Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do maści kupiłam ostatnio MALTAN pisze na niej maści do pielęgnacji brodawek sutkowych w okresie ciąży i karmienia piersią ale czy jest dobra czy nie to nie wiem narazie polecić nie mogę 😁01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Hej,
trochę mnie nie było... Po drodze wyszłam za mąż I zaraz dwa dni później wylądowałam w szpitalu. Na szczescie wydaje się, że mała trochę nadrobiła (już było na szczęście 470 g) i zaczyna sie mieścić w siatkach centylowych, ale nerwów bylo dużo. 15tego października mamy jeszcze echo serca i potem od 28go tygodnia usg z przepływami, czy właściwie rośnie. I pewnie koło 30tego tygodnia profilaktycznie sterydy na płuca... Generalnie mówi moja gin, że do stycznia nie dotrwamy (a termin na 24tego!).
Tyle nowości.
Z cukrzycą walczę, mimo stosowania znacznie bardziej restrykcyjnej diety niż Wy piszecie (jakże ja bym zjadła kawałek drożdżówki albo choć jogurt!!) to mam ciągle przekroczenia, po zbilansowanym posiłku i tak potrafię miec np. 182...
we wtorek diabetolog, mamy rozważyć insulinę doposiłkową, a nie tylko nocną.
Któraś pisała, że progesteron podnosi - może to też jest powód jakis, bo ja ciągle nafaszerowana...
Ogólnie do przodu, ale trochę mi daje ta ciąża popalić - przede wszystkim psychicznie...
-
Co do hartowania - nie bede tego robić, w 1 ciąży nie robiłam i nie miałam ani jednej ranki. Ogólnie masowanie sutków może chyba pobudzić skurcze macicy, więc też z tym trzeba ostrożnie.
Nakładki - podobna historia co u Was, położna po porodzie powiedziała, że wklęsłe brodawki, mąż leciał do apteki po nakładki, mała nie chciała przez nie jeść, na szczeście wyszlysmy z nich po paru dniach dzięki doradczyni laktacyjnej. -
Moje ugniatanie sutek, żadnej oksytocyny mi nie wytwarza 🙈 mnie bola sutki wiec wręcz odwrotna reakcja. Ale są mięciutkie. Ja tak jak pisałam robiłam w pierwszej ciąży i teraz tez robie. Ale to jest bardzo lajtowe 4 spłaszczenia na sutku palcami więcej nawet bym nie była w stanie 🙈
Ale podczas sexu mąż może dotykać bo bólu nie czuje to owszem pewnie oksytocyna działa. Ale lekarz mi nie zabrania wręcz zachęca bo to dobre dla ciąży 🤷♀️ -
Dziewczyny u was tez taka paskudna pogodna?? Ja dzisiaj to leżę w łóżku 🙈 jedynie na jedzenie wstaje 😂 a mija córka zażyczyła sobie teraz drzemkę, co jestem w szoku bo ostatnio nie mogę jej namówić.
Ja sama bym zasnęła ale wtedy nocka będzie dla mnie ciężka 😏
Ogólnie to przebieram nozkami by ten tydzień października szybko zleciał, bo chce zrobić kolejne zakupy wyprawkowe 😂 -
Żurawinka, ja mam a. obciążony wywiad niewydolnością szyjki w poprzednich ciązach (3 porody przedwczesne), b. problemy z krzepliwością, powodujące przedwczesnej starzenie się łożyska (jedno dziecko hipotroficzne już mam) c. cukrzycę, która też powoduje szybsze starzenie się łozyska i d. małe dziecko (na USG połówkowym 1 centyl jeśli chodzi o wagę).
Więc na pewno będę miała albo wcześniej wywoływany poród albo cc, mialo być w skończone 37 tygodni ale widzę, że teraz lekarze uważają, że nie dotrwamy... generalnie chodzi o to, żeby monitorować wzrost dziecka, przepływy i łożysko i jak się będzie to wszystko chrzanić to wtedy urodzić... Na razie dopiero 24ty tydzień więc jeszcze naprawdę daleko i musi mała rosnąć... a ja tylko się modlę, żeby się nic nie schrzaniło wcześniej niż w jakimś 34tym tygodniu jak już musi -
Ja mam sutki mega wrażliwe, nie ma mowy o jakimś hartowaniu, mąż też ma zakaz łapania. Może z czasem się to unormuje. Ale cycki robią się takie ciążowe, normalnie jakbym sztuczne miała tak się zaokrągliły i sterczą.
U mnie dziś porządki, mąż wczoraj skończył składać meble na korytarz, więc segreguje rzeczy i przekładam.
Z rana było ładne słoneczko a teraz powoli też pochmurnie się robi. -
Mimbla gratuluję 🥳 i dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa 😊
Ja już mam wyniki, dziękuję za kciuki,bo są super 🙈 Na czczo glukoza 68, po godzinie 91, po dwóch 72😳 a o 20 wieczorem zjadłam pół pizzy 🙈 poza tym krew i mocz idealne, wyniki mi się poprawiły 🙈Żurawinka, Patka123 lubią tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Ja nie planuję masować sutkowy. Położna i jednocześnie CDL nic o tym nie mówiłam. Bardziej wspominała o masażu krocza. Nakładek też nie kupuję, widziałam jak "działają" na mojej przyjaciółce, której położne poleciła stosować. Dziecko nienajedzone, co chwila głodne, ledwo z tego leciało. Dwa razy próbowała i stwierdziła, że to bez sensu jest.
Dzięki dziewczyny za poradę, żeby przypilnować w szpitalu wędzidełko 👍 nie widziałam o tym.
Co do cukrzycy, dzisiaj rano wyzszy cukier niż normalnie. Metformina już chyba całkowicie wyparowała. Będę musiała zwiększyć dzisiaj dawkę insuliny. W ogóle jakiś dziwny wynik miałam dzisiaj po śniadaniu. Ostatnio to i 3 razy mierze, bo tak się cykam. Po godzinie od rozpoczęcia 106, po godzinie od zakończenia 156!!! A 20 min później 116. Co tu się dzieje 🙈
Żelka, Ana, zaświadczenie o cukrzycy ciążowej i insulinie kto wam wystawił? Ja nic takiego nie mam 🙁
Co do noszenia karty ciąży, ja noszę segregator mamyginekolog na wszystkie wizyty, ale samej karty poza wizytami to nie. Bałabym się, że zgubię. -
Malinowa a ta glukoza na czczo to nie za niska ? Ja mam wytyczne, ze nie mogę mieć poniżej 70 🤔 czy to się tylko tyczy kobietek na insulinie ?hmm
Nayaashka ja mam zalecone mierzenie 50 min - 60 min od włożenie pierwszego kęsa do buzi czyli pd momentu kiedy cukier zaczyna wzrastać. I mam powiedziane ze pomiar 65 min po tym juz nas nie interesuje. Mam zmierzyć w przedziale 50-60minut.
Ja mam co wizytę od diabetologa kartę informacyjna. A kartę ciąży bardzo skrupulatnie wypełnia mi mój ginekolog położnik na każdej wizycie pyta o insuline i zapisuje w karcie świeże jednostki.
Ja mam kartę ciąży w specjalnej przegródce w plecaku. Mam tam telefon portfel i klucze od domu i auta i glukometr wiec pilnuje jak oka w głowie 😃😃😃Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 13:04
Nyashka lubi tę wiadomość
-
malinowa_chmurka wrote:Żelka normę laboratoryjną mam od 60🤔
Ale tez możliwe, ze ja na insuline muszę mieć minimum 70 żeby w nocy nie musieć mierzyć cukru bo znowu może dochodzić do niedocukrzenia.
Ale nie wiem czy to zdrowych mam tez dotyczy. Bo ty ewidentnie jesteś zdrowa nie masz problemu. Cukrami 😃😃😃 zazdro bo ja z tej okazji zjadłam pewnie coś na maksa cukrowego 😂😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 13:17
-
Żelka1990 wrote:Bo to nie norma dla ciężarnych.
Ale tez możliwe, ze ja na insuline muszę mieć minimum 70 żeby w nocy nie musieć mierzyć cukru bo znowu może dochodzić do niedocukrzenia.
Ale nie wiem czy to zdrowych mam tez dotyczy. Bo ty ewidentnie jesteś zdrowa nie masz problemu. Cukrami 😃😃😃 zazdro bo ja z tej okazji zjadłam pewnie coś na maksa cukrowego 😂😂😂
Czytałam w necie odpowiedź jednej lekarki, odnośnie glukozy jeżeli jest niższa i takie odchylenie to nie odchylenie, gorzej w drugą stronę, jeśli wartość by była przekroczona 😜 i ona podawała, że 60-90 na czczo jest ok🤷♀️
No właśnie problem w tym,że tak mnie zmulila ta glukoza,że nie mogę patrzeć na słodkie 🙈 za to ogórki kiszone i śledzie wchodzą jak złoto 😎😃17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚