Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc Dziewczyny! Witam się z Wami po długiej nieobecności. Choroba męża związana z żołądkiem, pogrzeb w najbliższej rodzinie zrobił swoje. Ale wychodzimy na prostą. U mnie podobnie jak w Waszych wpisach. Mały zdrowy, ale szyjka skróciła się przez ostatnie dwa tygodnie do 1.8. Wczoraj dokuczały intensywne bóle przypominające te menstruacyjne. Zdecydowaliśmy się z mężem na wycieczkę na IP. Szyjka krótka, miękka. A dziś 31+1. Dostałam wczoraj pierwsze sterydy na płuca plus ktg trzykrotnie w ciągu dnia. Nie rejestruje skurczy. Termin na 9 stycznia, boje się, że nie dotrwam i urodzę w grudniu. Mocno zależało jednak na porodzie po 1 stycznia. Trzymam kciuki za Wasze bobasy
-
karoleczka wrote:Czesc Dziewczyny! Witam się z Wami po długiej nieobecności. Choroba męża związana z żołądkiem, pogrzeb w najbliższej rodzinie zrobił swoje. Ale wychodzimy na prostą. U mnie podobnie jak w Waszych wpisach. Mały zdrowy, ale szyjka skróciła się przez ostatnie dwa tygodnie do 1.8. Wczoraj dokuczały intensywne bóle przypominające te menstruacyjne. Zdecydowaliśmy się z mężem na wycieczkę na IP. Szyjka krótka, miękka. A dziś 31+1. Dostałam wczoraj pierwsze sterydy na płuca plus ktg trzykrotnie w ciągu dnia. Nie rejestruje skurczy. Termin na 9 stycznia, boje się, że nie dotrwam i urodzę w grudniu. Mocno zależało jednak na porodzie po 1 stycznia. Trzymam kciuki za Wasze bobasy
Dużo siły ✊ oby i u Ciebie się wyciszyło,niech maluch jeszcze posiedzi ✊
Powiem Wam,że i ja muszę się rozruszać, brakuje mi aktywności,ale i siły, motywacji, żeby zacząć w ogóle jak polecacie jeszcze kogoś z YT to chętnie przyjmę,może akurat się zmobilizuję 😏
A u mnie dzisiaj 30 tydzień, muszę podomawiać resztę brakujących rzeczy, żeby się ogarnąć do tego 35 tygodnia ze wszystkim i mieć spokojną głowę17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
No to witaj w klubie Karoleczka.
Myślę, że jeśli chcesz jak najdłużej dotrwać, to pewnie w rachubę wchodzi tylko leżenie. W każdym razie trzymam kciuki za was.
Żelko, co do diety cukrzycowej w szpitalu to o matko! Powiem tylko, że na obiad była zupa wodzianka, ale na drugie ryz polany budyniem jak sosem i na to mus jabłkowy taki zasłodzony, że hej. -
Bumbum, tego co mi mówiono, około 30 min szczepionka może być poza lodówka, więc raczej powinnaś zdążyć. Jeśli masz w domu takie opakowania na leki lodowkowe do transportu, to użyj. Jak nie to ja bym aż tak nie panikowała jak zmieścisz się w widełkach.
karoleczka, jak masz krótka szyjkę to najlepiej pewnie byłoby leżeć jak Żurawinka napisała. Bardzo długo trzyma się w dwupaku leżąca, wiec mam nadzieję, że i u Ciebie będzie ok 🤞 -
South jak już wyjdę to zrobie podsumowanie patologii. 😃😃
Mam cudowne współlokatorki buzie się nam nie zamykają stad mnie bardzo mało tutaj bo nawet za bardzo telefonem się nie interesuje.
Dzisiaj miałam badanie przez profesora nie wiem czy pisałam. Ale on się zachwycał moja szyjką 🙈 jak ja już wyszłam po mnie wchodziła moja sąsiadka z pokoju i mówi, ze profesor powiedział jeszcze do reszty lekarzy i studentów, ze tyle lat pracuje a takiej długiej szyjki nie widział 😃😃
Dzisiaj od 6:40 bolał mnie brzuch tak okresowo jakby wzięłam nospe i nic mi nie pomogło o 13 to zgłosiłam dostałam 2 tabl paracetamolu i przeszło całkowicie. Dodatkowo dostałam dodatkowy zapis KTG czy się skurcze nie piszą. Ma mi na obchodzie lekarz powiedzieć ale Polozna powiedziała ze prawidłowo wg niej wszystko wyglada.
Dzisiaj dostanę druga dawkę sterydów i jestem po nich czerwona 😳 ale moja sąsiadka tak samo🙈 wyglądamy jak alkoholiczki hahaha😂😂 -
I jakoś ciszej na wątku się zrobiło 😅
A ja chyba w końcu szpital wybrałam, chyba 🤔 poczytałam trochę opinii, jak myślicie można będzie wejść zobaczyć gdzie porodówka? Wiem,że kiedyś wpuszczali,ale ciekawe jak w tych czasach 🤷♀️17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Chyba najlepiej zadzwonić i zapytać czy jest taka opcja, żeby zwiedzić szpital.
Chyba i mnie dopada jakieś chorobsko, coś mnie gardło zaczyna boleć 😔 jutro ogarniy syrop czosnkowy i będę się faszerować czym się da, byle tylko bez leków się obeszło. -
Wrzucam info odnośnie formalności po porodzie zapozyczone z FB, może się komuś przyda 😊
"FORMALNOŚCI PO PORODZIE
Postanowiłam zebrać najważniejsze formalności, które trzeba załatwić po porodzie. Mam nadzieję, że pomoże Wam to ogarnąć wszystko zaraz po urodzeniu maluszka.
1) Zgłoszenie urodzenie dziecka w USC w mieście gdzie urodzisz dziecko. Tam zostanie nadany numer PESEL, meldunek i wydany akt urodzenia. Można to zrobić elektroniczne, jeśli jesteście małżeństwem lub stacjonarnie. Mamy na to 21 dni.
2) Zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego (U ciebie w pracy lub u ojca dziecka). Mamy na to 7 dni, warto zrobić to jak najszybciej.
3) Zapisanie dziecka do przychodni i wybranie lekarza rodzinnego. Najlepiej jak najszybciej.
4) Wypełnienie dokumentów o urlop macierzyński u siebie w pracy. Mamy na to 21 dni, wtedy możemy wybrać jaki system płatności chcemy 100% i 60%, czy 80% przez cały okres.
A jeśli będzie to powyżej 21 dni to wtedy macierzynski 100 % za cały okres trwania, a rodzicielski juz 60%.
Ewentualnie wniosek o Kosiniakowe, to załatwiamy w MOPSie.
5). Wnioski o świadczenia w MOPS/GOPSu i ZUS
• 500 plus bez progu dochodowego, można złożyć przez internet jeśli posiada się profil zaufany lub przez bankowość elektroniczną.
• Becikowe - jednorazowe świadczenie 1000zl, jeśli próg dochodowy nie przekroczy 1922zl na osobę w rodzinie i jeśli ciąża była potwierdzona do 10tc (Będziemy potrzebować do tego zaświadczenie od lekarza lub położnej).
• Rodzinne 95zl miesięcznie na pierwsze dziecko, jeśli próg dochodowy nie przekroczy 674zl na osobę w rodzinie.
• Dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka - Jednorazowo 1000 zł, jeśli zostanie nam przyznany zasiłek rodzinny.
• Niektóre Gminy lub Urzędy Miasta wypłacają dodatkowy dodatek lub przygotowują paczkę wyprawkową dla maluszka.
Podczas wizyty w urzędzie od razu dodajcie dziecko do punktu zarządzania i gospodarowania odpadami. Trzeba dziecko dopisać do rodziny.
6) Jeśli Ty lub Twój partner posiadacie dodatkowe ubezpieczenie, to prawdopodobnie będzie należało Wam się świadczenie za urodzenie dziecka + pobyt w szpitalu, ewentualnie Cesarskie cięcie jako operacja.
7) Jeśli posiadacie dodatkowe ubezpieczenie, to możliwe że za niewielką opłatą będziecie mogli dodać tam też dziecko.
Jeśli jesteś zgłoszona w urzędzie pracy jako bezrobotna, to masz 7 dni na dostarczenie aktu urodzenia dziecka. Możesz je również dopisać do ubezpieczenia pod siebie w urzędzie pracy.
9) Telefon do wybranej położnej i poinformowanie o urodzeniu się dziecka. Pierwsza wizyta powinna odbyć się do 48h od wyjścia ze szpitala."Patka123 lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Wrzucam info odnośnie formalności po porodzie zapozyczone z FB, może się komuś przyda 😊
"FORMALNOŚCI PO PORODZIE
Postanowiłam zebrać najważniejsze formalności, które trzeba załatwić po porodzie. Mam nadzieję, że pomoże Wam to ogarnąć wszystko zaraz po urodzeniu maluszka.
1) Zgłoszenie urodzenie dziecka w USC w mieście gdzie urodzisz dziecko. Tam zostanie nadany numer PESEL, meldunek i wydany akt urodzenia. Można to zrobić elektroniczne, jeśli jesteście małżeństwem lub stacjonarnie. Mamy na to 21 dni.
2) Zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego (U ciebie w pracy lub u ojca dziecka). Mamy na to 7 dni, warto zrobić to jak najszybciej.
3) Zapisanie dziecka do przychodni i wybranie lekarza rodzinnego. Najlepiej jak najszybciej.
4) Wypełnienie dokumentów o urlop macierzyński u siebie w pracy. Mamy na to 21 dni, wtedy możemy wybrać jaki system płatności chcemy 100% i 60%, czy 80% przez cały okres.
A jeśli będzie to powyżej 21 dni to wtedy macierzynski 100 % za cały okres trwania, a rodzicielski juz 60%.
Ewentualnie wniosek o Kosiniakowe, to załatwiamy w MOPSie.
5). Wnioski o świadczenia w MOPS/GOPSu i ZUS
• 500 plus bez progu dochodowego, można złożyć przez internet jeśli posiada się profil zaufany lub przez bankowość elektroniczną.
• Becikowe - jednorazowe świadczenie 1000zl, jeśli próg dochodowy nie przekroczy 1922zl na osobę w rodzinie i jeśli ciąża była potwierdzona do 10tc (Będziemy potrzebować do tego zaświadczenie od lekarza lub położnej).
• Rodzinne 95zl miesięcznie na pierwsze dziecko, jeśli próg dochodowy nie przekroczy 674zl na osobę w rodzinie.
• Dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka - Jednorazowo 1000 zł, jeśli zostanie nam przyznany zasiłek rodzinny.
• Niektóre Gminy lub Urzędy Miasta wypłacają dodatkowy dodatek lub przygotowują paczkę wyprawkową dla maluszka.
Podczas wizyty w urzędzie od razu dodajcie dziecko do punktu zarządzania i gospodarowania odpadami. Trzeba dziecko dopisać do rodziny.
6) Jeśli Ty lub Twój partner posiadacie dodatkowe ubezpieczenie, to prawdopodobnie będzie należało Wam się świadczenie za urodzenie dziecka + pobyt w szpitalu, ewentualnie Cesarskie cięcie jako operacja.
7) Jeśli posiadacie dodatkowe ubezpieczenie, to możliwe że za niewielką opłatą będziecie mogli dodać tam też dziecko.
Jeśli jesteś zgłoszona w urzędzie pracy jako bezrobotna, to masz 7 dni na dostarczenie aktu urodzenia dziecka. Możesz je również dopisać do ubezpieczenia pod siebie w urzędzie pracy.
9) Telefon do wybranej położnej i poinformowanie o urodzeniu się dziecka. Pierwsza wizyta powinna odbyć się do 48h od wyjścia ze szpitala."
To ja dodam:
- czasem szpital sam umawia wizytę w USC U mnie tak było za pierwszym razem, wybrałam tylko dzień i godzinę i wszystko było gotowe. W srandemii było tylko przez net i teraz też tak zgłoszę, bo to wygoda
- z tym "jak najszybciej" w przypadku przychodni - zależy, generalnie nie ma obowiązku zapisywania się gdziekolwiek, ani na nfz ani prywatnie. Można jak się chce.
- czy pierwsza wizyta położnej POWINNA się odbyć po 48h? No zależy, jeśli tak czujemy to tak, ale obowiązku nie ma. W ogóle nie trzeba wzywać położnej, można też wziąć sobie ulubioną prywatnie itd. Generalnie chodzi o to, że MOŻEMY, ale NIE MUSIMY Mnie się za 1 razem wydawało to przydatne, ale baba była beznadziejna, więcej do niej nie dzwoniłam, a za 2 razem już nikogo nie brałam.
- w pracy, szczególnie w budżetówce, często są jakieś zapomogi np. z funduszu socjalnego, warto zapytać o taką z tytułu urodzenia dziecka. Wtedy wystarczy zwykle wniosek + akt urodzenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 00:32
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
malinowa_chmurka wrote:I jakoś ciszej na wątku się zrobiło 😅
A ja chyba w końcu szpital wybrałam, chyba 🤔 poczytałam trochę opinii, jak myślicie można będzie wejść zobaczyć gdzie porodówka? Wiem,że kiedyś wpuszczali,ale ciekawe jak w tych czasach 🤷♀️
Najlepiej zadzwonić i zapytać. Czasem gdzieś na insta czy na fb szpitale wrzucają filmiki nawet, zawsze coś.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Hej Dziewczyny ☺️
Lilila cudowne wieści, trzymam kciuki,aby Twoje Maleństwo się zdrowo rozwijało no i życzę Ci nudnej ciąży ☺️
Karoleczka,oby się u Ciebie wszystko wyciszyło ✊✊
Bardzo dziękuję za wsparcie,muszę jakoś podświadomie przestać się tym wszystkim przejmować,bo to nie jest warte moich nerwów. Marcysiu,oboecałam sobie,że jeżeli znowu będzie taka rozmowa,to po prostu wygarnę i tak jak napisałaś,zwalę na hormony, jeżeli w ogóle moja matka się tym przejmie.
Dzisiaj o 12:30 mam wizytę,ktoś jeszcze dziś wizytuje? ☺️
2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Żurawinka współczuję szpitala mam nadzieję że dzisiaj cie wypuszcza
Słonecznik daj znać po wizycie trzymam kciuki
U mnie zapowiada się kolejny nudny dzień mój pies chodzi po domu i cały czas piszczy dosłownie w nocy też idzie dostać szału bo u sąsiada suczka ma cieczkę i on jest nie do zniesienia my też mamy 2 suki ale szczepimy je co pół roku i po problemie omija nas ta cała akcja ja nie wiem czy ludzią tak ciężko ogarnąć takie coś bo tak jest 2x w roku i tylko ganiaja te psy bo wiecznie ich tam pełno przyłazi bo czują No masakra.
Mały wczoraj wieczorem mnie tak terroryzował aż mnie bolą jakby mięśnie po prawej stronie tam gdzie ma nóżki a jak u was z rozstępami pojawiły się już ja u siebie sprawdzam ale jeszcze nie widzę żeby coś wylazło najbardziej się boję że mi taka pomarszczoną skóra na brzuchu zostanie po córce miałam płaski brzuch beż rozstępów nooo ale byłam mloda to i skóra inaczej pracowałaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 07:42
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Mnie rozstępy póki co omijają. W poprzedniej ciąży też nie miałam. Do do pomarszczonego brzucha, to utrzymywał się trochę po porodzie, ale po jakimś czasie wrócił do normy.wtedy miałam 34lata, więc nie już taką pierwsza młodość, ale teraz na pewno nie będzie tak gładko. Widzę po sobie, że ta elastyczność skóry po czterdziestce jednak spada ...
-
A ja nadal w szpitalu. Ma to też swoje plusy, bo jestem pod opieką i wszelkie niepokojące sytuacje są wychwytywane szybko. Rano KTG pokazało jakiś spadek tętna, więc po obchodzie wzięto mnie na dokładne USG sprawdzające przepływy. Okazało się wszystko ok. Trochę jestem tu taką niepewną pacjentką, bo jednak dopiero skończony 32tydzien a tu pierwszy stopień referencyjności. Ale czuję się zadbana i zaopiekowania.
-
Żurawinka, trzymam kciuki, żeby wypuścili Cię do domu 🤞
Żelka, będziemy mieć prenatalne tego samego dnia. Też mam w czwartek, a nasze dzieciaczki chyba te same dni ciąży mają, bo obydwie mamy termin na 12 stycznia. Ciekawe jak waga 😃 co do diety w szpitalu, wiedzą że masz cukrzycę ciążową i masz normalne jedzenie? 😮
Angela, Ty dzisiaj rodzinny i zwolnienie? Daj znać czy nie robili problemów. -
Tak ma dzwonić lekarz o 11:30 dam znać zależy na jakiego lekarza się tam trafi bo są różni.
Żurawinka już 32 tydzień kurcze to jeszcze trochę i będzie donoszona ciąża
Żelka jak u ciebie sytuacja?01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊