X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ciągle czuję głód pomimo ze jem srednio co 2-3 godziny. I jeszcze podjadam w między czasie orzechu, migdały, herbatka z cytryną.
    Cukry mam w sumie dobre. Na czczo max 85
    W dzien po posiłku nie przekracza 125. A czasami naprawde sobie dogadzam( pół paczka, kawałek batonika, ciasteczko, budyń, kisiel, kakałko z miodem )
    Jeśli chodzi o wagę to u mnie nie całe 2kg na +. Z synem przytyłam 23 kg przez całą ciążę

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już dostałam skierowanie do diabetologa i mam wizytę za tydzień. No ale wiadomo, już ogarniam się z dietą. Póki co, to dla mnie czarna magia, ale z czasem na pewno rozjaśni mi się sytuacja. Muszę załatwić sobie jakoś glukometr.
    Co do wagi, no cóż... 7 kg na plusie. I przez to całe leczenie nie mam jak spalać kalorii 😟 . Na koniec ciąży mąż będzie musiał framugi e drzwiach poszerzyć, bo z chałupy nie wyjdę😜

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży dużo przytyłam,ale i startowałam z dużo niższej wagi 🙈 organizm gromadził na zaś, pocieszające,że nie było tych kilogramów widać, teraz na pewno mam więcej ruchu, 2,5 latek na stanie to nie ma leżenia,jak w pierwszej ciąży 🙈

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Dzisiaj mam wizytę. Weszłam na wagę a tam okazuje się, ze właśnie osiągnęłam wage, która sobie założyłam na osiągniecie w dniu porodu. Jestem totalnie załamana. Najgorsze jest to, ze ja nie wiem co mam zrobić bo cukry mam dobre. Jestem ciagle głodna a w dodatku jedynie co mi urosło to brzuch i cycki ale one nie waza przecież 10 kg!!

Kolejna ciąża a Ty jeszcze wierzysz, że coś sobie można założyć? ;P Wyluzuj.
    Cóż, ja też jestem przyłamana wagą, na dodatek to 100% moja wina, bo żrę ;] Ale - schudnę sobie później :)
    Też schudłam przed tą ciążą 20 kg, i do tego już super wyglądałam, a teraz znów kluska :/ Ehhh życie :D W ciąży mam straszne parcie na cukier...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 13:47

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sporo przybrałam i przybieram dalej najgorsze jest to że ja zawsze miałam takie parcie na swoją wagę że musiałam być szczupła czasami nawet zabardzo tak jakoś mam w głowie nie tak na punkcie swojego wyglądu ale co mam zrobić siedzę całymi dniami sama z psami w domu to jem chyba też z nudów do tego mam mało ruchu i tak się odkłada

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Ja też ciągle czuję głód pomimo ze jem srednio co 2-3 godziny. I jeszcze podjadam w między czasie orzechu, migdały, herbatka z cytryną.
    Cukry mam w sumie dobre. Na czczo max 85
    W dzien po posiłku nie przekracza 125. A czasami naprawde sobie dogadzam( pół paczka, kawałek batonika, ciasteczko, budyń, kisiel, kakałko z miodem )
    Jeśli chodzi o wagę to u mnie nie całe 2kg na +. Z synem przytyłam 23 kg przez całą ciążę
    Zazdro Ana, że tak ładnie wszystko trzymasz w ciągu dnia 😃 z tego co pamiętam nie korzystasz z insuliny poposiłkowej? A te dogadzanie komponujesz sobie do głównego posiłku?
    U mnie rano cukier do tej pory zawsze jest dobry. Dopiero teraz zaczęły mi się problemy z cukrem poposiłkowowy. Myślę sobie, że u mnie problem może być bo za gruba jestem, tzn przed ciążą BMI równe 30, nie udało mi się zjechać poniżej. Nie wyglądam na tyle, ale jednak wskaźnik pokazuje co pokazuje 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 14:04

age.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam doposilkowa insuline. Ale korzystam z Niej może raz w tyg albo wcale (1jednistka bo np wyjdzie 142)
    Czasami do glownego posiłku czasami np jak zjem obiad po godzinie zmierze cukier i mam mniej niż 100 to wezme sobie np Grześka bez czekolady ( tego dziel na 6) za pierwszym razem sprawdzalam po 30 min po zjedzeniu wafelka i po godzinie przyszlo masz 10 cukru po godz. Wiec jest ok.
    Np dzis na sniadanie zjadlam sałatkę jarzynową kromkę zwykłego chleba dwie rzodkiewki, pół paczką i kakałko gorzkie z miodem ( przed śniadaniem 83 cukru godzinę po sniadaniu 108)

Nyashka lubi tę wiadomość

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa czyli przy cukrzycy ciążowej nie odrazu dostaje się insulinę najpierw jest dieta tak dobrze rozumiem?

Żelka1990, Nyashka lubią tę wiadomość

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie. Mały wazy 700g. 24+4 a obwód brzuszka ma na 24+3 uff. Czyli tylko ta moja waga to mój tłuszcz ewidentnie 🙈🙈

Nayashka u mnie z cukrami wygla tak, ze ja insuline mam od 7 tyg ciąża. Dokładnie 7+2 zaczęłam ja brać. Od 2j na noc. Obecnie mam 15 j na noc. Ja jeśli tylko mam cukry 90 od razu dodaje sobie 1 j więcej. Ogólnie mam cukry 78-85 na czczo.
    Moja dieta to piec posiłków z czego 5 to jest ten nocny dla cukrzyków po nim cukru nie mierze ( i tu niestety wjeżdżają tez czasem po kolacji zachcianki typu chrupeczki lub paluszki cebulowe 😏, i dzis z tego rezygnuje )
    Cukry poposilkowe mam na prawdę dobre. Ale!! Gdy w 14 tyg odstawiłam metformine to musiałam pokombinować przy posiłkach bo się zdarzały przekroczenia ale zadko na tyle, ze gdzieś w powietrzu wisiało, ze mogę dostać insu poposiłkowa ale na szczęście to ogarnelam właśnie tymi moimi trikami 😃 ostatnio miałam skok po posiłku godzina na 160 ale to wiedziałam bo zanim zjadłam obiad najadłam się gorzkiej czekolady z nadzieniem… tak mi się chciało 🙈

Generalnie po obiedzie lub tej kolacji o 18 jem coś słodkiego i cukry super.
    Tez podjadam niestety słonecznik, orzechy bo czymś muszę ta chcice uśpić.
    Jak nie jadłam węgli jie odczuwałam potrzeby podjadania. Teraz jem sporo owoców jem tez węgle do obiadu ale wieloziarniste

W pierwszej ciąży przytyłam 13 kg do porodu. A w połogu zamiast chudnąc waga stanęła tyle co mi spadło w szpitalu czyli 8 kg. I koniec ani drnie a potem zaczęłam wręcz tyć !! I się skończyło na werdykcie bardzo zaawansowanej IO

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 15:50

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jakaś patologia z tym moim cukrem. Zjadłam fasolkę po bretońsku z bułką grahamka jako obiad i 160 cukru... Nie wiem co się dzieje. Chyba że ta bułka grahamka jest oszukana?!?! 😱 Jadłam
    ją do śniadania i do obiadu właśnie. Zwykle mam swoje sprawdzone, dobre pieczywo, ale dzisiaj mnie na bułkę wzielo. Przecież fasola nie ma wysokiego indeksu?
    Wczoraj jadlam na obiad opiekane ziemniaki, dużo surówki i mięso mielone i nawet pozwoliłam sobie na słodką przekąskę i miałam idealny cukier.

Żelka, gratuluję, że maluch wagowo jest idealnie w wieku ciąży ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 16:36

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka cieszę się że mały wazy tak jak powinien bardzo dobre wieści 😊

Żelka1990 lubi tę wiadomość

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Dzisiaj jakaś patologia z tym moim cukrem. Zjadłam fasolkę po bretońsku z bułką grahamka jako obiad i 160 cukru... Nie wiem co się dzieje. Chyba że ta bułka grahamka jest oszukana?!?! 😱 Jadłam
    ją do śniadania i do obiadu właśnie. Zwykle mam swoje sprawdzone, dobre pieczywo, ale dzisiaj mnie na bułkę wzielo. Przecież fasola nie ma wysokiego indeksu?
    Wczoraj jadlam na obiad opiekane ziemniaki, dużo surówki i mięso mielone i nawet pozwoliłam sobie na słodką przekąskę i miałam idealny cukier.

Żelka, gratuluję, że maluch wagowo jest idealnie w wieku ciąży ❤️
    No wlanie fasolka po bretońsku to tez coś po czym cukier mi wywaliło na 154 to było jakoś 4 tyg temu. Strasznie mi się chciało zjadłam sama fasolkę po bretońsku bez pieczywa bez wcześniejszych warzyw. Była pyszna No ale już więcej jej nie zjem.

Dzisiaj na obiad zjadłam kapustę zasmażana do tego grillowana pierś z kurczaka pod szpinakiem i cukier po godzinie 88. Dodam ze porcja była spora

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    No wlanie fasolka po bretońsku to tez coś po czym cukier mi wywaliło na 154 to było jakoś 4 tyg temu. Strasznie mi się chciało zjadłam sama fasolkę po bretońsku bez pieczywa bez wcześniejszych warzyw. Była pyszna No ale już więcej jej nie zjem.

Dzisiaj na obiad zjadłam kapustę zasmażana do tego grillowana pierś z kurczaka pod szpinakiem i cukier po godzinie 88. Dodam ze porcja była spora
    Czyli winna może być fasolka 🙁 dzięki Żelka za informację. Pierwszy i ostatni raz fasolka. Nie spodziewałam się po niej takiej akcji szczególnie, że niby znalazłam w necie informacje, że ma niski indeks i jest ok w cukrzycy.

age.png
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zrobiłam krzywą i szczerze mówiąc spodziewałam się, że wyjdzie słabo. Mam po godzinie 10,61 mmol/l

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl, wychodzi chyba, że też masz cukrzycę ciążową. O jejku ile nas się tutaj zrobiło słodkimi mamami. Damy radę, będziemy się wspierać i będzie dobrze 💪

hakorośl lubi tę wiadomość

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Czyli winna może być fasolka 🙁 dzięki Żelka za informację. Pierwszy i ostatni raz fasolka. Nie spodziewałam się po niej takiej akcji szczególnie, że niby znalazłam w necie informacje, że ma niski indeks i jest ok w cukrzycy.
    No ja to samo. A byłam w ciężkim szoku jak mi cukier po niej wywaliło. Także skoro u mnie i u ciebie wywaliło to na pewno coś jest z nią nie tak

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hakorośl… witamy w klubie. Ja to szczerze w tej ciąży go nawet nie wiem jak to jest nie mieć cukrzycy 😃 haha

W ogóle zaczęłam szukać sensora na ramie bo już mam tak obolałe palce, ze masakra. Ale na 2 tygodnie 300 zł… No to niestety ale jest mi szkoda

hakorośl lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u Was z aktywnością typu spacery? Ja mam wyrzuty sumienia, że większość czasu jednak siedzę/leżę. Z drugiej strony mam psychiczne opory, bo ciągle coś mnie pobolewa i nie chce sobie pogorszyc :/

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum. Ja wczoraj i dzisiaj spacerowałam po czasie deszczów gdzie jednak moja aktywność była oooookropna🙈 i wczoraj i dzisiaj podczas spacerów czułam ze wyzionie ducha 🙈 spacery kończyłam na placu zabaw odpoczywając bo myślałam ze do domu nie dojdę🙈 niestety ale ciągną mnie chyba zrosty nie przyjemnie mi się spaceruje dłużej

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ostatni spacer bardzo odczułam kłuciem jakby spojenia i pobolewaniem podbrzusza dlatego sobie odpuściłam ale brakuje mi takiego aktywnego codziennego życia nawet mojej pracy mi brakuje

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ