X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamii, malinowa_chmurka współczuje wam bardzo dziewczyny. Chorowanie to jest przerabana sprawa a w ciąży to już w ogóle 😞

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wczoraj coś bolało jakby w miednicy na wysokości kości ogonowej, taki ból jakby coś na nerw uciskalo, jak rwa kulszowa. Dzisiaj na razie jest lepiej. Ciekawe czy to mały gdzieś uciska czy co.

A co do łóżka to my właśnie wymieniliśmy materac na nowy, ten co mieliśmy był ok ale zrobił się taki średnio twardy i już teraz w ciąży ciężko mi się było czasami podnieść. Pomyślałam też że maluszek mógłby gdzieś na nas zjechać jakby leżał z nami w łóżku. Kupiliśmy teraz taki bardzo twardy i jest mega wygodny, myślę że jakby się koło mnie położył ktoś kto waży ponad 100kg to nie poczułabym tego 😀

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam poruszyć temat aktywności w ciąży. Mam jakiś przypływ mocy i tak myślę, że poszłabym na basen. Czy któraś z was chodzi obecnie w ciąży? 😊

Trochę jestem basenem przestraszona, wczoraj widziałam się z koleżanką i jej znajoma urodziła właśnie w 27tc maluszka 😔 generalnie ciąża była od początku zagrożona i musiała się oszczędzać. W każdym razie wdała jej się jakaś infekcja która rozpuściła pęcherz płodowy i nagle zaczęła rodzić , nie dało się tego zatrzymać. Maluszek na razie walczy o życie. Ja czekam na informacje jaka to dokładnie infekcja. Lekarze powiedzieli że najpewniej złapała ja właśnie w wodzie - basen lub morze. Ale przyznam że ta historia mnie zmroziła. Wydawać by się mogło że wejście do wody to takie nic a jednak nie 😔

age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Chciałam poruszyć temat aktywności w ciąży. Mam jakiś przypływ mocy i tak myślę, że poszłabym na basen. Czy któraś z was chodzi obecnie w ciąży? 😊

Trochę jestem basenem przestraszona, wczoraj widziałam się z koleżanką i jej znajoma urodziła właśnie w 27tc maluszka 😔 generalnie ciąża była od początku zagrożona i musiała się oszczędzać. W każdym razie wdała jej się jakaś infekcja która rozpuściła pęcherz płodowy i nagle zaczęła rodzić , nie dało się tego zatrzymać. Maluszek na razie walczy o życie. Ja czekam na informacje jaka to dokładnie infekcja. Lekarze powiedzieli że najpewniej złapała ja właśnie w wodzie - basen lub morze. Ale przyznam że ta historia mnie zmroziła. Wydawać by się mogło że wejście do wody to takie nic a jednak nie 😔

Ja chodzę na aqua aerobik. A w zasadzie chodziłam do ubiegłego tygodnia, zanim nie nasiliły mi się problemy z sercem i zaczęły te omdlenia :/ Lekarz pytał mnie czy miewam częste infekcje pochwy, jako że nie mam wcale powiedział, że nie ma przeciwwskazań dopóki dobrze się czuje. Profilaktycznie kupiłam lactovaginal i stosuje dopochwowo po basenie.

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysiu basen w ciąży to bardzo wskazana nawet aktywność. Moje aktywności to życie codzienne, spacery i sex 😃
    Ja jestem leniuchem totalnym basenów zwyczajnie nie lubię bo ja nawet pływać nie potrafię 😃😃

age.png
    age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na termach na urlopie i o dziwo...źle mi to robiło :/ Jak byłam zanurzona, to łapała mnie ta moja kolka jelitowa :/ Tak że cóż, nie mam ochoty na powtórkę :D

W ogóle jaja są, zrobiłam DLA FORMALNOŚCI grupę krwi wczoraj (bo trzeba mieć 2 oryginały) i znów mi wyszło inne Rh :D Znów mam dodatnie, hahah :D No cudownie...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a zastanawiałyście się bądź rozmawiałyście już ze swoimi lekarzami na temat terminu USG III trym?
    Mi lekarz powiedział żebym przyszła za 3 tygodnie to będzie ok 28+3. Zastanawiam się czy to nie za wcześnie i czy nie przesunąć tego na około tydzień później?

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamii26 wrote:
    Malinowa przybijam piątkę. Zatoki mi poszły na uszy byłam wczoraj u laryngologa dzięki Bogu zapalenia nie ma ale na wieczór zaczęła mnie boleć całą szczęka i zeby I oczywiście migrena. To jest straszne. W nocy dostałam do tego bólu przepony już miałam karetkę wzywać bo z bólu trzęsły mi się ręce nogi I poty mnie oblewały i nie mogłam znaleźć pozycji bo czy leżałam czy stałam przychodził bol strasznymi falami. Mąż pojechał w nocy do apteki i dostał jakiś lek jak go wzięłam to ustąpiło ale jak się przebudziłam w nocy z koszuli można było wodę odciskac. Na domiar wszystkiego babcia mi zmarła dziś pogrzeb i wizyta z Córeczka w Krakowie u kardiologa. Ja nie wiem kiedy przyjdzie chwilą zeby odpocząć.

Jeeej współczuję :( ja już lepiej spalam,ale teraz doszedł mi mokry kaszel, właśnie inhalacje robię 😷
    Dużo zdrówka!
    Bardzo mi przykro 😢

Wichrowe no to krzywa idealna 😊
    Ja idę za tydzień, będę w trakcie 24 tygodnia,23 skończony

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    Dziewczyny, a zastanawiałyście się bądź rozmawiałyście już ze swoimi lekarzami na temat terminu USG III trym?
    Mi lekarz powiedział żebym przyszła za 3 tygodnie to będzie ok 28+3. Zastanawiam się czy to nie za wcześnie i czy nie przesunąć tego na około tydzień później?

Ja już mam rozpisane wszystkie wizyty do końca ciąży, zaraz sprawdzę, w którym tygodniu wypada mi to III trymestru

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prenatalne llltrymestu się nie umawiałam jeszcze bo mój lekarz jest trochę dziwny pod tym kątem i zawsze umawia mnie tak jak już kończą się widełki kiedy można je robić więc mam jeszcze dużo czasu. Teraz w poniedziałek mam wizytę ciekawe czy da mi skierowane na tą krzywą wogule

Olciax lubi tę wiadomość

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Ja już mam rozpisane wszystkie wizyty do końca ciąży, zaraz sprawdzę, w którym tygodniu wypada mi to III trymestru

super, dziękuję:)

• Olciax Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Na prenatalne llltrymestu się nie umawiałam jeszcze bo mój lekarz jest trochę dziwny pod tym kątem i zawsze umawia mnie tak jak już kończą się widełki kiedy można je robić więc mam jeszcze dużo czasu. Teraz w poniedziałek mam wizytę ciekawe czy da mi skierowane na tą krzywą wogule

Kochana wydaje mi się, że jest to badanie obowiązkowe w ciąży. Nie daj się zbyć w razie czego, bo cukrzyca ciążowa to dość poważna sprawa i trzeba być pod specjalną opieką:) Oczywiście nie chce Cię straszyć, bo jest to tez dość powszechne i to żaden dramat, ale w razie czego trzeba po prostu wiedzieć i działać.

Żelka1990 lubi tę wiadomość

• Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Marcysiu basen w ciąży to bardzo wskazana nawet aktywność. Moje aktywności to życie codzienne, spacery i sex 😃
    Ja jestem leniuchem totalnym basenów zwyczajnie nie lubię bo ja nawet pływać nie potrafię 😃😃

No właśnie wiem, że ten basen jest tak polecany ale trochę zjezyla mnie ta wiadomość wczoraj. Może po prostu w jej przypadku nastąpiła jakaś kumulacja. Co do globulek to jak lecieliśmy do Turcji to mi gin właśnie mówił żeby profilaktycznie brać lactovaginal. Chyba się skusze na ten basen, mam jakiś taki stan że chciałabym coś porobić jeszcze póki czas 🤣 i też bardzo chciałabym później z małym chodzić na basen ,żeby od małego oswoić go z wodą.

Co do krzywej cukrowej to ja idę na nią za tydzień , to będzie 27tc

Badania III trymestru robię w 30 tygodniu

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    W ogóle jaja są, zrobiłam DLA FORMALNOŚCI grupę krwi wczoraj (bo trzeba mieć 2 oryginały) i znów mi wyszło inne Rh :D Znów mam dodatnie, hahah :D No cudownie...

Faktycznie jaja 😀 ciekawe zjawisko. A oddawalas kiedyś krew jako honorowy dawca krwi? Mi to zawsze jak byk wychodzi grupa A minus 😁

age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do basenu to nie chodze bo mam daleko, w 1 ciazy chodzilam imbylo super, człowiek sie moze odciazyc plywając. Czesto slyszalam o lactovaginalu po basenie zapobiegawczo, w 1 ciazy noe stosowalam, ale jakbym miala teraz isc to bym zastosowala dla pewnosci.

Ja mam usg 3 trym 27.10 to bedzie 29+2. A widelki wg mojego gina to 28-32 tydzien.

Olciax lubi tę wiadomość

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    Ja mam umówiony od razu po połówkowych. I to będzie 31+4

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja byłam na termach na urlopie i o dziwo...źle mi to robiło :/ Jak byłam zanurzona, to łapała mnie ta moja kolka jelitowa :/ Tak że cóż, nie mam ochoty na powtórkę :D

To jest normalne. Dlatego w każdej ciąży trzeba powtarzać. Bo często zwłaszcza jeszcze kobieta miała - a mężczyzna + po urodzeniu dziecka z + ten odczyn się zmienia częściej niż w przeciwna stronę. Bo ja się dziwiłam dlaczego misz powtarzać skoro ja mam + a mąż tez ma +. Ale lekarz mi to tłumaczył ze grupa krwi mi się nie zmieni ale ten czynnik już może

age.png
    age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystkie usg robię w połowie, czyli tu jakoś w 30 tygodniu, tak samo jak w poprzednich ciązach.
    I trym w 12, II w 20 i 3 w 30 :)

Olciax lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    Kochana wydaje mi się, że jest to badanie obowiązkowe w ciąży. Nie daj się zbyć w razie czego, bo cukrzyca ciążowa to dość poważna sprawa i trzeba być pod specjalną opieką:) Oczywiście nie chce Cię straszyć, bo jest to tez dość powszechne i to żaden dramat, ale w razie czego trzeba po prostu wiedzieć i działać.
    Tak tak wiem ale mówię wam chodzenie na nfz czasami jest bardzo denerwojace i jakby nie to że No cały czas mamy remont żeby do stycznia skończyć i dużo nas to kosztuje finansowo to chodziłabym prywatnie ale ze w ciazy tych wizyt jest dość sporo to trochę szkoda mi kasy i tak to wyglada

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 września 2022, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny weszłam w kalendarz i tak sobie uzmysłowiłam, że został już tylko tydzień września. Cieszę cię ogromnie 😄 ten miesiąc zleciał mi meeeega szybko 🤞 oby tak samo szybko poleciał październik

age.png
    age.png
‹‹ 296 297 298 299 300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ