Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ogólnie jest tak, że macierzyński jest jak "praca" i urlop nalicza się normalnie.
Z wychowawczym inaczej - jeśli bierzecie od 1 stycznia do 31 grudnia, urlopu nie ma. Jeśli 02.01 - 31.12, to nalicza się pełen urlop Więc nawet jak urodzicie w grudniu, to potem można wziąć zwykły wypoczynkowy po macierzyńskim, byle 1 stycznia przeczekać
Jak już jesteście na wychowawczym i np. przerywacie w trakcie roku, to urlop się nalicza proporcjonalnie do miesięcy, które zostały.Marcysia1990 lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
hej, czytam Was czasem, ale od kiedy zaczęła się szkoła, to znowu mniej czasu. mignęła mi rozmowa o kp i mm. ja pierwszego synka kp 3 dni, pozostałych od 13 do 16 miesięcy i w okresie jesienno-zimowym każdy zagilany tak samo, a odkurzacz z katarkiem wiecznie na środku pokoju. nie widzę żadnej różnicy. ale kp chce z prostego powodu - jest to po prostu TAŃSZE 🤪
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 14:38
Żelka1990 lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Ja sie zapisalam do poloznej i co dziwne od razu wypelnila mi papiery na starsza corke, w sumie nie wiem po co, ile czasu dziecko jest pod opieka poloznej? No chyba 3,5 roku to sporo no ale nie wiem, w sumie obojetnie. W 1 ciazy tak nie mialam ale teraz polozna przychodzi raz na miesiac i bada tetno takim przenosnym dopplerem. W sumie fajnie, bo zawsze to jakoes uspokojenie miedzy wizytami u lekarza. Plus mozna podpytac o jakies niepokojace objawy np.
-
Ja to tyle wygrałam przez te 2 brzdące, że dostanę 31tyg macierzyńskiego 😂, ale te wszystkie inne sprawy okolourlopowe to musze jeszcze ogarnąć. Bo teraz wiem tylko tyle, ze mam mam macierzyński 31tyg+rodzicielski 32tyg+urlop niewykorzystany za 2022 + urlop za 2023 i coś tam co mi się naliczy za 2024
-
A jak jest z macierzyńskim i wychowawczym jak mam umowę do końca marca 2023? Co później? Wie ktoś może?01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Umowa się kończy i macierzyński będzie wypłacał ZUS. Pewnie trzeba jakieś papierki złożyć. Dopytam koleżanki bo ona miała taką sytuację.
A wiecie może jak to jest jak się ma 4 umowy o pracę z czego właśnie 1 na czas niezbędny a 2 się skończą w trakcie porodu? Jak to zgłosić do ZUS? 🤔 -
Marcysia1990 to proszę podpytaj bo trochę mnie to martwi bo jak nie będzie macierzyńskiego w takim przypadku to będę musiała szybciej wrócić do pracy z jednej wypłaty w dzisiejszych czasach ciężko by było się utrzymać. Co do 4 umów nie pomogę bo ja jednej nie mogę ogarnąć 😁01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Żelka1990 wrote:Dla córki miałam na komodzie taka matę przewijak niby spoko ale teraz się zdecydowałam na miękki przewijak ale Iuz ten grubszy.
Mam pytanie: Która się już na covid szczepiła? Która to dawka i jaka szczepionka?
Bo dzisiaj właśnie w przychodni widziałam ze od 25.10 będą mieli dostępna nowa szczepionkę Pfizera dla dawek 3 i 4. I chyba ta będę brała🤔 w środę jeszcze zapytam prowadzącego na wizycie czy to jest właśnie tez na ciężarnych bezpieczna szczepionka.
Co do aplikowania insuliny, chyba zbyt często trafiam na naczynka 😕 mam teraz siniaka i trochę boli to miejsce jak się dotknie. Spróbuję Twojego sposobu Ana na wuciagnie igły na dwa razy, żeby nie wyciekała mi insulina. Na pewno ten wyciek miał wpływ, bo dzisiaj rano miałam cukier 88... Zbyt dużo. -
Ale przecież 88 to dobry cukier na czczo przy pomiarze glukometrem. Moja doktor mówi, że hipoglikemia w nocy jest niekorzystna dla dziecka a najniższa glukoza po tej insulinie nocnej jest chyba ok. 5-6 godzin od przyjęcia dawki. Doczyta ulotkę insuliny bo mojej jest napisane, że to normalne że po wyciągnięciu igły zostaję zawsze na niej kropleka płynu. To co jest ważne to każdorazowe delikatne wymieszanie bez wstrząsania i sprawdzenie za każdym razem drożności igły.Czynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
No nareszcie jestem w sieci. Niemal 4 dni byłam poza zasięgiem i bez internetu, bo jakaś awaria masztu była. A że ja mocno stacjonarna jestem, to nawet szans nie mialam na jakikolwiek zasięg.
Malinowa, nasza budowa to stan surowy zamknięty, jeśli chodzi o część mieszkalną, która będzie na górze. No dole będą pomieszczenia stanowiące pracownie męża. Tam już są wszystkie przyłącza. A wy rozumiem też się budujecie. Oj, to studnia bez dna, u nas metoda gospodarczą, więc też tak zrywami działamy . -
Naprodukowalyscie przez ten czas sporo postów, miałam co nadrabiać.
Z cukrem walczę. Dostałam swój glukometr accu chek instant. Póki co zawsze w ciągu dnia pojawia mi się jakieś przekroczenie, ale staram się uczyć na błędach. Na szczęście do coli i chipsów w ogóle mnie nie ciągnie, ale do czekolady już tak. Powstrzymuje się mocno. Wiem, że mogłabym gorzka, taka 80 procent kakao, ale ona nie jest polecana w zapasach, więc też odpada. Ach, jeszcze tyle czasu do słodkich przyjemności... -
Lukrecjaa wrote:Ale przecież 88 to dobry cukier na czczo przy pomiarze glukometrem. Moja doktor mówi, że hipoglikemia w nocy jest niekorzystna dla dziecka a najniższa glukoza po tej insulinie nocnej jest chyba ok. 5-6 godzin od przyjęcia dawki. Doczyta ulotkę insuliny bo mojej jest napisane, że to normalne że po wyciągnięciu igły zostaję zawsze na niej kropleka płynu. To co jest ważne to każdorazowe delikatne wymieszanie bez wstrząsania i sprawdzenie za każdym razem drożności igły.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 17:05
-
Nyashka ta pfizera nowa tak ??
Ja po 3 dawkach nic nie miałam poza bólem ręki po kilku godzinach.
No ciekawa jestem jak tam po tej nowej będzie…
Nawet nie czytałam o niej nic. Teraz bym chciała w 28 tyg ten krztusiec odhaczyć a po nim za 2 tyg covida -
Moja siorka po spikevaxie teraz miała 2 dni gorączki, takiej podchodzacej pod 39. To jej 3 dawka (J&J, 2x pfizer).
Ja ostatnią dawke (3) przeszłam bardzo łagodnie, ale teraz to troche sie waham czy brac czy nie, jednak ta temperatura dla dzidzi nie jest obojętna… -
Żurawinka wrote:No nareszcie jestem w sieci. Niemal 4 dni byłam poza zasięgiem i bez internetu, bo jakaś awaria masztu była. A że ja mocno stacjonarna jestem, to nawet szans nie mialam na jakikolwiek zasięg.
Malinowa, nasza budowa to stan surowy zamknięty, jeśli chodzi o część mieszkalną, która będzie na górze. No dole będą pomieszczenia stanowiące pracownie męża. Tam już są wszystkie przyłącza. A wy rozumiem też się budujecie. Oj, to studnia bez dna, u nas metoda gospodarczą, więc też tak zrywami działamy .
Powoli będzie się kończyć, nie są to dobre czasy na budowę 😑
A jak się czujesz ogólnie?
Do końca szybko zleci.. niedługo wszystkie będziemy w trzecim trymestrze, a pomyśleć,że część w grudniu będzie miała ciąże donoszone, przecież to już zaraz 😱
Żurawinka lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
bumbum wrote:Moja siorka po spikevaxie teraz miała 2 dni gorączki, takiej podchodzacej pod 39. To jej 3 dawka (J&J, 2x pfizer).
Ja ostatnią dawke (3) przeszłam bardzo łagodnie, ale teraz to troche sie waham czy brac czy nie, jednak ta temperatura dla dzidzi nie jest obojętna… -
Żelka1990 wrote:Nyashka ta pfizera nowa tak ??
Ja po 3 dawkach nic nie miałam poza bólem ręki po kilku godzinach.
No ciekawa jestem jak tam po tej nowej będzie…
Nawet nie czytałam o niej nic. Teraz bym chciała w 28 tyg ten krztusiec odhaczyć a po nim za 2 tyg covidaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 18:41
-
Żurawinka wrote:Naprodukowalyscie przez ten czas sporo postów, miałam co nadrabiać.
Z cukrem walczę. Dostałam swój glukometr accu chek instant. Póki co zawsze w ciągu dnia pojawia mi się jakieś przekroczenie, ale staram się uczyć na błędach. Na szczęście do coli i chipsów w ogóle mnie nie ciągnie, ale do czekolady już tak. Powstrzymuje się mocno. Wiem, że mogłabym gorzka, taka 80 procent kakao, ale ona nie jest polecana w zapasach, więc też odpada. Ach, jeszcze tyle czasu do słodkich przyjemności...