X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam o myjni. Ale musiałabym pół miasta iść z mokrym pustym wózkiem albo włożyć taki mokry do bagażnika i mieć mookro. A psa wozimy w bagazniku

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Też myślałam o myjni. Ale musiałabym pół miasta iść z mokrym pustym wózkiem albo włożyć taki mokry do bagażnika i mieć mookro. A psa wozimy w bagazniku
    Zawsze można jakąś folię włożyć do bagażnika i na to wózek:)

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie pomyślałabym, że wózek można umyć na myjni 😃 a trzeba o tym pomyśleć, bo nasze dzieci urodzą się w styczniu. Zastanawiam się jak łatwo dbać na bieżąco o wózek przy spacerach po śniegu/błocie/ciapie 🤔 starczy przecieranie szmatką po każdym spacerze?

Co do pępka, ja mam na maksa wklęsły. Nie spodziewałam się, że będzie wypukły, nie wyobrażam sobie tego 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 15:28

age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoleczka, trzymam za Was kciuki. Ciąża z problemami to wielki stres, który przecież wcale nie jest w naszym stanie wskazany. Oby poniedziałek że przyniósł dobre wieści.

A ja leżę. Czytam, rozmyślam i nie wiem, co będzie. Jest wiele podobnych sytuacji do mojej zakończonych szczęśliwie, są też niestety porody przedwczesne. Staram się myśleć pozytywnie, ale różnie to wychodzi.. A już mistrzostwem jest to, że zasłabłam leżąc w łóżku. Może dlatego, że na plecach z poduszką pod tyłkiem, żeby odciążyć grawitacyjnie szyjkę. Zrobiło mi się gorąco, oblał mnie pot, mroczki przed oczyma. Chwilę polezalam na lewym boku i mi przeszło. Tato mierzył mi ciśnienie i wyszło 80/59. Potem się poprawiło. Generalnie nieźle jest...

Olciax lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa, ja mam nowego lidlomixa (smart) i ogólnie ok, ale nie ma miłości między nami :) ale ja zawsze byłam niekuchenna :D używam głównie do zup i nalesnikow, klusek i do gotowania na parze. Sam sprzęt wydaje się spoko, ale niestety apka kuleje, wyszukiwanie przepisów jest słabe max. Czesto szukam w necie przepisów na TM i robie wg tego, bo niestety mało jest w lidlomixie przepisów zwyczajnych dań. Na szczescie baza caly czas sie rozwija

• Olciax Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Karoleczka, trzymam za Was kciuki. Ciąża z problemami to wielki stres, który przecież wcale nie jest w naszym stanie wskazany. Oby poniedziałek że przyniósł dobre wieści.

A ja leżę. Czytam, rozmyślam i nie wiem, co będzie. Jest wiele podobnych sytuacji do mojej zakończonych szczęśliwie, są też niestety porody przedwczesne. Staram się myśleć pozytywnie, ale różnie to wychodzi.. A już mistrzostwem jest to, że zasłabłam leżąc w łóżku. Może dlatego, że na plecach z poduszką pod tyłkiem, żeby odciążyć grawitacyjnie szyjkę. Zrobiło mi się gorąco, oblał mnie pot, mroczki przed oczyma. Chwilę polezalam na lewym boku i mi przeszło. Tato mierzył mi ciśnienie i wyszło 80/59. Potem się poprawiło. Generalnie nieźle jest...

Słońce ciężko Ci powiedzieć cokolwiek mądrego i sensownego… stres na pewno odbija się na Tobie negatywnie, ale niestety nie mam magicznego sposobu żebyś się nie stresowała. Ja po Twojej historii również przekopałam fora internetowe i jest mnóstwo pozytywnych świadectw np. „Z tymi szyjkami to różnie bywa, moja się skróciła do 0,5 cm prawie 2 m-ce temu. Jak wyszło to na badaniu to zaczęłam brać fenoterol i musiłam leżeć i w ten sposób dotarłam prawie do 38 tyg, więc głowa do góry !!! Leż i wypoczywaj i powinno być OK.”
    Może takie dobre przykłady podtrzymają Cię na duchu…

Żurawinka lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Nawet nie pomyślałabym, że wózek można umyć na myjni 😃 a trzeba o tym pomyśleć, bo nasze dzieci urodzą się w styczniu. Zastanawiam się jak łatwo dbać na bieżąco o wózek przy spacerach po śniegu/błocie/ciapie 🤔 starczy przecieranie szmatką po każdym spacerze?

Co do pępka, ja mam na maksa wklęsły. Nie spodziewałam się, że będzie wypukły, nie wyobrażam sobie tego 🙈

Jesli chodzi o wozek to zima czekałam zazwyczaj az błotko wyschnie i potem najpierw zmiotką a potem na mokro czyscilam, plus mialam specjalne miejsce w domu gdzie parkowalam. Dopoki dzidziol nie łazi po podlodze to nie ma takiego problemu, ale na szczescie jak bedziemy miec raczkujace bobasy to juz bedzie cieplo i sucho :)

Ja mam wystajacy pepek, nie przeszkadza mi, ale jest smieszny :)

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Malinowa, ja mam nowego lidlomixa (smart) i ogólnie ok, ale nie ma miłości między nami :) ale ja zawsze byłam niekuchenna :D używam głównie do zup i nalesnikow, klusek i do gotowania na parze. Sam sprzęt wydaje się spoko, ale niestety apka kuleje, wyszukiwanie przepisów jest słabe max. Czesto szukam w necie przepisów na TM i robie wg tego, bo niestety mało jest w lidlomixie przepisów zwyczajnych dań. Na szczescie baza caly czas sie rozwija

No właśnie tak czytam,że baza jest dużo uboższa,ale ciągle w rozwoju. A powiedz mi jak masz przepis z TM to wprowadzasz do apki i potem bez problemu działa?

Żurawinka przytulam :( trzeba myśleć pozytywnie, żeby dzidziuś jak najdłużej w brzuszku siedział ✊

Nyashka właśnie można szczotką przelecieć,a później na mokro jeszcze jakąś szmatką, nam sól sypana na chodniki trochę poniszczyła :/

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przeglądam wózki ale narazie tylko przeglądam myślę że w na początku grudnia kupimy bo ani nie mamy upatrzonego nic konkretnego i patrząc po cenach używanych to nie ma aż tak wielkiej różnicy co nowe oczywiście można upolowac okazję ale to musi się trafić więc decyzję co do wózka zostawiam na grudzień.
    Nad fotelikiem też jeszcze konkretnie nie myślałam nie wiem wydaje mi się to tak odległe w czasie narazie że zamawiam ubranka otulacze dwa śpiworki zamówiłam i narazie tyle pod koniec września może zacznę bardziej kompletować wszystko. Ja poprostu chyba z tyłu głowy dalej nie mogę uwierzyć że się udało i że się uda noi się poprostu boję

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Nie ma takiej konieczności ale dziękuję 😊 Wiem o co chodzi. Poszukam jeszcze czegoś co sprawdzi się i tu i tu a jak nie znajdę to kupie dwa różne 😊
    Ja kupiłam dwa różne ale ostatecznie oba kupiłam w stanie idealnym na Vinted a wyszłam i tak lepiej cenowo niż kupując np jeden nowy!
    Na Vinted można te otulacze do fotelika już za pare zł kupić zależy tylko co ci się spodoba

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    No właśnie tak czytam,że baza jest dużo uboższa,ale ciągle w rozwoju. A powiedz mi jak masz przepis z TM to wprowadzasz do apki i potem bez problemu działa?

Niestety tak dobrze nie jest, kazdy krok trzeba samemu ustawiac. No ale nie jest to jakos mega meczace :)

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Hej. Co do pempka mi już od dluzszego czasu wystaje. Ale Ja nie mam dziurki w pempku tylko taki " cypek".
    Ja wózek mam po pierwszym. Właśnie wczoraj Go prałam i czyściłam. Póki ładna pogoda żeby wysechł na spokojnie.
    Dziewczyny jak wasze samopoczucie. U mnie było już ok. Ale od kilku dni mam znow spadek mocy. Tylko bym leżała, spała i jadła.( Z tym ostatnim musze sie pilnować ta nieszczęsna cukrzyca). Już zajadalam głód samą wasą albo herbata gorzka żeby zapełnić żołądek. Ciagle mi sie chce jeść
    Ana z tym ciągłym jedzeniem mam tak samo. Nagle na wadze +5 dzisiaj diabetolog powiedział, cukry super ale kazał obciąć żarcie 🙈🙈🙈🙈 i z tym mi źle.
    Ogólnie czuje się bardzo dobrze ale leniwa jestem to fakt 😁 ale ja taka z natury tez jestem, ciąża to potęguje po prostu haha

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie u mnie na wizycie ginekologicznej dzisiaj na NFZ spoko, aż się zdziwiłam bo pomierzył małego haha i wazy wg jego pomiarów 380g.
    Dał mi skierowanie na powtórny wymaz z pochwy na bakterie i grzyby będę robiła we wtorek akurat tydzień minie od zakończenia antybiotykoterapii.
    Ale typek nie dał mi skierowania na badania krwi i moczu 🙄🙄 stwierdził, ze nie trzeba. I jutro muszę zadzwonić do rodzinnej się umówić bo misze mieć świeże na 14 września do mojego doktorka prowadzącego a nie chce płacić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 17:30

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa chmurka, jakby co lidlomix w PL tez bedzie od 5.09 za 2199 zl

• karoleczka Przyjaciółka

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serdecznie dziękuję Wam za wyrazy wsparcia. USG u dr Nocuń uwidoczniło ciało modzelowate i jamę przegrody przezroczystej. Komory co prawda powiększone, ale w normie. W trakcie badania do gabinetu wszedł dr Wiecheć i pwoiedzial, że piękna główka, nie ma się do czego przyczepić, a normy u chłopców sięgają do 11-12mm, więc jest wszystko jak należy. Czujemy z mężem niesamowitą radość i ulgę. Mały troszkę za mało waży, ale mam się tym nie przejmować. Jesteśmy w 21+4 i ma 390g. Termin porodu z 9 stycznia wskoczył na 17 stycznia, ale powiedziano mi, że mam trzymać się daty z I prenatalnego. Dziękuję Wam raz jeszcze. :)

Angela1108, South, Żurawinka, Nyashka, hakorośl, Żelka1990, Olciax, espoir, Malamii26, Słonecznik90, wichrowe_wzgórza, malinowa_chmurka, Marcysia1990 lubią tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoleczka, super wieści, cieszę się z Wami :)

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoleczka to kamień z serca super wieści

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoleczka, cieszę sie, że wszystko jest ok ❤️

Żelka, u mnie +3.5 kg 🙈 nie potrafię nie żreć, bo jestem głodna i mam różne zachcianki. Ginekolog mówił mi, że niby to jest jeszcze ok.
    Daj znać jak dostaniesz wynik posiewu. Trzymam kciuki, żeby było czysto 🤞

age.png
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoleczka wrote:
    Serdecznie dziękuję Wam za wyrazy wsparcia. USG u dr Nocuń uwidoczniło ciało modzelowate i jamę przegrody przezroczystej. Komory co prawda powiększone, ale w normie. W trakcie badania do gabinetu wszedł dr Wiecheć i pwoiedzial, że piękna główka, nie ma się do czego przyczepić, a normy u chłopców sięgają do 11-12mm, więc jest wszystko jak należy. Czujemy z mężem niesamowitą radość i ulgę. Mały troszkę za mało waży, ale mam się tym nie przejmować. Jesteśmy w 21+4 i ma 390g. Termin porodu z 9 stycznia wskoczył na 17 stycznia, ale powiedziano mi, że mam trzymać się daty z I prenatalnego. Dziękuję Wam raz jeszcze. :)
    Super! Bardzo bardzo się cieszę, że tam trafiłaś i z wyników badania. Jak byłam u nich 16 sierpnia to dr Nocuń powiedziała, żeby w razie wątpliwości dzwonić do nich, pisać, cokolwiek, bo oni „nie badają klonów” i nie każdy ma te same wymiary, a oni zawsze coś wyjaśnią, żeby się nie martwić niepotrzebnie.

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    […]nie potrafię nie żreć, bo jestem głodna i mam różne zachcianki.

Podpisuję się pod tym w stu procentach. Ja mam jutro wizytę i trochę się boję co powie moja gin na ten nagły przyrost wagi🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 20:12

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ