X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny robiłam spacery po 10-20 tys kroków dziennie. Teraz nie jestem w stanie bo już nie dam rady pchać młodej w wózki bo mi po prostu za ciężko… i fakt mi tego tez brakuje

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam sobie dłuższy spacer w sobotę i do tej pory cierpię, bolą mnie pachwiny. Nie jestem w stanie spacerować dłużej na raz niż 20-25 min. Trochę mnie to smuci, bo aktywność pomaga w cukrzycy ciążowej, ale co mam zrobić jak boli. Nawet urofizjo mówiła mi, żeby nie obciążać mięśni ud i miednicy 😕 przed ciążą chodziłam 3x na cardio na siłownię po godzinie a teraz poszłam dalej do sklepu i jest masakra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 18:40

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    W ogóle zaczęłam szukać sensora na ramie bo już mam tak obolałe palce, ze masakra. Ale na 2 tygodnie 300 zł… No to niestety ale jest mi szkoda
    Też interesowałam się sensorem na ramię, ale ta cena i to jeszcze tylko na dwa tygodnie 😕 eh szkoda. Palce mam pokłute całe, a zaraz jeszcze dojdą uda pokłute.

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, ale Was tu dużo z tą cukrzycą :O

MOja główna aktywność to fitness 3 razy w tygodniu, i idzie mi to lepiej niż spacery, przy których brzuch dość szybko i często spina się czy męczy po prostu :/

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj przyniosłam zakupy z Biedronki a miałam tam raptem 5 bananów i kilo nektarynek i napój proteinowy i myślałam ze mi brzuch strzeli. No jak jakaś stara babcia serio

age.png
    age.png
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Hakorośl… witamy w klubie. Ja to szczerze w tej ciąży go nawet nie wiem jak to jest nie mieć cukrzycy 😃 haha

W ogóle zaczęłam szukać sensora na ramie bo już mam tak obolałe palce, ze masakra. Ale na 2 tygodnie 300 zł… No to niestety ale jest mi szkoda
    Szukałam tych sensorów freestyle libre, ale widzę, że są niedostępne w tym momencie. Bo myślałam żeby chociaż na próbę założyć i zobaczyć jak się kształtują te moje cukry w ciągu doby, nie tylko w trakcie nakłucia.
    Jeszcze przez to, ze mam heparynę codziennie to u mnie takie ukłucie palca to nie jest tylko kropla krwi tylko dużo dużo więcej (dzisiaj przed krzywą pani pielęgniarka była zaskoczona). Ale też miałam IO przed ciążą (więc wiem czym jest to tycie z powietrza o którym piszesz), z której prawie udało mi się wyjść, bo ładnie mi spadła glukoza i insulina, ale teraz wszystko szlag trafił, czego niestety się spodziewałam😕 niestety moja aktywność fizyczna codzienna tez spadła bo jak idę normalnym tempem a nie stuletniej babeczki, to mam wrażenie, ze mi zaraz pęknie spojenie łonowe (czekam na wizytę u fizjo). Mam lekką załamkę tymi cukrami, najbardziej tym ze się boję, ze ta cukrzyca zostanie ze mną po porodzie już na stałe🤦🏼‍♀️

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka to świetna wiadomość, że mały idealnie co do tygodnia ☺️

Ja pojutrze robię krzywą i już się boję co wyjdzie 🙈 szczerze jakoś większej uwagi do diety nie przykładam, jem normalnie.

Miałam zamiar tak ćwiczyć w tej ciąży i co? I nic 😂

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, gratuluję wagi maleństwa.
    Hakorośl, przytulam.

hakorośl lubi tę wiadomość

• Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl, myślę, że raczej cukrzyca ciążowa nie zostanie z nami po ciąży. Mamy IO, które predysponuje do cukrzycy ciążowej i IO zostanie z nami, to tak, ale raczej nie cukrzyca. Żelka może potwierdzić, bo z tego co kojarzę w pierwszej ciąży też miała cukrzycę ciążową. Głowa do góry, będzie dobrze 💪

hakorośl lubi tę wiadomość

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hakorośl, ciążowa ma to do siebie, że jednak zwykle mija z pierwszym wrzaskiem dzieciora :D Jedyne co, to w kolejnych ciążach statystycznie może występować częściej, no i na przyszłość daje większą szansę na cukrzycę 2 typu. Ale to trzeba się kontrolować i o to dbać po prostu :)

W ogóle to niby piszą, że predyspozycje mają osoby otyłe, po 35 rż, itd. a wszystkie laski z cukrzycą ciążową jakie znam, to szczuplutkie, młode i trenujące :D

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że u mnie z aktywnością to też kiepsko. Nawet nie chodzi o to że mi ciężko, tylko po prostu mam lenia. A jak mąż wraca z pracy to zanim byśmy się zebrali to będzie chłodno i wieczór. Moja jedyna aktywność to chodzenie po sklepach i schody w domu 😅 chociaż ostatnio poszliśmy się przejść do sklepu i z powrotem to może 3-4 km zrobiliśmy 😀

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko, jaki kupujecie rozmiar czzapki zimowej? Taki typowo dla noworodka czy taki ciut większy, żeby pasował na miesięczniaka?
    Podoba mi się bardzo czapka z hm ale rozmiar 56 jest wyprzedany i zastanawiam się nad 62.
    Tak szczerze to nawet nie wiem czy się kierować szukając na necie czy w sklepach żeby kupić coś co będzie dobre 😔

I kupujecie jakaś dzianinę, wełnę? Wiązana czy wkładana? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 20:00

age.png
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Hakorośl, ciążowa ma to do siebie, że jednak zwykle mija z pierwszym wrzaskiem dzieciora :D Jedyne co, to w kolejnych ciążach statystycznie może występować częściej, no i na przyszłość daje większą szansę na cukrzycę 2 typu. Ale to trzeba się kontrolować i o to dbać po prostu :)

W ogóle to niby piszą, że predyspozycje mają osoby otyłe, po 35 rż, itd. a wszystkie laski z cukrzycą ciążową jakie znam, to szczuplutkie, młode i trenujące :D
    Ciąż kolejnych już nie planuje, bo marzyłam o trójce zawsze i oby wszystko dobrze się skończyło z tą ciążą. Poza tym jestem już wiekowa, bo mam 35 lat i wpisuje się to w czynniki ryzyka cukrzycy, oprócz wieku mam dużą masę urodzeniową wcześniejszego dziecka- ważyło ponad 4kg. Na pewno będzie mi raźniej tutaj jak faktycznie sporo nas się uzbierało z cukrzycą. Dzięki wszystkim za wsparcie♥️

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Mam pytanko, jaki kupujecie rozmiar czzapki zimowej? Taki typowo dla noworodka czy taki ciut większy, żeby pasował na miesięczniaka?
    Podoba mi się bardzo czapka z hm ale rozmiar 56 jest wyprzedany i zastanawiam się nad 62.
    Tak szczerze to nawet nie wiem czy się kierować szukając na necie czy w sklepach żeby kupić coś co będzie dobre 😔

I kupujecie jakaś dzianinę, wełnę? Wiązana czy wkładana? 🤔
    Podpinam się pod pytanie. Ostatnio o tym myślę i zupełnie nie wiem co kupić ani w jakim rozmiarze. Najlepiej wolałabym coś na dłużej niż tylko na czas wyjścia ze szpitala. Tylko nie wiem czy tak można robić z czapka jak ubraniem i kupić większe.

age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelko,cieszę się z Twojej udanej wizyty ☺️
    Jeżeli chodzi o moją aktywność fizyczną,to staram się jak najwięcej ruszać w domu,a że w sobotę organizujemy panieńsko-kawalerski no to mam co robić,wiecie sprzątanie i te sprawy ;) Oczywiście opròcz tego dochodzą spacery, właśnie takie 3-4 kilometrowe,na dłuższy chyba już nie dałabym rady pójść.

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonecznik90 wrote:
    Żelko,cieszę się z Twojej udanej wizyty ☺️
    Jeżeli chodzi o moją aktywność fizyczną,to staram się jak najwięcej ruszać w domu,a że w sobotę organizujemy panieńsko-kawalerski no to mam co robić,wiecie sprzątanie i te sprawy ;) Oczywiście opròcz tego dochodzą spacery, właśnie takie 3-4 kilometrowe,na dłuższy chyba już nie dałabym rady pójść.

Aaa bo to już zaraz wasz ślub 😊 super! I udało się wszystko pomyśleć po waszemu?

Nyasha ja się uparłam na tą czapke, oczywiście 50/56 już nie ma, ale jest 62 dostępna stacjonarnie. Tylko nie wiem czy to nie będzie latać na głowie noworodka. Koleżanka poradziła mi żebybw razie wu ubrać ta ciepła na tą bawełniana jeśli będzie jakoś dużo luzu ale nie wiem czy się dziecko nie zapoci 🙈

Screenshot-20220928-205624-H-M.jpg

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hakorośl co do cukrzycy miałam z córka w pierwszej ciąży po krzywej stwierdzona. Do 34 tyg ciąży jakoś miałam ja tylko na diecie później cukry poranne miałam na poziomie 90-92 i weszła nocna insulina ale do porodu szlam na 6 J.
    Po porodzie cukrzyca zeszła ale zostało IO na prawdę duża. No a teraz cukrzyca od początku ciąży co jest w moim przypadku raczej 99%, ze będę się borykała albo z cukrzyca przewlekła albo stanem przedcukrzycowym 😏😏
    Ale tym się będę martwić później.

Ja dzisiaj zrobiłam 5,7 km rozłożone na dwa spacery. No coś ruszyłam to dupsko.
    Jutro jadę do psychiatry na wizytę mam nadzieje, ze ostatnia, ze już na tej wizycie wypisze mi to orzeczenie czy jak to nazwać w sensie to skierowanie do cięcia.

Co do czapeczki zimowej mam dwie. Jedna z alpaki rozmiar 0-3 Msc druga z wełny alpaki i jedwabiu 0-3 Msc i ta mieszanka jest mniejsza sporo i ta wezmę na wyjście ze szpitala.
    Marcysiu czapeczka musi przylegać do uszu do skory by dawała ciepło. Nawet jak pod spod dasz bawełniana to jeśli ta cieplejsza będzie odstawała będzie zimno. Ja na twoim miejscu bym dodała do powiadomień i czekała. A poza tym tego typu czapki są co roku tez w zara. Nawet ładniejsze sploty niz te HM bo ja córce kupowałam co roku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 22:41

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Aaa bo to już zaraz wasz ślub 😊 super! I udało się wszystko pomyśleć po waszemu?

Tak trochę nie do końca,bo miała być pizza u nas w domu,a stanęło na obiedzie w restauracji. No ale przeżyję,cieszę się,że udało nam się wywalczyć tyle,że nie będą u nas nocować. Ale w sumie jest obraza majestatu ze strony mojej mamy i siostry,bo żadna do mnie nie zadzwoni,żeby zapytać,jak się czujemy,mimo że podczas wizyty,mówiłam o nerkach Młodego,że musimy je kontrolować,że na wizycie dowiemy się,czy już teraz musimy podejmować jakieś działania,czy nic nie musimy robić. Kompletnie żadnego zainteresowania. Mam nadzieję,że będzie podobne zainteresowanie z ich strony,jak już Miłosz będzie na świecie i nie będą się wtrącać w to,jak będziemy go wychowywać.

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:

Nyasha ja się uparłam na tą czapke, oczywiście 50/56 już nie ma, ale jest 62 dostępna stacjonarnie. Tylko nie wiem czy to nie będzie latać na głowie noworodka. Koleżanka poradziła mi żebybw razie wu ubrać ta ciepła na tą bawełniana jeśli będzie jakoś dużo luzu ale nie wiem czy się dziecko nie zapoci 🙈

Screenshot-20220928-205624-H-M.jpg
    Śliczna czapeczka 😍 fajnie opisaną rozmiarówkę ma h&m. Ja często widzę czapki z rozmiarem jako obwód główki. Co wtedy wybrać? Jaki jest rozmiar dla noworodka?

Żelka, co do cukrzycy na stałe, bo cukrzyca ciążowa od początku ciąży, to nie wydaje mi się, że to tak działa. Raczej jak ktoś miał problemy z gospodarką węglowodanową wczesnej, to ma mocne predyspozycje do problemów na samym początku ciąży. Ja wręcz byłam pewna, że mnie to czeka bo IO, pcso i jeszcze otyła jestem. No nie było bata, żebym nie miałam. Diabetolog mi mówił, że po moich wynikach krzywej widać, że to IO się zwiększyła i powoduje cukrzycę ciążową. Po godzinie wynik przekroczony do 184 a po dwóch nagle spadek do 99. Wierzę, że po ciąży cukrzyca minie, ale będę walczyła dalej z IO.

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Żelka. To popatrze jeszcze na zare. Dodałam się do powiadomień już z miesiąc temu i nic 🤷🏻‍♀️ szukalam też czegoś podobnego ale nic aż tak mi się nie spodobalo. Może czas ruszyć tyłek do sklepów i popatrzeć a ja to głównie wszystko przez internet 😁 dla siebie też tak od dawna już zamawiam.

Słonecznik pewnie foszek z czasem przejdzie. Jeszcze jak Cię zaraz zobacza już z widocznym brzuszkiem to już całkiem. 😊 Musi rodzinka zaakceptować sytuację że ślub tak będzie wyglądać i koniec i myślę że w końcu zaakceptują. A to już w ten piątek? 😊

age.png
‹‹ 312 313 314 315 316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ