Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZEŃ 2026 ❄️
Odpowiedz

STYCZEŃ 2026 ❄️

Oceń ten wątek:
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś też spacerek wpadł i to z tatusiem w końcu. Niestety nasza królewna rozryczała się 500 metrów przed domem i nie chciała uspokoić. Chyba za ciepło ją ubrałam i dlatego :/ nie wiem jak teraz ubierać w sumie i była w śpiworku, bo wiało. Ale już następnym razem ogarnę to jakoś z głową.
    Później pojechaliśmy do fizjo. W końcu ktoś nam coś konkretnego pokazał. Wiemy już mniej więcej jak nosić, jak ćwiczyć, w czym leży problem. Babeczka z polecenia, a finalnie na NFZ i sto razy więcej wiedzy niż fizjo-osteopatka, u której byliśmy prywatnie. No czasem tak bywa. Niestety dziecko biedne, bo teraz musimy ćwiczyć i brzuszek i napięcie w buzi ale też nie będziemy jej katowac i ile się da tyle da. Jak płacze dużo to odpuszczać. Jak źle ją podniesiemy, odbijemy, czy złapiemy też nic się nie stanie i mamy się nie spinać - takie podejście lubię.
    Dziecko wykąpane i padło w końcu, bo w nocy dużo spała ale za dnia już nie. Mam spokój 😅

Co do butelek my lecimy tylko na lovi mamafel ale będziemy jeszcze próbować ponownie z lansinohem ale z przepływem XS. XS to nowość i dopiero zamówiłam na próbę. Na S piła za szybko. U nas lovi jest ok ale neurologopeda zwróciła uwagę jak dziecko nawija niepoprawnie na nią górną wargę. Przez to właśnie ma słabsze napięcie, bo powinna robić karpika, a nie robi. I smoczki też musiliśmy jej zmienić na takie „trudniejsze” żeby ładnie karpia robiła na nich 😅

U nas dużo nowej wiedzy ale drugi dzień jest lepiej, mniej płaczu. Inaczej nosimy, więcej odbijamy, więcej pionizujemy, ćwiczymy napięcia. Nie chcę zapeszać więc jeszcze się nie cieszę.
    Mleka też nagle mam trochę więcej 🫣 niestety tylko z jednego cycka 😂 ten drugi nadal nieogarnięty i produkuje 10/15 ml. Rano z lewego ściągnęłam 70 i tyle jeszcze nie miałam nigdy za jednym razem. Jakby drugi tyle produkował to naprawdę fajnie by to już wyglądało

Yenne, Puszkina, ellevv, Paulina66 lubią tę wiadomość

31 👩 34 🧔‍♂️
    10 lat AH
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
    01.2025 walczymy od nowa 🍀

04.05 ⏸️🥹🌷9dpo
    08.07 prenatalne ❤️ zdrowa dziewczynka 6,6 cm 🥰
    08.09 połówkowe 🧸 415 g kokosika 🥥
    23.10 1103 g księżniczki 🥰
    22.11 1917 g małej misi 🐻
    16.12 2600 g kruszynki 🫶
    02.01 3000 g paputka ⛄️ czekamy na Ciebie 🫶
    17.01 Marcysia w końcu z nami 💕 3220 g 52 cm 🩷

☀️ zaświeciło słoneczko ☀️

age.png
  • Yenne Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    U nas dziś też spacerek wpadł i to z tatusiem w końcu. Niestety nasza królewna rozryczała się 500 metrów przed domem i nie chciała uspokoić. Chyba za ciepło ją ubrałam i dlatego :/ nie wiem jak teraz ubierać w sumie i była w śpiworku, bo wiało. Ale już następnym razem ogarnę to jakoś z głową.
    Później pojechaliśmy do fizjo. W końcu ktoś nam coś konkretnego pokazał. Wiemy już mniej więcej jak nosić, jak ćwiczyć, w czym leży problem. Babeczka z polecenia, a finalnie na NFZ i sto razy więcej wiedzy niż fizjo-osteopatka, u której byliśmy prywatnie. No czasem tak bywa. Niestety dziecko biedne, bo teraz musimy ćwiczyć i brzuszek i napięcie w buzi ale też nie będziemy jej katowac i ile się da tyle da. Jak płacze dużo to odpuszczać. Jak źle ją podniesiemy, odbijemy, czy złapiemy też nic się nie stanie i mamy się nie spinać - takie podejście lubię.
    Dziecko wykąpane i padło w końcu, bo w nocy dużo spała ale za dnia już nie. Mam spokój 😅

Co do butelek my lecimy tylko na lovi mamafel ale będziemy jeszcze próbować ponownie z lansinohem ale z przepływem XS. XS to nowość i dopiero zamówiłam na próbę. Na S piła za szybko. U nas lovi jest ok ale neurologopeda zwróciła uwagę jak dziecko nawija niepoprawnie na nią górną wargę. Przez to właśnie ma słabsze napięcie, bo powinna robić karpika, a nie robi. I smoczki też musiliśmy jej zmienić na takie „trudniejsze” żeby ładnie karpia robiła na nich 😅

U nas dużo nowej wiedzy ale drugi dzień jest lepiej, mniej płaczu. Inaczej nosimy, więcej odbijamy, więcej pionizujemy, ćwiczymy napięcia. Nie chcę zapeszać więc jeszcze się nie cieszę.
    Mleka też nagle mam trochę więcej 🫣 niestety tylko z jednego cycka 😂 ten drugi nadal nieogarnięty i produkuje 10/15 ml. Rano z lewego ściągnęłam 70 i tyle jeszcze nie miałam nigdy za jednym razem. Jakby drugi tyle produkował to naprawdę fajnie by to już wyglądało

My właśnie testowaliśmy Aventa, ale na 2. Ładnie jadł tak do połowy butli, ale za długo i się zmęczył. Ale przetestujemy rozmiar 3, który jest 1m+ i zobaczymy, jest nadzieja 🤞🍀 ani się nie dusił, ani nie brudził, więc dla mnie idealnie a wargi trzeba będzie pilnować. Ponoć Avent ładnie imituje kształt piersi, więc pewnie na cycku też zawija tę dolną wargę 🙃 ale tego już nie sprawdzę

Ogólnie mam wrażenie, że na Lansinohu on za szybko i łapczywie je, na S. A na XS to miał za dużo gazów bo już za wolny dla niego... I bądź tu mądry 🫠

A jak stwierdziła, że jest napięcie w buzi? My się dopiero umawiamy do fizjo-osteopaty.

Starania od 2022 :)
    2024 - 3x IUI :(

09.2024 - I procedura IVF

03.04.2025 - II procedura IVF
    06.04.2025 - start stymulacji --> Ovaleap 1x150/dz --> Ovaleap 1x1 + Cetrotide 1x1
    14.04.2025 - punkcja 🥚; zapłodniono 9🥚 --> 5 --> 4 ❄️ (5.1.1|2x 4.11|3.1.1)
    maj 2025 - FET x1 ❄️ 5.1.1 + EG
    29.05 - 9dpt beta 167,3 mIU/ml | prog 36,90 ng/ml
    31.05 - 11dpt 561,4 mIU/ml 🤞🍀
    23dpt - 3mm, migocze pięknie <3
    29dpt - 9-10mm, 120-125/min 😍
    #rodze2026

age.png
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yenne wrote:
    My właśnie testowaliśmy Aventa, ale na 2. Ładnie jadł tak do połowy butli, ale za długo i się zmęczył. Ale przetestujemy rozmiar 3, który jest 1m+ i zobaczymy, jest nadzieja 🤞🍀 ani się nie dusił, ani nie brudził, więc dla mnie idealnie a wargi trzeba będzie pilnować. Ponoć Avent ładnie imituje kształt piersi, więc pewnie na cycku też zawija tę dolną wargę 🙃 ale tego już nie sprawdzę

Ogólnie mam wrażenie, że na Lansinohu on za szybko i łapczywie je, na S. A na XS to miał za dużo gazów bo już za wolny dla niego... I bądź tu mądry 🫠

A jak stwierdziła, że jest napięcie w buzi? My się dopiero umawiamy do fizjo-osteopaty.

Oj trzeba testować, próbować. Nam ta babeczka powiedziała fajną rzecz - nie ma złych butelek. Po prostu trzeba dopasować.
    Słabe napięcie ma od urodzenia - po pierwsze języczek na wierzchu, w większości nie potrafi go schować na podniebienie przez co większość doby ma otwartą buzię z tym jęzorem 😅 po drugie słabo i nieefektywnie ssie - przez co z piersi może się nie najadać. Szybko puszcza, cmoka, ciamka. Nie radzi sobie z butelkami gdzie trzeba mocno ssać ale tu nie w tym rzecz żeby radziła tylko żeby ładnie jadła bez cmokania, bez języka wyciągniętego, z ułożeniem buzi w karpia przez co będzie zasysać jak trzeba pokarm, a nie tak powietrze. Tak więc ćwiczymy z nią codziennie to napięcie.
    A gdzie Ci się udało kupić butelkę lansinoh ze smoczkiem xs? Albo sam smoczek? Ja znalazłam w końcu w smyku online, a tak to ciężko było

31 👩 34 🧔‍♂️
    10 lat AH
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
    01.2025 walczymy od nowa 🍀

04.05 ⏸️🥹🌷9dpo
    08.07 prenatalne ❤️ zdrowa dziewczynka 6,6 cm 🥰
    08.09 połówkowe 🧸 415 g kokosika 🥥
    23.10 1103 g księżniczki 🥰
    22.11 1917 g małej misi 🐻
    16.12 2600 g kruszynki 🫶
    02.01 3000 g paputka ⛄️ czekamy na Ciebie 🫶
    17.01 Marcysia w końcu z nami 💕 3220 g 52 cm 🩷

☀️ zaświeciło słoneczko ☀️

age.png
  • Yenne Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Oj trzeba testować, próbować. Nam ta babeczka powiedziała fajną rzecz - nie ma złych butelek. Po prostu trzeba dopasować.
    Słabe napięcie ma od urodzenia - po pierwsze języczek na wierzchu, w większości nie potrafi go schować na podniebienie przez co większość doby ma otwartą buzię z tym jęzorem 😅 po drugie słabo i nieefektywnie ssie - przez co z piersi może się nie najadać. Szybko puszcza, cmoka, ciamka. Nie radzi sobie z butelkami gdzie trzeba mocno ssać ale tu nie w tym rzecz żeby radziła tylko żeby ładnie jadła bez cmokania, bez języka wyciągniętego, z ułożeniem buzi w karpia przez co będzie zasysać jak trzeba pokarm, a nie tak powietrze. Tak więc ćwiczymy z nią codziennie to napięcie.
    A gdzie Ci się udało kupić butelkę lansinoh ze smoczkiem xs? Albo sam smoczek? Ja znalazłam w końcu w smyku online, a tak to ciężko było

Właśnie ciężko było, ale chyba kupiłam sam smoczek na smyku właśnie. Butelkę kupił mąż jak byliśmy jeszcze w szpitalu.

Nasz też ma otwartą buzię 🤣😅🙈 ale raczej tylko gdy śpi haha a jak przytomny to raczej zamyka i sobie ciumka albo wydaje dziwne dźwięki ustami 🙈

Starania od 2022 :)
    2024 - 3x IUI :(

09.2024 - I procedura IVF

03.04.2025 - II procedura IVF
    06.04.2025 - start stymulacji --> Ovaleap 1x150/dz --> Ovaleap 1x1 + Cetrotide 1x1
    14.04.2025 - punkcja 🥚; zapłodniono 9🥚 --> 5 --> 4 ❄️ (5.1.1|2x 4.11|3.1.1)
    maj 2025 - FET x1 ❄️ 5.1.1 + EG
    29.05 - 9dpt beta 167,3 mIU/ml | prog 36,90 ng/ml
    31.05 - 11dpt 561,4 mIU/ml 🤞🍀
    23dpt - 3mm, migocze pięknie <3
    29dpt - 9-10mm, 120-125/min 😍
    #rodze2026

age.png
‹‹ 1058 1059 1060 1061 1062
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ