X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • makasa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Slyszalyscie o naturalnej higienie niemowląt?
    ja słyszałam a nawet byłam na grupie fb i zwątpiłam jak tam laski od narodzin wysadzały swoje dzieci do miseczki....nie dla mnie:/

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dalej problem z zasypianiem. Jak u Was. Od kilku dni do kilku razy sztuka w odstępie do 1,5 godziny od pierwszego odłożenia. Musi być pierś na kilka, kilkanaście minut i tak w kółko, aż porządnie i mocno zaśnie. Rano też już nie chce mu się spać, a zawsze jeszcze po porannym karmieniu dosypiał ze 2-3 godzinki. Dziś jak dospał, to już nie było normalnych drzemek, tylko jedna 10-minutowa w łóżeczku i dwie po 10 minut przy piersi. I to na cały dzień. Nie wiem, czy to normalne, żeby dziecko tak mało spało. Co to jest 7-8 godzin snu na takie dziecko. Na dobę może z 9.

A my byliśmy dzisiaj u kolegi. Kolega podjechał autem, więc wsadziliśmy go w fotelik, a z powrotem wpięliśmy pierwszy raz fotelik w stelaż wózka. Mały niby na początku był zainteresowany (kawałek szliśmy ulicą przez łąki i niezamieszkany teren), a potem już mu się znudziło i marudził jak zwykle. Więc to chyba u nas nie jest kwestia tego, że nie widzi w gondoli, ale po prostu wolałby posiedzieć na rękach.
    W ogóle dziś zaczął okładać pięścią zabawki. Nie wiem, co go nagle naszło i skąd to mu przyszło do główki. Potem robił tak jeszcze kilka razy i ta poważna mina Łobuza.
    Rano mnie poszczypał, bo nie chciało mu się spać (raczej nieświadomie), a potem przygryzał mi mocno sutki dziąsełkami. Czyżby to nerwy na ząbkowanie? Bo przy tym miał też napady płaczu.

Dzięki za info co do książek. Stere pewnie masz rację, że na necie można wszystko znaleźć. Ja po prostu chciałam mieć wszystko w jednym miejscu, na papierze, ale jak piszecie, że strona internetowa lepsza, to jednak się wstrzymam.
    Ja po prostu nie bardzo się łapię w tym jakie produkty kiedy można zacząć dziecku podawać, jakie dodatki itd. Np. jest przepis na jakieś pulpety, to ja nie wiem, czy mogę zrobić jak dla siebie, czy np. pomijać jakieś składniki.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny zapuscilam sie. Juz dawno powinnam isc do dentysty ale ciagle odkladala bo albo Kuba albo cos innego no i dzisiaj dentystka powiedziala ze tylko leczenie kanalowe :-/. Gdybym ptzyszla 3miesiace wczesniej to prawdopodobnie byloby ok ehhhh

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    Czy któraś z Was brała kiedyś SSRI podczas kp? Lekarz mnie przekonuje, że to bezpieczne, bo do mleka przenikają minimalne ilości, ale mam opory.

Vilu z SSRI jest tak, że jeśli już masz depresję i leczenie jest konieczne, to jest ono mniejszym złem niż nieleczenie wcale. Choć wiadomo, że jeżeli możesz sobie poradzić bez leków, to lepiej ich nie brać.

Podobno przyjmowanie tych leków jest w pewnym stopniu bezpieczne w ciąży i podczas karmienia, ale zawsze są możliwe jakieś powikłania w ciąży, a podczas kp nie do końca wiadomo jak matka i dziecko zareagują na lek.

Nie przerywa się ich brania po ciąży ze względu na ryzyko pojawienia się depresji poporodowej, ja przerwałam jak tylko podejrzewałam, że mogę być w ciąży. Kiedy byłam już pewna, że jednak staramy się dalej, to je odstawiłam. Aczkolwiek lekarz pewnie wie, co robi. Ja przerwałam, bo uznałam, że dam radę bez.

Artykuł do poczytania:

https://podyplomie.pl/ginekologia/15394,stosowanie-lekow-z-grupy-ssri-w-ciazy-ocena-korzysci-i-ryzyka?page=3

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    My powoli zbieramy się do przedszkola, Zuzia jeszcze pije kakao.
    Powiem Wam że strasznie przeżywam zmianę przedszkola od września, co się nasłuchalam ostatnio beznadziejnych historii o tym publicznym przedszkolu to masakra. :/

• stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiii... nie uzywaj soli i cukru oraz ostrych przypraw... u nas wczoraj bylo pesto z pieczonej papryki - z ta wlasnie papryka, migdalami, czosnkiem, bazylia, sokiem z cytryny, oliwa, sola i pieprzem oraz z parmezanem a do tego spaghetti z kukurydzy... i za jakis czas mlody dostanie takie spaghetti tylko bez soli, pieprzu i parmezanu...
    ...podobno na poczatku dobrze jest nie podawac wieprzowiny - my oprocz beconu jej nie jadamy wiec problem odpada...
    Jak robisz pulpety to daj miesko, jajo, przyprawy ziolowe i warzywa jesli dodajesz i tyle a do tego dla Was dopraw do smaku...

Sylwia... wspolczuje... ja odkad urodzil sie moj pierworodny to jestem u dentysty co pol roku ( razem z synem).... konczymy wizyte i od razu umawiam nas na nastepna...

Megiiii lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica... az tak zle tam jest? ... to tylko plotki „z drugiej reki” czy opowiesci rodzicow, ktorzy maja tam swoje dzieci?

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megii mój brzdąc od urodzenia brak mało śpi i rozwija się normalnie. Po prostu tyłu snu jej wystarcza(nad czym ubolewam...) Dziś miałyśmy średnia nockę bo mi się o 2.30 obudziła i była pogadanka... W ogóle mam wyrzuty okropne,bolała mnie głowa,nakarmilam dziecko o 22.30 i wzięłam tabsa,po którym muszę zachować minimum 2,5 godziny przerwy do następnego karmienia. A ta mi się obudziła po półtorej godziny,smoczek jej nie wystarczał,marudziła i ciągnęła za bluzkę domagając się cyca. No i dałam jej go to sssala i sssala aż zasnęła... A ja się modliłam żeby negatywnie na nia ten lek nie wpłynął... Ostatnio mam masakrę z bólami migrenowym i,średnio 2x w tyg napierdziela mnie głowa i to tak że bez leku od neurologa sobie nie poradzę:-(

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opowieści rodziców którzy mają tam dzieci lub stamtąd zabrali.
    Wszyscy mówią to samo, że jest lezakowanie i dziecko ma spać i kpniec, a moja Zuzia już od dawna nie śpi w dzień, i druga sprawa że wciskają dzieciom jedzenie :/ że nie ma że nie chce albo nie lubi :/
    Pocieszam się tylko tym że odeszła stara pani dyrektor, na którą głównie narzekali, i od września będzie nowa dyrekcja więc może coś się zmieni....
    Jeśli będzie jakikolwiek problem to dam Zuzię z powrotem do tego prywatnego w którym jest teraz.

• stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka... juz wiele razy slyszalam od znajomego dentysty, ze migreny moga wynikac z nieprawidlowego zgryzu... moze warto isc do ortodonty i sprawdzic czy wszystko jest ok...

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere byłam, nawet miałam założyć aparat w czerwcu zeszłego roku, ale w maju dowiedziałam się że jestem w ciąży i przesunęłam termin. Żaden z lekarzy dentystów nie powiedział że moje bóle skończą się po wyleczeniu zgryzu... Ja myślę że to przez hormony i przerywany sen. Bo w ciąży w drugim trymestrze się bardzo zmniejszyły a w trzecim trymestrze w ogóle bóle zanikły. Więc jak ma się wada zgryzu do tego?

l22nkrhm0evewuhw.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka... http://mamaortodonta.pl/wielki-oszust-czyli-zaburzenia-stawu-skroniowo-zuchwowego-a-bole-glowy/

...oczywiscie to nie musi byc od zebow...

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere znam temat:-) i wrócę do niego bo nie ukrywam że w ogóle przestałam o sobie myśleć odkąd mam dziecko:(

l22nkrhm0evewuhw.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka... od znajomego chirurga plastycznego wiem tez ze ostrzykiwanie toksyna botulinowa czyli tzw botoks pomaga na migreny :)

• stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka... ja tez przestalam dbac o siebie i pal licho urode ale zdrowie to jednak wazny temat... musze zapisac sie na cytologie... powinnam zrobic usg piersi ale to juz w Polsce... po porodzie nie widzial mnie nawet ginekolog bo tu nie ma takiego zwyczaju, ginek tylko dla chorych kobiet a jak bylam na wizycie poporodowej to mi babka uscisnela reka, zapytala jak sie czuje, pogadala o antykoncepcji i tyle, nawet nie zajrzala czy tam wszystko w porzadku... bede w Polsce to obowiazkowo do swojego ginka podejde...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 11:16

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere też wiem o botoksie ale to drogi interes i zdania są podzielone co do skuteczności. W sumie musiałabym mieć na botoks ok 10tys bo kuracje trzeba powtarzać co kilka miesięcy żeby był efekt. Leczenie ortodontyczne mniej więcej tyle samo mnie wyniesie. Puszcze totka to wtedy zdecyduje się na jedno i drugie:) naprawdę te bóle odbierana mi radość życia:-(

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój dziec odsypia nockę wlasnie

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dbania o siebie to ja po porodzie zaliczyłam sporo lekarzy. Zrobiłam usg jamy brzusznej, usg tarczycy, cytologię (tu na wynik jeszcze czekam), gastroskopię...Teraz umówiłam się na usg piersi...A co dentysty to byłam raz, ale nie chciała mi podac znieczulenia więc wybieram się gdzie indziej.
    Ilość badań wynika głównie z tego, że mężu ma ostatnio dobry pakiet medyczny, więc korzystam. A to, że mam skłonności do bycia hipochondrykiem to już inna bajka ;)

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere no mnie czasem zastanawia fakt że Polska pomimo że biedny, nie nieznaczący kraj to troskliwa opieka otacza ciężarne jak i późniejsze matki.. nawet ten roczny macierzyński jest na wagę zlots

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania mi szczerze się nie chce chodzić,a ile umiem pomagam sobie sama. Choć gina zaliczyłam już kilka razy:-) USG piersi,ostatnio byłam u rodzinnego po receptę na pasożyty, podejrzewam u siebie robale. Mam nocne poty,wzdecia, bóle głowę,ciągle zmęczona... Odstawiłam gluten i nie ukrywam że obwód brzucha się zmniejszył i ilości gazów również. Ale odrobacze się na wszelki wypadek. Aż się boje zażyć ta tabletkę... Na morfologię też dostałam skierowanie,tylko poczekam na męża urlop to wtedy spokojnie się wybiorę do laboratorium,nie chce targać tam dziecka. Chciałam skierowanie na badania kału, to lek mi powiedziała że bardzo rzadko coś wychodzi i nie ma sensu robić tego badania.

l22nkrhm0evewuhw.png
‹‹ 1328 1329 1330 1331 1332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ