X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • krolik Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka fakt! Byłam u niej prosto po kąpieli i nabalsamowana, a ona nie odtłuściła. Nawet na to nie wpadłam. Także to pewnie przez to. Będę pamiętać następnym razem żeby nie smarować w tym miejscu.

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2021, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbieram się zaraz na wizytę do mojej ginekolog.
    Któraś z Was też ma w tym tygodniu?

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • mama85 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie, czy szczepicie się na krztusiec? Ja ogólnie raczej się nie szczepie ( nigdy nie szczepiłam sie na grupę ale tez raczej w ogóle nie choruje) ale tem krztusiec mnie zastanawia bo chciałabym chronić maluszka…jakie jest Wasze zdanie?

• krolik Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek ja idę jutro :)

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:02

eszanka, mama85 lubią tę wiadomość

• MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 27 października 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie bede szczepić. Na grypę tez planuję, nam już receptę ale jest straszny problem z dostępnością szczepionek w aptekach.

mama85 lubi tę wiadomość

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • eszanka Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam wizytę w piątek 🙂

qdkkvcqgllcwggq8.png

starania od 08.2019
    👼 11.2019
    08.2020 Angelius Provita, dr MP

04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
    04.05 beta 812,6 mlU/ml
    11.05 mamy zarodek 🍀
    25.05 ❤️

"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have"
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę się szczepić na krztusiec i grypę (na grypę już mam szczepionkę ale ciągle jestem przeziębiona ale mam nadzieję że to w końcu załatwię. Może się da razem krztusiec i grypę u ciężarnych? Bo u nieciezarnych na pewno bo mąż tak miał) oraz zalapie się jeszcze na trzecią dawkę covid jak wystawia te skierowania 2.11

mama85, Babcia lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka dziś zalecała szczepienie na grypę, a o krztusiec gdy zapytałam to powiedziała że można ale nie trzeba bo nie ma większych ognisk. Mimo tego chciałabym się zaszczepić, chyba pójdę jeszcze do rodzinnego na konsultacje.

Dziś maluszek ma już około 1.5kg (29tc5) a jak u Was?
    I okazało się że też przytyłam i w sumie mam już na plusie 6kg od początku.

Nynka, Babcia lubią tę wiadomość

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • krolik Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wy to robicie, że tak mało tyjecie 🙈 ja jestem aktywna, nie objadam się, a waga szybuje do góry, w miesiąc teraz 3kg mi przybyło jak nie więcej 🙈na bank przytyje więcej niż poprzednio 🙈Chyba powietrza za dużo łykam 🤣

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królik, ja mogę przybic piątkę z Tobą, nie objadam się jakoś ale wiadomo więcej słodkiego czy ogólnie jedzenia wpadnie niż przed ciaza i mam już 11 kg na plusie.
    W 1 ciąży przytyłam 17 kg finalnie, myślę że teraz może być podobnie może minimalnie mniej

Aaggaa02
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2021, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie mało jem, 3 nieduże posiłki i dwie przekąski. Więcej mi się nie mieści. Dopiero ostatnio mam ochotę na słodkie przekąski i wpadnie batonik czy pół czekolady ale nie jest to codziennie.

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • agik_1985 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama85 wrote:
    Hej mamusie, czy szczepicie się na krztusiec? Ja ogólnie raczej się nie szczepie ( nigdy nie szczepiłam sie na grupę ale tez raczej w ogóle nie choruje) ale tem krztusiec mnie zastanawia bo chciałabym chronić maluszka…jakie jest Wasze zdanie?
    Ja również zamierzam się zaszczepić na krztusiec i na grypę, będę próbować na piątek się zarejestrować do lekarza i od razu na szczepienie, szczepionki już w aptece czekają. Na krztusiec musiałam zapłacić (mam Boostrix), bo powiedzieli, że nie jest refundowana, a na grypę szczepionka dla ciężarnych jest bezpłatna, mam Influvac Tetra (chciałam Vaxigrip Tetra, ale bardzo trudno ją dostać, udało się z Influvac). Jedyne co to miałam mega problem z receptą na tą szczepionkę na grypę, bo lekarze nie wiedzieli jak ją wystawić, żeby była bezpłatnie, nawet mój ginekolog, dopiero za 4 razem się udało w formie papierowej recepty, bo w systemie elektronicznym podobno się nie da, chodzi o oznaczenie C na recepcie.

• agik_1985 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2021, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o temat ubioru to ja na Vinted kupiłam już jakiś czas temu płaszcz z H&M ciążowy za 27 zł z wszystkimi opłatami, odcinany pod biustem, rozmiar M, trochę rękawy za duże, ale wygodny, długi, już trochę rozchodzi się na brzuchu. I jeszcze taką kurtkę ciążową długą, firmy Bonprix, ma opcję rozpinanych boków na zamek, gdy brzuch będzie większy, u mnie już rozpięte, bo ciągnie, za 37 zł z opłatami. Dobrze, że kupiłam te rzeczy, bo nie miałabym co ubrać, w niczym się nie dopinam.
    Teraz do końca października na Vinted jest okazja, bo nie ma opłaty za paczkomat 7,90 zł, tylko ochrona kupujących 2,90 zł plus 5% ceny produktu. Warto kupić coś teraz.

Co do wagi to ja przytyłam od początku ciąży około 11 kg, ważę prawie 70 kg. W poprzedniej ciąży startowałam z trochę niższą wagą i przytyłam około 16-17 kg, przy wadze 72 kg rodziłam. Teraz jestem już cięższa na tym etapie. Trudniej się poruszam, bardzo ciężko wchodzi mi się po schodach, ograniczam to do niezbędnego minimum, nie mogę długo stać, bo plecy bolą, na spacery też nie wychodzę, ogólnie to poruszam się jak żółw. A dieta? Jak na początku ciąży słodycze mogły nie istnieć to od jakiegoś czasu pochłaniam je w czasem niekontrolowanych ilościach 😆 Teraz przez ostatnie dni mieliśmy gości więc było w domu ciasto i przez dwa dni do godziny 13 jadłam tylko ciasto 🙉 Jak jest to nie mogę się oprzeć, najlepiej by nie było w domu czekolady, nutelli, bo to zjadam 😉 A muszę zmienić dietę, piję za mało wody, mam problem z zaparciami, za mało warzyw, ehh...

• krolik Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocieszyłyście mnie :D U mnie są dni, że nie jem nic słodkiego, ale czasem wyskoczę do sklepu i kupię tego batona, nie umiem się skupić na niczym jak nie ulegnę pokusie. Ja muszę chyba ograniczyć najbardziej produkty mączne, za często jakieś pierogi wjeżdżają czy białe pieczywo. W poprzedniej ciąży myślę, że więcej słodkiego jadłam niż teraz, ale wtedy bardzo dużo ruchu miałam, teraz połowę mniej. Chociaż wydaje mi się, że też taka moja uroda, że po prostu tak muszę przytyć. Bo ja nie jem jakoś dużo więcej jak przed ciążą. Pocieszam się, że to zapasy na kp i mam nadzieję, że jak poprzednio do pół roku nie będzie śladu po tych kilogramach :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2021, 14:33

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolik, agik dołączam do Waszej grupy...
    Dodatkowo agik pofnioslas mnir na duchu, że nie jestem sama. Ja mam juz 12 na plusie (a jestem w mlodszej ciazy od Was), mam wielki brzuch (ale jak jeszcze raz ktos to powtorzy yo bedziecie mogly przeczytać w waidomosciach że ciezarna pobila niewinna osobe).

Ja spaceruje, i yo mnie nie meczy ale schylabie sie, schody....masakra.
    Jem normalnie, staram sie ograniczac z nie kyorymi potrawami.
    Ale startuje z waga prawie 10kg wieksza niz w pierwszej ciazy, i aktualbie wqze tyle co w pierwszej w koncowce ciazy...

Terqz od 2 tygodbi udaje utrzymac mi sie wage...ale ja mam jeden miesiac +1, nastepny +4....

• Babcia Ekspertka

Wysłany: 27 października 2021, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Mi lekarka dziś zalecała szczepienie na grypę, a o krztusiec gdy zapytałam to powiedziała że można ale nie trzeba bo nie ma większych ognisk. Mimo tego chciałabym się zaszczepić, chyba pójdę jeszcze do rodzinnego na konsultacje.

Dziś maluszek ma już około 1.5kg (29tc5) a jak u Was?
    I okazało się że też przytyłam i w sumie mam już na plusie 6kg od początku.

Córka się szczepi przeciwko krztuścowi. Na początku października zaszczepiła się drugi raz przeciw COVIDowi.
    W Danii nic nie mówią o wadze dziecka, tzn. nic konkretnego, ponieważ badanie jest tylko przez brzuch (jeżeli nie dzieje się nic niepokojącego, nie ma kontaktu z ginekologiem, tylko z lekarzem rodzinnym i położną, a USG jest jedno).
    Przytyła 5,5 kg (30t+3dni).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 20:34

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja startowałam z 56kg a mam już 70 kg...w poprzedniej ciąży przytyłam 15 kg, teraz będzie zdecydowanie więcej. Choć ja musze się przyznac że się objadam...choc ostatnio staram się zastąpić słodycze gruszka lub jabłkiem ale różnie to wychodzi😅

• ŻonaMarynarza Autorytet

Wysłany: 27 października 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi za to brzuch rośnie, a waga leci w dół. Lekarka najpierw krzyczy ze chudnę, a później mówi że "brzuch to pani ma, a to jeszcze nie koniec".

🩵🤴
    22.01.2022🤴Ksawery 3330g 54cm 16:20
    31.08.2019👸Zuzanna 3305g 55cm 18:25
    10.09.2016💒
    17.03.2008💞

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mierzylyscie sie w obwodzie?

Ja sie mierze, bo sie boje wielowodzia znowu...

A co do szczepien to mysle o tym, covida na na 90% nie.
    W pierwszej sie nke szczepilam, ale teraz z pediatra rozmawialam odnosnie zostawiania starszego, powiedziala, ze to glupi pomysl, lepiej gdybym sie wlasnie zaszczepila...

‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ