Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Słonecznik pewnie foszek z czasem przejdzie. Jeszcze jak Cię zaraz zobacza już z widocznym brzuszkiem to już całkiem. 😊 Musi rodzinka zaakceptować sytuację że ślub tak będzie wyglądać i koniec i myślę że w końcu zaakceptują. A to już w ten piątek? 😊[/QUOTE]
Wiesz co,one są obrażone,że ich nie przenocuje i to o to się rozchodzi
W ten weekendurzadzamy mały kawalersko-panieński,a ślub mamy w sobotę 8.10.2022 ☺️2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Słonecznik90 wrote:Słonecznik pewnie foszek z czasem przejdzie. Jeszcze jak Cię zaraz zobacza już z widocznym brzuszkiem to już całkiem. 😊 Musi rodzinka zaakceptować sytuację że ślub tak będzie wyglądać i koniec i myślę że w końcu zaakceptują. A to już w ten piątek? 😊
W ten weekendurzadzamy mały kawalersko-panieński,a ślub mamy w sobotę 8.10.2022 ☺️[/QUOTE]
Przejdzie im 😊
No to fajnie, trochę chillu się przyda 😊💃 -
Ja bym brała tę czapkę 0-2 m, bo nawet jak się urodzi z dużą łepetyną, to taka powinna być ok
Zwykle brałam takie właśnie bawełniane z C&A czy coś, wiązane, ale też miałam super taką kominiarkę - od razu było ciepło i pod szyją9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Witam z rana u was też już sq takie zimne noce u nas dzisiaj było 3 stopnie w nocy już nie da się nie palić w piecu wieczorami. Tak siedzę i myślę że mam tyle roboty w domu bo trochę to wszystko odpuściłam muszę porobić porządki w komodach szafkach itd że biorąc pod uwagę moje chęci do tego a czas który został do stycznia że to już chyba czas się za to wziąść bo z takim podejściem to się napewno nie wyrobię tymbardziej że w grudniu święta więc nie będzie na to czasu a co roku robię święta w domu i w tym też mam taki zamiar. Bo jak zrobię sobie codziennie coś z zaległości to później tylko na bieżąco zostanie ogarniać a wiadomo z każdym tygodniem będzie coraz ciężej. Chyba ogarnia mnie panika że nie ogarnę tego 😁 muszę sobie jakiś plan działania ustalić 😁01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ja z tą cukrzycą muszę się jakoś oswoić, bo póki co jestem zestresowana tym, jak ona wpłynie na małego. Cukry musiały mi skoczyć w czasie ostatnich dwóch tygodni. Wcześniej mały miał wymiary w normie, teraz cukier go podbił tak mocno. A to pewnie przez leżenie i zwiększone dawki progesteronu prze pessar. Dziś na czczo 93😟
-
Zurawinka tak progesteron podbija cukier. Ja tego w pierwszej ciąży nie wiedziałam i brałam duzo progesteronu bo profilaktycznie na wszystko 🙈 moja ginekolog mi wypisywała. Może by się nawet w tamtej ciąży udało uniknąć cukrzycy bo jak ja zrobiłam krzywa cukrowa to po godzinie miałam przekroczone tylko o 1 jednostkę a z czasem sie rozkręciło. Ze te cukry na czczo sie podbiły w III trymestrze.
Angela włącza ci sie syndrom wicia gniazda.😃 mi sie bardzo wcześnie włączył w tej ciąży. Ale to dobrze. Bo mam ogarnięty remont, porządki w pokoju córki, w garderobie nasza sypialnie. Zostało nam salon z kuchnia, łazienka i korytarz. Ale wcześniej musimy zrobić porządki na tarasie ogródku i na balkonie bo juz ta pogoda wskazuje, ze użytku z tych części nie będzie.
-
Żelka, a mogłabyś napisać swój przykładowy jadłospis? Bo wczoraj pisałaś o obiedzie i nie zauważyłam tam węgli i jestem ciekawa jak to sobie bilansujesz, a wiem że masz to fajnie ogarnięte i chętnie się zainspiruję, bo mam stres jak Żurawinka3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Marcysia ja bym brała mniejszą czapkę, hm te rzeczy zimowe robi większe,i w 62 to pewnie by się dziecko topiło,a czapeczka musi być dopasowana ☺️
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Angela1108 wrote:Witam z rana u was też już sq takie zimne noce u nas dzisiaj było 3 stopnie w nocy już nie da się nie palić w piecu wieczorami. Tak siedzę i myślę że mam tyle roboty w domu bo trochę to wszystko odpuściłam muszę porobić porządki w komodach szafkach itd że biorąc pod uwagę moje chęci do tego a czas który został do stycznia że to już chyba czas się za to wziąść bo z takim podejściem to się napewno nie wyrobię tymbardziej że w grudniu święta więc nie będzie na to czasu a co roku robię święta w domu i w tym też mam taki zamiar. Bo jak zrobię sobie codziennie coś z zaległości to później tylko na bieżąco zostanie ogarniać a wiadomo z każdym tygodniem będzie coraz ciężej. Chyba ogarnia mnie panika że nie ogarnę tego 😁 muszę sobie jakiś plan działania ustalić 😁
Piona! Ale ja mam wrażenie,że to jeszcze tyle czasu,dopiero 24 tydzień 🙈 ale fakt lepiej sobie wcześniej zacząć ogarniać,ale jakoś przy drugiej ciąży mam jeszcze większy lajcik i tak się zebrać nie mogę 🙈17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Hakorosl wczoraj nie dałam węgli do obiadu właśnie dlatego, ze testuje 😃 bo chciałabym zostawić wage chociaż na poziomie bez wzrostu 🙈🙈
Ogólnie na śniadanie jem monotonnie: jedna bułka proteinowa ( kupuje w auchan) na to wędlina ser żółty i warzywa wg smaku na dany dzień. Lub jajecznicę na pieczarkach z ta bułka proteinowa i warzywami lub kiełbaski frankfurterki z warzywami i ta bułka proteinowa ( jadłam tez dwa może trzy razy parówki z dobrym składem sokoliki ale mi zaczęły śmierdzieć i nie przełknę) to jest godzina 9:00
O 12:00 drugie śniadanko : i tu niezmiennie jogurt proteinowy albo zott albo z biedronki vitanella albo bacoma ( maja słodziki tylko zott nie ma słodzików ale często mi wykupują 😏😏😏) i tutaj jem jedno dwa ciasta krakuski zbożowe i do tego owoc - jaki chce.
O 15:00 obiad i tu jem tak na prawdę wszystko i obserwuje cukry po tym. Np wiem, ze nie mogę już leniwych z sosem pieczarkowym a wcześniej mogłam. Nie mogę fasolki po bretońsku. Pizza tylko jeden kawałek. Burger w bułce keto. A tak to na prawdę wszystko. Warunek… obiad zaczynam jeść od surówki/sałaty/ogórki kiszone. Ziemniaki ugotować wieczorem do lodówki następny dzień odgrzewamy to samo z makaronem jeśli wam podbija cukry. Mi makaron lubella pełne ziarno nie podbija 👍🏽 Nawet frytki z nuggetsami mogę zjeść ale robie w domu takie kupione w sklepie wszystko z piekarnika. ( zaczynam surówka i cukry spoko)
18:00Podwieczorek/pierwsza kolacja: tu mam zazwyczaj największy problem ale zdarza się i drożdżówka z jogurtem proteinowym i orzechy. Serek wiejski z owocami lub z warzywami. Naleśniki na mące pełnoziarnistej z czymś bez cukru. Np lubię z masłem orzechowym + dżem bez cukru i tutaj podjadam zazwyczaj coś słodkiego
21:00 kolacja cukrzycowa bułka biała + masło + szynka + ser + warzywa + owoc - ketonów nie ma ( gdyby się ketony pojawiły dodaje się szklankę kakao)
Ogólnie ja mam insuline nocna wiec ja się mam nie przejmować wzrostem cukrów na czczo tylko zwiększać dawkę wtedy ale ja mam cukrzyce od samego początku na prawdę od samiutkiego i mam na takiej diecie tylko 15 J ja się martwiłam ale moj diabetolog mówi luuuzik panie maja już po 30 J .
Pamiętajcie, ze jednorazowy skok cukru świadczy nie ze o matko na pewni cis złego już dla dziecka tylko informuje nas hallo pokombinuj coś z tym posiłkiem coś zmień a może inaczej zbilansuj ewentualnie jak nic nie pomaga zrezygnuj z tej rzeczy.
South, Nyashka, Żurawinka lubią tę wiadomość
-
malinowa_chmurka wrote:Piona! Ale ja mam wrażenie,że to jeszcze tyle czasu,dopiero 24 tydzień 🙈 ale fakt lepiej sobie wcześniej zacząć ogarniać,ale jakoś przy drugiej ciąży mam jeszcze większy lajcik i tak się zebrać nie mogę 🙈01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Żelkaz te jogurty proteinowe są dostępne w Biedrze czy Lidlu? Ja ostatnio znalazłam w lokalnym sklepie jakiś jogurt proteinowy o smaku czekolady, ale kurde drogi był... Kupuje na razie zwykle i dorzucam tam kakao.
Bułka proteinowa z Auchan? Ciekawe 🤔 muszę sobie kupić chociaż dobra bułka grahamka u mnie działa ok czy pieczywo graham czy razowe. A próbowałaś pieczywa orkiszowego jak z cukrem?
Co do braku węgli przy obiedzie, czy to jest zdrowe? Dostałam instrukcje od diabetologa, że w ciąży nie powinno się rezygnować z węgli i jeść je, ale dobrej jakości. Ja raczej bez pełnego bilansu w posiłku jestem głodna 😕 tzn muszą być i tłuszcze i białko i węgle.
W ogóle wiem że było już takie pytanie ale zapomniałam, jaki glukometr masz Żelka? Zastanawiam się czy nie spróbować innego niż mam, bo może mój zaniża wynikiWiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 10:54
-
Marcysiu,nawet jak im nie przejdzie,no to mówi się trudno Ale tak,przyda nam się taki chill ☺️
Jeżeli chodzi o ogarnięcie wszystkiego,to ja daję sobie czas na to wszystko do grudnia. Wtedy chce już tylko leżeć i pachnieć 🤣
Ale ogólnie powiem Wam,że nie mogę się doczekać świąt w tym roku, bo to będą takie prawdziwe nasze święta,spędzimy je sami z Miłoszem w moim brzuchu i psiakami ☺️,bo po prostu nie planujemy jechać 200 km do rodziny,bo chyba ostatni miesiąc trzeciego trymestru,to nie jest czas na takie wycieczki,prawda?2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Żelka dzięki wielkie za obszerny opis akurat byłam po lekarzu i podjechałam do M1 do Auchan po ten napój proteinowy zott, jest super. Muszę się wziąć za dietę, niby moja lekarka powiedziała, ze tak cukrzyca ale nie jakiś poważny stan, ale jak zobaczyłam, ze moje dziecko wazy 1200g to zbladłam, a to dopiero 25 tyg+4dni😵💫3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Heh, mój gin na wizycie mówił, jak to brakuje niektórym podstawowej wiedzy... I też miał pacjentki, co pielęgniarka zaproponowała im spacer po zakupy w czasie krzywej cukrowej, albo lekarz rzucił "o, tu tylko trochę po godzinie cukier przekroczony, nie szkodzi. Pani odstawi colę i będzie ok" Masakra...
Mnie też mówią, że syndrom wicia gniazda, a dla mnie to najzwyczajniejsza w świecie organizacja i przewidywanie Nie czułam i nie czuję żadnych "gniazd", to mi się bardziej kojarzy, jak ktoś nagle ma zryw na remont i zmianę koloru ścian
A tak - cóż, po prostu trzeba się dostosować do nowej rzeczywistości, czy to pierwsze czy czwarte dziecko ;] A wiadomo, żę w 37 tygodniu sił może być...no jakby mniej9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dziewczyny ja może z głupim pytaniem czy kiedyś słyszałyście o tym, żeby w ciąży nie używać płyty indukcyjnej? Kiedyś w radiu jakaś położna mówiła, że pole magnetyczne może zaszkodzić maluszkowi, ale nigdzie nie znalazłam potwierdzenia ani też żadna moja znajoma nie słyszała. Dopiero wczoraj natknęłam się na artykuł, w którym jest napisane, że ryzyko przedwczesnego porodu może wynikać ze środowiska np. pole magnetyczne (aczkolwiek ja bym tu powiązała ten wpis z przebywaniem pewnie koło jakiejś fest anteny czy coś). Przecież np. rezonans magnetyczny robi się w ciąży 🤷🏻♀️ Na co dzień nie wierze za bardzo w taki wpływ, no ale jak ktoś w radiu tak mówi no to nie wiem co myśleć…
-
Bum bum ja mam kuchnie indukcyjna cała ciaze z córka używana i teraz tez używam… i nooo bez przesady nie będę jej wymieniać 😃
Jogurty proteinowe są w lidlu i są w biedrze i są w auchan i są w żabce. Dzisiaj testuje jogurt Mullera bez cukru kupiłam w biedronce on nie ma wysokiej zawartości białka ale kosztuje 3.99 za 400 ml No to powiedzmy na dwa razy. Wiec cena fajna. Wypiłam go zjadłam twarda bakteryjne i ciasteczko owsiane po godzinie cukier 100 wiec tez spoko.
Dziewczyny ogólnie tych proteinowych jogurtów jest duzo. Piłam z lidla te waniliowe ale dla mnie niestety za słodki nie ma cukru ale za duzo tej wanilii i chyba słodzika. Ale cukier po nim super. Najsmaczniejszy jest dla mnie zott i on w ogóle nie ma słodzika ale u mnie w Auchan waniliowe są często wykupione i on akurat jest jednym z droższych super jest tez ten z Auchan ma różne smaki ja lubię canilie banana i truskawkę ja go pije na dwa razy czasem na raz 😉 cena około 5,5
W ciąży węgle powinny być ja to wiem. I je mam ale robie eksperymenty czy jak np zdarzy mi się zrezygnować z węgli do obiadu np 3 dni w tyg czy będą ketony.
Dzisiaj na obiad (jutro to samo) zrobiłam makaron pełnoziarnisty z sosem szpinakowym ze śmietana 30% do tego serki jakie miałam w domu czyscilam lodówkę a do tego ryba w brokułach z firmy frosta i ogórek kiszony 😃
Nie gotuje nie wiadomo jak. Prosto szybko smacznie 😜
-
I w ogóle to dzisiaj odetchnęłam po otrzymałam zaświadczenie od psychiatry z bezwzględnym wskazaniem do cięcia cesarskeigo. Teraz oby tylko blizna trzymała bez problemu do wyznaczonego terminu a o termin przed 39 tyg będę musiała walczyć z prowadzącym 🙈
-
hakorośl wrote:Żelka dzięki wielkie za obszerny opis akurat byłam po lekarzu i podjechałam do M1 do Auchan po ten napój proteinowy zott, jest super. Muszę się wziąć za dietę, niby moja lekarka powiedziała, ze tak cukrzyca ale nie jakiś poważny stan, ale jak zobaczyłam, ze moje dziecko wazy 1200g to zbladłam, a to dopiero 25 tyg+4dni😵💫