Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
MojAniolek:(( wrote:Karolina95 a robia tez mufki/rękawiczki do wózka?
Ja dzisiaj przyjęłam szczepienie przeciw grypie. Jak narazie nawet reka nie boli 😅 Ale wkurzona jestem bo muszę czekać teraz 2 tyg zeby moc się zaszczepić przeciw krztuscowi. Można do 36 tyg a jestem 33+3 więc niby na styk będzie, ale nie wiem czy nie za późno jednak. Wkurzona jestem bo ginekolog mi nic nie powiedział o szczepieniach. Sama wiedzialam ze są i ze chce wziąć ale nie wiedziałam że tak to będzie wyglądać. Myślałam że mi coś powie, przypomni. Ajj nie wiem co robić
Ja właśnie dziś idę na krztusiec , a chce jeszcze zdążyć z grypa i 3 dawka covida a już 33+2. Mam nadzieje ze
Ogarnę do 36tc.
U mnie kiepsko, dowiedziałam się ze niestety nie mogę rodzic SN . Mam uszkodzone spojenie po poprzednim porodzie plus rozejście na 1.5 cm do porodu ortopeda wróży 2-3 cm rozejścia . Nie wiem jakoś nie mogę przetrawić tej cc .. tymbardziej ze planują mi ja koło 20 grudnia, przecież to zaraz -
krolik wrote:Weal, a masz teraz zalecone jakieś ćwiczenia odciążające spojenie? Cokolwiek masz coś z tym teraz robić? Jak się u Ciebie problemy ze spojeniem objawiały?
Nie nie na to nie ma ćwiczeń , w zasadzie powinnam
Leżeć jak najwiecej. Zakaz rozkładania nóg - nawet nie mogę na fotel gin wejść .. mam nosić pas biodrowy - orteze .
U mnie już od 20 tc były duże problemy z chodzeniem, czułam jakby mi się cała miednica miała rozpaść , ból, ciągniecie w kroku , duży problem z obróceniem się z boku na bok , założeniem butów, wyjściem z samochodu -
Weal mnie od wczoraj pobolewa po środku spojenia, mam nadzieję, że nic złego się nie dzieje, ale jak poleżę z miednicą do góry to przestaje. Za 2 tygodnie mam wizytę u fizjo, za tydzień u gin to mam nadzieję, że mnie sprawdzą. Współczuję, szkoda, że nic więcej się z tym nie da teraz zrobić
Kamyczek ja zamówiłam bawełniany, poprzednio też miałam bawełniany i był ok. Teraz zamówiłam wiązany. Kokonu nie mam i nie zamawiam.
Rożek taki zamówiłam
https://jukki.pl/pl/p/Rozek-niemowlecy-bawelniany-BambiLove/1347
Wzięłam też stąd kocyk dla jednej i drugiej żeby miały takie same i śpiworek, bo fajnie cenowo wychodzi
-
Ona28 nie martw się po fakcie. Ja w poprzedniej ciąży na początku najadłam się sushi z surowa rybą bo zapomniałam, że jestem w ciąży🤦 do połowy jadłam też szynkę parmeńską, nie pomyślałam, że jest surowa. Było, minęło, ważne żeby uczyć się na błędach.
Ja idę na wizytę w piątek do innego lekarza na USG iii trymestru. Martwię się o łożysko bo brzuszek małej wychodzi 2 tyg mniejszy niż wiek ciąży niby cukrzyca powoduje makrosomie a u mnie w drugą stronę to idzie. A mój gin nigdy nie bada mi przepływów bo nie ma Dopplera i muszę go sprawdzić. Tylko nie wiem co zrobić jak wyjdzie, że są słabe. Zmieniać ginekologa na takiego z lepszym sprzętem? -
nick nieaktualnyKamyczek już od dawna nie zaleca się usztywnianych rożków, a jesli chcesz taki bardziej stabilny, bo np sie boisz trzymać maleństwo to są takie, które są usztywniane wiekszą iloscią wypelnienia na srodku.
Ja zamowilam dwa rozki bawelna+minky, bawelna+velvet, ale jak mowilam chce je jako koce wykorzystac.
Kokonu nie mam.
Ja jestem malo gadzeciarska, kokon mozna zrobic z duzego koca, otulacz z pieluchy, rozek tez nie jest czyms niezbednym. Zamawiam ze wzgledu na pore roku. Starszy używał rozka moze z 3 tygodnie max. -
Weal ch6ba w Twoim wypadku nawet lepiej cc bo gdybyś rodziła sn mogłabyś odczuwać skutki już zawsze ,nie mówiąc o bólu gdyby spojenie pękło podczas..znajoma przy takim porodzie straciła świadomość a poród był z komplikacjami. Cc nie jest taka zła, ważne zebyś Ty i dziecko były całe i zdrowe. 20grydnia to juz praktycznie za miesiąc 😳
Mnie spojenie boli jak mi lekarz naciska, buty wkładam z bólem i dysze przy tym jak parowóz także nie wiem co to mam.
Trzymajcie kciuki za dzisiejszą wizytę.
Audreyyy z tego co wiem to przepływy na końcówce ciąży są bardzo ważne bo chyba przez to się sprawdza na ile wydolne jest łożysko. -
weal wrote:Ja właśnie dziś idę na krztusiec , a chce jeszcze zdążyć z grypa i 3 dawka covida a już 33+2. Mam nadzieje ze
Ogarnę do 36tc.
U mnie kiepsko, dowiedziałam się ze niestety nie mogę rodzic SN . Mam uszkodzone spojenie po poprzednim porodzie plus rozejście na 1.5 cm do porodu ortopeda wróży 2-3 cm rozejścia . Nie wiem jakoś nie mogę przetrawić tej cc .. tymbardziej ze planują mi ja koło 20 grudnia, przecież to zaraz -
MojAniolek:(( wrote:Karolina95 a robia tez mufki/rękawiczki do wózka?
Ja dzisiaj przyjęłam szczepienie przeciw grypie. Jak narazie nawet reka nie boli 😅 Ale wkurzona jestem bo muszę czekać teraz 2 tyg zeby moc się zaszczepić przeciw krztuscowi. Można do 36 tyg a jestem 33+3 więc niby na styk będzie, ale nie wiem czy nie za późno jednak. Wkurzona jestem bo ginekolog mi nic nie powiedział o szczepieniach. Sama wiedzialam ze są i ze chce wziąć ale nie wiedziałam że tak to będzie wyglądać. Myślałam że mi coś powie, przypomni. Ajj nie wiem co robić[/QUOT po
Ja przyjęłam krztusiec ż grypa razem. Nie musisz czekać dwa tygodnie wystarczy że poczekasz kilka dni na ew NOP i możesz iść znowu. Polecam grupę szczepienia rozwiewamy wątpliwości na faceboku -
weal wrote:Ja właśnie dziś idę na krztusiec , a chce jeszcze zdążyć z grypa i 3 dawka covida a już 33+2. Mam nadzieje ze
Ogarnę do 36tc.
U mnie kiepsko, dowiedziałam się ze niestety nie mogę rodzic SN . Mam uszkodzone spojenie po poprzednim porodzie plus rozejście na 1.5 cm do porodu ortopeda wróży 2-3 cm rozejścia . Nie wiem jakoś nie mogę przetrawić tej cc .. tymbardziej ze planują mi ja koło 20 grudnia, przecież to zarazBabcia lubi tę wiadomość
-
Karolina95 wrote:A mi dzisiaj przyszedł śpiworek do gondoli.
https://naforum.zapodaj.net/9374e1348b5a.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 17:36
-
Mnie nie boli przy nacisku. Dziś jak sobie poleżałam na piłeczce małej z miednicą do góry to już całkiem mam spokój. Ale mimo wszystko zgłoszę to gin i fizjo niech sprawdzają. W poprzedniej ciąży mnie bolało jak przeciążyłam, mycie okien, długie stanie w szpilkach i jeszcze prasowanie. Bolało, że ledwo chodziłam, ale 2 dni tylko i w badaniu nic nie wyszło. Ten jakoś po 30 tygodniu to było więc powinnam chyba się bardziej oszczędzać 🙈
Dziewczyny co na zgagę? Dzisiaj mam najgorszą na świeci, tak mnie jeszcze nie paliło, aż mi gorąco po całej buzi od tego. Miałam już chwilę spokoju, a młoda się tak kręci i chyba mocno uciska 😩 -
U mnie dziś w domu smutek..ja wszystko pójdzie zgodnie z planem to do szpitala 22.12 a 23.12 cc więc na wigili mnie nie będzie..mąż i córka mówią że to nie będą dla nich święta i są smutni. Ja trochę też ale byłam na to nastawiona. Doktorek powiedział że jakbym trafiła do szpitala wczesniej a go nie było to mam nie wyrazić zgody na próbę porodu naturalnego.
Z małym wszystko ok, wazy 2200,w 2tyg przytył 400g a ja w 2 tyg znowu 1kg wiecej 😳a nie jem już tak słodyczy i ogolnie bardzo mało jem.. -
nick nieaktualnyweal wrote:Dziewczyny naciskajcie ginekologów na USG tych spojeń , a najlepiej idźcie do ortopedy. Ból przy nacisku nie jest normalny !
-
nick nieaktualnyKarolcia a nie probowalas namowic lekarza na te kilka dni wcześniej/pozniej? Az dziwne ze na same swieta Ci zaplanowal.
Ps tyjesz bardzo ksiazkowo💪
Krolik też sie chetnie dowiem, ja mam taka zgage czasami że az mnie cala klatka pali, do tego od razu ciagnie na wymioty. Juz z tym nic nienrobie, maly lyk wody zeby igasic pożar.
Chociaz jedno mi pomaga, sok z kiszonek ogorkow albo zakwas z buraków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 19:37
-
Tez słyszałam o tym że przez spojenia lepiej mieć cc. Mnie ciągle boli w dole brzucha,uda,krocze. Wspominałam o tym gin ale tylko mnie ponaciskała w kroczu i pytała czy boli wtedy aż tak nie bolało ale w domu czasem ledwo wstaje z łóżka. Przy najbliższej wizycie chyba się upomnę by zrobiła dokładne usg. Ale gdzieś wyczytałam że warto z tym iść do ortopedy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 20:06
-
Karolcia szkoda, może uda się wcześniej albo chociaż zaraz po świętach. Nie zagadałaś o to lekarza? Albo będziesz próbować jeszcze rozmawiać?
Ona jak ginekolog bagatelizuje to oprócz ortopedy warto jeszcze skorzystać z wizyty u fizjourogin bądź osteopaty.