Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Patka123 wrote:A masz możliwość porozmawiania z jakąś doradczynią laktacyjną? Bo ja uważam że radzisz sobie świetnie, jedynie potrzebna Ci osoba która Cię wesprze.
Zrobiłam sobie dłuższą kąpiel i brzuch się uspokoił.
Jutro mamy wizytę położnej środowiskowej zobaczymy co ona powie. No i mam też dwie fajne CDL i w planie mam się z nimi umówić ale poczekam jeszcze na jutrzejszy dzień. Może faktycznie niepotrzebnie się nakręcam 🙈 ale byla znajoma z wagą noworodkowa i mówila że 5 dniowy bobas to je 60ml jednorazowe i że chyba powinnam więcej karmić skoro waga stoi i się zestresowalam 🙈 no i zaczęłam czytać o tych przyrostach. Jutro będzie znowu wazony to zobaczymy.
Powiem wam że nie sądziłam że kwestia karmienia będzie najbardziej kłopotliwa w tym wszystkim. Ale wiem że chce karmić piersią ile się da i dlatego tak się tym przejmuje. Bo gdybym miała podać mm to po prostu dawałabym butle i tyle bez spiny 🤷🏻♀️
-
Marcysiu sprawdziłam w notatkach z moich pierwszych dni i mój synek jadł w tej 5 dobie tak 40-70 ml ja zjadł 40 budził się po 2h na jedzenie jak zjadł wiecej to spał 3 h. No ja bym nie wydzielała na twoim miejscu jedzenia tylko jeśli dajesz już butle to daj mu zjeść tyle ile on będzie chciał. Po butelce go odbij wtedy tez mniejsze prawdopodobieństwo, ze ci uleje. Po piersi to są dwie szkoły jedna mówi, ze odbijać nie trzeba druga ze warto odbić.
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Po butelce zawsze odbija. Po piersi nie.
Zaraz mu dam mojego 70 ml zobaczymy ile wypije z tego 😊 ściągnę jeszcze druga butle na noc. A nad ranem dostanie już cyca i zobaczymy.
Dzięki Dziewczyny 😘 nawet nie wiecie jak dobrze że jesteście ❤️ i człowiek ma się kogo poradzić 🙈
South trzymam kciuki za jutro 🤞🤞🤞 będzie dobrze 🤗 -
Marcysia jak tyle czasu je i słyszysz, że przełyka to na pewno efektywne karmienie ☺️ świetnie sobie radzicie! A butle złapał od razu?
Ja myślę kiedy ewentualnie wprowadzić/o ile będzie potrzeba,ale też bym chciała być bardziej niezależna, zwłaszcza gdy na stanie drugie dziecko 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 22:16
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Jeju Marcysia paradoksalnie chciałabym być w Twojej sytuacji
Moja to samo - ciumka przed sen, muszę ja namawiać do tego cyca i dobudzać w trakcie. Dodatkowo Max pokarmu który odciągam to 20ml z obu piersi przed 15 min
Dzisiaj wagę ma taka sama jak wczoraj, nic nie przybyła, czyli dalej więcej straty niż 10% od wagi wyjściowej (( mam ochotę się pochlastać -
malinowa_chmurka wrote:Marcysia jak tyle czasu je i słyszysz, że przełyka to na pewno efektywne karmienie ☺️ świetnie sobie radzicie! A butle złapał od razu?
Ja myślę kiedy ewentualnie wprowadzić/o ile będzie potrzeba,ale też bym chciała bym bardziej niezależna, zwłaszcza gdy na stanie drugie dziecko 🙈
Od razu. Najpierw zaczęłam od tych gotowych mleczek w szpitalu. A w domu mam butelki aventa i te smoczki z wolnym przepływem. Na pewno super to jest że je raz tak raz. Jedyne co to się boje ze np nagle nie będzie chciał cycka. Więc za dnia tylko mu podaje pierś. A w nocy chce butle żeby on zjadł więcej i żebyśmy my mogli pospać dłużej bez przerwy.
Także polecam takie rozwiązanie 😊 no i też mąż ma możliwośc żeby pokarmic dzidziusia a widzę jak ważne jest dla niego żeby móc czerpać jak najwięcej z kontaktu z małym 😊 -
Dziewczyny jest załamana dalej. Wyszłam ze szpitala. Mały nie je piersi. Coś tam ciumka na niej, kilkanaacie minuy, ale potem placze i chce butelkę. Musi zjeść butelkę żeby zacząć spać i przestać płakać. Dzisiaj od 18 do 21.30 walczyłam, żeby najadł się cycem i nic. Poddałam się, dałam mu teraz 50 ml lodyfikowanego.... Nie śpię od dwóch dób. Ledwo daje radę. Zniszczyli mi laktację w spzitalu podawaniem butelki chyba 🙁 ale Ty Marcysia piszesz że też butelkę w sumie podajesz. Jaka butelkę i jak często? A laktator Neno Angelo? Przepraszam że się pytam kolejny raz ale na noc już siły nie mam. Nawet czy to na przeglądaniem forum.
Btw laktatorem w szpitalu odciagalam około 10ml z dwóch piersi wczoraj i dzisiaj. To pewnie za mało. Nawet nie wiem czy mały efektywnie je na piersi czy ja mam mało pokarmu czy co ja mam robić. Ja nie mam czasu na nic, nie mam jak spać a kiedy miałabym jeszcze odciągać mleko. Muszę iść kupić modyfika chyba bo dziecko zaglodzeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 22:33
-
Olciax z tym karmieniem to jest zabawa 🙈
Grunt że udaje się coś ściągnąć. Jakiego używasz laktatora? -
jeśli chcesz rozkręcić laktacje to rozłóż sobie łóżko, włącz Netflixa i podłącz dziecko do cycka niech wisi na nim cały czas. pij też Femaltiker.
ale nic Ci nie rozkręci laktacji tak jak dziecko. nic dziwnego, że chce butle - z butli łatwiej leci i mniej się musi napracować. ale to dopiero kilka dni, jeszcze ogarniesz Kochana!
ja przyznaje, że ja w ten sposób rozkręcam zawsze laktacje, że mam dziecko przy cycku cały czas. jak chce jeść co 15 minut to dostaje tak często...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 22:42
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Nyashka nie chcę się wymądrzać ale kochana Ty dopiero rozkręcasz laktację! Na mój rozum to nic dziwnego, że on się nie najada, przecież nie miałaś możliwości go przystawiać od pierwszego dnia. Bądź dla siebie bardziej wyrozumiała, bo się wykończysz. Jak dla osoby która podchodzi do Twojej sytuacji bez emocji to najważniejsze że mały łapie Twoją pierś i mimo wszystko próbuje. Konsultacja z CDL i ustalenie planu działania. Przystawianie na tyle na ile synek pozwoli, odciąganie - stymulacja piersi, pijesz jakieś herbatki na laktację?
No i najważniejsze, głowa! :* musisz zaakceptować tą sytuację i nie być tak krytyczna dla siebie, stres niestety ale potrafi zablokować laktację. Nic złego się nie dzieje, że dajesz mu modyfika, zobacz ile dziewczyn tutaj dokarmia. Widać jak zależy Ci na karmieniu piersią i tego Ci życzę żebyś tą laktację rozkręciła, ale serio to że dokarmiasz teraz modyfikiem to nie koniec świata 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 22:52
-
Nyashka my też jesteśmy totalnie nie wyspani oboje ale staramy się robić tak żeby spać jak najwięcej 🙈 ja pierwsza noc po szpitalu musiałam odespać, bardzo pomógł mi mąż.
Mały tej pierwszej nocy dostawał modyfika Bebiko (gotowiec w płynie) i dostawał po 20ml co 2,5h. Sam go mąż wybudzal bo on wtedy nie sygnalizował głodu.
W dzień już we dwójkę po prostu staraliśmy się przystawiać małego do piersi, żeby się tego nauczyć.
Drugiej doby po szpitalu mały dostał moje odciagniete mleko na noc + jakims cudem udało nam się go sprawnie dostawić do piersi. W pogotowiu był modyfik ale go nie użyliśmy.
W trzeciej dobie po wyjściu (czyli dzisiaj w nocy) chciałam karmić w nocy go tylko cyckiem, ale ten mały gagatek ciągnął ok 10 min po czym zasypiał i za 1-1,5h pobudka i znowu chciał jeść. No dojechał nas strasznie 🙈 nad ranem dostał 40ml modyfika i potem po 3h znowu 40ml modyfika i dzięki temu mogliśmy coś pospać.
A wracając do Twoich pytań:
W szpitalu dawali mu Bebiko 90ml, udało mi się w rossmanie to znaleźć ale pakowane po 200ml. Także ja się tego na razie trzymam i poza tym mam proszek ale jeszcze go nie otworzyłam. Otwieram butelkę w płynie i od otwarcia używam jej max 3-4h w temp pokojowej. Zamówiłam te małe na allegro, mają być we wtorek.
Do dzisiaj małego karmiłam co około 3h - my go wybudzalismy bo sam się nie budził w ogóle na jedzenie. Od dzisiaj w nocy on nam sygnalizuje że chce jeść - budzi się i jakby szuka cyca, trochę poplakuje.
Laktator mam z Neno Angelo - mega polecam !
Nyashka jeśli masz możliwość zaangażować męża to zrób to. Postaraj się chociaż te pare godzin przespać ciurkiem. Daj mu tego modyfika niech go po prostu on karmi i przewija. A Ty postaraj się odespać. Od razu lepiej się poczujesz i złapiesz powera do dalszych działań.
My dopoki nie usystematyzujemy sobie "życia" z małym to plan mamy taki że jeśli mały w nocy będzie często głodny i się wybudzal to będzie dostawał moje odciagniete lub to małe mleczko mm.
Myślę że kwestia tygodnia i mały będzie jadł o mniej więcej stałych porach i jakoś uda nam się do tego dostosować. Na razie po prostu staramy się w nocy działać szybko żeby się nie rozbudzać i odespać. Dlatego proszku nie ruszamy bo to wiązałoby się z tym że musielibyśmy trafić czas na podgrzewanie itp.
A i mleko odciagniete może niby stać do 8h w temp pokojowej 21°C, my bierzemy poprawkę i trzymamy max 6h
Mleko to mm w płynie w szpitalu mówiłi że może stać do 6godzin od otwarcia w temp pokojowej. Ale my dajemy max w 4h. Nic się nie dzieje. Tego mleka nie trzeba podgrzewać.
Mleko odciagniete, można dać do lodówki na 6 dni nawet. A po wyjęciu i podgrzaniu może stać 4 godziny w temp. pokojowej.
W jakim czasie odciagnelas te 10ml ?
Nyashka spróbuj wypić karmi i te saszetki co piszą dziewczyny, ponoć super pobudza laktację. Koleżanka po ksrmi to miała turbo nawał 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 23:09
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Nyashka wrote:Jutro z rana od razu dzwonię do CDL o pomoc, bo nie wiem co robić. Neno Angelo kupiłam, ale to dopiero będzie we wtorek do pomocy. Pije femilakter.
Powodzenia i pamiętaj,że jeszcze nic straconego z kp,to dopiero początek, ja sama korzystałam z pomocy CDL i babeczka uratowała mi kp, u nas okazało się wędzidełko, wtedy też nie byłam doświadczona, warto korzystać z pomocy fachowca, po to jest, żeby nam pomóc ✊17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Nyashka a jak naciskasz na pierś to są jakieś kropelki? To trzeba tak na cyca ścisnąć nie na sutka i dość mocno.
Mi w szpitalu położna to do kubeczka wyciskała krople i dawała małemu strzykawka jak nie chciał złapać.
Mały w ogóle łapie cycka i go ciągnie? Może łapie tylko sutka? Powinien tak głębiej chwycić brodawkę.
Bądź dobrej myśli, ja myślę że jeszcze spokojnie uda się wszystko rozkręcić. Ale przede wszystkim musisz w końcu odpocząć chociaż troszkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 23:16
-
Mały teraz śpi a ja nie mogę zasnąć 😕 jak nacisnęłam cycka to coś tam leci się chyba za mało jak dla niego. Nie wiem też czy udaj go przystawiam to faktycznie je, bo sobie przysypia i tak pociągnie kilka razy i przestaje.
Marcysia mówisz że te gotowe mleka płynne też w Rossmanie są? W szpitalu Bebiko dawali mi. Ja mam jeszcze kilka hippie. A ile małemu dawać po takiej sesji na cycku, te 40 ml modyfika? W 5 dobie życia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 23:45
-
Tak są w rossmanie za ok 4zl butelki 200 ml . Dokładnie to
http://www.rossmann.pl/Produkt/Mleka-modyfikowane/Bebiko-NUTRIflor-Expert-mleko-poczatkowe-dla-niemowlat-od-urodzenia-1-200ml,395455,8484
Jak są kropelki to jest pokarm . Próbuj go tak naciskać pod bródką żeby nie zasypiał tylko ssał jak najdłużej. Ja tam robię cay czas. Ssie i ja go ruszam, pobudzam bo by chwilę ssał i spał zaraz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 23:39
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Musiałam mu podać 40ml modyfika. Na cycku zasypiał, chyba nic nie wypijał bo nie słyszałam tego charakterystycznego dźwięku. Potem jak go odkładałam to po 5 min się budził. I tak od półtorej godziny próbuje go nakarmić i uspać 🙁 dopiero ten modyfik i odbicie i chyba idzie spać. Masakra. A nie mam laktatorów żeby odciągać a on ewidentnie nie je z moich piersi tylko smoczek sobie zrobił 😭
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 02:22