X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mieszance buldoga angielskiego z rottweiler i dla nas są łagodne ale nikt obcy nie może wejść na podwórko po za nami czy do domu bo chyba by zagryzły.. jak ktoś przyjeżdża nas odwiedzić to je zamykamy bo nie da się nad nimi wtedy zapanować jakby przetawaly słyszeć s0ecjalnie takich szukalismy bo mamy duze podwórko i mieszkamy pod lasem maz czesto jezdzi w delegacje to czulismy sie z córką bezpiecznie bo nikt do domu by nie wszedł dlatego się trochę boję bo dla nich to będzie obca osóbka

South lubi tę wiadomość

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przy takich psach to ja też bym się bała Angela. Ale może skonsultuj to z psim behawiorystom jak przygotować psy na noworodka w domu.

Kurczę ja mam jakich spadek samopoczucia od wczoraj. Muszę przystopować bo mnie te twardnienia stresują i chyba to przez to. Ale siadłam sobie i normalnie popłakałam się mężowi w ramie. Już bym chyba chciała co najmniej sylwestra🙈🙈

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam psa i nie znam sie, ale na szkole rodzenia była taka rada, żeby z psem ktoś wyszedł na spacer, potem wniesc noworodka, a potem wprowadzić psa, czyli pies ma zastać noworodka w domu, wtedy nie będzie czuł, że musi bronić kogoś. Jak pies będzie w środku a noworodek wnoszony po raz pierwszy to będzie na swoim terenie i noworodek może być rozpoznany jako coś nowego i zagrożenie. No ale tak jak mówię, nie wiem czy ta rada ma jakikolwiek sens :)

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez słyszałam żeby np mąż przywoził do domu pieluszki brudne i ubranka żeby psy znały zapach i nie był dla nich obcy ale czy to podziała

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metoda z pieluchami jest znana wśród kociarzy :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana wczoraj byliśmy u teściów taki mały zjazd rodzinny i wiecie że każdy się mnie pytał czy napewno jedno tylko urodzę teściu to chyba 3 razy czy jestem pewna 😄 moja teściowa jak urodziła bliźniaki też cała ciążę miało być jedno a podczas porodu okazało się że jeszcze jedno jest... Mały w nocy dostał takiej głupawki nie wiem co on wydziwiał ale tak wariował w brzuchu że myślałam że wyjdzie przez skórę

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Witam z rana wczoraj byliśmy u teściów taki mały zjazd rodzinny i wiecie że każdy się mnie pytał czy napewno jedno tylko urodzę teściu to chyba 3 razy czy jestem pewna 😄 moja teściowa jak urodziła bliźniaki też cała ciążę miało być jedno a podczas porodu okazało się że jeszcze jedno jest... Mały w nocy dostał takiej głupawki nie wiem co on wydziwiał ale tak wariował w brzuchu że myślałam że wyjdzie przez skórę

O ludzie, dla mnie takie komentarze są nie na miejscu 🙈
    U mnie z kolei nie dowierzają, że jestem w 8 miesiącu 🙆‍♀️ nie dogodzisz 🙆‍♀️

Dwa dni coś słabiej się czułam, znowu kolejna noc nieprzespana,nie mogę znaleźć sobie miejsca, jeszcze nos zatkany i ledwo żyję 😏

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo, rzeczywiście nie na miejscu, jak teściowa rodziła to przecież usg nie było… w dzisiejszych czasach to można pomylić się przy pięcioraczkach, ale nie przy jednym dziecku :)

• South Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieci to beda albo aniołki albo diabły wcielone bo zawsze w niedziele maja jakieś nadludzkie siły i takie imprezki robią ze szok 😇😈

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam kał i robaków nie ma - dodatkowego odrobaczenia nie planuję, i tak mogą coś złapać na spacerze od razu. Mam dwie hiszpanki, z czego jedna to moja miłość życia i cień i zaczynam się trochę martwić też jak przyjmie małą...
    Najważniejsza rada, szczególnie do Angeli - wszystkie zmiany należy wprowadzić kilka tygodni wcześniej, żeby psy nie kojarzyły ich z dzieckiem!!
    Poza tym jak ktoś napisał - można przynieść rzeczy dziecka (choć jest tez teoria, że psy i tak po zapachu wyczują, że "swój") i wprowadzamy dziecko jak psy są na spacerze - jak przyjdą to już ma być w domu.

Co do wysokich dawek witaminy C w ciąży podrzucam ku rozwadze:
    "Szkodliwy jest również nadmiar witaminy C w ciąży. Chociaż normalnie witamina ta nie ulega kumulacji w organizmie i nie są znane przypadki jej przedawkowania, to jednak w ciąży bywa nieco inaczej.

Zbyt duże dawki witamin C w ciąży mogą powodować zaburzenia rozwoju płodu. Preparaty z witaminą C należą do kategorii C leków w ciąży. Oznacza to, iż zostało wykazane szkodliwe działanie u zwierząt, jednak jak na razie brak jest odpowiednich badań na ludziach potwierdzających takie właściwości. Są to działania embriotoksyczne i teratogenne."
    i drugie "Niemniej, zaleca się by dzienna dawka witaminy C w czasie ciąży nie była mniejsza, ani większa niż 80-85 mg, zaś w okresie laktacji – 115-120 mg. Niedobór witaminy C w ciąży może spowodować uszkodzenie układu nerwowego u dziecka, podejrzewa się też, że nadmiar tej witaminy w ciąży – aczkolwiek brak potwierdzających badań na ludziach – również może prowadzić do uszkodzeń płodu. "

https://www.recepta.pl/artykuly/jakie-witaminy-dla-kobiet-w-ciazy-a-d-e-i-c

hsYCp2.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, ciekawe jak mamy wyliczyć z pożywienia te 80-85mg dziennie :D

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla a to twoje pierwsze dziecko czy 3 bo ja się już pogubiłam ?? Wydawało mi się, ze pisałaś ze masz już dwójkę dzieci i tez miały hipotrofie. To psiaki chyba wiedza, ze może dołączyć nowy członek rodziny

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niedziela bez przygód to chyba nie niedziela🙈🙈🙈 mam nadzieje, ze ostatnia 🙈🙈 chyba, ze w nowy rok pojadę rodzic to ok 😃

No, ale od czwartku miałam spore te napinania brzucha i ja się oczywiście zafiksowałam, stres mi nie odpuszczał w końcu napisałam do mojego prowadzącego i kazał mi jechać na IP, żeby sprawdzić czy z blizną i szyjką jest ok. Wiec pojechałam tam pod KTG i pierwsze co zapisuje się tachykardia🙈🙈 No to dały mi dużo wody godzinę leżałam mały w tym czasie przekręcił się z główkowego na poprzeczne 🙈🙈 akrobata w 34 tygodniu normalnie. No ale tętno się uspokoiło zapis godzinny prawidłowe żadne skurcze się nie zapisały. Badanie USG w porządku i ginekologiczne tez szyjka 5 cm zamknięta uformowana uspokoiłam się i wróciłam do domu. Jutro niby jadę na wizytę do gina na NFZ ale nie chce żeby on mnie badał ginekologicznie już🙈🙈 oby ten listopad się już skończył a grudzień minął szybko i spokojnie

age.png
    age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę Żelka, że dzień z przygodami. Dobrze, że zakończony happyendem. Oby się twoje życzenie spaliło.

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spełniło! Tak miało być!!!

• South Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zelka, a ta woda to miała pomoc Małemu w celu uspokojenia, czy uspokojenia Ciebie i przy okazji Malucha? Dobrze, ze wyszłaś ze spokojna glowa:) mnie dzisiaj od 18 jakoś pobolewa podbrzusze okresowo i tez powoli zaczynam zie stresować, ale zaraz kąpiel i łóżeczko wiec mam nadzieje, ze przejdzie ;)

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zbliżają się zapisy KTG dziewczyny 3 l wody to minimum jak źle nawodniona mama to dzieciakom tetno skacze. I dlatego mi tak nosiły wodę na tym KTG i młody się uspokajał. A ja jak pojechałam do była godz 16 a wypiłam tylko 1,5l

age.png
    age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka coś w tym musi być, zastanawiam się czy też na ostatniej wizycie gdzie miał raz wysokie tętno potem się uspokoił to czy nie przed niedostateczna ilość wody 🤷‍♀️
    Generalnie staram się teraz więcej wody pić,niż w pierwszej ciąży i widzę po sobie, że mniej też puchnę, mniej wody organizm zatrzymuje.

Za to Młody ma tak niefortunną dla mnie pozycję,że od kilku nocy nie mogę spać, każda pozycja jest niewygodna, mam problemy z oddychaniem, czuję jakby mi coś tam uciskał😏

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś rano mały obudził kopniakami pod mostkiem, aż tam mi brzuch skakał i falował, normalnie jakby się mały wyprostował 🙈😀 ciekawe jaki jest już duży 😊

Poza tym tak mi momentami coś uciska, że czuje, że robi mi się słabo. Dzisiaj ogarnialismy chatę i co chwilę musiałam odpoczywać. Już chyba koniec z samodzielnymi zakupami 🙈 W ogóle to zaczynam się schizowac, że nagle coś się wydarzy i urodzę przed czasem, jakieś takie niespokojne myśli mnie nachodzą. W czwartek mam pierwsze ktg i wizytę, ciekawe jak tam mój maluszek 🥺🥰

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    27.12 beta 72,7, prog 35,5
    29.12 beta 225,43 prog 26,6
    31.12 beta 448,7 prog 28,71
    8.01 🩺 pęcherzyk ciążowy 9mm 5+3
    9.01 beta 8144,97
    10.01 beta 12287,69
    13.01 jest ❤️ CRL 3mm 6+0
    23.01 CRL 1,29 mm 7+3 😍
    27.02 USG I Trymestr

preg.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa w szpitalu jak leżałam piłam ponad 3 litry i każde KTG idealnie wychodziło.

Marcysia ja od czwartku miałam takie niespokojne myśli. Jeszcze bardzo mnie dobiło głupie gderania mojej mamy i teściowej. Kurczę wiedza doskonale, ze jestem przewrażliwiona ze względu na ta blizne po cesarce to nie potrafią się zamknąć. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
    Mój mały w tej pozycji poprzecznej ma główkę po prawej stronie a nóżki po lewej i jak je wypycha to tak ze można złapac prze skore. A przez te jego mocne ruchy w nocy nie mogłam się przekręcić tak mnie zrosty bolały ze się rozpłakałam 🤦🏼‍♀️

age.png
    age.png
‹‹ 488 489 490 491 492 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ