Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Żelka, czyli jeśli ja mało biorę insuliny i ostatnio mam cukry zgodnie z normami, to wychodzi że nie trzeba panikować i co tydzień chodzić? 🤔 Wtedy nie musiałabym tak martwić się jak mój doktor będzie pracował w okresie świąt. Najwyżej bym poszła do ginekolog, która robi mi prenatalne i dokładne USG.

W ogóle w nocy w Internecie wyczytałam, że przy curzycy i cukrzycy ciążowej jest zwiększone ryzyko autyzmu. Ale nigdzie nie znalazłam informacji czy ogólnie jest zwiększone czy jak cukier jest w normie to ryzyko jest normalne i panikuje teraz 🙈
    Nie ma co panikować i możesz spokojnie chodzi na wizyty do swojego ginekologa.

Ja tam nie chciałam nic pisać o tym autyzmie i cukrzycy bo wiecie tak na prawdę nikt dalej nie wie jak to jest z tym autyzmem. Ale, ja znam przypadek dziewczyny, której lekarz cała ciąże zlewał jej cukry na czczo powyżej 100 chłopczyk urodzony cesarka w 41+2 czyli jak na tak nie leczona cukrzyce ciążowa przenoszona ciąża i mały ma już diagnozę autyzmu.

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA to super, ze zmieniłaś lekarza. Ale to prawda, ze ginekologów-położników trzeba samemu pilnować. Ja w ogóle jeśli chodzi o lekarzy to wszystkich muszę dokładnie sprawdzić zrobić rozeznanie 🙈😃 jestem spaczona pod tym względem.

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żurawinka ja właśnie dzisiaj sobie siedziałam na patologii czekałam na swoją kolej i myślałam właśnie o tobie. Który masz dzisiaj już wiek ciąży ? I w ogóle jak twoja sytuacja ze skurczami teraz?

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mój mąż wczoraj zaskoczył bo zaczął pytać czy mam wszystko do szpitala wrazie czego i że on prosi żebym miała to już spakowane i jednym miejscu żeby on wiedział gdzie bo na tym etapie może być różnie a jakby co to on nie znajdzie wszystkiego az mi się dziwnie zrobiło że on o tym pomyślał chyba widzi że ciężko znoszę ten 3 trymestr.
    Muszę wysłać zamówienie do apteki i kupić klapki pod prysznic i kapcie
    Myślę że swoją część walizki spakuje w przyszłym tygodniu bo małego to muszę najpierw poprac

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Żurawinka ja właśnie dzisiaj sobie siedziałam na patologii czekałam na swoją kolej i myślałam właśnie o tobie. Który masz dzisiaj już wiek ciąży ? I w ogóle jak twoja sytuacja ze skurczami teraz?

Od kilku dni jest nawet ok (tfu, tfu).
    Dziś zaczynam pierwszy dzień 35 tygodnia.

bumbum, wichrowe_wzgórza, Malamii26 lubią tę wiadomość

• Patka123 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze 3 tyg. i ciąża donoszona!! Pięknie wytrwałaś :)

LILILA gratulacje udanej wizyty! Bardzo się cieszę, że tak szybko z powrotem możesz się cieszyć z ciąży. Na pewno będzie wszystko ok. Każda z nas trzyma mocne kciuki :D

Wczoraj pierwszy raz poczułam te gmeranie w szyjce macicy o którym piszecie. Coś okropnego 😒

Żurawinka lubi tę wiadomość

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zurawinka tak na prawdę to dwa tygodnie jeszcze i już niby maluch uznawany dalej jako wcześniak ale w skończonym 36 tygodniu ciąży to już czasem nawet planowe cesarki robią a zwłaszcza w bliźniaczych i maluszki są normalnie z mama.
    Żona mojego przyjaciela urodziła teraz drugie dziecko w 36+3 odeszły jej po prostu wody równe dwa tygodnie przed planowana cesarka. Mały się urodził z waga 3020g i 3 doby i do domu wyszli.

age.png
    age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Zurawinka tak na prawdę to dwa tygodnie jeszcze i już niby maluch uznawany dalej jako wcześniak ale w skończonym 36 tygodniu ciąży to już czasem nawet planowe cesarki robią a zwłaszcza w bliźniaczych i maluszki są normalnie z mama.
    Żona mojego przyjaciela urodziła teraz drugie dziecko w 36+3 odeszły jej po prostu wody równe dwa tygodnie przed planowana cesarka. Mały się urodził z waga 3020g i 3 doby i do domu wyszli.

Jest to pocieszające. Już nie mam w sobie takich lęków jak wcześniej, ale jak przetrwa 3tyg., to już będę najszczęśliwsza

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zurawinka zobaczysz ze wytrzymasz! Jeszcze będziesz czekała na akcje porodowa haha 😂😂
    Ale wg mnie to te dwa tygodnie jeszcze takie najbliższe to dobrze by było, żeby maluszek posiedział. A kiedy masz ta wizytę u ginekologa co mówił, ze już raczej nie dotrwasz?

age.png
    age.png
  • Lukrecjaa Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyna, które macie lub będziecie mieć dzieci z małą różnica wieku rozważaliście jakieś wózki rok po roku?

Czynnik męski
    Invimed 04.2014 ivf 💕synek

06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
    6 dpt 17,8 beta
    8 dpt 68,8 beta
    11 dpt 361 beta
    15 dpt 2369 beta
    20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
    25 dpt jest ❤

Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄

8599s65g6j6u67c3.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Autyzm powoduje masa czynników, to mocno skomplikowane, trzeba zdrowo żyć, leczyć się jeśli trzeba i nie nakręcać :)

Ja właśnie czekam na wizytę. Jeśli chodzi i grudzień - to jaaaa jaaaaaaa chcę po świętach :D

Żelka, znam fajną laske z 5.01, w ogóle ładna data i ja mam wtedy rocznicę związku :) Który to u Ciebie tydzień będzie?

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym autyzmem to naprawdę można gdybać. Ja wam powiem na przykładzie dziewczynki u mnie w rodzinie. Późna ciąża (ale nie pierwsza, na pokładzie starszy brat - zdrowy) bo w wieku 37l, w trakcie ciąży trzy poważne przeziębienia, przez wysokie crp lekarz zalecił antybiotyk, poza tym ciąża książkowa, wszystkie wyniki idealne, była umówiona CC, ale akcja SN zaczęła się wcześniej więc nawet na plus bo samo się zaczęło, ale w rezultacie skończyło się CC. Dziecko do 3rż normalnie się rozwijało, mówiło po swojemu jak to taki maluch i nagle po pojsciu do przedszkola i pojawieniu się stresu u dziecka z dnia na dzień regres - dziecko wycofane. Diagnoza autyzm. Na szczęście dziewczynka jest wysokofuncjonujaca i na pierwszy rzut oka nie widać że coś z nią jest nie tak, ale jest i zawsze będzie. Zrobione wszystkie badania genetyczne i te na NFZ i te odpłatne, geny czyste. W rodzinie nigdy nie było zadnego takiego przypadku. Nikt nie wie co mogło się przyczynić do tego że jest jak jest, czynników wystąpiło kilka, ale nikt nie powie że na 100% coś zawiniło. Także nie możemy się dziewczyny schizowac, że coś będzie nie tak, trzeba być po prostu dobrej myśli i tyle. Ja to co mogę eliminuje, jak każda z nas, ale nie mamy na wszystko wpływu. Dlatego trzeba myśleć pozytywnie. Będzie dobrze, musi być i tyle.

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z cukrzycą które nie mają wskazań do CC, w którym tygodniu wasi lekarze prognozują wywoływanie porodu?
    Mi wypada 38+0 26.12, a 39+0 2.01 i zastanawiam się kiedy lekarz mnie położy do szpitala 😄

Żelka1990 lubi tę wiadomość

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Autyzm powoduje masa czynników, to mocno skomplikowane, trzeba zdrowo żyć, leczyć się jeśli trzeba i nie nakręcać :)

Ja właśnie czekam na wizytę. Jeśli chodzi i grudzień - to jaaaa jaaaaaaa chcę po świętach :D

Żelka, znam fajną laske z 5.01, w ogóle ładna data i ja mam wtedy rocznicę związku :) Który to u Ciebie tydzień będzie?
    38+5
    Edit: moja pierwsza miłość był z 05.01 i całe życie mam sentyment do tego chłopaka a była to moja miłość z podstawówki 😂😂😂😂 przez caaaałe gimnazjum haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2022, 16:55

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Dziewczyny z cukrzycą które nie mają wskazań do CC, w którym tygodniu wasi lekarze prognozują wywoływanie porodu?
    Mi wypada 38+0 26.12, a 39+0 2.01 i zastanawiam się kiedy lekarz mnie położy do szpitala 😄
    Z tego co obserwowałam i w sumie mi moj lekarz mówił to 39+0. Generalnie ja z córka miałam zaplanowana cesarkę na 39+4 i byłam na 8j insuliny wtedy. Łożysko, wody, przepływy i waga dziecka wszystko było super. KTG wtedy tez miałam od 36 tyg

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz mówił ze jeśli wszystko będzie dobrze to będziemy ciągnąć do 39 tydz.

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • South Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny myślicie, ze na początku roku jest tłok na porodowkach? 🤔

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Zurawinka zobaczysz ze wytrzymasz! Jeszcze będziesz czekała na akcje porodowa haha 😂😂
    Ale wg mnie to te dwa tygodnie jeszcze takie najbliższe to dobrze by było, żeby maluszek posiedział. A kiedy masz ta wizytę u ginekologa co mówił, ze już raczej nie dotrwasz?

29.11 we wtorek

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.instagram.com/p/ClMMJbtsqik/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Dziewczyny akurat to mi się wyświetliło na instagramie. Odnośnie urodzenia dziecka, w danym tygodniu.
    Ja akurat mając córkę z 37+5 urodzona muszę przyznać, ze jak na razie nic się nie potwierdza

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South wrote:
    A dziewczyny myślicie, ze na początku roku jest tłok na porodowkach? 🤔
    W Koperniku dzisiaj były planowane tylko 4 cesarki No ale wiadomo, ze jest jeszcze reszta czyli porody z oddziału pacjentek z patologii ciąży i samoistne porody.
    Ale zazwyczaj w okresie około świątecznym podobno zawsze jest najmniej porodów 😃😃

age.png
    age.png
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ