Werox wrote:
Margaretka współczuję, mnie czeka to za tydzień🫣 w 10 tyg zniosłam dobrze i mam nadzieję że tym razem też tak będzie 🤞
Aga_92 700g wow to już kawał bobasa 😮
Mam pytanko o butelki do karmienia. Chce karmić piersią i wstępnie nastawiam się na to, ale położna nam radziła żeby mieć jakąś butelkę na początek w razie jakichś trudności czy nawet w razie potrzeby wyjścia z domu.
Wstępnie myślałam nad Philips Avent natural response bo naczytałam się dobrych opinii i przekonują mnie te wymiennie smoczki. Ale dzisiaj na zajęciach dostaliśmy butelki z canpola natural shape i mam anti colic i zastanawiam się czy jest sens kupować tą z philipsa bo ponoć ta z canpola też spoko. Także potrzebuje rady bardziej doświadczonych, może któraś z Was miała doświadczenie z któraś z tych butelek i ile ich kupić na początek🙈
Rozglądam się też za laktatorem elektrycznym i muszlowym, także przyjmę polecajki 🤭
Może to co napiszę jest kontrowersyjne ale jest to moja opinia plus opinia jednego fizjoterapeuty z którym gadałam. Ogólnie producenci butelek reklamują się że ta jest antykolkowa, ta jest jak pierś itd. a prawda jest taka że butelka nigdy nie będzie piersią i trzeba starać się dawać jej jak najmniej szczególnie w pierwszych dniach lub tygodniach życia. Może to się skończyć tak jak u mojego syna że tak mu się spodobała butelka którą dostał w szpitalu że nie chciał piersi. Wiadomo, zabrakło mi też trochę samozaparcia i zostaliśmy na butelce. Kolki podobno też są losową przypadłością na którą nie wpływa ani sposób karmienia, ani konkretna butelka. Co do butelek to doradzam Ci wybrać jakąkolwiek z wolnym przepływem bo ona jednak najbardziej przypomina wypływ mleka z piersi, a czy taka marka czy inna moim zdaniem nie ma większego znaczenia. Ja używałam butelek Nuk w pierwszych tygodniach życia a potem już takie zwykłe z rossmana babydream. Co do ilości sztuk to jak planujesz karmienie piersią to kupiłabym tylko jedną max dwie butelki.
Co do laktatora to ja się zastanawiam nad kupnem spectry s1, jest droga i nie ma dystrybucji na rynek europejski ale czasem na Amazonie się pojawia oferta. Jest to jeden z lepszych laktatorów na rynku, Medela tez jest jednym z lepszych. Ogólnie pamiętajcie też że w szpitalu też są dostępne laktatory, u mnie Medela właśnie była.