundamentu i trochę się narobiłaś przy grilu, od wczoraj czuję się fatalnie , tylko leżę i jak idę chociaz herbatę zrobić to brzuch jak skała .

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2021, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do git ciężarówki mam daleko. 7 kilo na plusie, jedyne co to udaje mi sie to utrzymać. Ja nie mam problemu tyle z jakością jedzenia co ilością, no niestety kochom jedzenie tak bylo zawsze, a ciaza sobie usprawiedliwiam. Ale musze mocno ogarnac kolacje, bo czuje sie jakby mial mi brzuch eksplodowac, nie jestem w stanie zjesc tyle co przed ciążą a jem...

U mnie w brzuchu rozkrecaja sie szalenstwa, gimnastyka kilka razy dziennie ❤ a ja dzieki temu nabralam wiekszego spokoju.

Ja nie planowalam zostawiac mlodego w domu w okolicy terminu, ale wszystko zalezy od tego jak będzie chorowal/nie chorowal. Mężu też chodzic do pracy będzie, kontakt z ogromem ludzi którzy musza przyjsc do pracy...także jeden czort.

Mojaniolek wspolczuje Ci bardzo tych zmartwień. Czy lekarze chociaz wyjaśnili z czym to sie wiazac moze? Bo to jest najgrosze chyba rzuca haslo i matlrtw sie czlowieku

• Aishha Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaggaa02 wrote:
    Dziewczyny, jak to robicie ze tak mało tyjecie? 😉
    Ja już 7 kg na liczniku i przekroczyłam magiczna 60.
    Niby staram się nie objadać ale już czuje takie ciążowe : nie powstrzymam się, muszę to zjeść.
    Startowałam z dość niskiej wagi jak na swój wzrost więc nie ma tragedii ale nie chciałabym przytyc tyle co z 1 synem :)
    Ja startowałam z wagi 60kg więc te 5 już mnie przeraża. W pierwszej ciąży dobilam do 70 kg i wszystko spadło po wyjściu ze szpitala więc liczę na to, że tym razem będzie podobnie

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Pozwolicie że dołącze?
    Obecnie 22+4, dziewczynka. Tydzień temu w srodę ważyła około 450 g chyba. To moja czwarta ciąża, a poród będzie drugi. Z 3 ciąży mam córkę, ma obecnie 20 msc.
    Mam cukrzycę ciążową jak niektóre z Was. Ja do tej pory nic nie przytyłam, a od początku ciąży schudłam 8 kg, no ale miałam sporą wagę startową;).
    Córka zaczęła żłobek, narazie przyniosła katar i została w domku. Myślę że jak się malutka urodzi a mąż będzie jeszcze w domu to ją troche zostawie na początku, ale to do przemyślenia, zobaczymy jak sytuacja będzie się układać. Może w ogóle złobki będą nieczynne, nic nie wiadomo. Ta ciąża leci mi niesamowicie szybko, przy córce nie mam czasu na myślenie:D

Azjak, Aaggaa02, Karolina95, Mag_len, Audreyyy lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • agik_1985 Koleżanka

Wysłany: 13 września 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Może coś mi doradzicie. Od początku ciąży, a także przed nią biorę codziennie Euthyrox N 75. Badania Tsh robiłam w marcu z wynikiem 1,02  µIU/ml, w maju z wynikiem 0,946 µIU/ml i dzisiaj z wynikiem 0,150 µIU/ml. Trochę mnie zaniepokoił ten dzisiejszy wynik i poczytałam trochę. Dla populacji polskich kobiet norma dla II trymestru to 0,05-3,44 mlU/l.
    Jestem w trakcie umawiania wizyty u endokrynologa, ale od jutra zmniejszę sobie dawkę o połowę. Z tego co wyczytałam to fakt, że mam obniżone Tsh przez leki, jest jakby na plus w tym sensie, że dla dziecka problemem nie jest nadmiar hormonu, zresztą dziecko od 16 tygodnia ciąży samo produkuje hormon. Teoretycznie mieszczę się w normie dla II trymestru, za jakiś czas powtórzę badanie plus zrobię również Ft3 i Ft 4 i pójdę do endokrynologa. Nie chcę się za bardzo niepokoić, bo to w niczym mi nie pomoże, ale co o tym myślicie?

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy tarczycy ważne żeby robić całą trójkę tarczycowa a nie samo TSH. W ciąży TSH może się różnić, wyniki mogą być niskie (ja tak mam) ale ważne jak zachowuje się ft4.
    Samemu nie zmieniaj dawki, tylko jak najszybciej do endokrynologa i to do takiego co patrzy całościowo.

Letrox 125/100
    Pregna Start

Wysłany: 13 września 2021, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka właśnie nic nie powiedzieli. Tylko żeby się nie martwić i że do obserwacji

iv09hdgeq0dhcjwd.png

24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Moj Aniołek, bardzo współczuję stresu.. Trzeba wierzyć że będzie dobrze! Choć czekanie jest trudne i męczące dla Ciebie na pewno...
    Pisałam Wam, że nie pamiętam kiedy chorowałam i bach, złapałam od dziewczynek katar i lekko boli mnie gardło. W niedzielę po południu miałam stsn podgorączkowy. Nie wiem czy to efekt infekcji czy przemęczenia bo mieliśmy w sobotę urodziny dziewczyn i gości od piątku do niedzieli. Ale już mi coraz lepiej.
    CK do dawania dzieci po porodzie do przedszkola to sama mam dylemat. Raz, że choroby a dwa myślałam żeby zostawić dziewcxyny t a k z tydzień a domu żeby oswoiły się z nową sytyacja i nie czuły odtrącone. Ale czy będę miała na to siły? Maz na pewno weźmie opiekę na mnie po porodzie i o te dwa tygodnie ojcowskiego to może jakoś to ogarniemy🙂

Wysłany: 13 września 2021, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi witamy 😉
    Mój mąż zapewne tylko w dzień wypisu będzie z nami w domu , więc nawet lepiej jak moja 6-latka zostanie w domu bo na pewno mi będzie pomagała, zawsze coś poda, kromkę chleba mi w razie czego naszykuje. Ostatnio mnie nawet zapytała czy mi wlosów nie umyć bo to ciężka sprawa 😂 tesciowa już mi powiedziała że po cc te pierwsze 2-3 tygodnie to ona będzie gotowała . Teraz się wymieniamy gotowaniem.

‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ