Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do paracetamolu to tak jak pisałam uważam że po pewnym właśnie leczenia się tylko paracetamolem przestaliśmy chorować więc myślę że jest to ich dobra metoda

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe, ja wczoraj wymyłam lodówkę :)

Dziewczyny jak ktoś chce mniejsze zakupy apteczne to dzisiaj darmowa dostawa w apteka melissa od 59 zł

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze co do wizyt... nie wiem jak jest teraz, ale jakiś czas temu w Polsce też były tylko 3 USG na NFZ przecież 🙂 teraz może coś się już zmieniło, ale większość moich znajomych z Pl chodzi prywatnie co 2-3 tygodnie i płaci. gdybym chciała to w UK też bym tak mogła przecież 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 13:57

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce USG prenatalne są na NFZ tylko dla kobiet 35+ albo jeśli ciąża jest jakaś zagrożona. A tak to za te badania trzeba płacić i to niemałe pieniądze. Poza tym u nas to się nie oszukujmy, NFZ to porażka, podejście lekarzy również, więc tak naprawdę dopiero na prywatnych wizytach lekarze się starają 😉 niestety, ale w Polsce ta opieka lekarska bez pieniędzy jest słaba.

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukrzycowe Dziewczyny, zrobiłam dziś z ciekawości tą hemoglobine glikowana, w czwartek mam diabetologa to dopiero mu pokaże co i jak . Czy wynik 5,34 jest ok? Według informacji w internecie pisze że ok, ale wiadomo że lekarze biorą czasem pod uwagę jeszcze mniejsze normy i się zaś 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 16:22

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    W Polsce USG prenatalne są na NFZ tylko dla kobiet 35+ albo jeśli ciąża jest jakaś zagrożona. A tak to za te badania trzeba płacić i to niemałe pieniądze. Poza tym u nas to się nie oszukujmy, NFZ to porażka, podejście lekarzy również, więc tak naprawdę dopiero na prywatnych wizytach lekarze się starają 😉 niestety, ale w Polsce ta opieka lekarska bez pieniędzy jest słaba.
    ja ogólnie się nie znam, ale widzę wśród znajomych, że głównie chodzą prywatnie, więc nic dziwnego, że wizyty mają często 😜
    ale tak na poważnie wszystko zależy od tego jaka ciąża - ja w tej miałam 5 razy USG, następne będę miała w czwartek plus jedno miałam prywatnie, bo chciałam szybciej znać płeć. wizytę u położnej i w szpitalu mam teraz jakoś co 2-3 tygodnie - na każdej sprawdzają siuśki, ciśnienie, krew, słuchają serduszka Małego.
    w poprzedniej ciąży miałam USG po 20 tygodniu ciąży co 3 tygodnie, bo ich zmartwił wynik Pappa.
    wszystkie leki w ciąży mam za darmo, dentystę mam za darmo w ciąży i rok po urodzeniu dziecka...
    także ja jestem zadowolona i nie wiem czy w Polsce za darmo tyle bym dostała 🤔

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Cukrzycowe Dziewczyny, zrobiłam dziś z ciekawości tą hemoglobine glikowana, w czwartek mam diabetologa to dopiero mu pokaże co i jak . Czy wynik 5,34 jest ok? Według informacji w internecie pisze że ok, ale wiadomo że lekarze biorą czasem pod uwagę jeszcze mniejsze normy i się zaś 🤔
    Zgodnie z normami w III trymestrze powinno być poniżej 6% czyli jest ok. Mam tak zapisane w dzienniku do wpisywania pomiarów glukozy.

espoir, dentysta za darmo w ciąży i rok po brzmi na prawdę super. W Polsce kojarzę, że kanałowe w ciąży jest za darmo się nie wiem czy coś więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 17:28

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir tu się z tobą zgodzę co chodzi o dentystę ja sobie tam wyleczyłam wszystkie ząbki i miałam nawet usuwanego z podniebienia pod narkozą i zapłaciłam raz chyba coś w okolicach 30 funtów i miałam całe leczenie zadarmo tylko musiałam pilnować żeby nie było chyba dłuższej przerwy między wizytami niż miesiąc jakoś tak to bylo

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Zgodnie z normami w III trymestrze powinno być poniżej 6% czyli jest ok. Mam tak zapisane w dzienniku do wpisywania pomiarów glukozy.

espoir, dentysta za darmo w ciąży i rok po brzmi na prawdę super. W Polsce kojarzę, że kanałowe w ciąży jest za darmo się nie wiem czy coś więcej.

Ja odkąd pamiętam do dentysty chodzę tylko prywatnie, słyszałam tak źle opinie o leczeniu zębów, plombach itp że nie odważyłbym się iść na NFZ 🙈 chyba że przegląd zrobić to tak. Ja o zęby dbam bardzo i odpukac od lat nic się nie dzieje, mam kilka plomb tylko. Ale kiedys poszłam na przegląd na NFZ i lekarka w rękawicach w których chciała grzebać mi w buzi dotykała innych rzeczy w gabinecie i jakoś skutecznie mnie to odstraszyło 😜

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia, bardzo często prywatne kliniki mają kontrakt z NFZ, więc dla mnie nie ma tu różnicy. Tam gdzie z mężem chodzimy na NFZ robimy przegląd a wiadomo, cała reszta jest płatna jak plomby czy leczenie kanałowe i inne takie. Jeszcze z NFZ to z usuwania kamienia korzystamy i jest to na prawdę ok. Jak stomatolog jest niechlujny to czy wizyta na NFZ czy prywatna to raczej tak samo będzie się zachowywał

age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znajome prowadziły ciąże na NFZ i teraz ja i usg mam na każdej wizycie. Znajome też miały kilka lat wcześniej też na pewno więcej niż 3 razy. Ale to prawda, że prywatny sektor jest aż za bardzo używany (patrząc jakie składki płacimy na nfz), ale my serio bardzo dużo wymagamy od lekarzy i jesteśmy bardzo "oczytanym" narodem jeżeli chodzi o zdrowie. W sąsiednich krajach wspomaganie się wujkiem google na wizycie to norma, u nas wymagamy dużo więcej.

Ja w uk mieszkałam kilka lat i ogólnie jak już się Tobą zainteresują i coś wykryją to opieka jest dobra no i darmowa. Ale często trzeba o to mocno zawalczyć. System jest zupełnie inny, bo my tutaj wybieramy lekarzy, czytamy, oceniamy, polecamy - tam czegoś takiego nie ma. Masz umówioną wizytę listownie i koniec, nie masz nic do gadania.
    Niestety ale ja mam traumatyczne doświadczenia z tamtą służbą zdrowia bo akurat tam poroniłam, oczywiście jedyne co mi zaproponowali to... paracetamol. Ogólnie nawet podważali to, że byłam w ciąży. O żadnym usg nie było mowy. Na następny dzień leciałam do pl ginekologa, załamała ręce jak usłyszała moją historię.
    Więc na prawdę to są dwa różne systemy. Ja tam uważam, że mimo że w większości korzystamy z leczenia prywatnego to sama świadomość u nas jest bardzo wysoka.

Co do wózka to my kupiliśmy od znajomych używany więc te częsci które da się zdjąć to będę prać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 17:52

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę na nfz u gania i kurde powiem wam że od tej ostatniej akcji w nocy z biegunka co bym nie zjadla jest mi niedobrze więc jem aby coś zjeść ale tak jak dzisiaj zjadłam paluszków parę kanapkę z serem I na kolację kisiel bo nic mi nie wchodzi noi na kibelku jestem kilka razy dziennie czuje się okropnie. Nie wiem co mi jest ale męczy jak cholera kładę się spać niedobrze i zgaga budzę się w nocy zgaga rano wstaje niedobrze mi. Ja już naprawdę nie mogę się doczekać stycznia żeby się to skończyło

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela współczuje... mnie może biegunka nie męczy ale też mam wrażenie, że cały czas coś. Dziś miałam takie okropne wzdęcia, że cały brzuch mi się napinał.

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja teraz jak zaczęłam plamić w 8 tygodniu to miałam USG, normalnie mi sprawdzili, że to krwiak, ustalili wizytę tydzień później, żeby się upewnić, że dziecko rośnie dobrze.

ale też tu poroniłam w 2014 roku.

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, biedna jesteś. Wspomnij lekarzowi koniecznie o tych objawach jakby zatrucia. Zgaga niestety jest normą z tego co wiem. Ja dzisiaj po gaviscon poszłam, bo nie daje rady już. Wczoraj zasnąć nie mogłam przez zgagę. Naturalne metody nie pomagają.

age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    ja teraz jak zaczęłam plamić w 8 tygodniu to miałam USG, normalnie mi sprawdzili, że to krwiak, ustalili wizytę tydzień później, żeby się upewnić, że dziecko rośnie dobrze.

ale też tu poroniłam w 2014 roku.

Czyli w takim razie zależy od szpitala... Ja przeżyłam ogromną traumę i mój mąż powiedział, że druga ciąża będzie tylko w pl. Widocznie trafiłam tragicznie.
    Ale właśnie takie radykalne opinie słyszę o UK albo lecą "ratować" się do pl albo są super zadowoleni z opieki.

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napewno mu o tym powiem ale jak go znam to się popatrzy uśmiechnie i zostawi bez komentarza tak samo było z tą rwą kulszowa na początku ciazy chyba że mnie zaskoczy i zareaguje.

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • I.Ana.I Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Csy któraś z Was sie orientuje czy te smoczki jednorazowe do butelek z gotowym mlekiem pasuje do kazdej butelki z mleczkiem?

3e18ed7294.png
    08e43fafa5.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tutaj mam jeden szpital w którym rodziłam 4 razy i w którym leczymy synka. ogólnie jestem zadowolona, ale wiadomo, każdy też wymaga czegoś innego. mi się też podoba, że tutaj jak wszystko ok to wychodzisz w dzień porodu lub dzień po cesarce. a wiem, że dużo osób mogłoby na to narzekać, że gdzie tak szybko 😜

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I.Ana.I wrote:
    Csy któraś z Was sie orientuje czy te smoczki jednorazowe do butelek z gotowym mlekiem pasuje do kazdej butelki z mleczkiem?
    To coś takiego jest? 🤔 Ja biorę małą butelkę ze smoczkiem do szpitala, żeby przelać te gotowe mleka HiPP jakby co. Można inaczej podać to gotowe mleko?

age.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ