X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany Karolcia, nie wiedzialam, że ma dzidziut od razu taką etykietę....

Zastanawiam sie czy mowic cos w szpitalu...

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka jestem trochę o to wkurzona bo dosłownie na czerwono wszedzie covid..ale przecież to ja miałam a nie on. Moim zdaniem jakbyś trafiła do szpitala teraz w trakcie choroby to lepiej powiedzieć ze wzgledu na inne kobiety ale jeśli będziesz już zdrowa,to bym nie mówiła.

Robin u nas kolki równo po 3 tygodniu. Zaczynają się koło 18 do 22-23 więc teraz przed jedzeniem około 17-18 podaje Lefax i jak widzę że koło 21 na nowo się zaczyna to podaje jeszcze jedną dawkę,ale przewaznie wystarczy jedna. Podkurczam mu też nóżki i jak go boli to kłade na piersiach z nóżkami podkurczonymi.

Nynka lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin27 u nas też powoli mały zaczyna się prężyć i płakać. Tak jak pisze Karolcia-kładź go na swojej klatce piersiowej i odpoczywaj z nim.u nas podkurczanie nóżek daje efekt. I podajemy biogaje.
    Co do położnej to jeśli jest na NFZ to ma obowiązek odbycia wszystkich wizyt. Bo na pewno rozpisze sobie wszystkie i NFZ jej zapłaci. A nie uzupełnia Ci wizyt w książeczce zdrowia? Bo u nas co wizytę położna wypełnia.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie położna była 2x za każdym razem wpis do książeczki, ma zadzwonić za tydz na rozmowę jeżeli mnie coś niepokoi to przyjedzie a jeżeli nie mam takiej potrzeby to tylko rozmowa przez tel .

Dziewczyny jak te kolki się objawiają? bo powiem szczerze że mój syn miał kolki i płakał pół nocy tylko na rękach się uspokajał. Natomiast teraz Aniela czasem się pręży, robi się czerwona, ogólnie wygląda tak jakby chciała coś z siebie wycisnąć a nie może ale nie placze przy tym , więc sama nie wiem czy to jest to czy nie. Dodam jeszcze że jest głównie na mm, położna mówiła że przy takim karmieniu może być nawet tylko jedna kupka dziennie( u nas jest więcej zazwyczaj niż 1)
    Sama już nie wiem czy podawać sabsimplex na kolki czy bio-gaja wystarczy ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2022, 22:23

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla nowych mam i naszej Babci:)
    Co do covid ja bym się nie burzyła na tą ,, łatkę,, jeśli wiąże się to z większą uwagą i badaniami dziecka przez lekarzy. Do końca nie wiadomo jak covid mamy wpływa na dziecko bo to stosunkowo nowa choroba jeszcze. są badania że może powodować różne zaburzenia więc ja bym się cieszyła że mają to na uwadze i pod kontrolą może i na późniejszym etapie życia.
    U mnie była wczoraj lekarka taka naprawdę fajna i taka nowoczesna że tak powiem. Wezwałam ja prywatnie bo mała mi coś zakaszlala po jedzeniu że dwa razy i trochę mnie to zaniepokoilo. Ale osłuchowo ok wszystko i w ogóle. Ale zwróciła mi uwagę na to że jakby mala się zachlysnela (chodzi o takie porządne zachłyśnięcie że nie oddycha dziecko przez chwilę a nie takie lekkie zakrztuszenie podczas jedzenia że tam troszkę odkaszlnie co się pewnie zdarza większości dzieci) i potem coś zakaszlala to trzeba iść na RTG płuc nawet jak osłuchowo czysto u takiego noworodka.
    Gadałam z nią też na temat kolek. U nas narazie nie ma - tzn marudzi pręży się itd zwłaszcza w nocy ale to zwykła niedojrzałość układu pokarmowego. Niema tego płaczu codziennie czy tez prawie codziennie po kilka h. Mówiła że te farmakologiczne sposoby typu Espumisan i pochodne delicol itd nie mają danych badań udowodnionych na skuteczność ale niektórym pomagają nawet jako taki efekt placebo.ze Espumisan można trochę wcześniej niz ten 28 dzień życia ale ze szczytu kolek jest jescze pozniej to bez potrzeby by nie podawać. I że biogaja ma udowodnione działanie ale tez żeby podawać jak już jest potrzeba a nie profilaktycznie bo wtedy efekt będzie lepszy. A tak to masaże brzucha zgodnie ze wskazówkami zegara podkurczanie nożek termofor kołysanie na piłce przyciemniony pokój jakiś lekki cichy szum choć tu zdania są podzielone.
    Położna też mam fajną na szczęście wzięłam z mojej przychodni (zmieniałam bo w ciąży chodziłam do takiej dużej szkoły rodzenia i stamtąd miałam ale tam potem długo się czeka na patronaz) i nie żałuję. Bardzo miła kobieta zawsze pod telefonem. Jak coś mi się zaczęło dziać z pępkiem (tzn tak mi się wydawało ale ok było wszytsko) to przyszła w ciągu pół h sprawdzić bo mieszka na moim osiedlu. Wizyty są osobiste 4 a dwie teleporady wymienne na osobiste jak będę chciała.

Babcia, Lilka94 lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 04:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na kolki i płacz tez polecam bujanie na piłce do ćwiczeń, nam to ratowało życie przy córce jak płakała po kilka h i już niewiadomo było co robić..

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • krolik Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa jak u Was?

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam cały czas od wczoraj na założenie balonika, także bez zmian :( mają to zrobić dzisiaj ale wiecie jak to jest w szpitalach

Aaggaa02
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp ostrzegam przed spaniem na brzuchu! Ja dzisiaj obudziłam się z zapaleniem, bardzo boli, jestem trochę rozbita, miałam 37 stopni. Mam nadzieję, że jakoś to rozgonię domowymi sposobami :/

FNh9p2.png

Wysłany: 15 stycznia 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi no w sumie racja, o tym nie pomyślałam.

Audreyyy ja spie na boku,ale od dwóch dni mój prawy cyc oszalał i produkuje mleka jak dla bliźniaków..po dłuższej chwili jest skała a ja nie chce odciagać bez potrzeby bo więcej będzie produkował. Jak karmie lewą piersią to z prawego sika tak że pielucha mokra,teraz już podkladam butelke bo potrafi samoistnie wylecieć 80ml.

Wysłany: 15 stycznia 2022, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek dlugo się nie odzywa ?

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Sovi no w sumie racja, o tym nie pomyślałam.

Audreyyy ja spie na boku,ale od dwóch dni mój prawy cyc oszalał i produkuje mleka jak dla bliźniaków..po dłuższej chwili jest skała a ja nie chce odciagać bez potrzeby bo więcej będzie produkował. Jak karmie lewą piersią to z prawego sika tak że pielucha mokra,teraz już podkladam butelke bo potrafi samoistnie wylecieć 80ml.
    U mnie wyciek to normalka, bez wkładek nie mogę funkcjonować.

FNh9p2.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jak spałam na brzuchu obudziłam się z mokrymi plamami na przescieradle😅🙈

• ŻonaMarynarza Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba najdłużej będę się "turlać" z brzuchem bo wszystko ucichło, żadnego bólu, skurczu, spięcia😕

🩵🤴
    22.01.2022🤴Ksawery 3330g 54cm 16:20
    31.08.2019👸Zuzanna 3305g 55cm 18:25
    10.09.2016💒
    17.03.2008💞

preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2022, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZonaMarynarza, a ja z Tobą mimo, że co chwile coś się spina boli, skurcze się pojawiają, ale nic się z tego nie rozkręca 😅

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po baloniku, nic przyjemnego, musiałam dostać czopki rozkurczowe żeby trochę przespać noc.
    Ale niestety u mnie nei ma za dużego postępu, rozwarcie 1 cm. Mam pancerna szyjkę więc nie biorę mnie na oksytocyny bo to mogłyby być piłowanie na sile.
    Mam czekać do jutra może po wyjęciu hormony same zaczną działac ale jeśli nic się nie zmieni to prawdopodobnie cc.

Jestem już tak tym zmęczona, opadam z sił z coraz bardziej. Ten pobyt w szpitalu mnie rozwala :(

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa współczuję, tylko się omeczysz dużo :( może spróbuj masować sutki teraz. Mi się zaczynały jakieś spięcia brzucha mocniejsze. 2 min jeden sutek i zmiana, wyciągać palcami i tak przez ok 20 min. Z przerwami 2 min. Ja aż tak długo nie masowlam, bo mi się nie chciało, ale za przykładem Eszanki jak zaczynam coś odczuwać to lecę do łazienki masować 😅 dzisiaj już zaliczyłam schodów dużo. Z desperacji po klatce chodziłam góra i dół, bo na zewnątrz zaczęło to dziwnie wyglądać 😅 coś zabolało, ale dalej cisza. Ja wiem, że ona jak będzie chciała to sama wyjdzie i nic nie pomoże. Ze starsza mi to nie przeszkadzało, że się położę wcześniej do szpitala i tam będę czekać ewentualnie indukcja, ale teraz w dobie covida i wizji że przyjadę bez akcji, wyjdzie test pozytywny to zaraz na zakazny do innego miasta albo rozłąka dłuższą z córką, męka przy indukcji. Eh...

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie robią testów.
    Zgadzam się z tym bo przecież możesz przyjechać negatywna, w szpitalu się zarazić, albo przed szpitalem a okaże się dopiero w szpitalu, nigdy nie wiadomo.
    Musieliby te testy robić częściej.

U Mnie jakieś skurcze zaczynają się pojawiać, krwawienia więc może coś się zadzieje. Ale sama w to wątpię.

Nie ma siły już za dużo chodzić. Jestem na maxa zmaczona

Aaggaa02
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagaa wspolczuje, mam nadzieje, ze cos Ci sie ruszy. A mąż przyjezdzac moze?

Pocieszylas że nie robią testów.

‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ