X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do maści kupiłam ostatnio MALTAN pisze na niej maści do pielęgnacji brodawek sutkowych w okresie ciąży i karmienia piersią ale czy jest dobra czy nie to nie wiem narazie polecić nie mogę 😁

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    trochę mnie nie było... Po drodze wyszłam za mąż :D I zaraz dwa dni później wylądowałam w szpitalu. Na szczescie wydaje się, że mała trochę nadrobiła (już było na szczęście 470 g) i zaczyna sie mieścić w siatkach centylowych, ale nerwów bylo dużo. 15tego października mamy jeszcze echo serca i potem od 28go tygodnia usg z przepływami, czy właściwie rośnie. I pewnie koło 30tego tygodnia profilaktycznie sterydy na płuca... Generalnie mówi moja gin, że do stycznia nie dotrwamy (a termin na 24tego!).
    Tyle nowości.
    Z cukrzycą walczę, mimo stosowania znacznie bardziej restrykcyjnej diety niż Wy piszecie (jakże ja bym zjadła kawałek drożdżówki albo choć jogurt!!) to mam ciągle przekroczenia, po zbilansowanym posiłku i tak potrafię miec np. 182... :/
    we wtorek diabetolog, mamy rozważyć insulinę doposiłkową, a nie tylko nocną.
    Któraś pisała, że progesteron podnosi - może to też jest powód jakis, bo ja ciągle nafaszerowana...
    Ogólnie do przodu, ale trochę mi daje ta ciąża popalić - przede wszystkim psychicznie...

hsYCp2.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do hartowania - nie bede tego robić, w 1 ciąży nie robiłam i nie miałam ani jednej ranki. Ogólnie masowanie sutków może chyba pobudzić skurcze macicy, więc też z tym trzeba ostrożnie.

Nakładki - podobna historia co u Was, położna po porodzie powiedziała, że wklęsłe brodawki, mąż leciał do apteki po nakładki, mała nie chciała przez nie jeść, na szczeście wyszlysmy z nich po paru dniach dzięki doradczyni laktacyjnej.

• Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a propos hartowania to ja miałam zawsze zabronione ze względu na zagrożenie porodem przedwczesnym - a stymulacja brodawek powoduje wydzielanie oksytocyny i skurcze...

hsYCp2.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje ugniatanie sutek, żadnej oksytocyny mi nie wytwarza 🙈 mnie bola sutki wiec wręcz odwrotna reakcja. Ale są mięciutkie. Ja tak jak pisałam robiłam w pierwszej ciąży i teraz tez robie. Ale to jest bardzo lajtowe 4 spłaszczenia na sutku palcami więcej nawet bym nie była w stanie 🙈
    Ale podczas sexu mąż może dotykać bo bólu nie czuje to owszem pewnie oksytocyna działa. Ale lekarz mi nie zabrania wręcz zachęca bo to dobre dla ciąży 🤷‍♀️

age.png
    age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla, ale przeżycia. Trzymam za was kciuki. A co tak naprawdę się dzieje? Masz skurcze czy szyjkę skróconą, czy jakiś inny powód,że grozi przedwczesny poród?

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u was tez taka paskudna pogodna?? Ja dzisiaj to leżę w łóżku 🙈 jedynie na jedzenie wstaje 😂 a mija córka zażyczyła sobie teraz drzemkę, co jestem w szoku bo ostatnio nie mogę jej namówić.
    Ja sama bym zasnęła ale wtedy nocka będzie dla mnie ciężka 😏
    Ogólnie to przebieram nozkami by ten tydzień października szybko zleciał, bo chce zrobić kolejne zakupy wyprawkowe 😂

age.png
    age.png
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka, ja mam a. obciążony wywiad niewydolnością szyjki w poprzednich ciązach (3 porody przedwczesne), b. problemy z krzepliwością, powodujące przedwczesnej starzenie się łożyska (jedno dziecko hipotroficzne już mam) c. cukrzycę, która też powoduje szybsze starzenie się łozyska i d. małe dziecko (na USG połówkowym 1 centyl jeśli chodzi o wagę).
    Więc na pewno będę miała albo wcześniej wywoływany poród albo cc, mialo być w skończone 37 tygodni ale widzę, że teraz lekarze uważają, że nie dotrwamy... generalnie chodzi o to, żeby monitorować wzrost dziecka, przepływy i łożysko i jak się będzie to wszystko chrzanić to wtedy urodzić... Na razie dopiero 24ty tydzień więc jeszcze naprawdę daleko i musi mała rosnąć... a ja tylko się modlę, żeby się nic nie schrzaniło wcześniej niż w jakimś 34tym tygodniu jak już musi ;)

hsYCp2.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam sutki mega wrażliwe, nie ma mowy o jakimś hartowaniu, mąż też ma zakaz łapania. Może z czasem się to unormuje. Ale cycki robią się takie ciążowe, normalnie jakbym sztuczne miała tak się zaokrągliły i sterczą.

U mnie dziś porządki, mąż wczoraj skończył składać meble na korytarz, więc segreguje rzeczy i przekładam.
    Z rana było ładne słoneczko a teraz powoli też pochmurnie się robi.

age.png

preg.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla a wcześniej, w których tyg rodzilas?

Patka to u mnie iść Angielska pogoda, nawet psa na spacer nie byłam w stanie wyciągnąć🙄🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 12:45

age.png
    age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla gratuluję 🥳 i dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa 😊

Ja już mam wyniki, dziękuję za kciuki,bo są super 🙈 Na czczo glukoza 68, po godzinie 91, po dwóch 72😳 a o 20 wieczorem zjadłam pół pizzy 🙈 poza tym krew i mocz idealne, wyniki mi się poprawiły 🙈

Żurawinka, Patka123 lubią tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Mimbla a wcześniej, w których tyg rodzilas?

raz 35, dwa razy 36 i raz 37...

hsYCp2.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie planuję masować sutkowy. Położna i jednocześnie CDL nic o tym nie mówiłam. Bardziej wspominała o masażu krocza. Nakładek też nie kupuję, widziałam jak "działają" na mojej przyjaciółce, której położne poleciła stosować. Dziecko nienajedzone, co chwila głodne, ledwo z tego leciało. Dwa razy próbowała i stwierdziła, że to bez sensu jest.

Dzięki dziewczyny za poradę, żeby przypilnować w szpitalu wędzidełko 👍 nie widziałam o tym.

Co do cukrzycy, dzisiaj rano wyzszy cukier niż normalnie. Metformina już chyba całkowicie wyparowała. Będę musiała zwiększyć dzisiaj dawkę insuliny. W ogóle jakiś dziwny wynik miałam dzisiaj po śniadaniu. Ostatnio to i 3 razy mierze, bo tak się cykam. Po godzinie od rozpoczęcia 106, po godzinie od zakończenia 156!!! A 20 min później 116. Co tu się dzieje 🙈

Żelka, Ana, zaświadczenie o cukrzycy ciążowej i insulinie kto wam wystawił? Ja nic takiego nie mam 🙁

Co do noszenia karty ciąży, ja noszę segregator mamyginekolog na wszystkie wizyty, ale samej karty poza wizytami to nie. Bałabym się, że zgubię.

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa a ta glukoza na czczo to nie za niska ? Ja mam wytyczne, ze nie mogę mieć poniżej 70 🤔 czy to się tylko tyczy kobietek na insulinie ?hmm

Nayaashka ja mam zalecone mierzenie 50 min - 60 min od włożenie pierwszego kęsa do buzi czyli pd momentu kiedy cukier zaczyna wzrastać. I mam powiedziane ze pomiar 65 min po tym juz nas nie interesuje. Mam zmierzyć w przedziale 50-60minut.
    Ja mam co wizytę od diabetologa kartę informacyjna. A kartę ciąży bardzo skrupulatnie wypełnia mi mój ginekolog położnik na każdej wizycie pyta o insuline i zapisuje w karcie świeże jednostki.
    Ja mam kartę ciąży w specjalnej przegródce w plecaku. Mam tam telefon portfel i klucze od domu i auta i glukometr wiec pilnuje jak oka w głowie 😃😃😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 13:04

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla, trzymam kciuki za każdy następny tydzień ✊✊✊

Mimbla_ lubi tę wiadomość

Wysłany: 30 września 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka normę laboratoryjną mam od 60🤔

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy znacie, ale polecę wam bo dla mnie to jest taki obłęd smakowy
    66-AB8-CFE-2-EDE-410-B-B938-95-C90002041-D.jpg

Te czekoladowe ciasteczka z pomarańcza. W lidlu są teraz za 6,50 wiec cena super są bez cukru. Ale mega pyszne ja ba osieldu w galerii mam stoisko tej marki i zawsze się w nie zaopatrzam😍

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Żelka normę laboratoryjną mam od 60🤔
    Bo to nie norma dla ciężarnych.
    Ale tez możliwe, ze ja na insuline muszę mieć minimum 70 żeby w nocy nie musieć mierzyć cukru bo znowu może dochodzić do niedocukrzenia.
    Ale nie wiem czy to zdrowych mam tez dotyczy. Bo ty ewidentnie jesteś zdrowa nie masz problemu. Cukrami 😃😃😃 zazdro bo ja z tej okazji zjadłam pewnie coś na maksa cukrowego 😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 13:17

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co to w weekend są stylowe zakupy:

https://www.pepper.pl/kupony/stylowe-zakupy-znizki-ok-20-w-roznych-sklepach-3009-510-stacjonarnie-i-online-578809

Wysłany: 30 września 2022, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Bo to nie norma dla ciężarnych.
    Ale tez możliwe, ze ja na insuline muszę mieć minimum 70 żeby w nocy nie musieć mierzyć cukru bo znowu może dochodzić do niedocukrzenia.
    Ale nie wiem czy to zdrowych mam tez dotyczy. Bo ty ewidentnie jesteś zdrowa nie masz problemu. Cukrami 😃😃😃 zazdro bo ja z tej okazji zjadłam pewnie coś na maksa cukrowego 😂😂😂

Czytałam w necie odpowiedź jednej lekarki, odnośnie glukozy jeżeli jest niższa i takie odchylenie to nie odchylenie, gorzej w drugą stronę, jeśli wartość by była przekroczona 😜 i ona podawała, że 60-90 na czczo jest ok🤷‍♀️
    No właśnie problem w tym,że tak mnie zmulila ta glukoza,że nie mogę patrzeć na słodkie 🙈 za to ogórki kiszone i śledzie wchodzą jak złoto 😎😃

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ