X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka.... ja mam sporadyczne bole glowy, czasami, i to chyba stres polaczony z brakiem odpowiedniej ilosci wypitej wody.... i z tego sie ciesze bo tabletke przeciwbolowa zazyje raz na kilka lat - i oby tak zostalo... a ortodonte zaliczylam w dziecinstwie z powodu przodozgryzu...
    ... naprawde w Polsce jest dobra opieka medyczna, przede wszystkim swietni lekarze no i dostep do leczenia prywatnego i to w rozsadnych cenach...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 11:59

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to się zgadza, mnie rzadko boli głowa, ale zawsze mi na to pomagało wypicie hektolitrów wody.

Eklerka, to nie jest tak, że mi się chce czy nie chce chodzić po lekarzach, ja po prostu mam taką naturę i muszę :)

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też często głowa.
    Sądzę że to hormony bo w ciąży mnie nie bolała.

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas gorączka po szczepieniu :(

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w listopadzie u dentysty i ząbki bez żadnego ubytku bo wymieniłem jedną plombę. Teraz jak miałam ta angina zaglądam do gardła z latarką i normalnie zdębiałam ubytek na dolnej 7 od strony języka. Już się umówiłam do lekarza na 16 lipca.
    A tak mi się wydaje że dentysta mi mówiła o wymianie plomby po porodzie w tym zębie.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana... ja tylko porownuje ceny... bo tutaj wizyta u specjalisty to prawie 300 euro a pensja czesto gesto okolo 1,5 tys lub 2 tys euro i to za wizyte wliczona w ubezpieczenie a nie prywatnie bo prywatnie to do Niemiec lub Belgii...

...zmienilam wypowiedz bo wkradl sie blad...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 14:26

• Polaj Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pozytywnych rzeczy córką zaczęła raczkowac i dziś weszła pod kominek tam gdzie drewno trzymamy.

Krokodylica, Mania1085, małżowinka, Bubu93, Lilly123, BlackCatNorL lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bólu głowy, to taki miałam spokój od II trymestru i teraz widzę, że pomału zaczynają wracać. Pewnie macie rację, ze niewyspanie plus hormony robią swoje. Poza tym ja mam też torbiel szyszynki i problem z kręgosłupem szyjnym.
    Ja już myślałam, że dostanę okres, bo zawsze przed miałam zwiększone migreny i bóle brzucha, a tu nic...Może dlatego, ze mały znowu częściej teraz cyca? Bo w sumie jedzeniem bym tego nie nazwała. Raczej trzymaniem cyca w ustach.

Ja mam jak Mania. Też zawsze wolałam pójść, niż się nakręcać, ze coś się dzieje. Też mój hipochondryzm tutaj wychodzi ;)
    Na gastro już byłam i mam helicobacter, ale lekarz rodzinny nie chce tego leczyć, bo twierdzi, że muszę skończyć karmić, albo przejść na mm......
    Teraz chyba będę musiała iść prywatnie na usg piersi i za jakiś czas na cytologię, bo mój gin powiedział, że dopiero jak skończę karmić. A ja jeszcze nie zamierzam....I co mam czekać rok, 1,5 i nie wiadomo jak długo? Dziwne to. Wiem, że niby ciężej zrobić USG piersi przy karmieniu, ale bez przesady.
    U dentysty byłam ostatnio na kontroli i stwierdziła, że wszystko jest o.k., a jednak zęby mnie bolą. Nie wiem, może to jakaś nadwrażliwość. Albo to kwestia zgrzytania zębami, bo czasem mi się zdarza ;)

Dzięki Stere za info odnośnie posiłków. To moja pierwsza dzidzia, a w rodzinie podają z kolei dzieciom wszystko plus słodycze, sól itd, wiec ich radami wolę się nie sugerować.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    A pozytywnych rzeczy córką zaczęła raczkowac i dziś weszła pod kominek tam gdzie drewno trzymamy.

Jeeejjjkuuu zazdroooo. Kiedy moja ruszy dupcie?

W ogóle dzisiaj ma jakiś zły dzień, wszystko źle, od rana marudzenie i płacz.

• Mania1085 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to fakt, dentyści w Pl są naprawdę dużo tańsi...
    A co do opieki w ciąży to mamy ją na wysokim poziomie. Gorzej z opieka okołoporodową (choć ja nie mogę narzekać na swoje cc), lub tak jak Ana pisze jak się ma problemy z zajściem w ciąże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 14:03

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana... gdyby nie moj ginekolog z Polski, to pewnie tez nie byloby Bruna... po trzech poronieniach tutejszy ginekolog nawet mnie nie zbadal ale to wynika z tego, ze oni maja swoje wytyczne i zamiast spojrzec na pacjenta i jego chorobe to kieruja sie tym co maja w punktach wypisane na dane przypadlosci...
    Dentyste mamy Polaka, teraz to juz dobry kumpel ale moj maz woli isc do dentysty w Polsce bo tutaj znowu to samo, czas na pacjenta to 5 minut, jesli trzeba robic cos wiecej to kolejna wizyta, troche dluzsza ale wszystko odbywa sie jak w fabryce...
    Do tego kazdy dorosly obywatel, czy pracuje czy nie ma obowiazek ubezpieczenia sie z wlasnej kieszeni, pracodawca nie placi tego jak w Pl, plus odrebne ubezpieczenie stomatologiczne. I tak np jesli facet pracuje a jego zona zajmuje sie domem to musi ubezpieczyc siebie i zone a nie ze zona wchodzi w ubezpieczenie meza, oczywiscie plus dwa ubezpieczenia stomatologiczne a do tego okolo 400 pierwszych euro trzeba wydac na wszystko z wlasnej kieszeni a dopiero pozniej dziala ubezpieczenie. Zeby nie bylo kazde z malzonkow musi oplacic z kieszeni te 400 euro a nie ze razem. Tak to tutaj dziala. Plus taki, ze dzieci wchodza w ubezpieczenie rodzica i ze nie ma takich kolejek jak w Polsce.

• stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym chciala zeby ten moj leniuszek ruszyl dupke a on tylko samolocik robi i tyle

• stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak odnosnie jeszcze tego leczenia to jesli nie ma wskazan lekarza ze porod ma sie odbyc w szpitalu to trzeba za szpital zaplacic albo rodzic w domu. Tak to sobie wymyslili

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Jeszcze będziemy tęsknić za niemobilnym maluchem.
    Dokładnie :D ;P

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale co ciekawe to na lozku, na materacu dupke podnosi a na podlodze nie chce, tylko samolocik i nerwy ze sie nie wzbija w powietrze :)

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    A u nas gorączka po szczepieniu :(

Myszka, u nas też była, ponad 38. Ale tylko jeden dzień, potem spokój.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz już pełza. Wcześniej podnosił pupkę i ruszał nogami jak do pełzania, a wczoraj zajarzył, że żeby ruszyć do przodu potrzebne też są ręce. Raz, drugi i sam dotarł do swojej ulubionej zabawki :) Wooolnoo to idzie, ale od czegoś trzeba zacząć.

Co do USG przezciemiączkowego to pediatra powiedziała, że torbielki zdarzają się naprawdę bardzo często i nie mają żadnego wpływu na zdrowie maluszka. Radziła tylko skontrolować jeszcze za jakiś czas. Uff! Odetchnęłam z ulgą... ale żeby nie było tak całkiem kolorowo to Kuba ma jakiś wyprysk grudkowy. Wygląda jak mała tarka. Myślałam, że to może od mleka, ale po rozmowie z pediatrą stwierdziłam, że to chyba od kaszek mleczno-ryżowych, więc muszę odstawić i podawać tylko kleik. Dziś mieliśmy kolejną dawkę szczepień. Mały o dziwo w czasie szczepienia spokojny, za to przed pokazał wszem i wobec swoje niezadowolenie :)

Aha, pytanie do was - polecacie jakąś maść, krem na skórkę dla tej mojej małej tarki? Lekarz kazał natłuszczać, ale z tego wszystkiego zapomniałam podpytać czym :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 16:55

Mania1085 lubi tę wiadomość

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też wczoraj byłyśmy na szczepieniu, mała waży już prawie 8200. Dzisiaj na jednej nóżce ma obrzęk, czy u Was też coś takiego się zdarza? Smarujecie to czymś?

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wrote:
    My też wczoraj byłyśmy na szczepieniu, mała waży już prawie 8200. Dzisiaj na jednej nóżce ma obrzęk, czy u Was też coś takiego się zdarza? Smarujecie to czymś?

U nas 8600, więc podobnie. Ważony we wtorek.
    U nas obrzęku nie było, ale bratowa stosuje pastę z sody oczyszczonej, zmieszanej z wodą. Ja nie miałam okazji przetestować.

Asasa lubi tę wiadomość

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Jeeejjjkuuu zazdroooo. Kiedy moja ruszy dupcie?

W ogóle dzisiaj ma jakiś zły dzień, wszystko źle, od rana marudzenie i płacz.
    Zapewne szybciej niż myślisz.

Moja dziś raczkowała za moimi papciami po całej kuchni. Wczoraj do kuchni jeszcze nie zaglądała a dziś odkrywa nowe przestrzenie na parterze.

małżowinka, Krokodylica lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
‹‹ 1329 1330 1331 1332 1333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ