X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z was ma lub miała rozejście spojenia łonowego? Ostatnio mi się zaczęły takie bóle ud od środka, że chodzę jak kaczka i się zastanawiam czy to normalne czy to już coś poważniejszego :/ nie wiem do kogo pojąć, żeby to zdiagnozował

FNh9p2.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyy ginekolog może zbadać wewnętrznie, ale najlepiej chyba do osteopaty bądź ortopedy, ortopeda wykona dodatkowo badanie usg, które chyba w przypadku rozejścia spojenia łonowego jest najbardziej miarodajne. W poprzedniej ciąży jak za dużo popracowałam (mycie okien, prasowanie itd.) myślałam, że zaczyna mi się robić, bo czułam ból w spojeniu, ale ginekolog zbadała i było wszystko ok. Potem wyczytałam, że aby to wykluczyć to najlepsze jest badanie usg, jednak u mnie więcej ból się nie pojawił teraz też jeszcze nie doświadczyłam.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z was ma lub miała rozejście spojenia łonowego? Ostatnio mi się zaczęły takie bóle ud od środka, że chodzę jak kaczka i się zastanawiam czy to normalne czy to już coś poważniejszego :/ nie wiem do kogo pojąć, żeby to zdiagnozował
    ja w pierwszej ciąży miałam, tyle,że wtedy moja gin nigdzie mnie nie pokierowała, a ja nieświadoma myślałąm,że to normalne i tak chodziłam do porodu, a po porodzie miałam taki ból spojenia,że nie byłam w stanie na łóżku się przekręcić sama, a o wstaniu nie było mowy, byłąm na silnych przeciwbólowych... leżałam tydzień w szpitalu, miałam konsultacje ortopedyczną, rtg i usg gdzie niby nie wyszło duże rozejscie ale kupiliśmy pas biodrowy i w nim zaczynałam chodzić przy balkoniku(!). To byłą masakra... po powrocie do domu nie mogłam sama wejść do wanny, o spacerach nie było mowy... takze lepiej od razu się za to konsultować. mysle,ze poza ortopeda to jeszcze do fizjo warto pójść okleić brzuch tejpami, ponoć przynosi duzą ulgę.

• krolik Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglen o tak jeszcze fizjo. Pokaże ćwiczenia, pozycje jakich unikać żeby nie pogłębiać problemu. Warto też stosować pozycje odciążające i pilnować ergonomii. Mi wczoraj fizjo okleiła brzuch nad pępkiem żeby kresę odciążyć profilaktycznie, przy problemach ze spojeniem pewnie okleja się jeszcze od dołu żeby tak nie opadał brzuszek i odciążyć spojenie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 13:43

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, tylko jak tu znaleźć dobrego ortopedę teraz :/ ale będę próbować, nawet jeżeli to nie rozejście to nie zaszkodzi sprawdzić

Soleil lubi tę wiadomość

FNh9p2.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Masakra, tylko jak tu znaleźć dobrego ortopedę teraz :/ ale będę próbować, nawet jeżeli to nie rozejście to nie zaszkodzi sprawdzić
    spróbuj najpierw dobrego fizjo znaleźć, czasem pomoże więcej niż ortopeda bo mało który ortopeda specjalizuje się w ciężarnych a fizjo już bardziej ;)

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam u fizjo uro, mnie też czasem żakluje spojenie łonowe ale nie jest to jakiś ból. Wspolnialam o tym fizjo ale powiedziała że tak mzoe być w tym stadium i nie sprawdziła tego, ja nie cisnęłam bo jakiegoś bólu nie mam chociaż przeszło. Mi to przez głowę że to może być spojenie lonowe.
    No moje rozejscie się powiększyło, też jestem oklejona. Najważniejsze żeby kresa nie pękła i nie doszło do jakiś patologii w jej obrębach.
    Wiadomo że kresa jest najsłabszym ogniwem i zawsze przy powiększaniu się brzucha to ona dostaje najbardziej
    Ale. Dobrze się też jest wymasowac plecy i dcinek piersiowy, lubię taki bolesny masaż, wtedy wiem że działa 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 14:58

Aaggaa02
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co dziewczyny planujecie nosić jak temperatura trochę spadnie, chodzi mi o kurtkę/płaszcz?
    Ja powoli przestaje już się dopinać w swoją kurtkę i zastanawiam się co dalej.
    Byłam w lumpeksie, ale tam raczej nic nie znajdę, bo ręce szczupłe, a brzuch duży, więc wygląda to śmiesznie jak dopnę się w brzuchu to góra za wielka😉
    Kupować nowa kurtkę ciążowa to średni interes, myślałam żeby kupić używkę na olx/vinted ale boję się że rozmiar będzie zły, a już takiej kurtki nie zwrócę

Aaggaa02
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prenatalnych, wszystko ok, mały waży 1650g więc trochę przystopował z wagą i nadal jest zagorzałym ssakiem bo tym razem wsadzał do buzi stope a jak nie stope to usteczka cały czas muldały 😂 ma to po starszej bo ona musiała smoka mieć stale w buzi , buzinkę też ma do niej podobną . Pytałam o pępowine i nie jest okręcony także trochę jestem spokojniejsza.

Kamyczek ten zestawik do gondoli taki sam jak na zdjeciu 👍

Nynka, Babcia, MojAniolek:((, Audreyyy, Mag_len, Robin27, Karolina95, ŻonaMarynarza, Osama, Lilka94 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaggaa, Ja na razie nosze ciążową (nie ciążową- po prostu wiekszy rozmiar) z poprzedniej ciąży, ale, że brzuch ogromny rozglądam sie za następną i kupuje na 100% z olx.

• Sovi Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te pierwsze pieluchy stosowałam pampers premium care potem trochę z Lidla potem zwykle pampersy a teraz już pantsy. U nas jedynki były za duże (2980 g ale 54 cm więc dosyć szczupła) pierwsze 2 albo 3 tyg używaliśmy zerówek. Do pupy bepqnthen na wyjścia chusteczki waterwipes w domu waciki i woda. Kocyk mam narazie jeden bambusowy i drugi jej dam po córce a córce kupię większy już.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaggaa02 wrote:
    A co dziewczyny planujecie nosić jak temperatura trochę spadnie, chodzi mi o kurtkę/płaszcz?
    Ja powoli przestaje już się dopinać w swoją kurtkę i zastanawiam się co dalej.
    Byłam w lumpeksie, ale tam raczej nic nie znajdę, bo ręce szczupłe, a brzuch duży, więc wygląda to śmiesznie jak dopnę się w brzuchu to góra za wielka😉
    Kupować nowa kurtkę ciążowa to średni interes, myślałam żeby kupić używkę na olx/vinted ale boję się że rozmiar będzie zły, a już takiej kurtki nie zwrócę
    ja kupiłam zimową, używaną ciążowa na vinted chyba z hm.

• krolik Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie chodze w swoich płaszczach, nawet jeszcze zasunę, ale źle się taka opieta czuję 😅 póki nie ma większych mrozów to może jakoś uda się przechodzić w tym co mam. Przydałaby mi się ogólnie kurtka zimowa nie ciążowa więc jak już się na ciążową zdecyduje to zamówię używaną. Spodnie eksploatuje cały czas ciążowe więc ten wydatek jakoś nie boli, a kurtka jednak posłuży za krótko, a ceny sa kosmiczne jak na coś w czym pochodzę 2-3 miesiące 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 16:40

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narazie chodzę w ciepłej kamizelce która mogę zapiąć, kurtki nie zapne. Zimowego płaszcza nie zapne. Ale mam kurtkę długą typowo zimowa w którą jeszcze się mieszczę, więc nic nie kupuje. Tym bardziej że jak będzie zimno to tylko do auta i z miejsca do miejsca.

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam sobie zwykłą kurtkę która posłuży mi po ciąży. Ta z tamtego roku była ogromna bo schudłam przed ciążą a i w ciąży 10 kg. Patrząc na doświadczenie z 1 ciąży nie przytyje już nic do końca a i brzuch mam mały... A na USG masa na 70 centylu nie wiem jak to możliwe

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam kurtkę parke w rozmiarze duże M ,dołem jest szersza więc spokojnie wchodzę. Mam jeszcze taki płaszczyk na wiazanie wiec też jest ok

• krolik Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się kąpać z tejpami żeby nie odpadły 🙈 zamoczyłam dziś swoje i już po nich 🙈 miałam nosić maks 7 dni, a przetrwały ponad dobę, dobre i to 😅

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze kupić sobie kurtkę, pewnie na olx/vinted. Boję się że nie trafię z rozmiarem ale trudno. Też mnie to boli że to kurtka na 3 miesiące ale z drugiej strony ja dużo chodzę więc będę jej potrzebować a nie chce marznac:)

Mi fizjo mowili żeby nosić max 4 dni, a ta u której byłam wczoraj że 2-3 dni a jak odpadną to trudno. Ja kąpię się normalnie, moczę taśmy, ale się trzymają skubane, ja to za długo ich nie lubię nosić.
    A myślałaś żeby się sama oklejać? Mnie fizjo uczyli jak to robić na sobie samej, kupiłam taśmy ale ani razu jeszcze tego nie zrobiłam a teraz po przeprowadzce nawet nie wiem gdzie sa😉

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga myślałam, ale ja dopiero pierwszy raz w życiu miałam zakładane więc jeszcze swieza w tym temacie jestem. Rozejścia jeszcze nie mam, dlatego to tak tylko profilaktycznie. Fizjo mam blok obok mówiła, że jak będzie potrzeba żebym podeszła to mnie obklei jeszcze raz. Podejdę może w przyszłym tygodniu żeby jeszcze raz mi zakleiła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2021, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolik może fizjo Ci nie odltuscila np po kremach brzucha?

Ja pamietam jak synowi przyklejalismy, to żeby to zeszlo jezdzilismy na basen albo jezioro żeby sie odmoczyly, bo inaczej nawet nie drgnely...

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ