Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ana rodzinny nie może wystawiać niestety tych typowo ciążowych bo ja pytałam moją rodzinną bo bym nie jeździła extra.
Ja dostałam wszystkie skierowania na badania, o które poprosiłam go dzisiaj. Dałam mu ten wydruk z wczoraj z IP, żeby mu nie przyszło nagle do głowy, ze mnie chce badać ginekologicznie 😉
No ale USG sobie zrobił ale on to robi takie USG, że się zbytnio nie stara w tych pomiarach…
W poniedziałek mały był ułożony pięknie główkowo i wyszła mu waga 2013g i Pani dr która mi robiła USG ona jest świetnym lekarzem i dokładnym akurat ją to znam jeszcze z czasów poradni patologii ciąży z córką. Wczoraj na IP młoda lekareczka robiła mi USG jej wyszła waga 2200g ale sama przyznała, że mały jest poprzecznie i ma tak odwrócony brzuszek, że bardzo ciężko jej złapać wiec waga przestrzelona, jeszcze sama pytała ile wyszło w poniedziałek na patologii ciąży. Próbowała 3 razy ale się poddała. A dzisiaj doktorek na NFZ pach pach waga 2600g „ooo duży dzieciak No ale cesarka to bez różnicy „ 🤦🏼♀️😂. No i pokazałam mu tylko ten wynik Hba1c to powiedział tylko, hmmm o cukry widać bardzo dobre ( to tak w kontekście tej dużej wagi dziecka ). No ale dla mnie najważniejsze, ze nie wyłożę z kieszeni za te wszystkie badania do porodu 😉i to była ostatnia wizyta u niego. Już później morfologię i mocz co trzeba mieć świeża do porodu to sobie zrobie na osiedlu w alabie.
Już muszę też ograniczyć jazdę autem bo nie mam juz tego bezpiecznego luzu między kierownica a brzuchem mam tak z max 7 cm. -
Ja nie mogę ograniczyć jazdy autem, bo inaczej bym do lekarza się nie dostała 😃 mam nadzieję, że do końca wizyt dam radę prowadzić.
Jak tak czytam o waszych historiach lekarzy na NFZ to załamana jestem jak robią na odwal się. Wygląda, że tylko do wypisania skierowania się nadają. Dobrze wiedzieć Ana, że hemoglobinę glikolowaną może dać też lekarz rodzinny. Będę się wybierać za niedługo, to poprosiłabym. Jestem ciekawa ile teraz wyjdzie po miesiącu. -
Ja też mam nadzieję że jednak do końca dam radę jeździć bo bez tego to utkne całkiem w domu bo mój to wychodzi o 6:30 i wraca 17:30/19:30 albo na delegacji to nie woził by mnie01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Ja już właśnie jazdę tylko do tych lekarzy co serio muszę czyli w środę diabetolog, w poniedziałek PPC. Do mojego prowadzącego umawiam się już wieczorem tak by mąż jechał ze mna. Ale jeździć daje rade, tylko wczoraj oglądałam filmik gdzie była gadka o bezpiecznej jeździe autem w ciąży i oni tam powiedzieli, ze jeśli ciężarna nie ma 25 cm (!!) odstępu między kierownica a brzuchem powinna sobie odpuścić ze względów bezpieczeństwa. Bo to ja już dawno powinnam 😂 mam krótkie nogi chyba 😂.
-
I.Ana.I wrote:Teraz tak myślę i ten na NFZ ani razu mi USG nie robił. Tylko sprawdzał od tego prywatnego , bo zawsze 2-3 dni predzej mam tego prywatnego.
Ja ostatnio miałam wizyte dzień po dniu, pierwsza była u tego dodatkowo prywatnego gina i potem druga u tego z medi to udawałam że zapomniałam kartę ciąży bo już w ogóle nic by mi nie zbadał
I Ana , a na zdjęciach USG tych ze środy masz takie parametry typu AC, HCL itp.? -
Ja pierdziule skasowało mi się wszystko co pisałam 🙈
I Ana masz jeszcze jakaś wizytę u tego gina na NFZ? Moze faktycznie poczekaj z tą kiła, bo tak jak pisze Wichrowe ona głównie do szpitala będzie potrzebna 🤔 A i będą potrzebne oryginały.
Ja jeszcze za kółkiem czuję się dobrze i mam nadzieję, że będę mobilna najdłużej jak się da. Jeszcze jakiejś mniejsze zakupy ogarne, ale po te większe to będę wysyłać męża. Jednak schylanie się po tych półkach w sklepach to już nie dla mnie.😬
Ja jak tak liczę to czekają mnie jeszcze conajmniej dwie wizyty u gina szpitalnego, do tego jedna w medi na wymaz GBS. No i do tego jeszcze jakaś morfologie trzeba chyba będzie zrobić 🤔 to zobaczę jakie są ceny pod domem to najwyżej też pójdę prywatnie. Diabetolog już mi zaproponowała kolejna wizytę na teleporade żebym nie musiała specjalnie jeździć.
Dziewczyny które rodzą SN idziecie jeszcze na koniec do okulisty? Bo coś słyszałam że bada się dno oka, ciśnienie i chyba sprawdza siatkowke? Żaden gin mi o tym jeszcze nie wspomniał, ale umówiłam się do okulisty na przyszły tydzień. -
A masz jakąś wadę wzroku albo choroby oczu? Bo jeśli nie to standardowo się chyba nie robi. Ja mam wysoką krótkowzroczność, więc byłam dwa razy. W czasie badania podawane są krople rozszerzające źrenice (bezpieczne dla bobo) i badane jest dno oka czyli nerwy i siatkówka. Jeśli byłoby jakieś przedarcie czy coś to jest wskazanie do laseroterapii i można rodzić SN. Natomiast na tym etapie to nie wiem czy zdąży się wszystko zagoić. Niektóre schorzenia są wskazaniem do cesarki. Czasami okulista wskazuje, że np. dobrym wyjściem jest skrócenie II okresu porodu czyli jesli za dlugo beda skurcze parte to trzeba uzyc vacuum.
Jeśli się zapisałaś to warto pójść i zbadać natomiast moje znajome raczej nie robią tego -
Nie słyszałam o tym, żeby iść do okulisty przed porodem SN. Mam wadę wzroku, krótkowzroczność i astygmatyzm, ale nikt nic mi nie wspominał. Raczej nie będę miała już czasu się wybrać.
Diabetolog też proponował mi telekonsultację jeśli cukry będą dalej wyglądać tak samo. Wezmę ją, bo bez sensu jechać po receptę na paski i żeby usłyszeć, że jest ok to ok -
No ja stacjonarnie to mam ostatnia chyba wizytę u diabetologa, bo minus mam taki ze w poniedziałki jestem na PPC a drzwi obok diabetolog a on w środy ale zwyczajnie wiem ze zaraz będzie się zebrać coraz ciężej. A ja mu i tak raporty wysyłam wieczorem na maila i jak przychodzę na wizytę on je odczytuje z maila
-
Na styczniowych na FB z dzisiaj 3 fotki urodzonych dzieciaczków, zaczyna się powoli 😱 jedna dziewczyna pojechała że zwykłym bólem,jak na okres,a tam 3 cm rozwarcia i się zaczęło, utwierdza mnie to w przekonaniu,że czas prać wszystko i powoli ogarniać torbę, przynajmniej żeby mieć wszystko w jednym miejscu.17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
bumbum wrote:A masz jakąś wadę wzroku albo choroby oczu? Bo jeśli nie to standardowo się chyba nie robi. Ja mam wysoką krótkowzroczność, więc byłam dwa razy. W czasie badania podawane są krople rozszerzające źrenice (bezpieczne dla bobo) i badane jest dno oka czyli nerwy i siatkówka. Jeśli byłoby jakieś przedarcie czy coś to jest wskazanie do laseroterapii i można rodzić SN. Natomiast na tym etapie to nie wiem czy zdąży się wszystko zagoić. Niektóre schorzenia są wskazaniem do cesarki. Czasami okulista wskazuje, że np. dobrym wyjściem jest skrócenie II okresu porodu czyli jesli za dlugo beda skurcze parte to trzeba uzyc vacuum.
Jeśli się zapisałaś to warto pójść i zbadać natomiast moje znajome raczej nie robią tego
Miałam wadę wzroku, ale nie jakaś mega dużą, skorygowalam ją jakiś czas temu laserowo, więc generalnie teraz nie mam żadnej wady wzroku. Nie miałam też nigdy żadnych innych problemow z oczami. Zastanawiam się jaka jest procedura. Bo wiem że koleżanka z bardzo dużą wadą wzroku miała różne badanie oczu wykonywane przed porodem. Zapytam jeszcze o to w czwartek mojego gina w takim razie. Gorzej z tym zakrapianiem bo po tym srednio jechać autem bo wszystko razi jak nie wiem. 🙈 Korekcja laserowa na pewno nie jest przecieskwzaniem do SN. -
Malinowa, właśnie weszłam na tą grupę 🙈 kurcze naprawde nie ma żartów trzeba się pakować.
Właśnie tez zobaczyłam że tam dziewczyny poruszały temat wyprawki do szpitala i dostają one już maila z Rossmana, ja właśnie sprawdziłam i też dostałam 5 dni temu. Do odebrania z 1 grosz jest paczka pampersow 26 szt, w sam raz do zabrania do szpitala 😊 -
Korekcja laserowa nie wpływa na siatkówkę, więc z punktu widzenia stanu siatkówki oko dalej ma wadę (jest dłuższe od normalnego oka). Nie można prowadzić auta 3-4h od badania, bo razi słońce, ale też wzrok jest rozmazany. Najlepiej zapytać okuliste kiedy wróci dobre widzenie, bo zależy to od kropli (w zależności jakie stężenie atropiny jest użyte-ale zapewne w ciazy stosują te najlżejsze).
Co do gina to mnie każdy odsyłał do okulisty, rzadko znają się na temacie.
Jakby co to możesz jeszcze mnie podpytać bo ja mam b. dużą wadę, ale na szczęście stan siatkówki dobry i mogę rodzić sn. Ale przed 1 porodem dosyć zgłębiałam tematJeśli miałabym Ci doradzać to ja bym zrobiła te badanie i będziesz mieć pewność
-
Dziewczyny z cukrzycą, które jogurty czy serki bez cukru jecie? Mam straszna ochotę na jakiś smakowy, ale zastanawiam się czy nie są napakowane sztucznymi słodzikami. Macie coś smacznego do polecenia?Czynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
Bumbum a robiłaś teraz to badanie w ciąży? Ja przed zabiegiem musialam zrobić wszystkie badania oczu, wtedy wszystko było ok i myślę że dalej jest. Jeśli chodzi o samą siatkówke to nie tylko osoby z wadą wzroku mogą mieć z nią problem, a każda osoba. Myślałam że wizyta u okulisty dotyczy każdego, a już na pewno każdego z wadą wzroku 🙂
Myślę, że żaden okulista po zakropeniu atropina nie pozwoli wsiąść w auto, nie ważne jakimś stężeniem i jaka ilościa, to zawsze jest ryzyko. Ale to nic, wezmę męża ze sobą na badanie albo pojadę taxi. Zastanawiam się tylko czy w medi na zwykłej wizycie okulistycznej zrobią mi jakieś dodatkowe badania 🤔 -
Lukrecjaa wrote:Dziewczyny z cukrzycą, które jogurty czy serki bez cukru jecie? Mam straszna ochotę na jakiś smakowy, ale zastanawiam się czy nie są napakowane sztucznymi słodzikami. Macie coś smacznego do polecenia?
Ja żadnych light ani sztucznie słodzonych nie jadłam. Polecam jogurt naturalny wymieszany z dżemem bez cukru albo niskoslodzonym 😊 efekt smakowy praktycznie ten sam.Lukrecjaa lubi tę wiadomość
-
bumbum wrote:Marcysia, Malinowa, a orientujecie się czy to były nagłe akcje czy były wcześniej jakieś problemy?
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚