X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi się wydaje, że on da na pewno Angeli to skierowanie. Może robi wszystko po minimum jak ten mój na NFZ, ale jednak krzywa cukrowa to takie minimum a Angela jeszcze ma troszkę czasu bo ma termin na końcówkę stycznia z tego co kojarzę

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Mi moją gin mówiła że na krztusiec to żebym poszukała sobie gdzie jest szczepionka najtaniej i w 28 tygodniu poszła się zaszczepic. Więc chyba recepta nie jest potrzebna 🤔
    Marcysiu nie dam sobie ręki uciąć ale chyba wszystkie szczepionki są sprzedawane na receptę chyba ze szczepisz się w danym punkcie czy prywatnym gabinecie.

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie krzywej cukrowej można zrobić sobie na własną rękę 😊

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Ale mi się wydaje, że on da na pewno Angeli to skierowanie. Może robi wszystko po minimum jak ten mój na NFZ, ale jednak krzywa cukrowa to takie minimum a Angela jeszcze ma troszkę czasu bo ma termin na końcówkę stycznia z tego co kojarzę
    Tak na końcówkę na 22.01 zobaczę w poniedziałek może da

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Marcysiu nie dam sobie ręki uciąć ale chyba wszystkie szczepionki są sprzedawane na receptę chyba ze szczepisz się w danym punkcie czy prywatnym gabinecie.

Hmm to muszę się dopytać w takim razie 🤔

A co do ruchów to ja ostatnio nakręciłam filmik jak mój maluszek kopie 😀 takie mini drganie się załapało. Ale czasami to skacze w tym brzuchu jakby był w parku trampolin 🤣❤️

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Badanie krzywej cukrowej można zrobić sobie na własną rękę 😊

W ciąży mogą nie chcieć robić bez skiero, kiedyś musiałam po nie wrócić do domu ;]

Natomiast...są lekarze, którzy zgadzają się, żeby np. jeden dzień samodzielnie mierzyć poziom cukru w określonych sekwencjach i dzięki temu można krzywej uniknąć, jeśli się chce. Nie jest to złe ani niemożliwe. Ale jeśli chce się rodzić np. w domu narodzin (jak ja), to badanie trzeba mieć zrobione.
    No i kwestia nie informowania pacjentki albo odmawiania skierowania na krzywą - tu bym faktycznie prosiła o odmowę na piśmie. Bo co innego, jeśli z jakichś powodów JA nie chcę tego robić i ustalam działanie z lekarzem, a co innego jak lekarz nie realizuje podstawowych zaleceń.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Dzięki za linka, przeczytałam. Ja mam hemoglobine 11,2, więc niby w normie, ale obnizone krwinki czerwone RBC. Dostalam tardyferon 2x80mg. Mam nadzieję, że to nie za dużo. Zbadałam we wlasnym zakresie ferrytyne i żelazo i mam ferrytyne 52 a zelzo 128, więc nie tak zle. Na nastepnej wizycie zobacze czy trzeba bedzie kontynuowac
    Ja mam ferrytyne 15 🙁 na razie biorę jedna tabletkę tardyferonu

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    W ciąży mogą nie chcieć robić bez skiero, kiedyś musiałam po nie wrócić do domu ;]

W mojej okolicy prywatnie bez niczego można umówić się na krzywą cukrową.
    Tego badania nikt sobie nie robi bo ma ochotę napić się glukozy 🤷🏻‍♀️ więc dziwilby mnie fakt że ktoś może odmówić z powodu braku skierowania. Poza tym w tych tygodniach ciąży każdy powinien obligatoryjne zrobić badanie krzywej.
    Ale pewności nie mam jak to zawsze wygląda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2022, 15:38

age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    W mojej okolicy prywatnie bez niczego można umówić się na krzywą cukrową.
    Tego badania nikt sobie nie robi bo ma ochotę napić się glukozy 🤷🏻‍♀️ więc dziwilby mnie fakt że ktoś może odmówić z powodu braku skierowania. Poza tym w tych tygodniach ciąży każdy powinien obligatoryjne zrobić badanie krzywej.
    Ale pewności nie mam jak to zawsze wygląda.

Ja jak się umawiałam w enelmedzie to kazali się upewnić czy mam pieczątkę lekarza na skierowaniu. Powiedziałam, że sprawdzę a jak nie to najwyżej zapłacę, na co oni, że bez ważnego skierowania nie podadzą mi glukozy. Myśle, że to kwestia odpowiedzialności gdyby coś się stało:)
    Aczkolwiek skoro u Ciebie można, to widocznie praktyki są różne:)

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax ja USG będę miała w 31 tygodni, czyli podobnie jak dziewczyny.
    Termin mam na 23-24.01 stycznia, czyli identycznie jak że Straszym,tylko wcześniej marzec i jak zawsze wszystko na samym końcu 😅 jak będziemy myśleć o trzecim to może trafimy na początek miesiąca 😆

Olciax lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Olciax ja USG będę miała w 31 tygodni, czyli podobnie jak dziewczyny.
    Termin mam na 23-24.01 stycznia, czyli identycznie jak że Straszym,tylko wcześniej marzec i jak zawsze wszystko na samym końcu 😅 jak będziemy myśleć o trzecim to może trafimy na początek miesiąca 😆

Dzięki za info <3 opóźnię w takim razie tydzień:)

Hahah kochana, to chyba nie taka najgorsza sytuacja :D ja mam termin na 2 stycznia i dałabym wiele żeby to jednak była końcówka miesiąca, a nie ryzyko Bożego Narodzenia, Sylwestra i nowego roku :D gorsza data to chyba tylko wszystkich świętych :D

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax ja bym chciała rodzic w nowy rok 😃😃😃😃😃😂

Olciax lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Olciax ja bym chciała rodzic w nowy rok 😃😃😃😃😃😂

Mi jako mi to w sumie obojętne kiedy, małej mi tylko szkoda, że kiedyś będzie mieć urodziny jak wszyscy na kacu albo świętują coś innego 😂

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja to widzę tak, ze wybija północ a młody świętuje z cała ekipa swoje urodziny 😃😃😃
    Wszyscy maja wolne a impreza wychodzi taniej hahahaha

Malamii26 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A że stycznia to będą najstarsze w klasie ? Dobrze liczę bo zaczynają rocznikowo tak? Przynajmniej tak było u nas jak córka zaczynała szkołę

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to byle po świętach i w jeszcze w tym roku...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wolę w styczniu rodzić, ale znając życie to będzie mi już tak ciężko na końcówce, że zmienie danie. Nie chciałabym rodzić w święta, bo pewnie na dyżurach jakieś młodziaki lekarze będą.

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chce w grudniu, nie cyce by mały był najmłodszy w przedszkolu i szkole. Wole żeby był najstarszy 😄
    Mojego męża chrześnica jest z 17 grudnia poszła teraz do przedszkola i kuzynka męża ciagle słyszy od przedszkolanki, ze ona „jest opóźniona „ 🙈🙈🙈🙄. Dramat. Babka, pedagog a porównuje dziecko z końca roku do tego z początku roku. Ze źle trzyma nożyczki, że źle coś odgaduje… No ja mam córkę z początku roku i widzę jak ona jest rozwinięta w porównaniu do dzieci moich koleżanek np z listopada. No i one pójdą do jednej klasy i będą wymagać od nich tego samego😏

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!! Jeszcze dzisiaj i jutro jest promocja w Rossmannie na wiele rzeczy oznaczonych „CZUJESZ KLIMAT” na te produkty jest promocja -50% !! I No chusteczki waterwhipes wychodzą po 8 ziko😃😃😃 ja zaraz męża wyganiam w poszukiwaniach ostatnich sztuk bo w Krakowie takie pustki wg stanów w aplikacji. A jutro teściowa mi kupi w jej miejscowości bo tam w tej dziurze na full stany magazynowe 😃

age.png
    age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Dziewczyny!! Jeszcze dzisiaj i jutro jest promocja w Rossmannie na wiele rzeczy oznaczonych „CZUJESZ KLIMAT” na te produkty jest promocja -50% !! I No chusteczki waterwhipes wychodzą po 8 ziko😃😃😃 ja zaraz męża wyganiam w poszukiwaniach ostatnich sztuk bo w Krakowie takie pustki wg stanów w aplikacji. A jutro teściowa mi kupi w jej miejscowości bo tam w tej dziurze na full stany magazynowe 😃

Ja dorwałam dzisiaj w wawie 8 opakowań :D ale ogólnie też pustki, teraz pokazuje dostępność już tylko gdzieś na obrzeżach:)

‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ