Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Zurawinka to prawda w twoim przypadku to akurat dobrze, ze mały już przekroczył ten kilogram.
Pamiętajcie dziewczyny, ze waga to jedno ale przy cukrzycy ciążowej obwód brzuszka jest tez bardzo ważny. A nawet ważniejszy bym powiedziała. Bo dzieci się różnią wagowo i ze maluchy już wykazują teraz większa wage to nic złego. Gdyby na połówkowych wykazały bardzo duża wage No to już wtedy wiadomo, ze cukrzyca wkroczyła. Teraz trzeba pilnować po prostu cukrów i patrzec jak ta waga rośnie i Ten brzuszek. Zwłaszcza by nie przebił obwodowo główki bo wtedy to chyba wskazanie do cięcia jest. Tak mi coś świta ale nie jestem tego pewna. -
U mnie też sie sprawdza woda z cytryną ( dość sporo cytryny) kwaśne troszkę. Wypijam pół szklanki zjadłam coś słodkiego bo mam ochotę poczekam z 5-10 min i dopijam. I cukier dobry
Ja tak jak żelka jakoś nie wariuje na punkcie diety. Nie waże i nie sprawdzam co do procentów białka, wegli itd. czasami mam po prostu ochotę na zwykłe ziemniaki i kawałek mięska. Do tego tylko ogorek kiszony albo surówka z kaspusty kiszonej. I cukry są ok a zdarza sie że do obiadu mam albo kompot albo cole 0%Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 14:52
-
Ana sutki już codziennie po kąpieli smaruje całe naturalna oliwka i mietosze sutki. Nic przyjemnego bo mnie bolą ale nie chce by pękały. Krocze mnie nie dotyczy.
Ktoś pytał o to jaki mam glukometr Wklejam
+ pomiar godzinę po obiadku. Ogólnie moim zdaniem obiadek mocno węglowodanowy ale zanim wzięłam się do jedzenia wypiłam pół szklanki właśnie wody z kiszonych ogórków zjadłam 3 ogórki kiszone i przystąpiłam do jedzenia ryby w sosie beszamelowym z brokułem i makaronu pełnoziarnistego w sosie serowo szpinakowym 🤭🤭
I w ogóle naszła mnie straszna ochota na racuszki jabłkowe 🤤🤤 wiec dzis na podwieczorek 🤞
Dziewczyny w biedrze duzo obecnie jest fajnych dodatków do dań bez cukru bo jakis tydzień fit czy coś takiego.
Dzisiaj testowałam ten truskawkowy. Pyszny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 16:19
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Hartowanie sutków to dla mnie kosmos. Dla mnie w każdej ciąży brodawki sutkowe to miejsce do co najwyżej omijania, a nie hartowania😂 po pierwszym porodzie miałam szaloną położną która mówiła, ze trzeba hartować takim starym, spranym, sztywnym ręcznikiem pocierając mocno🤦🏼♀️ Jak dobrze, że jestem dorosła i wiem, że nie wszystkie dobre rady są takie wspaniałe😜 natomiast rozważam masaż krocza, bo nigdy tego nie robiłam, ale teraz czuję presję internetowo-instagramową, że jak popękam jak szalona to będzie moja wina… Z drugiej strony, moja lekarka powiedziała dzisiaj, że jak nie przestanie mnie bolec spojenie i ortopeda potwierdzi problem to czeka mnie cc, bo jak się rozejdzie przy porodzie to jest leżenie plackiem 6 tyg, a tego chcemy uniknąć. Kolejna sprawa, ze to moje dziecko siedzi na pupie cały czas i jak nie będzie miał tendencji do obrócenia się głową to kolejne wskazanie. Jestem nastawiona na SN, ale zobaczymy jak z tym spojeniem się sprawa potoczy.3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Hakorosl ja miałam cc z powodu rozejścia spojenia Mojego przyjaciela siostra pękła przy porodzie. 10 tygodni lezala plackiem z pasem zaciśniętym specjalnym na biodrach, urodziła synka a przez 10 tyg tylko mogła go karmić na leżąco i patrzec na niego. Zero noszenia itd. Później tez jak już zaczęła wstawać tak rehabilitacja i długo dziecka znowu nie mogła podnosić. W sumie nie wiem ile to wszystko trwało, ale jej nikt nie zasugerował niestety, żeby zbadać u ortopedy rozejście.
Mi to moja ginekolog bardzo wtedy zwracała uwagę na to ze mam sprawdzić u ortopedy w czasie ciąży byłam na 3 usg tego spojenia… ale nikt! Kompletnie nikt mi nie zaproponował uro-fizjo 😏😏a rozejście miałam minimalne na 1,2 cm wiec na pewno dałoby się uniknąć cięcia.
Mój mały jest jak karuzela co 3 razy w miesiącu mam USG zawsze inne ułożenie ale ja już sama wiem jak młody leży w ciągu dnia zmienia pozycja nawet 4 razy!hakorośl lubi tę wiadomość
-
Hartowanie sutków - absolutnie NIE. A jeszcze te rady właśnie o szorstkich ręcznikach czy gąbkach...masakra, można co najwyżej uszkodzić skórę i nadkazić Nie róbcie sobie tego. Plus takie działania utwardzają naskórek, który przez to jest...jeszcze bardziej podatny na pęknięcia!
Lepiej postawić na kontakt z dobrą CDL, bo umiejętne przystawianie jest mega ważne, wietrzenie, mycie... No i warto zaopatrzeć się w maść np. czystą lanolinę - najlepiej coś, czego nie trzeba przed karmieniem zmywać. Mnie super działał Maltan, ale zawiera glukozę i raczej lepiej razem z tym nie podawać cycków ;] Pamiętajcie, że czasem ból, zaczerwienienie i rany mogą świadczyć o grzybicy, jest to dość popularne wbrew pozorom, i czasem wymaga leczenia buzi dziecka, bo robią się bolesne pleśniawki.
Przypomniało mi się, że do szpitala biorę też Kodan - nie wiem jak Wy, ale lubię mieć na wszelki wypadek jakiś środek dezynfekujący Chociażby żeby deskę w wc popsiukać
Za miesiąc czeka mnie usg 3 trymestru, zapiszę się jak poprzednie 2 razy w 30 plus coś. Ale mój gin mówi, że w ogóle to najlepiej 30-33 (mimo, że oficjalnie jest 28-32), on sam woli po 31 patrzeć. A że 28 czy 29 to raczej wtedy, kiedy w połówkowych wychodziły jakieś nieprawidłowości. Ot, taka ciekawostka, bo pewnie każdy tu ma swoje wizje
Ćwiczenie mięśni Kegla super, acz zdecydowanie polecam bycie pod kontrolą urofizjo. Wiem, że moja będzie chciała namówić mnie na masaż krocza... Nie wiem, czy się jej uda, bo to dla mnie jednak ciężkie do przeskoczenia, pamiętam jak się czułam już przed porodem i jakiekolwiek takie akcje przyprawiały mnie o ciary9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Hartowanie brodawek jak najbardziej tak!! Ale to się robi z głowa a nie trze stara deska … i to mi na szkole rodzenia doradziła CDL. Naturalna oliwka w celu zmiękczenia skory na sutku i mietoszenie na tej oliwce swoją dłonią. Ale to mietoszenie to nie ze biorę całego cyca i tarmosze tylko sobie ściskam delikatnie na tej oliwce taki jakby masaż brodawki. Ja to robiłam w pierwszej ciąży i ja w ogóle nie miałam pękajacych brodawek. W ogóle. A córka miała bardzo krótkie wędzidełko i miała podcinane jak miała 2 tyg. Mało tego jak miałam przebijane zatkane kanaliki mlekowe to tez bardzo szybko się zregenerowały
-
Słonecznik90 wrote:Dziewczyny apropo brodawek,polecacie nakładki ochronne?
Mi w szpitalu Ujastek „cudowna” pani CDL przyszła do pokoju stała tak 10 m ode mnie kazała poznać piersi po czym „ nie masz brodawek, nie masz czym karmić” Aha… kazała mężowi iść do sklepiku szpitalnego kupić nakładki madeli i karmiłam w nich do momentu, powrotu do domu a tam już moja prywatna CDL nauczyła mnie tak przystawiać mała, ze nakładki nie były mi potrzebne. I ona tez w sumie rozpoznała u córki ukryte skrócone wędzidełko jak sam laryngolog powiedział przy podcinaniu, ze swietna CDL skoro to rozpoznała. Ale ogólnie trafiłam na swietna kobietę bo ona na prawdę uratowała mi karmienie bo ja miałam sajgon przez ilość pokarmu.
Ale teraz tez zabiorę ze sobą do szpitala ale tylko z tego powodu, ze jak karmiłam z nakładkami to w nich była siara potem mleko i widziałam, ze to serio leci 😃😃 -
Ja na pewno nie będę nic hartować, w pierwszej ciąży tego nie robiłam, teraz nie zamierzam.
Co do nakładek podobna historia jak u Żelki, zgłaszałam wielokrotnie problem z karmieniem, że coś jest nie tak, to po położna z daleka stojąc stwierdziła,że ja mam problematyczne piersi 🤦🏻♀️ po kilku tygodniach przyjechała do domu do nas doświadczona CDL, okazały się dwa wędzidełka do podcięcia, do tamtego momenty karmiłam przez nakładki,dla mnie to był koszmar, z drugiej strony gdyby nie nakładki to już w szpitalu bym rzuciła karmienie piersią. Po podcięciu problem znikł i udało się normalnie karmić17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Tak,chodzi mi o takie do karmienia ☺️
W sumie dobrze,że nie stała w innym pomieszczeniu i stamtąd Cię nie instruowała
Ja chcę mieć nakładki odrazu,bo boję się pogryzienia... Wiem, trochę głupie to z mojej strony.
W ogóle tak leżę i mi zaczyna być przykro,że mój R.nie będzie mógł być ze mną na sali w trakcie CC i też chyba zaczynam się bać,jak to będzie i w ogóle. Czy po wszystkim będę w stanie zająć się Miłciem. I ciekawe jak szybko będę spionizowana. Ja wiem,że to jeszcze trochę,ale już zaczynam się zastanawiać.2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Malinowa,będę trzymać kciuki za Twoją krzywą,oby poszło gładko i wyniki były dobre ✊✊
Szkoda,że nie sprawdzają wędzidełek,oszczędziłoby to mnòstwa stresu i nieprzyjemności.2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Słonecznik90 wrote:Tak,chodzi mi o takie do karmienia ☺️
W sumie dobrze,że nie stała w innym pomieszczeniu i stamtąd Cię nie instruowała
Ja chcę mieć nakładki odrazu,bo boję się pogryzienia... Wiem, trochę głupie to z mojej strony.
W ogóle tak leżę i mi zaczyna być przykro,że mój R.nie będzie mógł być ze mną na sali w trakcie CC i też chyba zaczynam się bać,jak to będzie i w ogóle. Czy po wszystkim będę w stanie zająć się Miłciem. I ciekawe jak szybko będę spionizowana. Ja wiem,że to jeszcze trochę,ale już zaczynam się zastanawiać.
Takie karmienie niesie ze sobą wiele ryzyka. Przez nakładki dziecko się rozleniwia i potem może nie chcieć jeść bez nakładki, druga sprawa efektywność kar mienia, pierś nie jest dostatecznie stymulowana, czyli produkuje mniej mleka, no i najważniejsze dziecko może niedostatecznie przybierać na wadze.
Co do pogryzień,to nie ma co się martwić na zapas,owszem piersi mogą być poranione,ale są do tego specjalnie maści,ale nie ma co zakładać z góry, że tak będzie.
Ja sama się męczyłam z nakładkami, mam nadzieję, że się uda teraz od razu bez. Od razu będę walczyć, żeby posprawdzali czy ma wędzidełka ok, jak coś będę wzywać CDL, człowiek był niedoświadczony, jak ze wszystkim co nowe.17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚