Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Słonecznik daj znać jak tam po wizycie 😊
Żurawinka dobrze że tak pilnują. A ten spadek tętna na ktg to jakiś błędny zapis czy jak? Ja już bym się zestresowała na maxa.🙈 A czujesz jeszcze jakieś skurcze?
Ja rozstępów też nie mam, ani tego paska i pępek też na swoim miejscu. Więc na razie z brzucha jestem zadowolona. Ale koleżance wyszły rozstępy dopiero po porodzie 😬 a tak to cała ciąża brzuszek idealny.
Możecie polecić jakieś fajne kremy do smarowania, żeby ten brzuch po porodzie w miarę szybko ujedrnic? Te pasy na brzuch są polecane czy jednak nie? Kiedyś coś Wichrowe wspominała że one chyba dobre nie są 🤔 Ja na ten moment smaruje się cały czas Palmersem i myślę że po ciąży też go jeszcze pouzywam ale chciałabym jak najszybciej doprowadzić ten brzuch do ładu i składu 🤣 -
Moj pepek wyszedł na wierzch i jest odstajacy dziwnie to Wygląda bo naturalnie mam tak go w takiej jakby kieszace ja używam masła cocoa Butter pachnie średnio ale fajnie nawilża chyba 60zl za niego zapłaciłam01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ta linia to Kresa biała i każda z nas ja ma ale nie u każdej się pojawi 😊 ale w ciąży to coś normalnego że ona ciemnieje i się uwidacznia, po ciąży schodzi.
Pępek może wyjść nawet na sam koniec ale chyba też nie zawsze wychodzi. Ja mam nadzieję że mój będzie wklesniety do końca 🙈 mam tak głęboko pępek że nie wyobrażam sobie jakby on mógł się wypchac 🤣 koleżance zrobił się w środku tylko siny na sam koniec 😊 -
Tak zrobię i przedzwonie do szpitala:)
Ja w pierwszej ciąży rozstępów nie miałam,po ciąży też nie wyszły i nic nie używałam, ciekawe jak tym razem, póki co nic nie ma🤫
Żurawinka to jak jutro będzie ok to wychodzisz? Oby szybko zleciało17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Dziewczyny u mnie wszystko prawidłowo. Ale do piątku chcą mnie trzyamac wiec był u mnie mój prowadzący sprawdził wszystkie badania + zapisy i powiedział, ze mogę się jutro wypisać na własne żàdanie. Ordynator mnie chce trzymać piec dób bo teraz NFZ płaci za pacjenta za 5 dób hospitalizacji nie za 3 tak jak jeszcze było do tej pory. Wiec jutro się wypisuje na własne zadanie a po wyniki z wymazow podejdę po długim weekendzie
Patka123 lubi tę wiadomość
-
Ja póki co rozstępów też nie mam, chociaż skóra do granic możliwości napieta. Smaruje tak jak sobie przypomnę, czyli bardzo rzadko.
Co do pępka to ja praktycznie już go nie mam, ale jest na równi z brzuchem, nie wystaje mi, wcześniej miałam mocno wklęsły.
Zadzwoniłam do swojej rodzinnej zapytać o położną i dostałam do niej numer. Od razu wygooglowałam i widzę, że rok temu brała udział w konkursie "położna na medal" więc mam nadzieje, że będzie fajna.
Marcysia dzięki za tą rozpiskę, robisz dobrą robotęMarcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Mi w pierwszej ciąży wyszła kreska ciemna teraz nie mam, rozstępy mi wyszły po ciąży w trakcie połogu. Na razie nowych nie mam.
Nie mam wystającego pepka w pierwszej ciąży tez nie miałam ale się ciut spłyciłWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 12:57
-
Żurawinka wrote:Dzień dobry dziewczyny 🙂
W szpitalu nie ma leniuchowania rano! Pobudka w okolicach 6 godziny i ciśnienie, temperatura, tętno malucha, leki. Teraz połączyli mi zapis KTG.
Myślę, że jak wszystko będzie dobrze, to dziś wyjdę do domu.
Wychodź wychodź, szpitale to nie są dobre miejsca na leżakowanie
Zawsze mnie śmieszy jak ktoś mówi, że można w szpitalu odpocząć, pospać, poleżeć... Jezu, to są miejsca męczące bardziej niż dwójka dzieci Od 5.30 co chwila badania, ciśnienie, to, tamto - jakby się nie dało za jednym zamachem. I jak w końcu zasypiasz, to z hukiem wjeżdża śniadanie
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Na 5 dni zmienili?!? A to łajzy Dobrze wiedzieć, bo jak będą kogoś bardzo namawiać to wiadomo czemu
Ja kresy nie mam widocznej, pępka mi nie wypycha, bo ja normalnie mam "dziurę". Rozstepów o dziwo brak. Mam mega słabą skórę, wystarczyło mi żeby uda sobie obetrzeć w upał i łup rozstępy... Z drugiej strony - ja mam naturalnie przez przeponę brzuch mocny wypięty (jak go tak "luzem" puszczę), więc z założenia jakby mniej mam do rozciągnięcia w ciąży no i brzuch nie taki duży. Acz teraz 32 tydzień i go nie ukryję, a w poprzednich ciążach jeeeeszcze na upartego mogłam. Teraz tylko w kurtce9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
wichrowe_wzgórza wrote:- czy pierwsza wizyta położnej POWINNA się odbyć po 48h? No zależy, jeśli tak czujemy to tak, ale obowiązku nie ma. W ogóle nie trzeba wzywać położnej, można też wziąć sobie ulubioną prywatnie itd. Generalnie chodzi o to, że MOŻEMY, ale NIE MUSIMY Mnie się za 1 razem wydawało to przydatne, ale baba była beznadziejna, więcej do niej nie dzwoniłam, a za 2 razem już nikogo nie brałam.
- w pracy, szczególnie w budżetówce, często są jakieś zapomogi np. z funduszu socjalnego, warto zapytać o taką z tytułu urodzenia dziecka. Wtedy wystarczy zwykle wniosek + akt urodzenia.
To nie my musimy, ale polozna musi sie u nas pojawic 48h po zgloszeniu, jesli chcemy pozniejszej wizyty to one tak to rozwiazuja, ze odejmuja od daty odwiedzin 48h i wpisuja taka date zgloszenia. Inaczej moglyby nie dostac kasy z nfz -
Nyashka wrote:NFZ płaci dopiero za 5 dób? O kurde. A co jak ktoś wypisze się wcześniej? Szpital ponosi koszty? 🤔 Chora sytuacja, bo to tylko może sprawdzić, że łóżka niepotrzebnie są zajmowane.
No chore, ty, bardziej że zapewne już dobrze wiedzą jak pacjenta "przekonać", odpowiednio nastraszyć, żeby chciał te 5 dni siedzieć Bez sensu to jest.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dziewczyny, odebrałam dzisiaj wynik badania moczu i pierwszy raz mam napisane, bakterie - nieliczne 🤔 powtórzyć badanie jutro? Czy w ciąży nawet nieliczne bakterie się leczy? Do tej pory zawsze miałam czysty mocz. Z drugiej strony jak pojechałam do szpitala na pobranie, to nie podobał im się mój pojemnik na mocz i przelewałam z jednego do drugiego. Może to mogło mieć wpływ?
Z chwalenia się, wynik hemoglobiny glikolowanej u mnie 4.9% uff a tak się bałam 😃 w ciąży normą jest poniżej 6%Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 14:35
-
Bakterie nieliczne są ok. To brudek nawet podczas pobrania.
NFZ nie płaci za mniej niż 5 dób to są koszta szpitala. Wszyscy mówią, ze mogą iść do domu tylko ordynator dzisiaj stwierdził, ze we czwartek na weekend No bo wtedy będzie ta 5 doba. I mogłabym sobie już poleżeć ale nie odpuszcze tych prenatalnych.Nyashka lubi tę wiadomość
-
Nyashka ładna hemoglobinka. Ja mialam 4.3 i diabetolog bardzo pochwalił.
Zapytałam mu sie dlaczego mam zrobić tą hemoglobinę skoro jedni mówią ze to zbędne a inni że robić. To powiedział mi otwarcie że kobiety oszukują z wynikami cukrów, jie trzymają diety i tylko insuline podnoszą. A z hemoglobiny masz wynik z ostatnich 3 MSC i widać wtedy czy dieta jest trzymana czy totalna olewka. Mój diabetolog mówi ze każda pacjenta ma zrobić ja robilam na początku od razu na 2 wizyte i później po 3 msc.
Myślę że jednak dobrze że to sprawdza. Jest wiele nieodpowiedzialnych kobiet ktore lekceważą cukrzycę ( osobiście znam jedną, cujrzyca ciążowa ponad 40 jendostek nocnej. Doposiłkowa do kazdego posiłku bo ona nie będzie na diecie. I codzinnie pączek, ekler,ciasto) ja też czasami zjem kawalek ciasta czy coś słodkiego ale mam wszystko pod kontrolą i sie pilnuje .
Żelka mam od kilku dni spadek cukru z rana najpierw 80,76, dzis 74 mam sobie zmniejszyć jednostkę nocnej? Tzn zobaczę jeszcze jutro z rana i jak bym miala tak blizej 75 to chyba zmniejsze. Co byś zrobiła? -
Dzięki Żelka za uspokojenie. Trochę mnie te bakterie przeraziły szczególnie, że wiem, że nie powinno ich być w wyniku moczu.
Ana, Ty to masz super hemoglobinę glikolowaną. Też bym taka chciała 😃 Może jakbym nie miała tych jednorazowych przekroczeń to byłyby lepiej. Cieszę się, że dostałam skierowanie na to badanie, bo chciałam sama dla siebie wiedzieć jak wygląda wynik mimo okazyjnych przekroczeń. Stresowały mnie i bałam się, że hemoglobina wyjdzie za duża.
W ogóle odłożyłam insulinę nocną jakiś czas temu. Wyniki z glukometru na czczo mam cały czas w normie. Dzisiaj cukier z żyły 70 😮 accu check pokazał 86. Mały kłamczuszek 😃 może następnym razem spróbuje sprawdzić krew z nakluciaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 15:07
-
Wiecie że ja od 11:30 czekam aż lekarka oddzwoni rozmawiałam z nią wcześniej wytłumaczyłam oco chodzi to podała meila żeby jej wysłać skan karty ciazy i kazała mi się zarejestrować na koncie pacjenta zus żeby sprawdzić jaki kod lekarz wpisywał ok wszystko to zrobiłam nie mogłam tego wysłać bo mi meila złego podała zadzwoniłam podała jeszcze raz i tak czekam próbowałam dzwonić nie odbiera i nie wiem już co zrobić01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊