Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Od dzisiaj zmieniam swoj plan jadłospisu. Wprowadzam zmiany jakie mi tam na szkoleniu z prowadzenia cukrzycy ciążowej sugerowała diabetolog…
Mianowicie ja jestem na diecie tego typo co teraz od 7 tyg czyli posiłki co 3 godz. Pierwszy o 9:00, jedynie w drugim trymestrze musiałam modyfikacje węglowodanowe wprowadzić bo rano przestałam je tolerować.
No ale teraz tak na prawdę mam super cukry poposilkowe a tu wariacje na czczo… mimo zwiększania dawki insuliny nocnej… No i się okazuje, ze ja mam fajny cukier o 7 rano ale potem mam skok i o 8 / 8.30 niestety już mam 91 /92 wiec. Z moim jedzeniem śniadania o 9:00 już muszę sie pożegnać. I tez skrócić troszkę czas posiłków na razie tych rannych przez co będę miała więcej a mniejsze.
Muszę wstawać o 7:00 mierzyć cukier brać letrox i po godzinie o 8:00 jeść śniadanie jakieś małe bez węgli ( u mnie jeszcze ten letrox nie pozwala mi wstanie i zjedzenie od razu śniadania bo musiałabym letrox brać w nocy a wtedy pewnie nie zasnę 🙄🙄🙄 później 10:30 jedna połówka bułki proteinowej z humussem i warzywami. Oczywiście moja herbatka do śniadań, o 12:30 jogurt proteinowy owoc i ciasteczko bez cukru lub owsiane o 15:00 obiad i tu później podwieczorek 18 i 21 kolacja 22 insulina nocna i spanie… jeśli to nie da takich rezultatów jakich oczekuje 😉 to będę musiała jeszcze jedna jakaś przekąskę wrzucić. Ale tez boje sie, ze dowali w te 2,5 miesiąca tak ze sie będę toczyć nie chodzić -
Żelka fajny filmik patrzeć nie mogłam jak ja znieczulał ale wystarczyło mi tłumaczenie
Żelka1990 lubi tę wiadomość
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Angela1108 wrote:Ana to super ze tak to wygląda z tego co czytałam jest zalecany dla osób kardiologicznych i tak myślę czy jak mi kardiolog pozwoli rodzic normalnie czy nie poszukam szpitala gdzieś dalej ale dającego mi taka możliwość bo w tym co mam najbliżej powiedzieli ze bezwzględnie cc ale kardiolog mówił że na chwilę obecną mogłabym SN ale zobaczymy jeszcze jak wyjdzie holter
Także może warto zobaczyć gdzie masz taki szpital III stopnia ref, z mojego rodzinnego miasta koleżanki koje przyjeżdzają rodzic do Krakowa 150 km bo u nas to szpital I stopnia i rzeźnia taka, ze masakra🙈🙈🙈 -
A propo jeszcze staników z SHEIN to dzisiaj założyłam czarny. Jak na tak miękki stanik bez fishbin 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽Sztos !! W ogóle jak jeszcze macie cycuszki bardziej jędrne i nie tak mocno rozchodzące sie pod pachy jak moje 😉 to bardzo duża polecajka. Za te pieniądze serio są warte.
-
A, któraś z Was pytała o słodzidła. Ja takich 100% sztucznych nie używam, ale z cukru zrezygnowałam dla ksylitolu. Stewia i erytrytol są dla mnie gorzkie i paskudne Słodzę tylko czarną herbatę (po niesłodkiej mi niedobrze) i kawę czasem bo lubię.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dzisiaj przejrzałam listę co tam mi brakuje do spakowania walizki bo chce ja spakować w ten długi weekend listopadowy i sobie przypomniałam o ręcznikach papierowych do wycierania rany po myciu. Czy, któraś w was wie, które obecnie dostępne ręczniki papierowe są najdelikatniejsze? Takie na prawdę miękkie? Lamb?
Po pierwszej cesarce miałam ten plaster „miodu” na ranie przez tydzień i mnie to ominęło a teraz się tym stresuje bo ja taka brzydliwa do dotykania takich ran jestem 😅 nawet ręcznikiem czy nawet patyczkiem kikuta pepowinowego 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 12:16
-
Żelka, ja od kilku tygodni jem śniadanie między 7 a 8, max 08.30 i wtedy nie mam żadnych problemów z cukrem mimo, że mam śniadania węglowodanowe. To faktycznie mi diabetolog mówiła, że lepiej zjeść śniadania wcześniej niż później, bo nie powinno być długiej nocnej przerwy między ostatnim posiłkiem a śniadaniem. Ja jestem zmęczona jeszcze po tak wczesnym śniadaniu i wybudzeniu, więc często leżę i zasypiam sobie na chwilkę. Leki też mam przedśniadaniowe do wzięcia czyli żelazo 😃 na szczęście tylko pół godziny przed śniadaniem, więc wstaje i biorę od razu, bo mam wodę i leki koło łóżka, potem przygotowuje śniadanie i akurat mija pół godziny.
W ogóle Żelka, pamiętasz polecałaś termometr z Braun do mierzenia temperatury w pupie u niemowlaka. Pamiętasz jak szybko mierzy w takim miejscu temperaturę? Dowiedziałam się, że przy małym dziecku to powinno być utra szybko, kilkanaście sekund i jestem ciekawa czy Twój termometr właśnie tak działa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 12:42
-
A ja dzięki waszym podpowiedziom zjadłam bułkę pszenną (😱) z szynką, ale poprzedziłam to ogórkiem kiszonym i po godzinie cukier 99. Gdzieś mi jeszcze wpadło,że po posiłku fajne podjeśc np. fistaszki i one obniżają cukier. Jeszcze nie testowałam, ale dziś prosiłam męża żeby mi kupił i chyba najem się ich przed snem, może mi jakoś pozytywnie wpłynie na cukier na czczo.
Żelka1990 lubi tę wiadomość
-
Ja po wizycie u mojej diabetolog dostałam takie zalecenia, żeby mierzyć cukier rano jak mąż wychodzi do pracy. Bo i tak się wtedy przebudzam i często godzinę dwie leżę i nie mogę zasnąć. Mówiła żeby coś wtedy zjeść, cokolwiek, jakaś kanapkę, jogurt, byle nie dopuszczac do tyłu godzin bez jedzenia bo te cukry później szaleją. Więc ja wstaję ok 6, mierze, jem coś małego byle zjeść, kładę się i zasypiam ok 7-8 i docelowo przebudzam się 9-10 i wtedy normalne śniadanie, po godzinie mierzę cukier itd. Ostatni posiłek jem ok 20/21, ale na kolację to już coś bardziej lekkiego. Insulinę mówiła żeby podawać zawsze mierzy 22-23. Wczoraj dałam sobie 4j insuliny i dziś rano cukier 90 więc taki na granicy, zobaczymy jaki będzie jutro. Po posiłkowe cukry mam ok, po pieczywie 130 , po zupie 95, wczoraj np jedliśmy szwajcara z dużą ilością sera i te cukry były wysokie bo aż 160 ale też wiem że tutaj panierka+ tłuszcz wybiło i po takim jedzeniu cukry wybijają z opóźnieniem. Żałuję że mężowi nie sprawdziłam z ciekawości jak u niego by te cukry wyglądały, bo on zdrowy jak koń 😁 ma taką pracę że regularnie musi mieć robione wszystkie badania.
Pije tego rooibosa i smaczny jest bez cukru. Kupiłam wczoraj stewie, taka chemia , blee 🤢 jeszcze 10 tygodni i parę dni, jakoś wytrzymam 😅 -
Marcysia ja stewi też nie lubię 😃 słodziki trzeba sobie wypróbować który nam osobiście w smaku pasuje. Mnie ani stewia ani erytrytol, tylko i wyłącznie ksylitol. Używam jak potrzebuje zamiennika cukru np jak mam ochote na kanapkę z białym serem i jogurtem, to do jogurtu trochę ksylitolu, żeby nie było to takie mdłe.
Jeżeli na prawdę będziesz potrzebować tej słodyczy to wypróbuj inne opcje. Jak dasz radę bez to tym lepiej 💪 ja jestem słaba i nie dam rady bez 😅
Żurawinka, fajnie, że trick z ogórkami kiszonymi zadziałał 😃 u mnie w lodówce wiadro kapusty kiszonej jest i jem do obiadu. Też działa cuda na cukier.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 13:37
-
A ten ksylitol to nie podpija cukru? 🤔 Wiem że sportowcy to stosuja i można tego używać nawet do pieczenia, ale nie miałam okazji nigdy jeść niczego takiego. Ja generalnie jestem antyslodyczowa, za to kocham fastfoody - pizzę, kebaby 😍 ale jakoś w ciąży nie mam za często ochoty. Słodkie zdarzało mi się zjeść żeby małego w brzuchu poczuć jak wierzga 😁 za to w ciąży nauczylam się rano pić herbatę i lubię taką słodka i z cytryna, no ale teraz żeby nie było to będę pić bez niczego 😪
-
Żelka1990 wrote:Dzisiaj przejrzałam listę co tam mi brakuje do spakowania walizki bo chce ja spakować w ten długi weekend listopadowy i sobie przypomniałam o ręcznikach papierowych do wycierania rany po myciu. Czy, któraś w was wie, które obecnie dostępne ręczniki papierowe są najdelikatniejsze? Takie na prawdę miękkie? Lamb?
Po pierwszej cesarce miałam ten plaster „miodu” na ranie przez tydzień i mnie to ominęło a teraz się tym stresuje bo ja taka brzydliwa do dotykania takich ran jestem 😅 nawet ręcznikiem czy nawet patyczkiem kikuta pepowinowego 😅💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
U nas w mieście oddalonym o 50km jest dramat jeśli chodzi o szpitale ze znieczuleniem, w pierwszej ciąży oczywiście nie miałam, teraz bym chciała, no ale podobno jest tak,że mają jakieś limity na znieczulenia w ciągu zmiany 😳 bo czytałam wypowiedzi dziewczyn rodzących, także katastrofa pod tym względem.17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Ja nie przełknę herbaty ze słodzikami z cukrem białym tez nie, oduczyłam się.
Nayashka bardzo szybko mierzy nawet pod pachą szybko mierzy… on ma fajna giętka końcówkę taka gumowa wiec to pupy idealny.
Ja właśnie jak wiecie wstawałam później to i cukry były lepsze rano a jak mam te poranki bezsenne to i lipa. Ja to i o tej 7 bym z chęcią zjadła ale kuźwa letrox godzinę potrzebuje by się dobrze wchłonąć nawet pic nie mogę w tym czasie.
Można brać go wcześniej ale wtedy tak jak mówię lipa bo nie zasnę 🙈🙈🙈
Wiec zobaczę co wyjdzie z tego mojego nowego systemu.
Zurawinka orzeszki tez podjadam po posiłkach.
U mnie dzisiaj wszystkie cukry poposilkowe do 100 wiec extra. Niby 30 min a już nie wywala ich na 120 także zobaczymy teraz co będzie z obiadem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2022, 15:07
Nyashka lubi tę wiadomość
-
No to super poposilkowe wyniki jak do 100, Żelka. Ty to z resztą jest mocno ogarnięta w temacie, więc pewnie nowy system się sprawdzi. Widzę po sobie, ile rygoru wewnętrznego wymaga ta cukrzyca. Ale jak to Marcysia pisała, jeszcze 10 tygodni i po sprawie.
-
Żelka1990 wrote:Inny szpital i tu wiem, ze nie przyklejali… misze kurczę dopytac a tak nawet pomyślałam, ze może sama kupie i poproszę o przyklejenie 🤔
ja zawsze mialam ten "plaster miodu" ale raczej wśród znajomych z Polski to niespotykane...💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧