X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wiem,że to normy dla osoby dorosłej,nie ciężarnej,dla pewności zapytam gina o to,ale myślę,że powie,że jak najbardziej jest ok🤷‍♀️ co innego gdyby te 2 jednostki były ponad normę, wtedy z miejsca cukrzyca. Przed ciążą też miałam niższe cukry,a wynik po godzinie potrafił być niższy od tego na czczo 😳

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • South Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam sutków jakoś nie zamierzam hartować bo tez się naczytałam o tych skurczach macicy, wole dmuchać na zimne :) Mimbla, trzymam kciuki aby mała rosła jak na drożdżach :)

Ja rozkminiam sobie kiedy jeszcze odwiedzić rodziców, żeby bylo bezpiecznie. Chciałabym w ostatni tydzień października wtedy to będzie 28tydzien, ale 14.10 mam wizytę to się dowiem czy są jakieś przeciwskazania..

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Czytałam w necie odpowiedź jednej lekarki, odnośnie glukozy jeżeli jest niższa i takie odchylenie to nie odchylenie, gorzej w drugą stronę, jeśli wartość by była przekroczona 😜 i ona podawała, że 60-90 na czczo jest ok🤷‍♀️
    No właśnie problem w tym,że tak mnie zmulila ta glukoza,że nie mogę patrzeć na słodkie 🙈 za to ogórki kiszone i śledzie wchodzą jak złoto 😎😃
    No to możliwe, ze to się tyczy ciężarnych na insuline. Wiem, ze mam trzymać 70-89 tak na prawdę. Bo 90 to już granica. I wtedy tylko wystarczy ze sikam na te paski i sprawdzam czy w moczu nie ma ketonów i glukozy. Bo jakbym cukry miała poniżej 70 na czczo muszę o 3 w nocy dodać pomiar cukru.
    No ale ja tam w sumie nie znam wytycznych dla zdrowych 😂

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South wrote:
    Ja tam sutków jakoś nie zamierzam hartować bo tez się naczytałam o tych skurczach macicy, wole dmuchać na zimne :) Mimbla, trzymam kciuki aby mała rosła jak na drożdżach :)

Ja rozkminiam sobie kiedy jeszcze odwiedzić rodziców, żeby bylo bezpiecznie. Chciałabym w ostatni tydzień października wtedy to będzie 28tydzien, ale 14.10 mam wizytę to się dowiem czy są jakieś przeciwskazania..
    South niech rodzice teraz odwiedzają ciebie.
    Mój tato dzwoni co tydzień czy na weekend przyjedziemy. Ale ja zawsze po tej 2 godzinnej jeździe mam bóle zrostów :/ mój brzuch po prostu nie lubi długo spędzać czasu w pozycji siedzącej. Wiec ja się już nigdzie nie wybieram. Ale ja to się nawet cieszę 😄 a tata to jakby miał demencję co tydzień to samo pytanie. Jedynie w połowie października męża z córka wyślę do dziadków na weekend niech sia córka nacieszy a ja spędzę weekend w ciszy robiąc cały weekend tylko to na co będę miała ochotę 😂

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja ostatnio ledwo się wdrapałam na 4 piętro do babci męża. Wcześniej nie przemyślałam tego, ale już nie będziemy odwiedzać. Bo mimo, że nie mam problemu z ogólnym ruchem to jednak jak organizm nie jest przyzwyczajony do codziennego wchodzenia po tylu schodach to to mocniej odczułam.

A teraz coś mi w biodro weszło przy zbieraniu prania :/ jak nie urok to sraczka w tej ciąży.

age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie podróżuje w tej ciąży dłużej niż godzinkę. Byłam u teściów na początku września i to był ostatni raz. Na święta też już w domku. Za to moja przyjaciółka mnie odwiedza w ten weekend :) też trochę pracy jest przy odwiedzinach ale tu mąż może dużo ogarnąć.

• I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik krzywej niski. W sensie ze wyglada na niedocukrzenie. Ale zapytaj lekarza. Ja miałam raz na czczo 69 i diabetolog mi mówił ze jak tak mam to mam coś słodkiego zjeść nawet przed sniadaniem. Ale dopytaj u siebie.

Ja wczoraj wieczorem zaczęłam tworzyć liste zakupów na gemini. Nie weszłam w koszyk bo boję sie zobaczyć ceny ;p a i tak Jeszcze nir wszystko tam mam.
    Mi sie dni strasznie dłużą. Chodzę niewyspana. Po 15.00 mam totalny zjazd energii poszłam bym spać najlepiej. Ale próbuje sie czymś zająć. Ostatanio zasnęłam przy książce.
    Ja bardzo nie lubie drzemać jak młody w domu. Czuje wewnetrzy strach że coś może sie stać a ja będę spać. W ogole to należę do tych przewrażliwionych i nadopiekuńczych mam . Co też jest męczące. Ale kto zrobi lepiej niz Ja? Nikt 🙈

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png

Wysłany: 30 września 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana też się zaczęłam zastanawiać czy te wartości nie powinny być większe 🤷‍♀️
    Skonsultuje to w przyszłym tygodniu z lekarzem.

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:

Wichrowe ty jeszcze tydzień i lll trym zaczynasz tak?

O JEZU tak :O O ile 28 tydzień brzmi ok, tak 3 trymestr... o łał :D
    No, wg mojego lekarza to jeszcze 1,5 tygodnia, ale ja się upieram przy grudniu :P

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 30 września 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Co do maści kupiłam ostatnio MALTAN pisze na niej maści do pielęgnacji brodawek sutkowych w okresie ciąży i karmienia piersią ale czy jest dobra czy nie to nie wiem narazie polecić nie mogę 😁

U mnie działała super, ale ma glukozę i podobno lepiej to jednak zmywać przed karmieniem.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 30 września 2022, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla, gratulacje i szczęścia! :) I też powodzenia z ciążą, a nuż jednak uda się pohodować młodzież do stycznia w brzuchu :)

Ja dziś pobiegałam z młodszą po kilku sklepach, za dużo przytargałam i bebzol się zmęczył, ale już ok. Przeziębiłam się, zasmarkana jestem i trochę kaszle, ale...przejdzie :D Ogarnę chatę i może poleżę trochę, jak się mąż trolami zajmie :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Malinowa a ta glukoza na czczo to nie za niska ? Ja mam wytyczne, ze nie mogę mieć poniżej 70 🤔 czy to się tylko tyczy kobietek na insulinie ?hmm

Nayaashka ja mam zalecone mierzenie 50 min - 60 min od włożenie pierwszego kęsa do buzi czyli pd momentu kiedy cukier zaczyna wzrastać. I mam powiedziane ze pomiar 65 min po tym juz nas nie interesuje. Mam zmierzyć w przedziale 50-60minut.
    Ja mam co wizytę od diabetologa kartę informacyjna. A kartę ciąży bardzo skrupulatnie wypełnia mi mój ginekolog położnik na każdej wizycie pyta o insuline i zapisuje w karcie świeże jednostki.
    Ja mam kartę ciąży w specjalnej przegródce w plecaku. Mam tam telefon portfel i klucze od domu i auta i glukometr wiec pilnuje jak oka w głowie 😃😃😃
    Też mam takie zalecenie, że od włożenia pierwszego kęsa, ale chciałam teraz zobaczyć jak ten cukier kształtuje się później. To skoro godzine od rozpoczęcia było 106 to dobrze mimo, że 20 min później taki wysoki wynik mi się pojawił? 🤔 Spytam się o te dziwne pomiary na następnej wizycie. Poproszę też o zaświadczenie o tej insulinie, bo w tym momencie nigdzie nie ma informacji, że mam cukrzycę ciążową ani zd na insulinie jestem.

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayashka jak po godzinie masz do 140 to gites. A ja nie mam pojęcia jakie są wartości dla ciężarnych później.

Ja dzisiaj wieczorem chce się wybrać na pierwsza cześć zakupów. Skończyła mi się chemia w domu a bardzo lubię ja kupować w dealz. Ale musimy jechać aż do Skawiny bo w Krakowie nie ma tego sklepu.
    Planuje tez uzupełnić zapasy na całe dwa tygodnie takie obiadowe i jogurtowe przekaskowe. Już mnie meczy jeżdżenie co tydzień na zakupy a mój mąż nie lubi robić sam zakupów. Wiec ograniczę te wyjazdy o dwa 😂

Ana a podeslesz listę co masz w koszyku w gamini? Zrobiłam sobie listę w sumie chyba wszystkiego co jeszcze misze dokupić i wyglada na to, ze ja jakoś duzo z apteki nie potrzebuje i chyba kupie w słonecznej bo oni maja super ceny 🤔 ale może ja zapomniałam o czymś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 15:36

age.png
    age.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Tantum Rosa
    2. Sól fizjologiczna
    3. Podpaski poporodowe ( te z bella mam i z canpola po paczce)
    4. Waciki, gaziki
    5. Woreczki na pokarm
    6. Witamina D ( w psikaczu)
    7. Podkłady porodowe ( te na łóżko)
    8. GINEXID
    9. Pomadka ochronna
    10. Syrop przeciwgoraczkowy
    11. Mleko z Hipp ale te gotowe ( 6szt)
    12. Majtki poporodowe
    13. Masc na sutki
    14. Patyczki higieniczne
    15. Płatki kosmetyczne te duże kwadratowe czy tam prostokątne
    16. Chusteczki nawilzane
    18. Tabetki Dih dla mnie ( mialam straszne hemoroidy po porodzie)
    19. Sudocrem ( najmniejszy)
    20. Octenisept też ten mały
    I jeszcze kilka pierdół dla starszaka i dla nas ( plasterki, cos na przeziebienia, aromactiv, plusze, clotrimazolum itd)

Żelka1990 lubi tę wiadomość

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dokonam zakupu dopiero pod koniec listopada ze wzgledu na ważność mleka ;) i chyba od razu wezme dorzucę jeszcze jeden kartonik MM ale w prochu

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kartonik mleka hipp kupie na jakiejś promce w lidlu.
    Gotowe buteleczki tez chce kupić ale właśnie ja na Allegro większość kupie a resztę to w słonecznej.
    Bo już mam właśnie pododawane te rzeczy.
    Kurde ja nigdy w sumie nie używałam ale dla takiego malucha to chyba miałam w razie Wu czopki przeciwgorączkowe. Chyba paracetamol ? Dobrze ja to pamietam?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 16:40

age.png
    age.png

Wysłany: 30 września 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jakieś z paracetamolem, bo ibuprofen dopiero później można.
    Efferalgan na przykład.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie używam czopków.. nie potrafie. Nie że mnie brzydzi czy coś. Po prostu boje sie ich używać ;p
    Nam najlepiej służył Ibuprom forte. Ale syrop jak to syrop 6msc po otwarciu do wyrzucenia Wiec przerzucilam sie ze starszakiem na Apap Junior w saszetkach. Tez u Nas szybka działa po 15 minutach max 20

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 16:58

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam cene Mleka na Allegro taniej wychodzi. Więc też zamowie na Allego. A kupujesz te bio combiotic czy H1 combiotic

Żelka1990 lubi tę wiadomość

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png

Wysłany: 30 września 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę odgrzebać swoją listę z apteki. Szczerze mówiąc mleka nie kupowałam wcześniej, jakie polecacie?

No i po tej glukozie cały dzień mnie głowa boli i mi niedobrze 🤢 do tego ta pogoda deszczowa pewnie też swoje robi

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ