X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jest tak, że macierzyński jest jak "praca" i urlop nalicza się normalnie.
    Z wychowawczym inaczej - jeśli bierzecie od 1 stycznia do 31 grudnia, urlopu nie ma. Jeśli 02.01 - 31.12, to nalicza się pełen urlop ;) Więc nawet jak urodzicie w grudniu, to potem można wziąć zwykły wypoczynkowy po macierzyńskim, byle 1 stycznia przeczekać :P
    Jak już jesteście na wychowawczym i np. przerywacie w trakcie roku, to urlop się nalicza proporcjonalnie do miesięcy, które zostały.

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, czytam Was czasem, ale od kiedy zaczęła się szkoła, to znowu mniej czasu. mignęła mi rozmowa o kp i mm. ja pierwszego synka kp 3 dni, pozostałych od 13 do 16 miesięcy i w okresie jesienno-zimowym każdy zagilany tak samo, a odkurzacz z katarkiem wiecznie na środku pokoju. nie widzę żadnej różnicy. ale kp chce z prostego powodu - jest to po prostu TAŃSZE 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 14:38

Żelka1990 lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zapisalam do poloznej i co dziwne od razu wypelnila mi papiery na starsza corke, w sumie nie wiem po co, ile czasu dziecko jest pod opieka poloznej? No chyba 3,5 roku to sporo :D no ale nie wiem, w sumie obojetnie. W 1 ciazy tak nie mialam ale teraz polozna przychodzi raz na miesiac i bada tetno takim przenosnym dopplerem. W sumie fajnie, bo zawsze to jakoes uspokojenie miedzy wizytami u lekarza. Plus mozna podpytac o jakies niepokojace objawy np.

• South Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to tyle wygrałam przez te 2 brzdące, że dostanę 31tyg macierzyńskiego 😂, ale te wszystkie inne sprawy okolourlopowe to musze jeszcze ogarnąć. Bo teraz wiem tylko tyle, ze mam mam macierzyński 31tyg+rodzicielski 32tyg+urlop niewykorzystany za 2022 + urlop za 2023 i coś tam co mi się naliczy za 2024

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak jest z macierzyńskim i wychowawczym jak mam umowę do końca marca 2023? Co później? Wie ktoś może?

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umowa się kończy i macierzyński będzie wypłacał ZUS. Pewnie trzeba jakieś papierki złożyć. Dopytam koleżanki bo ona miała taką sytuację.
    A wiecie może jak to jest jak się ma 4 umowy o pracę z czego właśnie 1 na czas niezbędny a 2 się skończą w trakcie porodu? Jak to zgłosić do ZUS? 🤔

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 to proszę podpytaj bo trochę mnie to martwi bo jak nie będzie macierzyńskiego w takim przypadku to będę musiała szybciej wrócić do pracy z jednej wypłaty w dzisiejszych czasach ciężko by było się utrzymać. Co do 4 umów nie pomogę bo ja jednej nie mogę ogarnąć 😁

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Dla córki miałam na komodzie taka matę przewijak niby spoko ale teraz się zdecydowałam na miękki przewijak ale Iuz ten grubszy.

Mam pytanie: Która się już na covid szczepiła? Która to dawka i jaka szczepionka?
    Bo dzisiaj właśnie w przychodni widziałam ze od 25.10 będą mieli dostępna nowa szczepionkę Pfizera dla dawek 3 i 4. I chyba ta będę brała🤔 w środę jeszcze zapytam prowadzącego na wizycie czy to jest właśnie tez na ciężarnych bezpieczna szczepionka.
    Ja się szczepiłam ponad tydzień temu tą zaktualizowaną szczepionką na COVID. Klasycznie na drugi dzień byłam rozbita i miałam 37 stopni, ale lepiej przechodziłam niż ostatnią. Na drugiej dawce miałam gorączek 38,5 stopni i byłam rozbita.

Co do aplikowania insuliny, chyba zbyt często trafiam na naczynka 😕 mam teraz siniaka i trochę boli to miejsce jak się dotknie. Spróbuję Twojego sposobu Ana na wuciagnie igły na dwa razy, żeby nie wyciekała mi insulina. Na pewno ten wyciek miał wpływ, bo dzisiaj rano miałam cukier 88... Zbyt dużo.

age.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 8 października 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale przecież 88 to dobry cukier na czczo przy pomiarze glukometrem. Moja doktor mówi, że hipoglikemia w nocy jest niekorzystna dla dziecka a najniższa glukoza po tej insulinie nocnej jest chyba ok. 5-6 godzin od przyjęcia dawki. Doczyta ulotkę insuliny bo mojej jest napisane, że to normalne że po wyciągnięciu igły zostaję zawsze na niej kropleka płynu. To co jest ważne to każdorazowe delikatne wymieszanie bez wstrząsania i sprawdzenie za każdym razem drożności igły.

Czynnik męski
    Invimed 04.2014 ivf 💕synek

06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
    6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nareszcie jestem w sieci. Niemal 4 dni byłam poza zasięgiem i bez internetu, bo jakaś awaria masztu była. A że ja mocno stacjonarna jestem, to nawet szans nie mialam na jakikolwiek zasięg.

Malinowa, nasza budowa to stan surowy zamknięty, jeśli chodzi o część mieszkalną, która będzie na górze. No dole będą pomieszczenia stanowiące pracownie męża. Tam już są wszystkie przyłącza. A wy rozumiem też się budujecie. Oj, to studnia bez dna, u nas metoda gospodarczą, więc też tak zrywami działamy .

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprodukowalyscie przez ten czas sporo postów, miałam co nadrabiać.

Z cukrem walczę. Dostałam swój glukometr accu chek instant. Póki co zawsze w ciągu dnia pojawia mi się jakieś przekroczenie, ale staram się uczyć na błędach. Na szczęście do coli i chipsów w ogóle mnie nie ciągnie, ale do czekolady już tak. Powstrzymuje się mocno. Wiem, że mogłabym gorzka, taka 80 procent kakao, ale ona nie jest polecana w zapasach, więc też odpada. Ach, jeszcze tyle czasu do słodkich przyjemności...

• Nyashka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecjaa wrote:
    Ale przecież 88 to dobry cukier na czczo przy pomiarze glukometrem. Moja doktor mówi, że hipoglikemia w nocy jest niekorzystna dla dziecka a najniższa glukoza po tej insulinie nocnej jest chyba ok. 5-6 godzin od przyjęcia dawki. Doczyta ulotkę insuliny bo mojej jest napisane, że to normalne że po wyciągnięciu igły zostaję zawsze na niej kropleka płynu. To co jest ważne to każdorazowe delikatne wymieszanie bez wstrząsania i sprawdzenie za każdym razem drożności igły.
    U mnie oprócz zostania na igłę wypływa mi ze skóry. To coś innego :/ tym, że zostaje mi kropla na igłę to się nie przejmuję. Dla mnie 88 to sporo za dużo. Od 90 zwiększasz insulinę. Dodatkowo ja na merforminie miałam z glukometru około 70 rano więc dla mnie to sporo podwyższyło się patrząc co miałam wcześniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 17:05

age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś wie jak to jest z tym tacierzyńskim 9tygodniowym, którego nie można przenieść na matkę? Będą korzystać faceci u Was z tego? Od kiedy to wchodzi?

Malamii26 lubi tę wiadomość

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka ta pfizera nowa tak ??
    Ja po 3 dawkach nic nie miałam poza bólem ręki po kilku godzinach.
    No ciekawa jestem jak tam po tej nowej będzie…
    Nawet nie czytałam o niej nic. Teraz bym chciała w 28 tyg ten krztusiec odhaczyć a po nim za 2 tyg covida

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siorka po spikevaxie teraz miała 2 dni gorączki, takiej podchodzacej pod 39. To jej 3 dawka (J&J, 2x pfizer).
    Ja ostatnią dawke (3) przeszłam bardzo łagodnie, ale teraz to troche sie waham czy brac czy nie, jednak ta temperatura dla dzidzi nie jest obojętna…

• malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    No nareszcie jestem w sieci. Niemal 4 dni byłam poza zasięgiem i bez internetu, bo jakaś awaria masztu była. A że ja mocno stacjonarna jestem, to nawet szans nie mialam na jakikolwiek zasięg.

Malinowa, nasza budowa to stan surowy zamknięty, jeśli chodzi o część mieszkalną, która będzie na górze. No dole będą pomieszczenia stanowiące pracownie męża. Tam już są wszystkie przyłącza. A wy rozumiem też się budujecie. Oj, to studnia bez dna, u nas metoda gospodarczą, więc też tak zrywami działamy .

Powoli będzie się kończyć, nie są to dobre czasy na budowę 😑
    A jak się czujesz ogólnie?
    Do końca szybko zleci.. niedługo wszystkie będziemy w trzecim trymestrze, a pomyśleć,że część w grudniu będzie miała ciąże donoszone, przecież to już zaraz 😱

Żurawinka lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Moja siorka po spikevaxie teraz miała 2 dni gorączki, takiej podchodzacej pod 39. To jej 3 dawka (J&J, 2x pfizer).
    Ja ostatnią dawke (3) przeszłam bardzo łagodnie, ale teraz to troche sie waham czy brac czy nie, jednak ta temperatura dla dzidzi nie jest obojętna…
    Kurde w tyle jestem bo nawet nie wiem co to jest ten spikevax.

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Nyashka ta pfizera nowa tak ??
    Ja po 3 dawkach nic nie miałam poza bólem ręki po kilku godzinach.
    No ciekawa jestem jak tam po tej nowej będzie…
    Nawet nie czytałam o niej nic. Teraz bym chciała w 28 tyg ten krztusiec odhaczyć a po nim za 2 tyg covida
    Tak, pfizera nowego brałam. Co do objawów jak temperatura. Jak dla mnie gorsze byłoby złapać covida z temperaturą niż mieć jeden dzień temperatury po szczepieniu, którą można zbić paracetamolem. Ja akurat przeszłam zdecydowanie łagodniej trzecia dawkę, tą zaktualizowaną, niż druga dawkę. 37 stopni to nic takiego. Po prostu kołowata byłam i leżałam sobie cały dzień oglądając seriale

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 18:41

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka wrote:
    Naprodukowalyscie przez ten czas sporo postów, miałam co nadrabiać.

Z cukrem walczę. Dostałam swój glukometr accu chek instant. Póki co zawsze w ciągu dnia pojawia mi się jakieś przekroczenie, ale staram się uczyć na błędach. Na szczęście do coli i chipsów w ogóle mnie nie ciągnie, ale do czekolady już tak. Powstrzymuje się mocno. Wiem, że mogłabym gorzka, taka 80 procent kakao, ale ona nie jest polecana w zapasach, więc też odpada. Ach, jeszcze tyle czasu do słodkich przyjemności...
    Też mam codziennie jakieś przekroczenie. Czasami nawet po czymś zgodnym z zasadami diety, czasami po próbie zjedzenia czegoś nowego/innego. Ja akurat po czekoladzie nie mam zbytnio problemu. Szczególnie jak zjem tuż po obiedzie. Wtedy jest ok. Będzie dobrze Żurawinka! A jak tam zdrowie?

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayashka 37 to nawet nie temperatura! Jak zaszłam w ciaze naturalnie miałam 37,2 😃
    Gorączka to 38,5…
    Mi by pasowało się zaszczepić w sobotę najlepiej 🤔 wtedy mam męża w domu cały dzień mogę sobie odpoczywać

age.png
    age.png
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ