X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, na to chyba tylko nawilżacz powietrza może coś pomóc. Ja tak miałam jakiś czas temu. Nos zatkany a smarków zero. No męka po prostu.

A mi się takie jakieś bóle okresowe pojawiły w podbrzuszu. Martwię się. Wzięłam tabletkę i czekam. Pobolewa mnie też dno macicy. Tak w okolicy żołądka. Może to po prostu rozciąganie, bo ostatnio wszystko mi stanęło. I waga i obwód brzucha.

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zurawinka ten ból jest ciągły czy mija i narasta ?
    Ja miałam dwa razy ciągły okresowy i trwał kilka godzin podpięli mnie pod KTG ale skurcze się na szczęście nie pisały i dali mi paracetamol i to mi pomogło. Tydzień później ten sam ból i wzięłam paracetamol i tfu tfu 🤞nie mam więcej. Ale wczoraj brzuch już często się spinał, ta ostatnia prosta ciąży to serio już taka stresowa jest 🙈

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia co do „dodatkowej opieki” po porodzie to ja w to szczerze wątpię 🙈 jest tak okrojony ten personel położniczy, ze na pewno nie ma opcji by każda dziewczyna dostała swoją Polozna co ja pilnować będzie.
    Ja tam myśle, ze jedyne co ewentualnie mogą to przysłać psychologa, żeby pogadał z taka matka. A ja bardzo chętnie sobie pogadam. Tym bardziej, ze ta w Koperniku jest przemiła kobieta.

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cukrzycowe.
    W środę za tydzień mam wizytę u diabetologa ostatni raz hba1c robiłam w ll trym. na środę chce zrobić ponowną bo to chyba przedostatnia wizyta przed porodem bo doktorek jeszcze nie wie, ze cesarka 5 a nie 14 😃 - jak to ja przypominam sobie jak się przygotować bo mam dziurę w głowie 😃. No i pierwszy raz doczytałam, ze hba1c mogę zrobić o każdej porze dnia bo to nie ma wpływu na wynik. Robilyscie tak? Super byłoby nie musieć drukować na 7-8 do labolatorium

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lubrykatów to lubiłam przed ciążą durex intima balance, na opakowaniu jest napisane żeby w przypadku ciąży skonsultować się z ginem i mój powiedział, że ok. Ale jeszcze nie używałam, jednak w ciąży wolę coś bardziej dla kobitek w ciąży, poczytałam na forum i polecają Feminum i rzeczywiście w opisie jest, że odpowiedni dla kobiet w ciąży. Ale dopiero zamieram kupić, więc osobiście nie potwierdzam czy dobry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2022, 09:56

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam jakiegoś takiego chyba unimil klasycznego najzwyklejszy całkowicie

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, ja robiłam hemoglobinę glikolowaną na czczo, bo akurat robiłam morfologię. Pytałaś się lekarza kiedy to najlepiej zrobić? Ja miałam niedawno robiona, to myślę sobie że przed świętami jeszcze raz sama sobie zrobię dla świętego spokoju jak będę robiła moroflogie.

Espoir, z tego co piszesz synek całkiem dobrze się rozwija. To super, że mimo diagnozy rozwija się i tylko delikatne trudności ma. A co do kataru, męczy mnie ostatnio, szczególnie w nocy i ja używam ectimeru, woda morska z ektoina. Wiadomo, to nie są krople do nosa, ale coś tam pomaga. Jeszcze jak mam bardzo zatkany nos to irygacje nosa robię.

Co do lubrykantów, ja jestem dość wrażliwa na te zwykłe z gliceryna i innym syfem. Ja używam lubrykant z Your Kaya albo zwykły kwas hialuronowy czyli z apteki lek Mucovagin w żelu. W tym z Your Kaya podoba mi się jeszcze to, że po otwarciu jest tyle ważny ile ma daty wpisanej na opakowaniu. Te zwykłe zwykle 3 miesiące po otwarciu i nigdy nie zużyłam ich w całości.
    Jeszcze co do Mucovaginu, jak rozmawiałam z moją urofizjo odnośnie masażu krocza i nawilżenia, to powiedziała, że Mucovaginu będzie ok jeśli mam problemy z równowaga w pochwie i boje się olejków używać.

Akurat jak na złość od wczoraj wydaje mi się, że mam grzybicę 😕 nic mnie nie boli ani nie swędzi, ale widzę malutkie białe serki w uplawach, a to już znam. Wizyta dopiero w poniedziałek. Zwariuje do tej pory że stresu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2022, 10:24

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayashka ty nie masz kontaktu z prowadzącym ciaze?
    Ja właśnie w takich sytuacjach jak mnie niepokoje jestem jeszcze bardziej wdzięczna za to, ze mogę zawsze do niego napisać. Robie sobie badanie wysyłam mu a on mi zdalnie wystawia Np wystawia recepte. Bez stresu i bez kosztów dodatkowej wizyty tak samo

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Ja po wizycie mały obrócił się cała ciążę był główka w dół dzisiaj główką w górę sprawdził tętno następna wizyta za 2 tyg i w 39 tyg cesarka bo mówi że nie chce ryzykować bo jest tętniak zaburzenia rytmu serca mam i mówi że woli żeby rozwiązać to cesarka będzie bezpieczniej dla mnie a i mam skierowanie na wyniki morfologia HIV HBS TAXO IGM

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Nayashka ty nie masz kontaktu z prowadzącym ciaze?
    Ja właśnie w takich sytuacjach jak mnie niepokoje jestem jeszcze bardziej wdzięczna za to, ze mogę zawsze do niego napisać. Robie sobie badanie wysyłam mu a on mi zdalnie wystawia Np wystawia recepte. Bez stresu i bez kosztów dodatkowej wizyty tak samo
    Mam do prowadzącego ciążę telefon, ale on zwykle mówi że mam na wizytę przyjść i nie podejmie diagnozy przez telefon. Dziwne takie zachowanie. Wczoraj zrobiłam sobie wymaz i wynik powinien być pod koniec tygodnia. Nie wiem czy jest sens dzwonić teraz jak nie mam wyniku tylko podejrzenie po objawach.

Angela, przedziwna sytuacja, że dziecko tak na koniec postanowiło obrócić się głową do góry. Mając cesarkę w sumie nie musisz się tym przejmować. Masz już termin zaklepany czy będziesz wybierać się na kwalifikacje?

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Mam do prowadzącego ciążę telefon, ale on zwykle mówi że mam na wizytę przyjść i nie podejmie diagnozy przez telefon. Dziwne takie zachowanie. Wczoraj zrobiłam sobie wymaz i wynik powinien być pod koniec tygodnia. Nie wiem czy jest sens dzwonić teraz jak nie mam wyniku tylko podejrzenie po objawach.

Angela, przedziwna sytuacja, że dziecko tak na koniec postanowiło obrócić się głową do góry. Mając cesarkę w sumie nie musisz się tym przejmować. Masz już termin zaklepany czy będziesz wybierać się na kwalifikacje?
    Też się zdziwiłam że się obrócił. Co do terminu to pewnie da mi skierowanie i będę się musiała zapisać dzisiaj wogule pierwszy raz lekarz sam poruszył ten temat ale przynajmniej wiem już na co się nastawić bo tak sama nie byłam pewna co zadecyduje doktor.

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:

Dziewczyny polecicie może jakiś żel intymny? Mąż niedługo zjeżdża😃, chciałam coś zaradzić na moją suchość 🙈 a bliżej donoszonego terminu chcemy coś podziałać 😆

My używamy tego te durexy i inne takie mnie strasznie uczulają

ac0fad33-scale-600x600.webp

age.png

preg.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przeszło. I dobrze, bo człowiek niepotrzebnie w stres wpada.

Co do lubrykantów, to u mnie taka intymna posucha, że normalnie masakra. Nie żebym miała jakieś rozkręcone libido, ale u mnie "te" rzeczy już dawno zostały zakazane. Aż mi siebie i męża szkoda.

Angela, rzeczywiście dziwne, że Maluch teraz śmignął w drugą stronę. Ale przynajmniej wiesz, na czym stoisz z porodem.

• Patka123 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    jak sobie radzicie z zatkanym nosem w ciąży (przez hormony, a nie, że katar)? oszaleje zaraz, ciągle mam zatkany nos 🙄

Miałam tak na początku ciąży, coś strasznego. Psikałam tylko wodą morską, ale powiem Ci że i tak mało pomagało. W końcu samo minęło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2022, 12:09

age.png

preg.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia ja myślę, że taka opieka o której piszesz raczej jest mało możliwa, także bym się o to nie obawiała. Możliwe, że jakieś spotkanie z psychologiem możesz mieć, ale to i "zdrowa" osoba często sobie życzy takiego spotkania. Ale raczej nic poza tym. A to zostanie dłużej w szpitalu, żeby obserwować matkę - bardzo mało realne jak dla mnie.

Mi też mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz ciężej. Mąż wyjechał do pracy na kolejny tydzień i miałam dość intensywne dni, odwiedziny, ja jeździłam dużo autobusem i niestety brzuch coraz bardziej nieprzyjemnie twardy. Jeszcze jutro przyjaciółki do mnie przychodzą, więc coś muszę przyszykować ale na grudzień już chyba z nikim się nie umawiam, bo to siedzenie przy stole później odchorowywuje 😥

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela myślę, że jeszcze może się z powrotem ułożyć głową w dół. Ale jeżeli masz mieć cc to i niech siedzi jak chce :D A czego to tętniak? Chyba wcześniej o nim nie wspominałaś.

age.png

preg.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zatkany nos to ja budzę się oddychając buzią i mam strasznie wysuszoną buzię od tego. Muszę w ruch puścić mgiełkowy nawilżacz.

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego dziwne, ze mały Angeli się przekręcił?
    Angela jak trafiłam do szpitala to właśnie w ten dzień mój mały się przekręcił przeciez z glowkowego na posledkowe a równy tydzień później tak samo w niedziele fik i znowu główka w dół 😃😃 jesteś w 31 jeszcze dzieciaki maja sporo miejsca mi tak powiedziała na prenatalnych dr Nocuń we czwartek a w niedziele młody wrócił głowa do dołu.
    Prawda taka, ze przy cięciu nie bardzo robi różnice jakie ułożenie ale dla dziecka ułożenie główkowe jest zdrowsze pod względem różnych asymetrii ciała właśnie wynikających z ułożenia w brzuszku.
    I dla matki zdecydowanie lepiej jednak jak dziecko jest glowkowo bo mniej zoladek ściska

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    Angela myślę, że jeszcze może się z powrotem ułożyć głową w dół. Ale jeżeli masz mieć cc to i niech siedzi jak chce :D A czego to tętniak? Chyba wcześniej o nim nie wspominałaś.
    Pisałam wcześniej mam tętniaka w sercu miedzyprzedsionkami i zaburzenia rytmu serca kardiolog ostatnio stwierdził po badaniu że tętniak narazie jest w dobrym stanie I wytrzyma poród naturalny ale wiedziałam że lekarz ginekolog może się bać ryzyka więc zostawiłam to do decyzji ginekologa

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka tak sobie teraz myślę może te moje kłopoty żołądkowe mdłości itd to przez to że mały się przekręcił i tak jak piszesz bardziej daje w żołądek i wątrobę

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ