Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Eklerka.... ja mam sporadyczne bole glowy, czasami, i to chyba stres polaczony z brakiem odpowiedniej ilosci wypitej wody.... i z tego sie ciesze bo tabletke przeciwbolowa zazyje raz na kilka lat - i oby tak zostalo... a ortodonte zaliczylam w dziecinstwie z powodu przodozgryzu...
... naprawde w Polsce jest dobra opieka medyczna, przede wszystkim swietni lekarze no i dostep do leczenia prywatnego i to w rozsadnych cenach...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 11:59
Eklerka13579 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73368.png -
Ja byłam w listopadzie u dentysty i ząbki bez żadnego ubytku bo wymieniłem jedną plombę. Teraz jak miałam ta angina zaglądam do gardła z latarką i normalnie zdębiałam ubytek na dolnej 7 od strony języka. Już się umówiłam do lekarza na 16 lipca.
A tak mi się wydaje że dentysta mi mówiła o wymianie plomby po porodzie w tym zębie.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
Ana... ja tylko porownuje ceny... bo tutaj wizyta u specjalisty to prawie 300 euro a pensja czesto gesto okolo 1,5 tys lub 2 tys euro i to za wizyte wliczona w ubezpieczenie a nie prywatnie bo prywatnie to do Niemiec lub Belgii...
...zmienilam wypowiedz bo wkradl sie blad...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 14:26
https://www.maluchy.pl/li-73368.png -
Co do bólu głowy, to taki miałam spokój od II trymestru i teraz widzę, że pomału zaczynają wracać. Pewnie macie rację, ze niewyspanie plus hormony robią swoje. Poza tym ja mam też torbiel szyszynki i problem z kręgosłupem szyjnym.
Ja już myślałam, że dostanę okres, bo zawsze przed miałam zwiększone migreny i bóle brzucha, a tu nic...Może dlatego, ze mały znowu częściej teraz cyca? Bo w sumie jedzeniem bym tego nie nazwała. Raczej trzymaniem cyca w ustach.
Ja mam jak Mania. Też zawsze wolałam pójść, niż się nakręcać, ze coś się dzieje. Też mój hipochondryzm tutaj wychodzi
Na gastro już byłam i mam helicobacter, ale lekarz rodzinny nie chce tego leczyć, bo twierdzi, że muszę skończyć karmić, albo przejść na mm......
Teraz chyba będę musiała iść prywatnie na usg piersi i za jakiś czas na cytologię, bo mój gin powiedział, że dopiero jak skończę karmić. A ja jeszcze nie zamierzam....I co mam czekać rok, 1,5 i nie wiadomo jak długo? Dziwne to. Wiem, że niby ciężej zrobić USG piersi przy karmieniu, ale bez przesady.
U dentysty byłam ostatnio na kontroli i stwierdziła, że wszystko jest o.k., a jednak zęby mnie bolą. Nie wiem, może to jakaś nadwrażliwość. Albo to kwestia zgrzytania zębami, bo czasem mi się zdarza
Dzięki Stere za info odnośnie posiłków. To moja pierwsza dzidzia, a w rodzinie podają z kolei dzieciom wszystko plus słodycze, sól itd, wiec ich radami wolę się nie sugerować.
-
Oj to fakt, dentyści w Pl są naprawdę dużo tańsi...
A co do opieki w ciąży to mamy ją na wysokim poziomie. Gorzej z opieka okołoporodową (choć ja nie mogę narzekać na swoje cc), lub tak jak Ana pisze jak się ma problemy z zajściem w ciąże.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 14:03
-
Ana... gdyby nie moj ginekolog z Polski, to pewnie tez nie byloby Bruna... po trzech poronieniach tutejszy ginekolog nawet mnie nie zbadal ale to wynika z tego, ze oni maja swoje wytyczne i zamiast spojrzec na pacjenta i jego chorobe to kieruja sie tym co maja w punktach wypisane na dane przypadlosci...
Dentyste mamy Polaka, teraz to juz dobry kumpel ale moj maz woli isc do dentysty w Polsce bo tutaj znowu to samo, czas na pacjenta to 5 minut, jesli trzeba robic cos wiecej to kolejna wizyta, troche dluzsza ale wszystko odbywa sie jak w fabryce...
Do tego kazdy dorosly obywatel, czy pracuje czy nie ma obowiazek ubezpieczenia sie z wlasnej kieszeni, pracodawca nie placi tego jak w Pl, plus odrebne ubezpieczenie stomatologiczne. I tak np jesli facet pracuje a jego zona zajmuje sie domem to musi ubezpieczyc siebie i zone a nie ze zona wchodzi w ubezpieczenie meza, oczywiscie plus dwa ubezpieczenia stomatologiczne a do tego okolo 400 pierwszych euro trzeba wydac na wszystko z wlasnej kieszeni a dopiero pozniej dziala ubezpieczenie. Zeby nie bylo kazde z malzonkow musi oplacic z kieszeni te 400 euro a nie ze razem. Tak to tutaj dziala. Plus taki, ze dzieci wchodza w ubezpieczenie rodzica i ze nie ma takich kolejek jak w Polsce.https://www.maluchy.pl/li-73368.png -
Nasz już pełza. Wcześniej podnosił pupkę i ruszał nogami jak do pełzania, a wczoraj zajarzył, że żeby ruszyć do przodu potrzebne też są ręce. Raz, drugi i sam dotarł do swojej ulubionej zabawki Wooolnoo to idzie, ale od czegoś trzeba zacząć.
Co do USG przezciemiączkowego to pediatra powiedziała, że torbielki zdarzają się naprawdę bardzo często i nie mają żadnego wpływu na zdrowie maluszka. Radziła tylko skontrolować jeszcze za jakiś czas. Uff! Odetchnęłam z ulgą... ale żeby nie było tak całkiem kolorowo to Kuba ma jakiś wyprysk grudkowy. Wygląda jak mała tarka. Myślałam, że to może od mleka, ale po rozmowie z pediatrą stwierdziłam, że to chyba od kaszek mleczno-ryżowych, więc muszę odstawić i podawać tylko kleik. Dziś mieliśmy kolejną dawkę szczepień. Mały o dziwo w czasie szczepienia spokojny, za to przed pokazał wszem i wobec swoje niezadowolenie
Aha, pytanie do was - polecacie jakąś maść, krem na skórkę dla tej mojej małej tarki? Lekarz kazał natłuszczać, ale z tego wszystkiego zapomniałam podpytać czymWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 16:55
Mania1085 lubi tę wiadomość
-
Asasa wrote:My też wczoraj byłyśmy na szczepieniu, mała waży już prawie 8200. Dzisiaj na jednej nóżce ma obrzęk, czy u Was też coś takiego się zdarza? Smarujecie to czymś?
U nas 8600, więc podobnie. Ważony we wtorek.
U nas obrzęku nie było, ale bratowa stosuje pastę z sody oczyszczonej, zmieszanej z wodą. Ja nie miałam okazji przetestować.Asasa lubi tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:Jeeejjjkuuu zazdroooo. Kiedy moja ruszy dupcie?
W ogóle dzisiaj ma jakiś zły dzień, wszystko źle, od rana marudzenie i płacz.
Moja dziś raczkowała za moimi papciami po całej kuchni. Wczoraj do kuchni jeszcze nie zaglądała a dziś odkrywa nowe przestrzenie na parterze.małżowinka, Krokodylica lubią tę wiadomość
Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012