X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka zdrówka!
    Ja o 12 zjem drugie śniadanko z córka pojadę do galerii bo muszę ogarnąć kilka rzeczy. O 15:00 mam szczepienie córki na grype. Dobrze, ze mam obiadek z wczoraj.
    W ogóle to jestem w szoku bo leżę sobie teraz a mały bije mnie pod lewym żebrem 😳

Patka123, South lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Żelka :*

Daj znać jak spisuje się ten żel do mycia.
    To już wysoko dzidziuś siedzi :D mojego dalej nisko czuje. Ale po paru dniach umiarkowanej ciszy znowu się rozszalał.

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka mój mały ułożył się ewidentnie głowa w dół albo jakoś po skosie, No ja mam pozycje pół leżąca teraz ale czuje dokładnie jak ładuje mi pod lewe żebro😳 aż napisałam do męża bo nie dowierzam. Jutro mam wizytę ciekawa jestem bardzo na ile go wymierzy.
    A wczoraj wieczorem smykał mnie po spojeniu łonowym brrr nie lubię tego uczucia akurat

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, ten żel co wkleiłaś jest bardzo fajny, ja go używam u córki, ale jest na nim napisane, że od 6 mca wiec zwróć uwage :) warto poczekac na promke, bo często jest :)

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Malinowa a w pierwszej ciąży jaka miałaś?

No właśnie nie pamiętam 🙈 na początku października mam kolejną wizytę i zobaczymy jak sytuacja wygląda.
    I krzywą będę musiała już zrobić na następną wizytę, ciekawe co wyjdzie 😱

A Mały ostatnio w poprzek leżał,teraz go czuję po prawej stronie,ostatnio też się przekręcał,bo tam na dole czułam taki nieprzyjemny ból 😅 robi sobie akrobacje 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 14:25

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚

Wysłany: 14 września 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka dużo zdrówka, oby szybko przeszło ✊

Patka123 lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa, z tą szyjką jest tak, że one mają różne długości, to indywidualna sprawa. Mi mówili, że za bezpieczną długość zakłada się 2,6cm. I pewnie jakby jakaś dziewczyna od początku ciąży taką miała, to nikt by się nie martwił. Najgorzej jak zaobserwuje się skracanie. Także która nie miała mierzonej, niech na że dwóch kolejnych wizytach każe sobie sprawdzić. Sam jednorazowy pomiar nic nie mówi. Ale 3 cm to norma.

Wysłany: 14 września 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Malinowa, z tą szyjką jest tak, że one mają różne długości, to indywidualna sprawa. Mi mówili, że za bezpieczną długość zakłada się 2,6cm. I pewnie jakby jakaś dziewczyna od początku ciąży taką miała, to nikt by się nie martwił. Najgorzej jak zaobserwuje się skracanie. Także która nie miała mierzonej, niech na że dwóch kolejnych wizytach każe sobie sprawdzić. Sam jednorazowy pomiar nic nie mówi. Ale 3 cm to norma.

Dokładnie. Na następnej wizycie na pewno będzie sprawdzana i zobaczymy czy nie ma tendencji spadkowej,mam nadzieję,że nie 🙏

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, ktoś wcześniej wspomniał o tym, żeby dołączyć do rosnę w rossmanie. Wczoraj w apce poklikalam i polecam bo są lepsze ceny i info o wyprawce pielęgnacyjnej dla nas i maluszka 😊

Ja dzisiaj mam pracowity dzień, poprasowane firany, pomyte okna, ale czuję że już kondycja nie ta 🤣 czuję się jakbym się przebiegła a nic takiego nie zrobiłam 😁

Ja maluszka czuję na razie tylko w podbrzuszu, ale nie wiem gdzie ma główkę a gdzie resztę, jeszcze tego nie rozróżniam. Czasami jak długo siedzę to mam wrażenie że on się jakos przekręca bo robi mi się twarda wypustka na brzuchu i dotykiem jakoś go odkręcam 🙈 momentami taki ból że nie mogę się wyprostować. Na szczęście trwa to chwilkę. Czytałam że w takiej sytuacji dobrze jest uklęknąć na kolanach i się pochylić żeby brzuch zwisał a dziecko mogło się swobodnie ułożyć. 😊

Na szkole rodzenia na razie tak bardzo ogólnie wspomniana była kąpiel i tam położna mówiła, żeby nie przesadzać z kosmetykami do kąpieli i w ogóle z sama kąpielą noworodka bo woda tylko skórę wysusza i że raz na 2-3 dni jest wskazana kąpiel w wanience. Mówiła też żeby albo myć maluszka tylko woda i potem masować jakimś mleczkiem albo dać parę kropel płynu do wody i potem już nic. Oczywiście to też zależy od skóry dziecka. Jak jest gładka aksamitna to żeby nie przesadzać z kosmetykami a jak robi się sucha to wtedy natluszczac.
    Mi to się dzidziuś kojarzy z takim zapachem dziudziusia z tych wszystkich płynów, kremikow i przyznam że trochę zgłupiałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 14:49

age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Hej Dziewczyny, ktoś wcześniej wspomniał o tym, żeby dołączyć do rosnę w rossmanie. Wczoraj w apce poklikalam i polecam bo są lepsze ceny i info o wyprawce pielęgnacyjnej dla nas i maluszka 😊

Ja dzisiaj mam pracowity dzień, poprasowane firany, pomyte okna, ale czuję że już kondycja nie ta 🤣 czuję się jakbym się przebiegła a nic takiego nie zrobiłam 😁

Ja maluszka czuję na razie tylko w podbrzuszu, ale nie wiem gdzie ma główkę a gdzie resztę, jeszcze tego nie rozróżniam. Czasami jak długo siedzę to mam wrażenie że on się jakos przekręca bo robi mi się twarda wypustka na brzuchu i dotykiem jakoś go odkręcam 🙈 momentami taki ból że nie mogę się wyprostować. Na szczęście trwa to chwilkę. Czytałam że w takiej sytuacji dobrze jest uklęknąć na kolanach i się pochylić żeby brzuch zwisał a dziecko mogło się swobodnie ułożyć. 😊

Na szkole rodzenia na razie tak bardzo ogólnie wspomniana była kąpiel i tam położna mówiła, żeby nie przesadzać z kosmetykami do kąpieli i w ogóle z sama kąpielą noworodka bo woda tylko skórę wysusza i że raz na 2-3 dni jest wskazana kąpiel w wanience. Mówiła też żeby albo myć maluszka tylko woda i potem masować jakimś mleczkiem albo dać parę kropel płynu do wody i potem już nic. Oczywiście to też zależy od skóry dziecka. Jak jest gładka aksamitna to żeby nie przesadzać z kosmetykami a jak robi się sucha to wtedy natluszczac.
    Mi to się dzidziuś kojarzy z takim zapachem dziudziusia z tych wszystkich płynów, kremikow i przyznam że trochę zgłupiałam.

Co do kąpieli to jest mnóstwo szkół i chyba nie ma co oceniać, które są dobre a które złe, tylko wybrać tę, która nam się wydaje najbardziej racjonalna i ok.
    Obserwuje na insta laske, która jest dermatologiem i ma noworodka i mowiła, że ona go kąpie wodą i mydełkiem, bez żadnego nawilżenia bo skóra niemowlaka o ile nie ma AZS albo innych chorób nie potrzebuje dodatkowego natłuszczenia.
    Co więcej mówi, że myje go codziennie, bo w jej przekonaniu wynika to ze zwykłej higieny i jak dziecku się ulewa to lepiej po całym dniu (mimo bieżącej pielęgnacji) umyć ciałko z tych resztek kwasów, sików i kup.
    Moja przyjaciółka natomiast na szkole rodzenia miała polecane mycie dziecka w wodzie z kilkoma kropelkami olejku migdałowego (chyba) i już tak zostawiła - powiedziała, ze różne źródła różnie mówią i do niej to najbardziej przemówiło:) (Btw na szkole rodzenia mówili z tym olejkiem, polozna środowiskowa ze sama woda, a ta dermatolog że mydełko :D )

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wielu ludzi czy to szkoła rodzenia, czy znajome czy Polozna w domu później CDL, która tez jest Polozna każda swoją teorie kąpieli i pielęgnacji mi podała a ja po prostu zrobiłam po swojemu :)

Ja córkę nie kapalam przez tydzień odpadł pępek wykazaliśmy i od tamtej pory kąpiel codziennie. Córcia uwielbiała to i tak jej zostało. Co wieczór pływa w wannie.
    Kupiłam ten żel do kąpieli i kupiłam oliwkę z tej serii ale dostępność produktów w rossmannie a byłam w dwóch koło mnie pojadę do trzeciego jak mąż wróci - koszmar. Braki ogromne maja. Tych chusteczek wodnych z baby dream w ogóle nie ma mimo, ze są na promocji za dwie paczki 9,99 cena super ale mówią ze już dawno w dostawach nie przychodzą. Te z olejkami to Pani mówi ze jakby wycofane bo miesiąc ich nie było 😳
    Nie doczytałam ze od 6 Msc umyje córkę w tym zobaczę jak się sprawdza. Ja chyba jednak zostanę przy dermie 🙈poczekam tylko albo na jakieś rabaty od influ na te firmę albo promke w rossku.
    I tak jak się przeniosę do DE będę kupowała w Dm bo kocham te drogerie a ich seria dla dzieci pielęgnacyjna jest super tania i ma genialne składy. A na początek derma ma jednak najprostsze składy a mi głównie o to chodzi, by tez nic nie było perfumowane bo to najczęściej podrażnia skore. Oliwkę muszę kupić bo ja masuje dzieciątko kropelka dosłownie po kąpieli a bez oliwki to nie masaż.

W ogóle jestem w szoku jak pampersy podrożały. Patrzę w rossmannie na 0 pampers baby care a tam cena 25,45 😳😳 miesiąc temu patrzyłam w Auchan były za około 14 zeta. Idę do Auchan mówię kupie a tam cena 19,99. Tez podrożały. Byłam w biedronce i jest akurat promocja na dada pure care ta biała seria wzięłam 1 zapłaciłam 12.99.

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, czyli tak jak piszecie, trzeba sobie wypracować swoj sposób na wszystko. Czytałam dużo o tym że dzieciaczki lubią dotyk i masazyk po kąpaniu i nie wyobrażam sobie tego robić na sucho więc u nas na pewno będzie jakaś pielęgnacja po kąpieli.

A z tymi cenami to dramat, ja myślę że to już tylko będzie drożej. Nawet się zastanawiam czy już nie kupić takich rzeczy jak pampersy czy chusteczki, mają one dosyć długi termin. A zamawiacie takie rzeczy jak płyny do prania, kąpania, pampersy i w ogole do pielęgnacji na allegro? Widziałam 78szt pampers premium care za 45 zł więc cena dobra.
    Pytam bo obawiam się podróbek :/ ostatnio kupiłam zestaw wkładów airwick i pachną zupełnie inaczej niż te że sklepu i zdecydowanie krócej.

age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie może jakiś link lub artykuł jak te masaże można wykonywać?

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka masaż shantala wpisz sobie na YouTube ja z tego robiłam wybrałam filmik, który mi najbardziej pasował.
    Misze sobie to wszystko przypomnieć 🙈🙈

Marcysiu ja właśnie czekam na jakieś super promocje jeśli będą na Allegro to tam kupie. Ja tez nie mogę zrobić dużych zapasów bo mnie czeka wyprowadzka ja sama nie wiem kiedy koze się okazać ze już w lutym i ja wyjadę wiec nie mogę narobić zapasów by się zwinnie zabrać stad z tym majdlem całym

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Patka masaż shantala wpisz sobie na YouTube ja z tego robiłam wybrałam filmik, który mi najbardziej pasował.
    Misze sobie to wszystko przypomnieć 🙈🙈

Marcysiu ja właśnie czekam na jakieś super promocje jeśli będą na Allegro to tam kupie. Ja tez nie mogę zrobić dużych zapasów bo mnie czeka wyprowadzka ja sama nie wiem kiedy koze się okazać ze już w lutym i ja wyjadę wiec nie mogę narobić zapasów by się zwinnie zabrać stad z tym majdlem całym

Dzisiaj jeszcze patrzyłam na płyny do prania ja używałam Lovela i chyba zostanę przy nim bo cenowo wydaje mi się, ze tez wypadł dobrze.

age.png
    age.png
  • karmar Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia, dokładnie, trzeba sobie wypracować swój sposób, który będzie Tobie odpowiadał. Mi przy pierwszym dziecku wydawało się, że jest jakiś jeden jedyny właściwy sposób i jak nie zgadnę który to, to moje dziecko będzie źle zaopiekowane, zaniedbane i nieszczęśliwe. Nie muszę mówić, ile stresu mnie to kosztowało i różnych innych emocji. Dzisiaj już wiem, że jeden jedyny sposób nie istnieje. Każdemu odpowiada coś innego, ma inne sposoby i metody i dopóki dziecko jest kochane i zdrowe, to wszystko jest ok. Przy córce miałam więcej luzu i pewności siebie i też bardziej się cieszyłam tym wszystkim, co było wokół mnie i naszej relacji. Piękny czas przed nami wszystkimi. Ale szczególnie zazdroszczę tym z Was, które zostaną mamami po raz pierwszy. To jest całkowicie unikatowe przeżycie.

Żurawinka, Malamii26 lubią tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    A macie może jakiś link lub artykuł jak te masaże można wykonywać?

To nie musi być jakiś specjalny masaż. Tylko takie smarowanie i głaskania dziecka, dla niego to będzie po prostu masaż 😊

age.png
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    Co do kąpieli to jest mnóstwo szkół i chyba nie ma co oceniać, które są dobre a które złe, tylko wybrać tę, która nam się wydaje najbardziej racjonalna i ok.
    Obserwuje na insta laske, która jest dermatologiem i ma noworodka i mowiła, że ona go kąpie wodą i mydełkiem, bez żadnego nawilżenia bo skóra niemowlaka o ile nie ma AZS albo innych chorób nie potrzebuje dodatkowego natłuszczenia.
    Co więcej mówi, że myje go codziennie, bo w jej przekonaniu wynika to ze zwykłej higieny i jak dziecku się ulewa to lepiej po całym dniu (mimo bieżącej pielęgnacji) umyć ciałko z tych resztek kwasów, sików i kup.
    Moja przyjaciółka natomiast na szkole rodzenia miała polecane mycie dziecka w wodzie z kilkoma kropelkami olejku migdałowego (chyba) i już tak zostawiła - powiedziała, ze różne źródła różnie mówią i do niej to najbardziej przemówiło:) (Btw na szkole rodzenia mówili z tym olejkiem, polozna środowiskowa ze sama woda, a ta dermatolog że mydełko :D )
    Tez oglądałam dr Ninę i zgadzam się z tym codziennym myciem dla higieny i moim zdaniem reguluje to bardzo fajnie sen dziecka, zyskuje stały rytm. A już w czym myjemy to pewnie co komu pasuje i jego dziecku. Teraz jest moda na mycie co kilka dni i sama mam w rodzinie rodziców, którzy kąpią dzieci raz na tydzień od początku i mają problem, bo dzieciaki nienawidzą kąpieli, nie znają się na zegarku takie maluchy i nie mają tego sygnału, ze pora iść spać i mają problem z zaśnięciem przed północą, idąc dalej pojawiły się problemy- ostatnio dzwoniły panie ze żłobka do tych rodziców odnosnie starszej dziewczynki, ze znacznie odbiega higieną od pozostałych dzieci, jednakże oni trzymją się zdania, że położne w szpitalu mówiły, ze kąpiel raz w tygodniu wystarczy u małych dzieci. Ja tylko dodam, ze jak mój młodszy syn miał bóle brzuszka to kąpalam go czasami 2 razy dziennie, bo ta ciepła woda przynosiła mu ogromną ulgę i też polecam ten sposób.

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie dziwie, ze panie zadzwoniły 🙈 ja mam siostrzenice, która ma 6 lat wychowana w Niemczech i tam siostra robiła jak jej położne kazały i kapała raz w tygodniu. Młoda dalej się kapie raz w tygodniu a jest turbo „dzikim” dzieckiem wiec dla mnie wyglada po prostu jak nie domyte dziecko 🤷‍♀️

OlaOlaOla lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to w szkole rodzenia położna mówiła o myciu noworodka (generalnie o ten pierwszy miesiąc chodziło), że na początku można myć co 2-3 dni i będzie ok. A później już normalnie codziennie i żeby właśnie robić dziecku takie rytuały przed pójściem spać.
    Taki maluszek też się może spocić to dla mnie to oczywiste że wtedy wymaga on pełnej kąpieli.
    Jak przeczytałam Hakorośl Twój post to aż mnie zmroziło, powiem wam że to już jakieś niedbalstwo i lenistwo mycie dziecka raz na tydzień czy też stosowanie takiej praktyki u większych dzieci 😱 masakra.

Żelka no z tymi zapasami to też nie ma co szaleć. To co się sprawdzilo u pierwszego dziecka może się nie sprawdzic u drugiego. No i sam specyfik może też nie podpasowwc czy też uczulać i będzie wymagał zmiany. Koleżanki synek był bezproblemowy, a córka już musiała być chowana tylko na pampers premium care bo inne ja uczulaly

hakorośl, OlaOlaOla lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ