Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny super wieści ❤️
Bum bum wow jaka szyjka 😃
Ja mam badanie III trymestru w czwartek, ciekawe ile młody waży😅 potem 15.12 a później po Nowym Roku i będzie z miesiąc różnicy,gdzie to końcówka, wydaje mi się,że to ciut przy długa różnica między wizytami17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Dla mnie bez sensu, jak lekarz ma sprzęt i i tak go używa - to co mu zależy, żeby nie zmierzyć?
Ja z najstarszą nie miałam usg na każdej wizycie, tylko te "obowiązkowe" plus 37 tydz dla kontroli wagi, bo po prostu mój lekarz nie miał aparatu w gabinecie. Nie przeszkadzało mi to w ogóle przy prawidłowej ciąży, mimo że większość koleżanek się dziwiła, że mnie to nie stresuje Tym bardziej po poronieniu... No nie, jakoś nie miałam parcia na to podglądanie... a teraz za każdym razem mam usg, bo po prostu jest w gabinecie. Trwa to moment, ocena serca i mniej więcej wagi, ew. długość szyjki i cześć.
Ja mam już w planie tylko 2 wizyty w grudniu9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Hej hej 😊 pierwszy raz od dawna zasnęłam przed 24 i już od 6 nie śpię 🤪 właśnie się zbieram na tą hemoglobina glikowana, oczywiście diabetolog mi tego nie zleciła ani gin z medi, ale chyba jednak warto to zrobić 😏
Ja mam zwolnienie już aż do świąt i wizyty 1.12 i pewnie przed świętami, a potem to już szpital 😲🙈
Dzisiaj mam plan w końcu poprasowac resztę rzeczy typu prześcieradła itp.
Pierzecie wkładki z wózka i pokrycie z fotelika? 🤔 Bo ja w sumie nie planowałam ale teraz to już nie wiem 🤷🏻♀️
Kiedy ubieracie te wszystkie prześcieradła? Nie chce za szybko żeby się nie kurzyło.
Muszę też męża ściągnac żeby mi w salonie dziurę zrobił na hak na kosz mojżesza 🤣 gdybyście słyszały ile ja się nasłucham marudzenia 🤣 że to będzie tylko na chwilę a on będzie miał tyyyyyle pracy żeby to później naprawić 🤣😁 -
Dziewczyny w fizjologicznej niczym nie powikłanej ciąży nie ma obowiązku mierzyć dziecka co wizytę ważniejsze są przepływy tak na prawdę. Wtedy to te lll usg obowiązkowe są od mierzenia dokładnych badan dziecka. Dlatego ci z pakietów to zlewają bo większość - nie wszyscy- nie będą się przepracowywać bo i tak będą mieć pacjentki.
Ja z córka w ciąży z pakiecie miałam prowadząca co nie robiła pomiarów dziecka ale dawała mi skierowanie do drugiej i ta druga robiła. No ale ja miałam cukrzyce wiec tak czy siak musiałam mieć pomiary.
Niech wam Espoir napisze jak w UK wyglada prowadzenie ciąży. My w Polsce to mamy „luksusy” i pewnie tez dlatego wiele z nas takie przewarazliwione ( chociaż w pierwszej ciąży to swirowalam max, bardzo cię bałam).
Ja o dziwo śmieje się z tego gina mojego na NFZ ale on mierzy dziecko co wizytę szyjki nigdy nie sprawdził 🙈. Ale badania tez daje wszystkie i wizyty od początku co 3 tyg ustalał nie co 4. Ale ja oczywiście po swojemu teraz to już bie pamietam nie byłam u niego z 1,5 Mac idę w poniedziałek po ostatnie skierowanie do niego na badania te już do porodu co się robi w 35 tyg ciąży.
Ja wczoraj zasnęłam o 22:00 od razu po insulinie wstałam o 3 na pomiar i teraz o 7 i cukier 78 😃 w nocy taki sam. Ale bardzo duzo wczoraj ruchu miałam, byłam w primarku i na większych zakupach z mama i córka. także cukry lepsze przez cały dzień miałam tez.
Marcysiu ja postanowiłam ze nie chce mi się tych wkładek teraz ściągać i prac i stwierdziłam, ze w grudniu na 3 doby wystawie na mrozek na balkon 😃😃😃wózek tak samo. A co mi tam 😂😂 oczywiście i tak bym nie prała bo z córka nie prałam ale teraz mam możliwość wymrożenia to sobie skorzystam. Chociaż uważam to za zbędne tak szczerze.
Prześcieradełka sobie założę jak wrócę ze szpitala lub jak będę szła do niego. To bez spiny robi się to w 5 sekund.
Ja jedynie jeszcze jakos po świętach kącik małego ogarne bo mamy tu składzik jego większych rzeczy 🙈
Dziewczyny łapią mnie bardzo bolesne skurcze łydek w nocy co robić? Magnez bioreWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 07:33
-
Ja mam skorcze ale stóp w sumie bezbolesne. Palce mi wykręca, mam gina jutro to się zapytam. I jeszcze prawa ręka mi drętwieje kilka razy dziennie i w nocy też mnie to budzi to taki ucisk czuje.
Jeśli chodzi o przescueradelka to zostawieto dla męża. Powiem mu co ma zrobić jak będę w szpitalu. Jak nas przywiezie to żeby było na gotowo. Synek bedzie albo u mojej mamy 120 km od Nas albo moja mama przyjedzie do Nas zależy czy mnie samo złapie czy dostane skierowanie na indukcje. -
Mnie jakby samo złapało to mąż mnie zawozi szybko na szpital a w tym czasie szuka kogoś czy to swojego przyjaciela jeśli będzie w Krakowie albo sąsiadów któryś żeby z nią te 3-4 godz zostali a on wróci do mnie. A jeśli dotrwam spokojnie do cesarki to mąż zawiezie córkę wieczorkiem dzień przed cesarka a odbierze ja wlanie już po porodzie. Nie chce by siedziała długo u teściowej bo tam szwagierka przywozi żłobkowego syna on jest wiecznie chory lub przeziębiony. No i tez to jest jakieś 150-160 km z Krakowa.
No ale moja mama już 6 grudnia wyjeżdża z Polski, moje siostry za granicami Polski moje przyjaciółki w innych województwach a tez kurczę ten czas świąteczne-noworoczny znajomi wyjeżdżają 🙈 -
Hej dziewczyny 🙂
Magnez odstawia się po 35 tygodniu.
A co do mierzenia malucha, to jak prowadziłam poprzednią ciążę, to nie miałam tak częstych pomiarów wagi. Teraz to monitorujemy na każdej wizycie co 2 tygodnie, bo mi grozi poród przedwczesny i trzeba mieć rękę na plusie, by wiedzieć, jakie w razie czego jest dziecko i czego się w takim razie spodziewać, jak zadziałać itd. -
Żelka1990 wrote:Dziewczyny te, które chcą by poród sam się zaczął ( nie ja 🙈) pamiętajcie o odstawieniu magnesu 😃😃
Co do wizyt i jej jakości. Słyszałam, że podobno w Polsce faktycznie mamy luksusy pod tym względem, a w innych miejscach to nawet nie lekarze a położne prowadzą ciążę 😮
Co do prania fotelika i wózka, ja nie planuję. Pomysł Żelki z wystawieniem na mórz jest całkiem fajny, ale ja się nie będę na to spinać. Prześcieradło ogarniemy jak wrócimy ze szpitala. Ściągnęłam i wyprałam pokrowce z chcicco i czekają schowane razem z materacem, żeby nie kurzyło się. -
bumbum wrote:Żelka, kurczaki zapomniałam o tym zapytać, teraz już ten magnez odstawić? Czy jeszcze poczekać…
Jak jest donoszona ciąża to papa magnezie
Pokrycie z fotelika prałam dopiero PO pierwszym dziecku 😆
Prowadzenie ciąży w UK to kosmos, niektóre dziewczyny przecież specjalnie do PL latają na wizyty 🙈
Mam tam dzieciate koleżanki, pediatria też leży i kwiczy, a kumplowi nie zdiagnozoai zapalenia wyrostka do PL przyleciał już z rozlanym na ostatnią chwilę i z lotniska trafił pod nóż
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 10:55
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
bumbum wrote:Żelka, kurczaki zapomniałam o tym zapytać, teraz już ten magnez odstawić? Czy jeszcze poczekać…
Nayashka z progesteronu się tak delikatnie schodzi pamietam. Ja już w 34 skończonym miałam odstawiony, a w 36 skończonym magnez odstawiłam. Ale skonsultuj tez ze swoim lekarzem. Ja tylko przypominam bo jak leżałam w szpitalu to właśnie tej sąsiadce z łóżka obok tak dawki ten magnez i dawali a miała mieć za 5 dni indukcję i przyszedł lekarz na obchód patrzy i zjeba na młodszych lekarzy, ze jej magnezu nie odstawili a przecież zależy na tym by indukcja poszła szybko. No u niej na szczęście ładnie i szybko to poszło. U niej mimo magnezu ten brzuszek się spinałWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 11:03
-
Co prawda ciazy w UK nie prowadziłam mam szwagierke co tam rodziła i mówiła właśnie ze tam usg miała chyba 2 albo 3 razy a tak to mierzyli jej brzuch... za to z moją córką jak pojechałam tam na IP z kolanem bo upadła z huśtawki i miała ogrome to kazali jej dać paracetamol okłady i na drugi dzień normalnie do szkoły oczywiście nie poszła i od tamtej pory caly czas problemy z tym kolanem noi na rezonansie ostatnio wyszlo stare pekniecie lekotkii jest w niej szpara. Tam paracetamol był chyba na wszystko zalecany ale prawdę mówiąc naprawdę nie chorowaliśmy tam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 11:27
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Dzisiaj przyjdzie mi paczka z apteki jeszcze parę pierdółek dokupić i w weekend zacznę coś prać jakoś nie dociera do mnie,że niedługo nowy członek rodziny się pojawi. Do tej pory synek był sam,sama jestem ciekawa jak to będzie z drugim,bo do tej pory cały swój czas jemu poświęcałam17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Jak czytam te historie o prowadzeniu ciąży na zachodzie, to cieszę się, że u nas to inaczej wygląda. Jest większa szansa wyłapać nieprawidłowość i ratować ciążę. Wiadomo, marudzimy na naszych lekarzy też, się chociaż standard leczenia ciąży fizjologicznej jest ok.
Żelka, pamiętam właśnie, że z progesteronu wolno się schodzi. Brałam dwie tabletki do tej pory, to teraz pobiore jedną tabletkę aż zrezygnuję całkowicie. Za tydzień mam wizytę to podpytam jak długo jedną tabelkę brać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 11:59
-
A co do prowadzenia ciąży przez położne to u nas chyba też tak będzie. Ta moja znajoma położna zaczyna pracę w przychodni przyszpitalnej i mówi że będzie prowadzić ciążę, ale ze najpierw musi zrobić szkolenie ze sprzętu do USG. Ale mówi że cieszy się bardzo, bo widzi po swoich klientach jak narzekają na lekarzy , a ona wie jakie to jest ważne i chce być taka bardzo dokładna i wnikliwa. Więc może dla nas to będzie na plus że położna będzie prowadzić ciążę 😊 oczywiście wszystko ma być w porozumieniu z lekarzem.
-
Marcysia, u nas od dawna możesz prowadzić ciążę u położnej, jeśli chcesz, tylko to chyba dotyczy tych bezproblemowych Ale wydaje mi się, że mało kto się na to decyduje, jakoś przy lekarzu mimo wszystko kobiety czują się jakby...bezpieczniej
Mnie mówił, że magnez 36-max 37 odstawić.
Wzięłam się w końcu za robotę, czyszczę lodówkę, akurat na święta się odszroni9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Angela, UK to królestwo paracetamolu... Koleżanki córkę diagnozowali, lekarz przy nich sprawdzał objawy w google Dzwonił do kolegów... Nie wymyślili. W PL w ciągu 15 min było wiadomo, że dzieciakowi tarczyca nawala ;]
W ogóle ja się cieszę, że prowadzę ciążę tu i rodzę tu... Rok macierzyńskiego? Boże, marzenie w wielu krajach, tam nawet pół roku nie dają Dziecko 3 miechy i decydujesz, czy wracasz do pracy, bo już czas9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
to prawda - u nas jest mniej USG, nie mierzył mi też nikt w życiu szyjki. ale z tym najazdem na lekarzy się nie zgodzę. mam synka z mózgowym porażeniem dziecięcym. ja załatwiłam tylko pierwszą wizytę u fizjo a potem u neurologa prowadzącego. po zleconym rezonansie nie musiałam nic załatwiać. dostawaliśmy tylko list gdzie się stawić na wizytę. neurolog sam nam załatwił regularne wizyty u fizjo, ortopedy, sprawdzenie wzroku u okulisty, logopedę, zajęcia z SI. nie ma tygodnia, żebyśmy nie mieli jakiejś wizyty, a ja nic nie załatwiam, sami się nami opiekują.
jak ktoś jest uprzedzony i się nasluchal o paracetamolu, no to pewnie już zdania nie zmieni. ja (niestety) mam większe doświadczenie i nie zgodzę się.
a że czasem trafi się na lekarza konowała? a w Polsce to niby takich nie ma?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 13:58
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Espoir ja napisałam że swojego doświadczenia nie z czytania mieszkaliśmy w UK 5 lat i przynajmniej tam gdzie my mieszkaliśmy królował paracetamol i córki nogą zajęli die beznadziejnie no niestety tak było. Może ty miałaś więcej szczęścia i trafiłaś na porządną przychodnie czy szpital01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊