Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Krolik waga tydzień temu szacowana była na 3832g, ale ja wiedziałam, że będzie wiele większy, bo brzuch miałam OGROMNY 😂
Audreyyy fotografem był mój facet 😉 jestem zakochana w tym zdjęciu 😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 21:01
-
Hej wam ! Ja urodziłam kilka dni temu ale w tym całym zamieszaniu nie mam nawet kiedy napisać
Mam do Was takie pytanie. Bo miałam cc już minął ponad tydzień i dziś zauważyłam że mam w bliźnie ropę. Myje szarym mydłem i staram się jak najwięcej wietrzyć. Ale co jeszcze mogę zrobić by nic złego się nie stało?
Drugie moje pytanie czy są tu mamy kpi? Ile jedza wasze noworodki takiego odciągniętego mleka i co ile h?MojAniolek:(( lubi tę wiadomość
-
Ona28 mogę Ci jedynie powiedzieć, że nasze mleko jest lekkostrawne i maluchy czy Kp czy kpi będą jadły dużo częściej niż dzieci na mm. U nas Kp średnio co 1.5-2h. Ale dziś no była drzemka ponad 3h. A czasem je co pół h. Nie ma reguły.
Co do rany to na pewno musisz dezynfekować i wietrzyć jak najwięcej. Niestety ciepłe i wilgotne miejsce jest doskonałą pożywka dla bakterii.Babcia lubi tę wiadomość
-
Ona, ja odciagam ale też dokarmiam mm. Moja w ciągu dnia je co 2,5-3 godz natomiast w nocy zdarza się nawet co 4.
A co do rany to polecam jeszcze psikac octeniseptem ( myślę że rano i wieczorem będzie ok ) i pilnować żeby dobrze wycierać tzn np po kąpieli dokładnie osuszyćAnielka ❤️
-
Ona28 mi zalecano myć ranę tylko woda i osuszac ręcznikiem papierowym i odpukać ładnie się goi. Nic więcej nie robię… może niepotrzebnie to szare mydło… Jak jest ropa to nieciekawie może będziesz potrzebowała antybiotyku, wydaje mi się ze lepiej skonsultować z lekarzem.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
U nas dziś odpadł pępek 🙂 i dziś to ja wyszłam pierwszy raz z małym na spacer bo do tej pory chodził mąż. Ale widzę, że jednak jeszcze potrzebuje odpoczywać bo tak jak rano byłam w doskonałej formie tsk spacer i kilka rzecz które zrobiłam w domu-np złożyłam stertę prania i chwilę siedziałam przed komputerem bo musiałam oddać pracę zaliczeniową i teraz wieczorem bola mnie mięśnie, więzadła i ogólnie cała miednica.
-
Ja dzisiaj miałam jakiegoś doła.. niedosyc że Anielka nie chciała spać w dzień, wieczorem plakala, myślę że bolał ja brzuszek.. do tego bliźniaki ostatnio bardzo dokazuja, to jeszcze bałagan w domu, sterta prania itd . Mąż ma nocki więc cały czas jestem sama z nimi eh aż się poplakalam z tego wszystkiego.
Mnie bolą plecy w dolnym odcinku i jakby biodra 🤔 jak dłużej postoje .
Do dziewczyn które borykają się z problemem hemoroidow, polecacie jakieś sposoby / leki żeby się tego dziadostwa pozbyć ?
Położna poleciła mi krem i czopki posterisan dzisiaj pierwszy dzień stosowałam, używała to któraś z was ? Jeżeli tak to jakie efekty i po jakim czasie ?Anielka ❤️
-
Karolina95 ja miałam problem z hemoroidem po porodzie i dostawalam właśnie te czopki i jakaś smkerdzącą maść 🙈. Mi minęło po 2-3 dniach. Przy poprzednim porodzie czopki nie pomagały i położna doradzila, że jeżeli wyszedł to trzeba go włożyć tam spowrotem. Kilka razy tak pod prysznicem i się udało 🙈
-
Karolina95 wrote:Ja dzisiaj miałam jakiegoś doła.. niedosyc że Anielka nie chciała spać w dzień, wieczorem plakala, myślę że bolał ja brzuszek.. do tego bliźniaki ostatnio bardzo dokazuja, to jeszcze bałagan w domu, sterta prania itd . Mąż ma nocki więc cały czas jestem sama z nimi eh aż się poplakalam z tego wszystkiego.
Mnie bolą plecy w dolnym odcinku i jakby biodra 🤔 jak dłużej postoje .
Do dziewczyn które borykają się z problemem hemoroidow, polecacie jakieś sposoby / leki żeby się tego dziadostwa pozbyć ?
Położna poleciła mi krem i czopki posterisan dzisiaj pierwszy dzień stosowałam, używała to któraś z was ? Jeżeli tak to jakie efekty i po jakim czasie ?
Podziwiam Cię, że jesteś sama z dziećmi! Ja już się martwię jsk to będzie gdy mój mąż wróci do pracy.. Do 18 jest na opiece a potem jeszcze weźmie ojcowski w jeden pracy a na pół etatu do drugiej będzie normalnie chodził. Później w lutym ma jeszcze zaległy urlop.
I powiem Wam, że stara się w tym połogu, sprząta, robi zakupy, gotuje, ogarnia dziewczyny. Żyć nie umierac😉 -
W końcu jest i nasz tak długo wyczekiwany wnuczek! 13 dni po terminie, ale zdrowy i oczywiście najpiękniejszy.
12 stycznia o godz. 21.17, poród rodzinny - 3394g, 52 cm, siłami natury, bez pęknięcia i bez nacięcia, chociaż w wyniku 52-godzinnej indukcji, więc jazda była niezła. No i emocji tyle, że nam w porywach tragedia grecka wychodziła.
Uff!Aaggaa02, Moniqaaa, krolik, ŻonaMarynarza, Nynka, Abilify05, Lilka94, KaaiaN, MojAniolek:((, eszanka lubią tę wiadomość
-
Ona28, jeśli pojawiła się ropa to ja bym to skonsultowała z lekarzem żeby nie pojawił się większy stan zapalny i nie trzeba było tego drenowac
U mnie po cc też była ropa. Tak się czasami zdarza.
Lekarz zalecił mi smarowanie tego arnika (na siniaki) i zeszło ale widmo oczyszczania było
Aaggaa02 -
Na hemoroidy nasiadowki z kory dębu też dobre ponoć i po porodzie sn na krocze też. Zaopatrzyłam się w nią i w sumie jak mi jeden wyskoczył to przecierałam go wacikiem, a potem procto gyvenol i przeszło. Teraz na pewno z tym wrócę po porodzie więc spróbuję nasiadowek.
Maglen nie siedź za dużo, oszczędzaj się bardziej! Po sn jak i cc nie można przeciążać mdm, połóg jest bardzo istotny w regeneracji. Wydaje nam się, że dużo możemy, a wszystko ma wpływ na późniejsze funkcjonowanie naszych mięśni dna miednicy. Sama po pierwszym porodzie za bardzo chciałam wszystko robić, dźwigać zakupy, sprzątać, bo ogólnie nic mi nie było, ale wiem, że bardzo sobie szkodziłam. Teraz absoltune minimum, żadnego prania nie będę dźwigać, stać, siadać za długo. Trzeba o siebie zadbać!Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 09:05
-
nick nieaktualnyOna28 po poerwsze gratuluje!
Po drugie ropa w bliznie nie jest normalnym zjawiskiem, masz kontakt z polozna albo lekarzem? Ja bym zadzwonila, a sama wprowadzila zmiany tak jak pisza dziewczyny, sama woda do mycia albo jakis srodek delikatny, wietrzenie octanisept.
Karolina podziwiam, ze zostajesz juz sama z cala trojką, ja sie boje tych chwil bardzo, a wiem juz, ze czeka mnie mnóstwo wyjazdkw meza.
Bony dostalam te leki, jest lepiej, ale kaszel to jakis morderca. Do tego mlody chyba schodzi nisko, bo biodra mnke bolą, gmera gdzies nisko, nie wiem czy spojenie mnie nie boli...o rany, jeszcze tydzien... -
krolik wrote:Na hemoroidy nasiadowki z kory dębu też dobre ponoć i po porodzie sn na krocze też. Zaopatrzyłam się w nią i w sumie jak mi jeden wyskoczył to przecierałam go wacikiem, a potem procto gyvenol i przeszło. Teraz na pewno z tym wrócę po porodzie więc spróbuję nasiadowek.
Maglen nie siedź za dużo, oszczędzaj się bardziej! Po sn jak i cc nie można przeciążać mdm, połóg jest bardzo istotny w regeneracji. Wydaje nam się, że dużo możemy, a wszystko ma wpływ na późniejsze funkcjonowanie naszych mięśni dna miednicy. Sama po pierwszym porodzie za bardzo chciałam wszystko robić, dźwigać zakupy, sprzątać, bo ogólnie nic mi nie było, ale wiem, że bardzo sobie szkodziłam. Teraz absoltune minimum, żadnego prania nie będę dźwigać, stać, siadać za długo. Trzeba o siebie zadbać!
Dziś leżę i odpoczywam bo i tak muszę na 15 na uczelnie skoczyć egzamin testowy napisać więc to będzie spory wysiłek. Wczoraj robiliśmy próbę z butelka czy mały chwyci i ciężko było ale w końcu wypił 20 ml. A za chwilę poprawił piersia😅 może dziś jakoś dadzą radę. Nie będzie mnie max 2 godziny to koze się uda że pośpi akurat wtedy. Ale już mam stresa 😉 -
Nawet mi nie mówcie o praniu bo zwariuje 😆🤯 Dziewczyny pamiętacie o ćwiczeniach mięśni dna miednicy? Ja nie bardzo, chyba pora je wdrożyć.
Mag_len a jaką macie butelkę? Ja tez będę chciała za jakiś czas podać żeby małego przyzwyczajać ale nie bardzo wiem jaka najlepsza żeby nie zaburzać kp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 12:48
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
nick nieaktualnySpakowana! Brawo ja, dobrze ze sie wyrobilam przed porodem bo mowie to chyba od 2 miesiecy....
Aagaa zastanawiam sie co wzielas albo inaczej czego ja zapomnialam, bo zmiescilabym sie spokojnke w kabinowke, ale zeby sie nie szarpac to mlodego w taka mala 20l pakuje.
Ps. Dziewczyny juz po, czego Wam w szpitalu braklo w torbie a co zdecydowanie sie nie przydalo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 15:58