Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
bumbum wrote:Marcysia, Malinowa, a orientujecie się czy to były nagłe akcje czy były wcześniej jakieś problemy?
Cztery przypadki które widzę to:
1. Był krwiak na początku ciąży, ale to chyba nie ma żadnego znaczenia. Dzidzius urodzony w 34 tc. ale już taki dorodny bo 2,3kg i 54 cm. Po prostu zaczęła się akcja poprzedzona bólami podbrzuszam jak na miesiączkę.
2. Dziewczyna miewała krwotoki i lekarze podjeli dec o zakończeniu ciąży
3. Zerowa szyjka, ale to dzidziuś z przed kilku tygodni, dziewczyna chyba urodziła w okolicy 26tc. Dzidzia dzielnie walczy i jest coraz lepiej
4. Z przed kilku dni, powod to jakieś wewnętrzne zakażenie, ale jakie to informacji brak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 19:13
-
Patka może tak być 🙈 ciekawe jak to będzie u nas na grupie. Czytałam ostatnio jakiś artykuł, żeby już w tym ostatnim miesiącu się nie schylać za dużo ani nie dźwigać.
-
Marcysia1990 wrote:Bumbum a robiłaś teraz to badanie w ciąży? Ja przed zabiegiem musialam zrobić wszystkie badania oczu, wtedy wszystko było ok i myślę że dalej jest. Jeśli chodzi o samą siatkówke to nie tylko osoby z wadą wzroku mogą mieć z nią problem, a każda osoba. Myślałam że wizyta u okulisty dotyczy każdego, a już na pewno każdego z wadą wzroku 🙂
Myślę, że żaden okulista po zakropeniu atropina nie pozwoli wsiąść w auto, nie ważne jakimś stężeniem i jaka ilościa, to zawsze jest ryzyko. Ale to nic, wezmę męża ze sobą na badanie albo pojadę taxi. Zastanawiam się tylko czy w medi na zwykłej wizycie okulistycznej zrobią mi jakieś dodatkowe badania 🤔
Tak, miałam w I i w III trymestrze. W medi musisz mieć skierowanie na badanie dna oka niestety nie zrobią tego w ramach zwykłej wizyty raczej. Ja zawsze proszę o skierowanie na czacie, ale ja mam zalecenia robić co roku i pisze zawsze do tego samego lekarza, on mnie już zna. Możesz umówić teleporade do okulisty i poprosic o skierowanie, żeby nie musieć jechać specjalnie.
Co do atrapiny i stezenia to chodzi mi o okres po ktorym mozna wsiasc za kolko, kiedys milam takie badanie (nie w ciazy) ze nie widzialam dobrze przez prawie dobe, ale takich stezen w ciazy nie stosują.
Też mysle ze kazdy moze miec problem z siatkowka lub jaskre, bo tego sie nie czuje. Moja siostra np nie ma wady a ma lekkie przedarcie na siatkowce, ktore obserwuje co roku. -
Jak pisałyście, że na Fb grupie są tysiące dziewczyn zapisane to normalne, że jest tam więcej dziewczyn z powikłaniami wiec ciąże teraz to już będą jedna za druga się rozwiązywać. A często jest tez tak, ze sa terminy na sam początek stycznie 1-5 wiec jest bardzo duże prawdopodobieństwo porodu w grudniu.
Ja jestem z tych co lubi mieć wszystko wcześniej przygotowane ale to tak mam i tylko wtedy jestem w stanie się odprężyć i ja sobie czekam na styczeń 🤞🤞✊✊ -
bumbum wrote:Aha i w medi osobno sie zapisujesz na badanie dna oka jak już będziesz mieć skierowanie. Na zeyklej okulistycznej wizycie może Ci zmierzyć ciśnienie pod kątem jaskry
Dzięki, to jutro spróbuję się umówic na jakąś teleporade. Gin nie wystawi mi skierowania na badanie dna oka? 🤔
Ja jak ktoś chce sobie dokładnie sprawdzić oczy to polecam zapisać się na kwalifikacje do tych klinik co się zajmują laserowa korekcja wzroku, czasami mają promocje i wychodzi to za grosze, ale naprawdę dokładnie badają oczy wzdłuż i wszerz 😀 -
Dokładnie Żelka, przy takiej ilości osób na pewno tam będzie dużo więcej takich przypadków, ale zawsze to też dla nas wiedza na przyszłość co ten poród przyspieszyło i dlaczego.
Oby u nas wszystko szło planowo i bez przygód, tego nam wszystkim życzę 😊 Mimo wszystko lepiej już się właśnie przygotować, a potem na chillu sobie czekać do dnia porodu ze spokojną głową 😊 -
Byłam dzisiaj na wizycie u ginekologa i dostałam skierowanie do szpitala, żeby zapisać się na indukcję. Zastanawiam się, czy dobre skierowanie dostałam bo jest na oddział ginekologiczno-polożniczy, a nie na oddział patologii ciąży, a takie skierowania widziałam na grupie rodzenia na Pomorzu. Myślicie, że będzie ok i nie pojadę na marne? 🤔
Okazuje się, że na szczęście nie mam grzybicy i to chwilowe upławy miałam białe, fizjologiczne. Tyle dobrego. Zrobił mi szybkie USG i według niego wyszło, że mały 2,5kg 😮 jakoś bardziej ufam mojej lekarce od prenatalnych jak dokładnie pomierzy mi dziecko i wyliczy wagę.
Wizyty lekarz powiedział mi, że 20 grudnia i 2 stycznia, czyli co dwa tygodnie mniej więcej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 20:12
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Nayashka łatwo przestrzelić wage dziecka. Pisałam wyzej jak mi wczoraj i dzisiaj młodego wymierzyli 🙈🙈 ja do tych pomiarów już podchodzę z dystansem wiem kto robi dokładniejsze, ale tez mam już obserwacje z czasów córki. Wszyscy ja za duża mierzyli poza dr Nocuń na tych prenatalnych i pamietam jak ona mi mówiła ze w terminie czyli w tym 40+ nie będzie więcej niż 3400 a w 37+5 mała miała 3250g jak się urodziła
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Patka może tak być 🙈 ciekawe jak to będzie u nas na grupie. Czytałam ostatnio jakiś artykuł, żeby już w tym ostatnim miesiącu się nie schylać za dużo ani nie dźwigać.
To na pewno piszą ludzie, którzy nie mają innych dzieci w domu
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ciekawe z tymi 25 cm do kierownicy, muszę sprawdzić ile mam, ale obstawiam, że sporo
Badanie oczu polecam. Tzn. sama nie miałam, hahaMam delikatny astygmatyzm, ALE już przy niewielkim minusie warto. Niby mówią, że jak jest -1 czy -2 to spoko. Tymczasem znam przypadek dziewczyny, która poszła mimo to i się okazało, że ma dziurawą siatkówkę jak przy -13
I poród naturalny to zagrożenie totalnej utraty wzroku. Umówiła się na cc, ale wody jej odeszły i dosłownie wyrywali jej to dziecko z brzucha, tak szybko akcja porodowa szła
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Marcysia1990 wrote:Dokładnie Żelka, przy takiej ilości osób na pewno tam będzie dużo więcej takich przypadków, ale zawsze to też dla nas wiedza na przyszłość co ten poród przyspieszyło i dlaczego.
Oby u nas wszystko szło planowo i bez przygód, tego nam wszystkim życzę 😊 Mimo wszystko lepiej już się właśnie przygotować, a potem na chillu sobie czekać do dnia porodu ze spokojną głową 😊
Dokładnie, mnie się już lampka czerwona zapaliła, żeby mniej więcej mieć juz wszystko poszykowane,bo kto wie, może wydawać się, że to zwykły ból okresowy, który nagle zmienia się w regularne skurcze i zacznie się akcja 🙈 a w grudniu pewnie się zacznie i u nas
Ja co prawda mam jakoś na 23 stycznia termin, ale mam przeczucie, że nie dotrwam do terminu 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 21:58
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
malinowa_chmurka wrote:Dokładnie, mnie się już lampka czerwona zapaliła, żeby mniej więcej mieć juz wszystko poszykowane,bo kto wie, może wydawać się, że to zwykły ból okresowy, który nagle zmienia się w regularne skurcze i zacznie się akcja 🙈 a w grudniu pewnie się zacznie i u nas
Ja co prawda mam jakoś na 23 stycznia termin, ale mam przeczucie, że nie dotrwam do terminu 🙈
Ja się upieram, że większość jest w głowie i że ja jestem z typu "donosicielek" i zrobię sobie wszystko na koniec 36 tygodniaPóki co zaklinam grudzień po świętach
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dzięki Marcysia za fajny patent z dżemem
Żelka gdzieś mi mignęła twoja wypowiedź l, że sensor będzie zakładać Ci pielęgniarka. To jest na prawdę bardzo proste. Dobry filmik mają na swojej stronie. Najważniejsze to umyć ramię zwykłym mydeł w kostce takim rypaczem bez balsamów, przetrzeć spirytusem, niech odparuje. Zacznij się też dobrze nawadniać, chociaż pewnie teraz po wizycie na IP tego pilnujesz bo inaczej sensor będzie Ci zaniżać. W nocy wyniki wskazujące na spadki często są od spania na ręce z sensorem więc warto o tym pamiętaćNo i pierwszą dobę się tak jakby kalibruje więc wyniki też mało wiarygodne. Jakby co jest grupa na fb gdzie pomagają ogarnąć sensor
Czynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
Aaa, ja o tej pielęgniarce chciałam.jeszcze napisać. Jak to nie będzie diabetologiczna to w ogóle może nie wiedzieć o co chodzi bo jak ja idę do lekarza, na szczepienie czy założenie holtera to zazwyczaj wszyscy się dziwią, co to jest więc to nie takie popularne jeszcze chybaCzynnik męski
Invimed 04.2014 ivf 💕synek
06.2020 powrót po rodzeństwo ❤ 3.2.2
6 dpt 17,8 beta
8 dpt 68,8 beta
11 dpt 361 beta
15 dpt 2369 beta
20 dpt pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
25 dpt jest ❤
Mamy jeszcze ⛄⛄⛄⛄
-
Żelka, faktycznie Tobie też co lekarz to inna waga. Nawet jeden wystrzelił podobna do mojej dzisiaj wagi. Ja też ufam tylko pomiarom od mojej lekarki od prenatalnych, bo cała wizyta to USG i dokładne mierzenie i obliczenia. Tutaj to było machnięcie głowica i no, że 2,5kg a ja taka zdziwiona. Pytałam się o obdwod brzuszka to nie mogl zmierzyć.
Marcysia, bumbum, przeczytała trochę o okuliście, wadzie wzroku i porodzie sn i się przeraziłam, że nikt mi o tym nie powiedział 🙈 ja mam -4 i -4,75. Umowie się do okulisty na konsultacje i zobaczę co powie na skierowanie na badanie dna oka. Nawet jak zrobie i coś wyjdzie nie tak to pewnie w tym momencie tylko cc wchodzi w grę jak pisałyście. -
Lukrecjaa wrote:Dzięki Marcysia za fajny patent z dżemem
Żelka gdzieś mi mignęła twoja wypowiedź l, że sensor będzie zakładać Ci pielęgniarka. To jest na prawdę bardzo proste. Dobry filmik mają na swojej stronie. Najważniejsze to umyć ramię zwykłym mydeł w kostce takim rypaczem bez balsamów, przetrzeć spirytusem, niech odparuje. Zacznij się też dobrze nawadniać, chociaż pewnie teraz po wizycie na IP tego pilnujesz bo inaczej sensor będzie Ci zaniżać. W nocy wyniki wskazujące na spadki często są od spania na ręce z sensorem więc warto o tym pamiętaćNo i pierwszą dobę się tak jakby kalibruje więc wyniki też mało wiarygodne. Jakby co jest grupa na fb gdzie pomagają ogarnąć sensor
A w środę mam wizytę właśnie u diabetologa i tam pier idę do pielęgniarek diabetologicznych. Ogólnie jedna to taka kochana kobitka to właśnie ja poproszę.
Muszę tez dopytac czy jak mam sensor czy w ta rękę mogę wbijać insuline dzienne bo biorę jeszcze do obiadu z kolacji zeszłam bo poradziłam sobie rozłożeniem posiłku na dwa ale do obiadu mam. No i chyba w piątek się zaszczepie na covid wiec nie wiem tez cY mogę w ta rękę później insuline brać czy ten sensor bo mi rak braknie 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 07:20
-
Wczoraj przed zaśnięciem synek tak wariował, ze mnie to po prostu bolało. Powiem wam, że on mnie ciągle zadziwia. Córka to była tak delikatna 🙈 ja na prawdę nie wiem czy to różnica w odczuwaniu bo jestem lżejsza niż z córką w ciąży o te 10 kg czy to różnica taka bo z nią miałam łożysko z przodu niżej a z nim mam z przodu ale wysoko i z nią miałam taką poduszkę.
Mój mąż wczoraj to do 23 leżał i się cieszył bo mały tak się kręcił wypychał, że tatuś był w wniebowzięty bo nóżkę czuł, kolanko,pupcie No doskonale wiemy co on wypycha.
Ogólnie mam koszmarne sny i to mam wrażenie, że cały czas mam sny i moja głowa w ogóle się nie resetuje.