X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • weal Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek:(( wrote:
    Karolina95 a robia tez mufki/rękawiczki do wózka?

Ja dzisiaj przyjęłam szczepienie przeciw grypie. Jak narazie nawet reka nie boli 😅 Ale wkurzona jestem bo muszę czekać teraz 2 tyg zeby moc się zaszczepić przeciw krztuscowi. Można do 36 tyg a jestem 33+3 więc niby na styk będzie, ale nie wiem czy nie za późno jednak. Wkurzona jestem bo ginekolog mi nic nie powiedział o szczepieniach. Sama wiedzialam ze są i ze chce wziąć ale nie wiedziałam że tak to będzie wyglądać. Myślałam że mi coś powie, przypomni. Ajj nie wiem co robić

Ja właśnie dziś idę na krztusiec , a chce jeszcze zdążyć z grypa i 3 dawka covida a już 33+2. Mam nadzieje ze
    Ogarnę do 36tc.

U mnie kiepsko, dowiedziałam się ze niestety nie mogę rodzic SN . Mam uszkodzone spojenie po poprzednim porodzie plus rozejście na 1.5 cm do porodu ortopeda wróży 2-3 cm rozejścia . Nie wiem jakoś nie mogę przetrawić tej cc .. tymbardziej ze planują mi ja koło 20 grudnia, przecież to zaraz

• krolik Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal, a masz teraz zalecone jakieś ćwiczenia odciążające spojenie? Cokolwiek masz coś z tym teraz robić? Jak się u Ciebie problemy ze spojeniem objawiały?

• weal Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Weal, a masz teraz zalecone jakieś ćwiczenia odciążające spojenie? Cokolwiek masz coś z tym teraz robić? Jak się u Ciebie problemy ze spojeniem objawiały?

Nie nie na to nie ma ćwiczeń , w zasadzie powinnam
    Leżeć jak najwiecej. Zakaz rozkładania nóg - nawet nie mogę na fotel gin wejść .. mam nosić pas biodrowy - orteze .
    U mnie już od 20 tc były duże problemy z chodzeniem, czułam jakby mi się cała miednica miała rozpaść , ból, ciągniecie w kroku , duży problem z obróceniem się z boku na bok , założeniem butów, wyjściem z samochodu :(

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze dopytać czy któraś z Was ma porównanie co do rożka bawełnianego a takiego z usztywnieniem np. z kokosa? Co warto kupić?
    I czy macie kokon?

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • krolik Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal mnie od wczoraj pobolewa po środku spojenia, mam nadzieję, że nic złego się nie dzieje, ale jak poleżę z miednicą do góry to przestaje. Za 2 tygodnie mam wizytę u fizjo, za tydzień u gin to mam nadzieję, że mnie sprawdzą. Współczuję, szkoda, że nic więcej się z tym nie da teraz zrobić :(

Kamyczek ja zamówiłam bawełniany, poprzednio też miałam bawełniany i był ok. Teraz zamówiłam wiązany. Kokonu nie mam i nie zamawiam.

Rożek taki zamówiłam
    https://jukki.pl/pl/p/Rozek-niemowlecy-bawelniany-BambiLove/1347

Wzięłam też stąd kocyk dla jednej i drugiej żeby miały takie same i śpiworek, bo fajnie cenowo wychodzi :)

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona28 nie martw się po fakcie. Ja w poprzedniej ciąży na początku najadłam się sushi z surowa rybą bo zapomniałam, że jestem w ciąży🤦 do połowy jadłam też szynkę parmeńską, nie pomyślałam, że jest surowa. Było, minęło, ważne żeby uczyć się na błędach.

Ja idę na wizytę w piątek do innego lekarza na USG iii trymestru. Martwię się o łożysko bo brzuszek małej wychodzi 2 tyg mniejszy niż wiek ciąży :( niby cukrzyca powoduje makrosomie a u mnie w drugą stronę to idzie. A mój gin nigdy nie bada mi przepływów bo nie ma Dopplera i muszę go sprawdzić. Tylko nie wiem co zrobić jak wyjdzie, że są słabe. Zmieniać ginekologa na takiego z lepszym sprzętem?

FNh9p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek już od dawna nie zaleca się usztywnianych rożków, a jesli chcesz taki bardziej stabilny, bo np sie boisz trzymać maleństwo to są takie, które są usztywniane wiekszą iloscią wypelnienia na srodku.
    Ja zamowilam dwa rozki bawelna+minky, bawelna+velvet, ale jak mowilam chce je jako koce wykorzystac.
    Kokonu nie mam.
    Ja jestem malo gadzeciarska, kokon mozna zrobic z duzego koca, otulacz z pieluchy, rozek tez nie jest czyms niezbednym. Zamawiam ze wzgledu na pore roku. Starszy używał rozka moze z 3 tygodnie max.

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal ch6ba w Twoim wypadku nawet lepiej cc bo gdybyś rodziła sn mogłabyś odczuwać skutki już zawsze ,nie mówiąc o bólu gdyby spojenie pękło podczas..znajoma przy takim porodzie straciła świadomość a poród był z komplikacjami. Cc nie jest taka zła, ważne zebyś Ty i dziecko były całe i zdrowe. 20grydnia to juz praktycznie za miesiąc 😳
    Mnie spojenie boli jak mi lekarz naciska, buty wkładam z bólem i dysze przy tym jak parowóz także nie wiem co to mam.

Trzymajcie kciuki za dzisiejszą wizytę.

Audreyyy z tego co wiem to przepływy na końcówce ciąży są bardzo ważne bo chyba przez to się sprawdza na ile wydolne jest łożysko.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam rożkidwapo dziewczynach, chyba na rzepy. a najlepiej do zawijania sprawdziła nam sie bambusowa pielucha lub koc, mieliśmy jeden taki kremowy i śmieliśmy się,że prawie jak kebab po zawinięciu ;)

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Ja właśnie dziś idę na krztusiec , a chce jeszcze zdążyć z grypa i 3 dawka covida a już 33+2. Mam nadzieje ze
    Ogarnę do 36tc.

U mnie kiepsko, dowiedziałam się ze niestety nie mogę rodzic SN . Mam uszkodzone spojenie po poprzednim porodzie plus rozejście na 1.5 cm do porodu ortopeda wróży 2-3 cm rozejścia . Nie wiem jakoś nie mogę przetrawić tej cc .. tymbardziej ze planują mi ja koło 20 grudnia, przecież to zaraz
    weal, ja tu już kiedyś pisałam, jak przed pierwszym porodem miałam ból spojenia ale nikt mnie nigdzie nie pokierował a sama byłam nieświadoma i po porodzie SN miałam duże komplikacje, do tego stopnia, ze nie mogłam się sama na łóżku obrócić, a tydzień po porodzie zaczynałam chodzić przy balkoniku...także cc jest w tym wypadku dobrym rozwiązaniem.

• Sovi Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek:(( wrote:
    Karolina95 a robia tez mufki/rękawiczki do wózka?

Ja dzisiaj przyjęłam szczepienie przeciw grypie. Jak narazie nawet reka nie boli 😅 Ale wkurzona jestem bo muszę czekać teraz 2 tyg zeby moc się zaszczepić przeciw krztuscowi. Można do 36 tyg a jestem 33+3 więc niby na styk będzie, ale nie wiem czy nie za późno jednak. Wkurzona jestem bo ginekolog mi nic nie powiedział o szczepieniach. Sama wiedzialam ze są i ze chce wziąć ale nie wiedziałam że tak to będzie wyglądać. Myślałam że mi coś powie, przypomni. Ajj nie wiem co robić[/QUOT po
    Ja przyjęłam krztusiec ż grypa razem. Nie musisz czekać dwa tygodnie wystarczy że poczekasz kilka dni na ew NOP i możesz iść znowu. Polecam grupę szczepienia rozwiewamy wątpliwości na faceboku

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Ogarnę do 36tc.

Ja już po wszystkim. Covid z tydzień temu chyba a krztusiec i grypa dziś razem:)

Babcia lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    A mi dzisiaj przyszedł śpiworek do gondoli.

https://naforum.zapodaj.net/9374e1348b5a.jpg.html
    Też mam takiego grubaska:) przy pierwszym dziecku sprawdził mi się suuuuper na i też był maluch zimowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 17:36

km5sio4p4vcbay7l.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny naciskajcie ginekologów na USG tych spojeń , a najlepiej idźcie do ortopedy. Ból przy nacisku nie jest normalny !

• krolik Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nie boli przy nacisku. Dziś jak sobie poleżałam na piłeczce małej z miednicą do góry to już całkiem mam spokój. Ale mimo wszystko zgłoszę to gin i fizjo niech sprawdzają. W poprzedniej ciąży mnie bolało jak przeciążyłam, mycie okien, długie stanie w szpilkach i jeszcze prasowanie. Bolało, że ledwo chodziłam, ale 2 dni tylko i w badaniu nic nie wyszło. Ten jakoś po 30 tygodniu to było więc powinnam chyba się bardziej oszczędzać 🙈

Dziewczyny co na zgagę? Dzisiaj mam najgorszą na świeci, tak mnie jeszcze nie paliło, aż mi gorąco po całej buzi od tego. Miałam już chwilę spokoju, a młoda się tak kręci i chyba mocno uciska 😩

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś w domu smutek..ja wszystko pójdzie zgodnie z planem to do szpitala 22.12 a 23.12 cc więc na wigili mnie nie będzie..mąż i córka mówią że to nie będą dla nich święta i są smutni. Ja trochę też ale byłam na to nastawiona. Doktorek powiedział że jakbym trafiła do szpitala wczesniej a go nie było to mam nie wyrazić zgody na próbę porodu naturalnego.
    Z małym wszystko ok, wazy 2200,w 2tyg przytył 400g a ja w 2 tyg znowu 1kg wiecej 😳a nie jem już tak słodyczy i ogolnie bardzo mało jem..

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Dziewczyny naciskajcie ginekologów na USG tych spojeń , a najlepiej idźcie do ortopedy. Ból przy nacisku nie jest normalny !
    A gdzie trzeba naciskac żeby to sprawdzic. Ja nie czuje zadnych boli, ale przy nacisku troche boli, tylko nie wiem czy dobrze naciskam

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia a nie probowalas namowic lekarza na te kilka dni wcześniej/pozniej? Az dziwne ze na same swieta Ci zaplanowal.
    Ps tyjesz bardzo ksiazkowo💪

Krolik też sie chetnie dowiem, ja mam taka zgage czasami że az mnie cala klatka pali, do tego od razu ciagnie na wymioty. Juz z tym nic nienrobie, maly lyk wody zeby igasic pożar.
    Chociaz jedno mi pomaga, sok z kiszonek ogorkow albo zakwas z buraków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 19:37

• Ona28 Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez słyszałam o tym że przez spojenia lepiej mieć cc. Mnie ciągle boli w dole brzucha,uda,krocze. Wspominałam o tym gin ale tylko mnie ponaciskała w kroczu i pytała czy boli wtedy aż tak nie bolało ale w domu czasem ledwo wstaje z łóżka. Przy najbliższej wizycie chyba się upomnę by zrobiła dokładne usg. Ale gdzieś wyczytałam że warto z tym iść do ortopedy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 20:06

• krolik Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia szkoda, może uda się wcześniej albo chociaż zaraz po świętach. Nie zagadałaś o to lekarza? Albo będziesz próbować jeszcze rozmawiać?

Ona jak ginekolog bagatelizuje to oprócz ortopedy warto jeszcze skorzystać z wizyty u fizjourogin bądź osteopaty.

‹‹ 172 173 174 175 176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ