Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Marcysia1990 wrote:Mi moją gin mówiła że na krztusiec to żebym poszukała sobie gdzie jest szczepionka najtaniej i w 28 tygodniu poszła się zaszczepic. Więc chyba recepta nie jest potrzebna 🤔
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Żelka1990 wrote:Ale mi się wydaje, że on da na pewno Angeli to skierowanie. Może robi wszystko po minimum jak ten mój na NFZ, ale jednak krzywa cukrowa to takie minimum a Angela jeszcze ma troszkę czasu bo ma termin na końcówkę stycznia z tego co kojarzę01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Żelka1990 wrote:Marcysiu nie dam sobie ręki uciąć ale chyba wszystkie szczepionki są sprzedawane na receptę chyba ze szczepisz się w danym punkcie czy prywatnym gabinecie.
Hmm to muszę się dopytać w takim razie 🤔
A co do ruchów to ja ostatnio nakręciłam filmik jak mój maluszek kopie 😀 takie mini drganie się załapało. Ale czasami to skacze w tym brzuchu jakby był w parku trampolin 🤣❤️ -
Marcysia1990 wrote:Badanie krzywej cukrowej można zrobić sobie na własną rękę 😊
W ciąży mogą nie chcieć robić bez skiero, kiedyś musiałam po nie wrócić do domu ;]
Natomiast...są lekarze, którzy zgadzają się, żeby np. jeden dzień samodzielnie mierzyć poziom cukru w określonych sekwencjach i dzięki temu można krzywej uniknąć, jeśli się chce. Nie jest to złe ani niemożliwe. Ale jeśli chce się rodzić np. w domu narodzin (jak ja), to badanie trzeba mieć zrobione.
No i kwestia nie informowania pacjentki albo odmawiania skierowania na krzywą - tu bym faktycznie prosiła o odmowę na piśmie. Bo co innego, jeśli z jakichś powodów JA nie chcę tego robić i ustalam działanie z lekarzem, a co innego jak lekarz nie realizuje podstawowych zaleceń.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
bumbum wrote:Dzięki za linka, przeczytałam. Ja mam hemoglobine 11,2, więc niby w normie, ale obnizone krwinki czerwone RBC. Dostalam tardyferon 2x80mg. Mam nadzieję, że to nie za dużo. Zbadałam we wlasnym zakresie ferrytyne i żelazo i mam ferrytyne 52 a zelzo 128, więc nie tak zle. Na nastepnej wizycie zobacze czy trzeba bedzie kontynuowac
-
wichrowe_wzgórza wrote:W ciąży mogą nie chcieć robić bez skiero, kiedyś musiałam po nie wrócić do domu ;]
W mojej okolicy prywatnie bez niczego można umówić się na krzywą cukrową.
Tego badania nikt sobie nie robi bo ma ochotę napić się glukozy 🤷🏻♀️ więc dziwilby mnie fakt że ktoś może odmówić z powodu braku skierowania. Poza tym w tych tygodniach ciąży każdy powinien obligatoryjne zrobić badanie krzywej.
Ale pewności nie mam jak to zawsze wygląda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2022, 15:38
-
Marcysia1990 wrote:W mojej okolicy prywatnie bez niczego można umówić się na krzywą cukrową.
Tego badania nikt sobie nie robi bo ma ochotę napić się glukozy 🤷🏻♀️ więc dziwilby mnie fakt że ktoś może odmówić z powodu braku skierowania. Poza tym w tych tygodniach ciąży każdy powinien obligatoryjne zrobić badanie krzywej.
Ale pewności nie mam jak to zawsze wygląda.
Ja jak się umawiałam w enelmedzie to kazali się upewnić czy mam pieczątkę lekarza na skierowaniu. Powiedziałam, że sprawdzę a jak nie to najwyżej zapłacę, na co oni, że bez ważnego skierowania nie podadzą mi glukozy. Myśle, że to kwestia odpowiedzialności gdyby coś się stało:)
Aczkolwiek skoro u Ciebie można, to widocznie praktyki są różne:) -
Olciax ja USG będę miała w 31 tygodni, czyli podobnie jak dziewczyny.
Termin mam na 23-24.01 stycznia, czyli identycznie jak że Straszym,tylko wcześniej marzec i jak zawsze wszystko na samym końcu 😅 jak będziemy myśleć o trzecim to może trafimy na początek miesiąca 😆Olciax lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
malinowa_chmurka wrote:Olciax ja USG będę miała w 31 tygodni, czyli podobnie jak dziewczyny.
Termin mam na 23-24.01 stycznia, czyli identycznie jak że Straszym,tylko wcześniej marzec i jak zawsze wszystko na samym końcu 😅 jak będziemy myśleć o trzecim to może trafimy na początek miesiąca 😆
Dzięki za info opóźnię w takim razie tydzień
Hahah kochana, to chyba nie taka najgorsza sytuacja ja mam termin na 2 stycznia i dałabym wiele żeby to jednak była końcówka miesiąca, a nie ryzyko Bożego Narodzenia, Sylwestra i nowego roku gorsza data to chyba tylko wszystkich świętych -
A że stycznia to będą najstarsze w klasie ? Dobrze liczę bo zaczynają rocznikowo tak? Przynajmniej tak było u nas jak córka zaczynała szkołę01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ja nie chce w grudniu, nie cyce by mały był najmłodszy w przedszkolu i szkole. Wole żeby był najstarszy 😄
Mojego męża chrześnica jest z 17 grudnia poszła teraz do przedszkola i kuzynka męża ciagle słyszy od przedszkolanki, ze ona „jest opóźniona „ 🙈🙈🙈🙄. Dramat. Babka, pedagog a porównuje dziecko z końca roku do tego z początku roku. Ze źle trzyma nożyczki, że źle coś odgaduje… No ja mam córkę z początku roku i widzę jak ona jest rozwinięta w porównaniu do dzieci moich koleżanek np z listopada. No i one pójdą do jednej klasy i będą wymagać od nich tego samego😏 -
Dziewczyny!! Jeszcze dzisiaj i jutro jest promocja w Rossmannie na wiele rzeczy oznaczonych „CZUJESZ KLIMAT” na te produkty jest promocja -50% !! I No chusteczki waterwhipes wychodzą po 8 ziko😃😃😃 ja zaraz męża wyganiam w poszukiwaniach ostatnich sztuk bo w Krakowie takie pustki wg stanów w aplikacji. A jutro teściowa mi kupi w jej miejscowości bo tam w tej dziurze na full stany magazynowe 😃
-
Żelka1990 wrote:Dziewczyny!! Jeszcze dzisiaj i jutro jest promocja w Rossmannie na wiele rzeczy oznaczonych „CZUJESZ KLIMAT” na te produkty jest promocja -50% !! I No chusteczki waterwhipes wychodzą po 8 ziko😃😃😃 ja zaraz męża wyganiam w poszukiwaniach ostatnich sztuk bo w Krakowie takie pustki wg stanów w aplikacji. A jutro teściowa mi kupi w jej miejscowości bo tam w tej dziurze na full stany magazynowe 😃
Ja dorwałam dzisiaj w wawie 8 opakowań ale ogólnie też pustki, teraz pokazuje dostępność już tylko gdzieś na obrzeżach:)